Την πρώτη από την καταμέτρηση του θετικού κλίματος για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό αποκαλύπτει μελέτη που παρουσιάστηκε σε τηλεδιάσκεψη εργασίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού την προηγούμενη εβδομάδα. Η μελέτη έγινε από την TCI Research και αποτυπώνει το διεθνές κλίμα για τα ταξίδια όπως αυτό προκύπτει από τις αναρτήσεις στα παγκόσμια μέσα κοινωνικής δικτύωσης των χρηστών τους. Η TCI Research μετράει τόσο το κλίμα για τα ταξίδια εν γένει όσο και για επιμέρους προορισμούς. Η Ελλάδα έχει τα θετικότερα σχόλια σε σχέση με όλες τις ανταγωνιστικές της αγορές στη Μεσόγειο και ειδικότερα την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Μάλιστα διατηρεί την πρώτη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, εκτός από ένα μικρό διάστημα στις αρχές Μαρτίου, και επιπλέον έχει τη μικρότερη υποχώρηση συνολικά.
Η μέτρηση αυτή δείχνει πως κεφαλαιοποιείται στην αντίληψη του διεθνούς δυνητικού ταξιδιωτικού κοινού η άρτια διαχείριση της πανδημίας από τις ελληνικές αρχές, η οποία και διατήρησε τη χώρα σε μεγάλο βαθμό, και πάντως σε μεγαλύτερο από τον ανταγωνισμό, ως έναν ασφαλή προορισμό. Επιπλέον, όμως, από αυτά ευρήματα της TCI Research προκύπτουν και άλλες δύο θετικές ενδείξεις: Πρώτον, το κλίμα για τα ταξίδια εν γένει ανακάμπτει και, όπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλός της Olivier Henry-Biabaud, «τα θετικά σχόλια στα σόσιαλ μίντια για τα ταξίδια είναι πάλι περισσότερα από τα αρνητικά και η τάση είναι ανοδική, με τις μισές απώλειες από την αρχή της πανδημίας να έχουν ήδη ανακτηθεί. Αυτό είναι ένα πολύ καλό υπόβαθρο για την ανάκαμψη του τουρισμού». Δεύτερον, μπορεί το κλίμα για ορισμένους τύπους ταξιδιών να πιέστηκε πρωτοφανώς, αλλά δεν πιέστηκε τόσο για όλες τις επιμέρους δραστηριότητες. Μία από τις πιο ανθεκτικές στην κρίση είναι αυτή που σχετίζεται με τον πολιτισμό, είτε αυτό σημαίνει επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους είτε σε μουσεία.
«Τείνουμε να λέμε ότι προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι εξελίξεις στον τουρισμό, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά και οι υγειονομικές συνθήκες δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι τα άτομα που θέλουν και θα καταφέρουν να ταξιδέψουν πρώτα θα πάνε αυτό το καλοκαίρι σε προορισμούς που μπορούν να εμπιστευθούν», υπογραμμίζει ο κ. Henry-Biabaud.
Και η Ελλάδα φαίνεται πως έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα σε αυτούς. Μάλιστα, πρέπει να αναφερθεί πως η μελέτη της TCI Research, η οποία έχει βραβευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού για τις καινοτόμες μεθόδους με τις οποίες μπορεί να σφυγμομετρήσει μέσα από τα σόσιαλ μίντια το καταναλωτικό κλίμα για όλες σχεδόν τις δραστηριότητες και αγορές του τουρισμού, περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι πριν από ένα μήνα. Εκτοτε όμως η Ελλάδα έχει εμφανίσει ακόμα καλύτερες επιδόσεις στη διαχείριση της πανδημίας και έχει τύχει ακόμα καλύτερης διεθνούς δημοσιότητας, κάτι που προϊδεάζει ενδεχομένως για ακόμα καλύτερη εικόνα στην επόμενη μέτρηση της TCI Research για τον προορισμό Ελλάδα.
Σχόλια για αυτό το άρθρο