“Kι από Σμύρνη …Σαλονίκη” της Μιμής Ντενίση: όλα όσα μάθαμε στη συνέντευξη τύπου για την πολυαναμενόμενη παράσταση

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 17 Οκτωβρίου 2019

4870_15102019 (Copy)

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στον Ελληνικό Κόσμο για την παράσταση Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη που έγραψε η Μιμή Ντενίση κι αποτελεί συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», που συγκλόνισε εκατοντάδες χιλιάδες θεατές και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Το έργο που είναι το πρώτο ελληνικό θεατρικό sequel, ανεβαίνει στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019.

1112

Η Μιμή Ντενίση που ξέρει πολύ καλά ότι το θέατρο δεν είναι μονάδα αλλά ομάδα, συγκέντρωσε έναν εκλεκτό θίασο πρωταγωνιστών που δύσκολα πια συναντάς τόσους πολλούς μαζεμένους στις θεατρικές σκηνές. Πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση και με αλφαβητική σειράΑλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη. Παίζουν επίσης: Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη. Ζωντανά επί σκηνής ο  Ανδρέας Κατσιγιάννης με τον Σωτήρη Μαργώνη.

IMG_7587

Tο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στο πλαίσιο των στόχων του για την προβολή και διατήρηση της ελληνικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, υλοποιεί ξανά μία μεγάλη παραγωγή με ζωντανή μουσική (πρωτότυπη σύνθεση από τον Ανδρέα Κατσιγιάννη), πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και ρεαλιστικές βιντεοπροβολές, εκμεταλλευόμενο τις πολλαπλές δυνατότητες που δίνει η υπερσύγχρονη σκηνή της αίθουσας «Αντιγόνη» με τον μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα ψηφιακό οπτικοακουστικό εξοπλισμό.

1111

Θρασύβουλος Γιάτσιος, Μιμή Ντενίση

P1560324

Μιμή Ντενίση, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου

_MG_9687

Η Μιμή Ντενίση γράφει και σκηνοθετεί τη συνέχεια της ζωής των ηρώων της πρώτης παράστασης οι οποίοι επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν από την αρχή στη νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου, η οποία υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας.

_MG_9713

Λίγα λόγια για το έργο

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας  και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

_MG_0104

Το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων.

4886_NIKI_PALIKARAKI_MIMI_NTENISI_MARIA_EGLEZAKI_15102019 (Copy)

Η Μιμή Ντενίση δήλωσε για το νέο της έργο: Η τεράστια επιτυχία του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη», επιτυχία που δεν έχει όμοιά της στα θεατρικά χρονικά, γιατί ξεπέρασε το ενδιαφέρον για την παράσταση και έγινε εθνικό θέμα, μ’ έφερε πολύ κοντά στους Μικρασιάτες και σ’ όλους τους απογόνους προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Οι συγκινητικές εκδηλώσεις που δεχτήκαμε αφορούσαν κατά ένα μεγάλο μέρος την ίδια την παράσταση, αλλά και την απόδοση δικαιοσύνης που ένιωσαν μέσα από αυτήν. Δική τους ιδέα και απαίτηση ήταν να γράψω τη συνέχεια. Όλοι με ρώταγαν τι έγινε στην συνέχεια η Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της. Έτσι, αποφάσισα να γράψω την συνέχεια που θα είναι το πρώτο sequel στο ελληνικό θέατρο, καθώς στο εξωτερικό συνηθίζεται πολύ. «Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη» λοιπόν, με τη συνέχεια της οικογένειας Μπαλτατζή, με την άγνωστη ιστορία των προσφύγων στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και την άγνωστη ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.  Νομίζω ότι είναι ένα έργο που θα συγκινήσει περισσότερο κι από τη “Σμύρνη μου αγαπημένη”

4832_15102019 (Copy)

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν όλοι οι συντελεστές της παράστασης, εκφράζοντας τη χαρά τους αλλά και την ιδιαίτερη τιμή να παίζουν στη συνέχεια ενός έργου που αποτελεί θεατρικό ορόσημο των τελευταίων ετών, ώστε όλοι -κοινό και κριτική- να παραδεχτούν την αξία της Μιμής Ντενίση και να την χαρακτηρίσουν ως την εθνική μας εν ζωή θεατρική σταρ. Ένα έργο που η μεγάλη του καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, άνοιξε το δρόμο να γίνουν κι άλλες παραστάσεις με θέμα τη Σμύρνη και την ιστορία της. Μην ξεχνάμε ότι από τα 11.000.000 εκατομμύρια που είμαστε σήμερα, περίπου 5.000.000 είναι απόγονοι προσφύγων κι αισθάνονται ακόμα αδικαίωτοι από την επίσημη ιστορία.

