Στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών ΝΑ Ευρώπης, το ΚΘΒΕ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασιών με φορείς πολιτισμού της πόλης, που «διασταυρώνονται» ως προς τις στοχεύσεις τους, με τη βασική θεματική αλλά και τις επιμέρους οπτικές της διοργάνωσης. Η δημιουργία ενός πυρήνα νέων καλλιτεχνών που επιδιώκουν να ερευνήσουν το αρχαίο δράμα με τρόπο σύγχρονο, και που, ταυτόχρονα, ανοίγονται σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο με τις χωρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποτελεί βασικό στόχο του ΚΘΒΕ. Έτσι, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών καθώς και μεμονωμένοι καλλιτέχνες της πόλης, δημιουργούν ένα πλέγμα καλλιτεχνικής δραστηριότητας, που ανοίγεται στην πόλη και πολλαπλασιάζει τις ευκαιρίες συνάντησης μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών.
- Το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, που αποτελεί πυρήνα και δεξαμενή νέων καλλιτεχνών του θεάτρου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνει να παρουσιάσει δείγματα δουλειάς εμπνευσμένα από το αρχαίο δράμα, σε ό,τι αφορά την εικαστική του προσέγγιση, αλλά και στους τομείς της υποκριτικής και της σκηνοθεσίας. Έτσι, την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στις 20.00 θα παρουσιαστεί η σύντομη δράση με τίτλο «Λαφίνα – ένα σκηνικό ποίημα για την Κλυταιμνήστρα» που αποτελεί απόσπασμα της διπλωματικής εργασίας Υποκριτικής της Μαρίας Κεβρεκίδου, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την Φιλαρέτη Κομνηνού.
Ταυτόχρονα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της Συνάντησης, την έκθεση «Όψεις του τραγικού στη θεατρική ενδυματολογία». Πρόκειται για μια έκθεση θεατρικών κοστουμιών και ενδυματολογικών κατασκευών φοιτητριών της κατεύθυνσης ενδυματολογίας, με θέμα την προσέγγιση του τραγικού στοιχείου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κ. Χρύσα Μάντακα.
- Στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την έκθεση «Όλα όσα έχουμε κοινά», μέχρι και τις 15/9. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών από χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Η πολιτική διάσταση της έκθεσης και η δημιουργία κοινών εμπειριών, μέσω της ανταλλαγής απόψεων και αντιλήψεων, που αφορούν τη σύγχρονή μας πραγματικότητα, συμπληρώνει και διαλέγεται με τις εκδηλώσεις του ΚΘΒΕ.
- Την ίδια περίοδο στη Θεσσαλονίκη, ο performer και σκηνοθέτης, Λάμπρος Φιλίππου συντονίζει εργαστήριο και performance με τίτλο «Ιάσονας + Μήδεια» από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο Studio Flamenco Pellizco. Η performance θα παρουσιαστεί για το κοινό στις 15/9 στις 21.00. Η σύγχρονη έως ρηξικέλευθη οπτική του καλλιτέχνη πάνω στο αρχαίο δράμα, που συναντιέται με το ιδιαίτερο είδος της performance, προσφέρει μια ακόμη δυνατότητα προσέγγισης και διαλόγου του τότε με το τώρα.
Αναλυτικό Πρόγραμμα και Πληροφορίες
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
Φουαγιέ – καφέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
20.00
- «Λαφίνα – ένα σκηνικό ποίημα για την Κλυταιμνήστρα»
Η παράσταση συντέθηκε μέσω μελέτης και σκηνικής αναζήτησης πάνω στην μορφή της Κλυταιμνήστρας. Το κείμενο βασίζεται στο θεατρικό έργο «Μύγες» του Jean-Paul Sartre και στον μονόλογο «Είσαι ευχαριστημένος τώρα που είσαι πια νεκρός, Αγαμέμνονα;» της Cristine Brücker, με διάσπαρτα αποσπάσματα από την «Ορέστεια» του Αισχύλου και την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη.
Πρόκειται για διπλωματική εργασία Υποκριτικής της φοιτήτριας Μαρίας Κεβρεκίδου, που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη τον Οκτώβρη του 2019 στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, με επόπτρια καθηγήτρια την Φιλαρέτη Κομνηνού (Επίκουρη Καθηγήτρια Υποκριτικής).
Συντελεστές:
Επί σκηνής: Μαρία Κεβρεκίδου
Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Καραϊσκου
Εικαστική επιμέλεια: Πένυ Φωτιάδου
Μουσική/ηχητικά εφέ: Γιώργος Χρυσικός
Διάρκεια: 30 λεπτά
10 έως 19 Σεπτεμβρίου
Φουαγιέ – καφέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
- «Όψεις του τραγικού στη θεατρική ενδυματολογία»
Έκθεση Θεατρικής ενδυματολογίας
Πρόκειται για μια έκθεση θεατρικών κοστουμιών και ενδυματολογικών κατασκευών φοιτητριών του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ (από την κατεύθυνση της ενδυματολογίας) με θέμα την προσέγγιση του τραγικού στοιχείου. Πηγή έμπνευσης αποτελούν το αρχαίο δράμα και ο μύθος αλλά και η καθημερινότητα και τα προσωπικά βιώματα των συμμετεχόντων.Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η κ. Χρύσα Μάντακα (Επίκουρη Καθηγήτρια σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος, Δρ. Θεάτρου)
Συμμετέχουν οι φοιτήτριες: Αλεξία Βούσβουρα, Μαρία Βυζαρέλη, Χαρά Γεωργάκη, Μαρία Ευαγγελοπούλου, Ζωή Κατσαρέα, Πετρή Καραδημητρίου, Αθηνά Κεράνα, Εύα Κουρελιά, Μαρίνα Kωνσταντινίδου, Αθανασία Λάζου, Στέλλα Μηνά, Μαρία Μητρούλη, Κωνσταντίνα Μπάτζιου, Γεωργία Παμπακά, Ινώ Πικιώνη, Ελένη Σαμπρή, Σταματία Σαπατόρη, Αλίκη Σπυριδάκη, Σοφία Τσιριγώτη, Θένια Βερυκούκη.
Τεχνική υποστήριξη: Ελένη Χασιώτη, Στέργιος Πρώιος.
Έως 15 Σεπτεμβρίου
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 18:00, Πέμπτη:10:00 – 22:00
- «Όλα Όσα Έχουμε Κοινά»
«Όλα Όσα Έχουμε Κοινά» (All Τhat We Have In Common) είναι το βασικό σύνθημα που διατρέχει τα έργα 14 καλλιτεχνών από χώρες της ΝΑ Ευρώπης στην έκθεση που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης των Σκοπίων και που παρουσιάζεται στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 17 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019 (εγκαίνια: Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019, 20:00).
Η έκθεση εξετάζει την αβεβαιότητα στο πλαίσιο του διαφορετικού κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που σχετίζεται με την ευπάθεια και το υπαρξιακό απρόβλεπτο στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Όντας σε μια κατάσταση αστάθειας, συχνά και αυξημένης ανασφάλειας, κοινωνικές ομάδες υποφέρουν ή στερούνται των δικαιωμάτων τους με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε συμβολικές και φυσικές πράξεις βίας που οδηγούν σε συγκρούσεις, μετατοπίσεις, κατάχρηση εργασίας, μετανάστευση, αδικία, και ανισότητα φύλων.
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.momus.gr/exhibition/momus_experimental_all_that_we_have_in_common
11 έως 15 Σεπτεμβρίου
Studio Flamenco Pellizco, Ορφανίδου 5, Θεσσαλονίκη
Ώρες: 17.00-21.00
η παρουσίαση/performance θα γίνει την τελευταία μέρα του σεμιναρίου στις 21.00
- ‘Ιάσονας + Μήδεια’ Workshop & Performance, με τον Λάμπρο Φιλίππου.
Μια άσκηση ελευθερίας της έκφρασης και κατάργησης των comfort zones, και μία εργασία για την αποκάλυψη του χαρακτήρα μέσα από τη σκηνική σχέση.
Από τη σχέση στην ατομικότητα και πάλι πίσω.
Μία αντίστροφη δραματουργική προσέγγιση, όπου αντί ο/η performer να εμπλακεί στη σκηνική σχέση με τα χαρακτηριστικά που προτείνει η συνθήκη και να ντυθεί τις φόρμες που προτείνει η λογική της αυτο-σκηνοθεσίας, καλείται να εμπλακεί στη σχέση ολόγυμνος/η και καθαρός/ή από προαποφασισμένα χαρακτηριστικά, συμπεριφορικά συστατικά και εκφραστικά patterns, ώστε να γίνει μάρτυρας της ίδιας του/της της αποκάλυψης. Μιας αποκάλυψης που θα τον/την «ντύσει» με όσα προτείνει η ανάγκη – όσα προτείνει το εδώ και το τώρα.
Η άσκηση θα γίνει πάνω σε μονολόγους και διαλόγους από το έργο Μήδεια του Ευριπίδη.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.facebook.com/events/2590557610974471/?active_tab=about
Για κρατήσεις θέσεων για την performance, αποστολή e-mail: labrofilippou@gmail.com
Πρόγραμμα Προβολών από το ΑΡΧΕΙΟ του ΚΘΒΕ
Για πρώτη χρονιά φέτος, το ΚΘΒΕ εγκαινιάζει, στο πλαίσιο της Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών ΝΑ Ευρώπης “Αρχαίο Δράμα και Πολιτική”, μια σειρά προβολών παραστάσεων αρχαίου δράματος, από σημαντικούς Ευρωπαίους σκηνοθέτες. Οι παραστάσεις αυτές, που βιντεοσκοπήθηκαν κατ’ αρχάς για αρχειακούς λόγους, αποτελούν σπάνιο υλικό και αποτυπώνουν σημαντικές στιγμές τόσο της ίδιας της ιστορίας του ΚΘΒΕ και του θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, όσο και ενός μωσαϊκού διαφορετικών και πολλές φορές ριζοσπαστικών προσεγγίσεων στα αρχαία κείμενα και τους μύθους.
Προβολές εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεων αρχαίου δράματος
Φουαγιέ – καφέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου
16.00
Ηρακλής, Ευριπίδης, σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν
ΚΘΒΕ (2002)
Διάρκεια 90 λεπτά
17.30
Βάκχες, Ευριπίδης, σκηνοθεσία Ματίας Λάνγκχοφ
ΚΘΒΕ (1997)
Διάρκεια 120 λεπτά
Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου
16.00
Μήδεια, Ευριπίδης, σκηνοθεσία Σάντορ Ζότερ
Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ – Ουγγαρία (2004)
Διάρκεια 90 λεπτά
Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου
16.00
My homeland – Seven dreams, σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς
ΦΕΣΤΙΒΑΛ BITEF, ΣΕΡΒΙΑ (2007)
Διάρκεια 75 λεπτά
17.30
Ορέστεια – Ακολουθία Αισχύλου, Ιωάννης Ξενάκης, σκηνοθεσία Δημήτρης Παπαϊωάννου – ΚΘΒΕ (1995 )
Διάρκεια 60 λεπτά
Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου
16.00
Οιδίποδας στην Κόρινθο, Ίβο Σβετίνα, σκηνοθεσία Ίβιτσα Μπούλιαν
Εθνικό Θέατρο Σλοβενίας – Drama Ljubljana (2006)
Διάρκεια 120 λεπτά
Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου
16.00
Ονείρωξη, σκηνοθεσία Σάντορ Ζότερ
Εθνικό θέατρο Φινλανδίας, Θέατρο Κάτονα Γιόζεφ, ΚΘΒΕ (2002)
Διάρκεια 70 λεπτά
17.15
Ορέστεια – Ακολουθία Αισχύλου, Ιωάννης Ξενάκης, σκηνοθεσία Δημήτρης Παπαϊωάννου ΚΘΒΕ (1995)
Διάρκεια 60 λεπτά
Πληροφορίες: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | T. 2315 200 200 | www.ntng.gr
Σχόλια για αυτό το άρθρο