Η editor-in-chief της Vogue Greece Θάλεια Καραφυλλίδου θα συναντήσει ψηφιακά τον Emanuele Farneti σε ένα Instagram Live που δεν πρέπει να χάσετε.
«Κανείς δεν μπορεί να αναλάβει το περιοδικό μετά από εκείνη», λέει στον Farneti μία στενή του φίλη από το χώρο των media, ενώ εκείνος έχει ήδη αποδεχθεί τη θέση του διευθυντή της ιταλικής Vogue. Ένα μήνα πριν, τον Δεκέμβριο του 2016, η εμβληματική Franca Sozzani φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας πίσω 28 χρόνια ιστορικής πορείας στο τιμόνι του περιοδικού. Ο Farneti αναλαμβάνει αμέσως τα ηνία και το δύσκολο έργο να εκπληρώσει τις προσδοκίες που τόσο ψηλά είχε θέσει η Sozzani.
«Δεν είμαι η Franca», τονίζει ο ίδιος στους New York Times, δεδομένου ότι προέρχεται από νομικό και δημοσιογραφικό background. Το 1999, μπαίνει στον όμιλο της Condé Nast ως μέρος της ομάδας που ίδρυσε το περιοδικό GQ και αργότερα συνεχίζει ως editor σε πολλά περιοδικά συμπεριλαμβανομένων των Flair, Icon και Men’s Health. Το 2014, γυρνά στον δημοσιογραφικό κολοσσό για να αναλάβει την ιταλική έκδοση του Architectural Digest, ενώ ένα χρόνο μετά επιστρέφει στο GQ Italia ως διευθυντής.
Το 2017, ως Εditor-in-chief της ιταλικής Vogue και του L’Uomo Vogue, ο Farneti ξεκινά τη δική του λαμπρή πορεία στη μόδα, με πίστη στις έντυπες εκδόσεις και τον χαρακτηρισμό ‘magazine maker’ από τον Πρόεδρο της Condé Nast, Jonathan Newhouse. Το όραμά του περιστρέφεται γύρω από τα νέα ταλέντα της χώρας του, άξια μιας πλατφόρμας η οποία θα παρουσιάζει τη δουλειά τους παγκοσμίως. Οι μέχρι τώρα συνεργασίες του περιλαμβάνουν μερικά από τα κορυφαία ονόματα στη βιομηχανία της μόδας και τα εντυπωσιακά εξώφυλλα κοσμούν μοντέλα και προσωπικότητες διεθνούς φήμης, όπως οι Kendall Jenner, Amber Valletta, Gisele, Gigi Hadid, Stephanie Seymour κ.α.
Ωστόσο, το τελευταίο εξώφυλλο δεν είναι σαν τα άλλα. Ξαφνικά η σελίδα είναι λευκή και oι λέξεις δίνουν τη θέση τους στον σεβασμό, την αγνότητα και την ελπίδα. Το λευκό σημαίνει ότι δεν παραδινόμαστε και περιμένει να χαραχτεί από την αρχή, με μία νέα ιστορία για τον κόσμο. Γίνεται ο καμβάς που πάνω του προβάλλουμε το φως της επόμενης μέρας και την ευγνωμοσύνη για όλους εκείνους που φορούν λευκά και στέκονται στην πρώτη γραμμή. «Δύο εβδομάδες πριν προετοιμάζαμε ένα τεύχος το οποίο σχεδιάζαμε πολύ καιρό και συμπεριλάμβανε το L’Uomo Vogue. Το να μιλήσουμε, όμως, για οτιδήποτε άλλο – ενώ άνθρωποι πεθαίνουν, γιατροί και νοσηλευτές ρισκάρουν τις ζωές τους και ο κόσμος αλλάζει – δεν είναι στο DNA της ιταλικής Vogue. Έτσι, αφήσαμε στην άκρη τα σχέδιά μας και ξεκινήσαμε από την αρχή, με την πρόθεση να πετύχουμε 3 πράγματα», γράφει ο Farneti στο editorial του τεύχους.
«Το πρώτο είναι να αρχίσουμε να κοιτάμε πέρα από το χάος και να προσπαθήσουμε να φανταστούμε τον χάρτη του κόσμου που μας περιμένει, ακούγοντας τους ειδικούς και απομακρύνοντας την αυτολύπηση. Το δεύτερο είναι η στήριξη της κοινότητάς μας. Πάνω από 40 καλλιτέχνες, διασκορπισμένοι στον κόσμο, ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν μέσα από τα σπίτια τους την πρώτη εικόνα του νέου κόσμου που θα δημοσίευε ένα περιοδικό μόδας. Το τρίτο, τέλος, είναι ίσως και το πιο δύσκολο: η απόφαση να τυπώσουμε ένα ολόλευκο εξώφυλλο για πρώτη φορά στην ιστορία μας. Και όχι επειδή δεν υπήρχαν αρκετές εικόνες – το αντίθετο, αλλά επειδή το λευκό εκφράζει πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα».
Η Vogue Greece φιλοξενεί τον Emanuele Farneti σε μία ψηφιακή συνάντηση μέσω InstaLive με την editor-in-chief Θάλεια Καραφυλλίδου τη Δευτέρα 13 Απριλίου, στις 4 μ.μ. Μην το χάσετε!
Σχόλια για αυτό το άρθρο