Η Μιμή Ντενίση έχει επιλέξει σπουδαίους συντελεστές για την παράσταση και είναι περήφανη γι΄αυτό. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, κοστούμια -περίπου 300- από την Ηλένια Δουλαδίρη, μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη, φωτισμοί του Αργύρη Θέου, κινησιολογία από την Μάρω Μαρμαρινού και τρισδιάστατα γραφικά των Κωνσταντίνου Τηλιγάδη και Δημήτρη Αγαθόπουλου. Ένας κι ένας δηλαδή!

Το Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη είναι μια μεγάλη παραγωγή που το ζητούμενο είναι όμως τι λέει ως έργο. Με νούμερο ένα το προσφυγικό ζήτημα στις μέρες μας, η παράσταση φιλοδοξεί να ψυχαγωγήσει το κοινό, με την κυριολεκτική έννοια της λέξης κι όχι να το διασκεδάσει. Χωρίς εκπτώσεις σε τίποτα από πλευράς παραγωγής, η παράσταση λόγω κειμένου θα μιλήσει στις καρδιές όλων και θα ενεργοποιήσει τον κόσμο ώστε να ψάξει, να αναρωτηθεί και να σκεφτεί γιατί συνέβησαν όλα αυτά στο παρελθόν και γιατί -δυστυχώς- μέχρι σήμερα, κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται κι επαναλαμβάνονται. Κι αν δεν μάθουμε, θα μας τα ξανακάνουν…

4912_ARSENIS_PANTELIDAKIS_POLITOY_NTENISI_PALIKARAKI_15102019 (Copy)

Γιώργος Αρμένης, Μανόλης Παντελιδάκης, Όλγα Πολίτου, Μιμή Ντενίση, Νίκη Παλληκαράκη

4908_ANTIGONI_PSIXRAMI_LEFTERIS_ELEFTHERIOY_DIMITRIS_MAKALIAS_15102019 (Copy)

Αντιγόνη Ψυχράμη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς

4827_MARIA_EGLEZAKI_KATERINA_GERONIKOLOY_15102019 (Copy)

Μαρία Εγγλεζάκη, Κατερίνα Γερονικολού

4822_KONSTANTINA_MIXAIL_15102019 (Copy)

Κωνσταντίνα Μιχαήλ

4919_MIXALIS_MITROYSIS_MARILIA_MITROYSI_15102019 (Copy)

Μιχάλης Μητρούσης, Μαρίλια Μητρούση για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή!

4798_KONSTANTINA_MIXAIL_NIKOLETA_VLAVIANOY_NIKI_PALIKARAKI_15102019 (Copy)

Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νικολέττα Βλαβιανού, Νίκη Παλληκαράκη

4810_ALEXANDROS_ANTONOPOYLOS_OLGA_POLITOY_MIXALIS_MITROYSIS_15102019 (Copy)

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Όλγα Πολίτου, Μιχάλης Μητρούσης

4814_GIORGOS_ARMENIS_NIKOLETA_VLAVIANOY_15102019 (Copy)

Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού

P1560273

Χρήστος Βελιάνο

IMG_7562

Αναστασία Σκοπελίτη, Ηλίας Νομικός, Μιμή Ντενίση

IMG_7559

Μιμή Ντενίση, Μανόλης Παντελιδάκης

 

P1560356

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιμή Ντενίση

ΣΚΗΝΙΚΑ: Μανόλης Παντελιδάκης

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ηλένια Δουλαδίρη

ΜΟΥΣΙΚΗ: Ανδρέας Κατσιγιάννης

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αργύρης Θέος

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ: Κωνσταντίνος Τηλιγάδης – Δημήτρης Αγαθόπουλος

Πρωταγωνιστεί η

Μιμή Ντενίση

και με αλφαβητική σειρά:

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Δημήτρης Μακαλιάς, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Δήμητρα Σιγάλα, Αναστασία Σκοπελίτη, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Αντιγόνη Ψυχράμη.

 

Παίζουν επίσης:

Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Νικόλας Γκιούλης, Μαρίλια Μητρούση Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη

 

Ζωντανά επί σκηνής ο  Ανδρέας Κατσιγιάννης με τον Σωτήρη Μαργώνη

 4906_15102019 (Copy)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή 20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €14, €16, €20, €25,  €30, €40, €50

(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)

 

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων:

Ιωάννα Ψυχογυιού, Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»

Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@fhw.gr

Λίλιαν Πετροπούλου Τ. 210 6143021 & Κ. 6946 123004 email: lilian.petrop@gmail.com

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tickets.theatron254.gr
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://viva.gr
  • Τηλεφωνικά στο 212 254 0300

Παραγωγή:

 

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

www.theatron254.gr

Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης

Follow us on Facebook and Instagram

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *