“Kι από Σμύρνη… Σαλονίκη” της Μιμής Ντενίση: εντυπώσεις & φωτογραφίες από την πρεμιέρα

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 25 Οκτωβρίου 2019

0220_24102019

Πρεμιέρα στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για το πολυαναμενόμενο έργο που έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη μαζί με έναν πολυπρόσωπο θίασο πρωταγωνιστών (με αλφαβητική σειρά): Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη. Παίζουν επίσης: Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Μαρίλια Μητρούση, Αιμίλιος Μωσαίδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη. Μια παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που αποτελεί το πρώτο θεατρικό sequel, συνέχεια της παράστασης Σμύρνη μου αγαπημένη που συγκλόνισε χιλιάδες θεατές και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Το καινούργιο έργο Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη -αν κρίνουμε από τη θριαμβευτική πρεμιέρα και την αποδοχή που είχε από τους πρώτους θεατές- θα ξεπεράσει την επιτυχία της προηγούμενης παράστασης.

Η Μιμή Ντενίση με τα έργα που γράφει η ίδια, ξέρει να πιάνει τον παλμό του κοινού και να κάνει επιτυχία. Το Σμύρνη μου αγαπημένη έκανε… μόδα τις παραστάσεις με τη Σμύρνη, τους Πόντιους και γενικά τον ξεριζωμό και την ανταλλαγή των πληθυσμών. Τώρα, προχωρά περισσότερο και με το έργο Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη, μας εντοπίζει το προσφυγικό θέμα που δυστυχώς είναι πιο επίκαιρο από τότε και διαχρονικό. Κι όχι βαρύγδουπα και διδακτικά, αλλά μέσα από την ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή που κατάφερε να επιζήσει της Μικρασιατικής καταστροφής και κατέληξε στη Σαλονίκη, όπου γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους.

Η φτώχεια φτώχεια αλλά η αγάπη και η συντροφικότητα ποτέ δεν μας έλειψαν. Δεν ξέραμε τη διχόνοια, στην Ελλάδα τη μάθαμε. Μια γροθιά ήμασταν όλοι, η προσφυγιά μας ένωσε. Ήμασταν λογιών λογιών Ρωμιοί που φτιάξαμε ένα έθνος. Και η Σαλονίκη έγινε η πατρίδα των προσφύγων λέει η Φιλιώ -Μιμή Ντενίση- Μπαλτατζή σε ένα σημείο της παράστασης, κλείνοντας σε αυτά τα λόγια την περίληψη του έργου. Κρατώντας το βασικό μοτίβο σκηνοθεσίας της Σμύρνης μου αγαπημένης, φτιάχνει μια …χορταστική παράσταση άρτια σε όλα, που τα έχει όλα : ζωντανή υπέροχη μουσική (Ανδρέας Κατσιγιάννης), πλούσια σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια (πολλά!) εποχής από την Ηλένια Δουλαδίρη , ρεαλιστικές βιντεοπροβολές και τρισδιάστατα γραφικά που εντυπωσιάζουν (Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Δημήτρης Αγαθόπουλος), εξαίσιους φωτισμούς από τον Αργύρη Θέο,  αντικειμενική καταγραφή της ιστορίας όπως δεν την έχουμε δει μέχρι τώρα, πλοκή που αγωνιάς τι θα δεις παρακάτω και κυρίως ωραίες ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς χωρίς εξαίρεση . Συγκίνηση και γέλιο εναλλάσσονται από την αρχή μέχρι το τέλος, με τη συγκίνηση να κερδίζει στα σημεία.

