ιδρυτής του μουσείου της καπετάνισσας στο νησί, δηλώνει περήφανος για την προγιαγιά του, αλλά ταυτόχρονα και υπεύθυνος για το όνομα που του κληροδότησε: «Από τις οικογενειακές ιστορίες που έχω ακούσει, η Μπουμπουλίνα ήταν μια γυναίκα εξαιρετικά προοδευτική για την εποχή της. Εμπαινε μέσα στα πλοία και τα διοικούσε σαν άντρας. Διαχειριζόταν τον πλούτο του σπιτιού της με ικανότητα και αγαπούσε τόσο πολύ την Ελλάδα, που δεν δίστασε να δώσει όλη της την περιουσία για τον αγώνα της απελευθέρωσης του έθνους» λέει ο Φίλιππος Μπούμπουλης που πήρε το σπίτι της και το έκανε μουσείο : «Το μουσείο είναι το σπίτι όπου έζησε η Μπουμπουλίνα. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν και διάφορα υπάρχοντά της. Ηταν παρατημένο. Ετοιμο να γκρεμιστεί. Πήρα, λοιπόν, την απόφαση και το αναστήλωσα στη μνήμη της. Αν κρίνω από τις προσωπογραφίες και τα προσωπικά της αντικείμενα, εκτός από σπουδαία αγωνίστρια ήταν και αρχοντογυναίκα».
Στις Σπέτσες, όπου μεγάλωσε και τελικά πέθανε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, ζει ο πέμπτης γενιάς εγγονός της. Ο Φίλιππος Δεμερτζής-Μπούμπουλης, ναυπηγός στο επάγγελμα και
Aρχοντάνθρωπος και ο Φίλιππος.. εκτός από το σπίτι που αναστήλωσε σε μουσείο διατηρεί και ένα πανέμορφο καϊκι..Χθες μας πήγε βόλτα με τη “Σοροκάδα” που είναι αδελφάκι της “Αμαλίτσας” των Κουλουβάτων..20 ετών και βαστάει ακόμα πιο δυναμικό από ποτέ.
Το “προξενιό” μας έκανε ο παιδικός φίλος και λάτρης των Σπετσών Μιχάλης Ζαμάφτας – που κυνηγάει με το Φίλιππο το χειμώνα στα Γρεβενά παρέα με λύκους και αρκούδες και έχει δύο πανέμορφα παιδιά το Γιώργο και την Ειρήνη. Ετσι κάναμε απόβαση στη “Σοροκάδα” με τα παιδιά μας, ψαρέψαμε και φάγαμε στο ταβερνάκι της Ζογεριάς τα κλασικά πιάτα με τις κοκκινιστές τηγανιτές πατάτες από τα 80ς. Δεν ξέρω αν είναι η παρουσία του Γιάννη Φιξ στην παρέα αλλά η μπύρα ρέει αφθονη αυτές τις ημέρες και αυτό φαίνεται -στην κοιλιά μας!.. Στην παρέα ο επίσης Σπετσιώτης – αφού έχει ένα από τα ωραιότερα αρχοντικά στο Παλιό Λιμάνι, Αλέξης Αλεξίου ένδοξος εκπρόσωπος της γενιάς μας.
Μία υπέροχη ημέρα με όλους τους hot bachelors με παιδιά και βουτιές στα σμαραγδένια νερά των Σπετσών, που είναι το Κάπρι της Ελλάδας αναμφισβήτητα.
Και λίγα λόγια για την ένδοξη πρόγονο του Φίλιππου..
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Μετά το θάνατο του πατέρα της επέστρεψε με τη μητέρα της στην Υδρα και αργότερα εγκαταστάθηκαν στις Σπέτσες, όταν η μητέρα της παντρεύτηκε τον καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου-Ορλόφ. «Η συγγένεια μου με την Μπουμπουλίνα προέρχεται από την πλευρά της μητέρας μου. Γι’ αυτό και έχω δύο επίθετα. Επίτηδες κρατάμε οικογενειακώς και το Μπούμπουλης, για να μη χαθεί με το πέρασμα των χρόνων. Για να καταλάβετε, ο παππούς της μαμάς μου ήταν ένας από τους γιους της. Οταν ήμουν μικρός, άκουγα να λένε πως η προγιαγιά μου ήταν μια ατίθαση γυναίκα με πάθος για τη θάλασσα».
Η Μπουμπουλίνα παντρεύτηκε δύο φορές και μεγάλωσε επτά παιδιά. «Ο δεύτερος άντρας της ήταν ο Μπούμπουλης. Χήρεψε στα 40 της χρόνια και κληρονόμησε από αυτόν τεράστια περιουσία. Εκτός από γενναία αγωνίστρια, ήταν και σπουδαία μάνα. Η δική μου μητέρα μου έλεγε πάντα πως ο παππούς της (γιος της Μπουμπουλίνας) της έλεγε ότι η Λασκαρίνα μάθαινε στα παιδιά της να αγαπούνε την Ελλάδα». Δυστυχώς, το τέλος της καπετάνισσας ήρθε μετά από μια οικογενειακή διαμάχη. «Ενας από τους γιους της Λασκαρίνας είχε κλέψει την κόρη ενός Σπετσιώτη για να την πάρει γυναίκα του. Ο πατέρας της κοπέλας κατέφθασε με το σόι του έξω από το σπίτι της Λασκαρίνας. Κουβέντα στην κουβέντα, και αφού η καπετάνισσα εξαπέλυε ύβρεις από το παράθυρο της κάμαράς της, κάποιος σήκωσε την κουμπούρα του και τη σημάδεψε στο μέτωπο» περιγράφει ο κ. Μπούμπουλης και τονίζει: «Είμαι περήφανος που είμαι Ελληνας και που στις φλέβες μου ρέει το ίδιο αίμα με αυτό της Μπουμπουλίνας»
Σχόλια για αυτό το άρθρο