Όπως κάνει πάντα η Μιμή Ντενίση στα έργα που γράφει, έψαξε πολύ και μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων, ετοίμασε το Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες. Την Μιμή Ντενίση ειδικά, θα την δείτε από… υπηρέτρια μέχρι αρχόντισσα της Σαλονίκης. Όμως, όλοι οι ρόλοι έχουν την ιστορία τους και την εξέλιξή τους. Η μάνα που ψάχνει την χαμένη της κόρη, ο εργοστασιάρχης και η σύζυγός του που κρύβουν ένα μυστικό, όπως και η μοδίστρα της πόλης, η Πόντια μάνα με τον γιο της, ο γοητευτικός επιχειρηματίας που γνωρίζει το παρελθόν και την κρυμμένη ταυτότητα της Φιλιώς, οι συγγενείς της, ιδιοκτήτες γνωστού ζαχαροπλαστείου της πόλης, το ψάξιμο της ψυχοκόρης από τη Σμύρνη, ο μεγαλομπακάλης της γειτονιάς, οι εργάτες που ζητάνε τα δικαιώματά τους και πολλοί ακόμη ήρωες που ένας ένας ξεδιπλώνονται στη διάρκεια του έργου χωρίς να μένει κενό κι απορία για κανέναν. Με γρήγορο ρυθμό, σαν κινηματογραφική ταινία, η παράσταση Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη, αξίζει τη θέασή σας και δεν θα σας απογοητεύσει. Γι΄αυτό αφήστε τα μίση και τρέξτε στην Ντενίση! Και υπομονή κανά δυο-τρία χρονάκια μέχρι να δούμε τη συνέχεια της τριλογίας Κι από Σμύρνη… Αθήνα! (λέτε; ποιος ξέρει, με τη φόρα που έχει η Μιμή και τα έργα της, όλα είναι πιθανά!)

α1

Σκηνές από την παράσταση

0070_MIMI_NTENISI_ALEKSANDROS_ANTONOPOYLOS_KONSTANTINA_MIXAIL_GIORGOS_ARMENIS_24102019 0122_24102019 α24 α23 α22 α18 α25 α19 α20 α16 α11 α12 0037_GIANIS_TSIMITSELIS_24102019 0105_DIMITRA_SIGALA_KONSTANTINA_MIXAIL_GIORGOS_ARMENIS_24102019 0133_MIXALIS_MITROYSIS_MIMI_NTENISI_KONSTANTINA_MIXAIL_24102019 0035_KATERINA_GERONIKOLOY_GIANIS_TSIMITSELIS_24102019 α2 α3 α4 α5 α10 α8 α6 α9 α14 α17 α13 α7 α15

0256_24102019

Την πρεμιέρα -εκτός από το κοινό που κατέκλυσε το κατάμεστο θέατρο και χειροκρότησαν όρθιοι στο φινάλε- τίμησαν με την παρουσία τους φίλοι και συγγενείς των συντελεστών, που ήταν εκεί για να χειροκροτήσουν την πρώτη τους παράσταση.

0315_MARITINA_NTENISI_MIMI_NTENISI_THANASIS_NTENISIS_24102019

Η Μιμή Ντενίση ανάμεσα στην κόρη της Μαριτίνα και τον ανιψιό της Θανάση

0002_SOTIRIS_POLIZOS_MARIA_NTENISI_SOFIA_NTENISI_24102019

Σωτήρης Πολύζος, Μαρία και Σοφία Ντενίση

0310_OLGA_POLITOY_THRASIVOYLOS_GATSIOS_24102019

Όλγα Πολίτου, Θρασύβουλος Γιάτσιος

0299_ANTIGONI_PSIXRAMI_24102019

Αντιγόνη Ψυχράμη -που κατάφερε να συγκινήσει το κοινό της πρεμιέρας με την ερμηνεία της-, Δημήτρης Μακαλιάς

0337_KATERINA_GERONIKOLOY_GIANIS_TSIMITSELIS_24102019

Κατερίνα Γερονικολού, Γιάννης Τσιμιτσέλης

0293_KONSTANTINA_MIXAIL_GRIGORIS_STAMOYLIS_24102019

Νίκη Παλληκαράκι, Γρηγόρης Σταμούλης

0277_MARILIA_MITROYSI_MIXALIS_MITROYSIS_24102019

Μαρίλια Μητρούση, Μιχάλης Μητρούσης για πρώτη φορά μαζί σε θεατρική σκηνή

0345_KONSTANTINA_MIXAIL_GIANIS_TSIMITSELIS_24102019

Κωνσταντίνα Μιχαήλ (που μιλάει τρεις γλώσσες στο ρόλο της, μέχρι… Εβραϊκή προσευχή λέει στο έργο!), Γιάννης Τσιμιτσέλης

0288_DIMITRA_SIGALA_GIORGOS_VARDINOGIANIS_MIXALIS_MITROYSIS_24102019

Δήμητρα Σιγάλα, Γιώργος Βαρδινογιάννης, Μιχάλης Μητρούσης

0336_KONSTANTINA_MIXAIL_ALEKSANDROS_ANTONOPOYLOS_MIMI_NTENISI_NIKOLETA_VLAVIANOY_24102019

Νίκη Παλληκαράκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Μιμή Ντενίση, Νικολέτα Βλαβιανού (που δεν γνωρίζει λέξη Ποντιακά, τα έμαθα άριστα για την παράσταση!)

0276_MANOLIS_PANTELIDAKIS_KONSTANTINA_MIXAIL_MIXALIS_MITROYSIS_MARILIA_MITROYSI

Μανόλης Παντελιδάκης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Μιχάλης Μητρούσης, Μαρίλια Μητρούση

IMG_7564

Βασίλης Νάτσιος, Αναστασία Σκοπελίτη

0017_MANOS_KARATZOGIANIS_ROYMPINI_VASILAKOPOYLOY_24102019

Μάνος Καρατζογιάννης, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου

IMG_7837

Μιμή Ντενίση, Δήμητρα Μιχαηλίδου

0268_SOTIRIS_POLIZOS_MARITINA_NTENISI_24102019

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιμή Ντενίση
ΣΚΗΝΙΚΑ: Μανόλης Παντελιδάκης
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ηλένια Δουλαδίρη
ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού
ΜΟΥΣΙΚΗ: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Πρωταγωνιστεί η
Μιμή Ντενίση

και με αλφαβητική σειρά:
Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέτα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.

Παίζουν επίσης:
Κατερίνα Αντωνιάδου, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Μαρίλια Μητρούση, Αιμίλιος Μωσαίδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη.

Πληροφορίες και κρατήσεις εδώ

www.theatron254.gr

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. μαρια

  2019/12/11 στις 8:47

  καμπαλουεη μαρια
  12.12.20 ” κι απο σμυρνη σαλονικη ” θεατρον

 2. Ρεντούμη Αγγελική

  2019/12/11 στις 12:38

  Ευχαριστώ

 3. ΠΛΟΥΜΠΗ ΝΑΤΑΛΙΑ

  2019/12/12 στις 7:53

  Θα ήθελα πολύ να είμαι εγώ ή τυχερή που θα κερδίσει τις προσκλήσεις.
  Ευχαριστώ

 4. sophie aslanidou

  2019/12/15 στις 17:42

  ευχαριστω!

 5. Christos Boulasikis

  2020/01/10 στις 8:32

  Η Λέξη ΄Συγχαρητήρια¨ είναι τόσο λίγη για να σχολιάσει κανείς το μέγεθος του θριάμβου της Μιμής Ντενίση στο ¨Κι απ΄Σμύρνη Σαλονίκη.¨
  Είδαμε την παράσταση χθες βράδυ 9 Ιαν. 2020.
  ….. Σοφή και ανεπανάληπτη η έκφραση
  Ήμασταν λογιών λογιών Ρωμιοί…και φτιάξαμε ένα Έθνος ¨
  Τέτοια έργα χρειαζόμαστε ! Ευχαριστούμε Μιμή Ντενίση.

  Χρίστος Μπουλασίκης

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *