Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο σημαντικός συγγραφέας και κριτικός που το όνομά του αποτελεί συνώνυμο του ελληνικού θεάτρου, πραγματοίησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο θέατρο Μουσούρη, ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού Μουσείου, για να κάνει γνωστό την κατάσταση που επικρατεί για την οποία ο ίδιος κινδυνεύει με φυλάκιση. Είπε συγκεκριμένα: Δεν θέλω να μιλήσω για τη μιζέρια όλη αυτής της ιστορίας. Εγώ είμαι εδώ σήμερα γιατί κινδυνεύω σε ένα μήνα να πάω φυλακή. Έχω πέντε δικές μαζί για χρέη προς το ΙΚΑ. Το ΙΚΑ τη δουλειά του κάνει δεν έχω με το ΙΚΑ. Αλλά δεν τα οφείλω εγώ. Δεν είμαι ιδιοκτήτης, Είμαι άμισθος υπάλληλος, ο οποίος προσπαθεί να βελτιώσει την Ελληνική θεατρική επιστήμη. Μου κατάσχεται κάθε μου κατάθεση και δεν το λέω αυτό για να δημιουργήσω εντυπώσεις και συγκινήσεις.
Να γίνει κρατικό το θεατρικό μουσείο και να αξιοποιηθεί περισσότερο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο ανάλογο εθνικό μουσείο στην Ευρώπη. Το μόνο που υπήρχε ήταν της Αγγλίας και το κατήργησε η Θάτσερ. Εθνικό Μουσείο είναι μόνο το ελληνικό, με υλικό που χρονολογείται από το 1780, από τις παραδουνάβιες χώρες, ώς σήμερα. Λυπάμαι που σήμερα εδώ δεν είδα εκπροσώπους των Πανεπιστημίων.
Ο Νίκος Χασιώτης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτσμού τόνισε: Νομίζω ακόμα ότι και αν καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει θέατρο εμείς πρέπει να έχουμε μουσείο θεάτρου. Αυτή είναι η γνώμη του Υπουργείου. Έχουμε ένα ειδικό χρέος απέναντι στον παγκόσμιο πολιτισμό. Θεωρούμε ότι το μέρος που είναι το θεατρικό μουσείο το αδικεί πλήρως και πρέπει να φύγει πολύ σύντομα από τα υπόγεια του Πνευματικού Κέντρου που μέχρι πρόσφατα ήταν και σε άσχημη κατάσταση, τώρα έχει βελτιωθεί. Ευελπιστεί το Υπουργείο ότι ίσως μπορέσει να βρει ένα κονδύλι στον καινούργιο προϋπολογισμό ώστε να μπορεί να ανοίξει το θεατρικό μουσείο ως έχει με λιγότερο προσωπικό. 1.730.000 ευρώ πήρε στην ενδεκαετία, επιχορήγηση το θεατρικό μουσείο. Τα τελευταία έξι χρόνια όμως δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ όμως είναι ένα πρόβλημα που φυσικά η νέα ηγεσία το βρήκε πριν ένα μήνα και είναι δύσκολο να λυθεί πρακτικά. Ωστόσο έχουμε κάνει μία συνάντηση με τους εργαζόμενους και προσπαθούμε να βρούμε μία λύση. Οι έξι από τους εννέα είναι σε επίσχεση εργασίας. Αυτό σημαίνει νομικά ότι εξακολουθούν να δουλεύουν και να πληρώνονται πλήρως το μισθό τους και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αυτό είναι περίπου 1.750.000 οι μισθοί των εργαζομένων και τα ΕΦΚΑ μαζί με τα πρόστιμα του ΕΦΚΑ. Αυτό είναι δύσκολο να το περάσεις σε μία διοίκηση οποιουδήποτε υπουργείου που πολλοί από αυτούς παίρνουν κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα, για μία ομάδα ανθρώπων που προσέφερε κάτι στο διάστημα των 7 ετών αλλά πολύ λίγο. Η επίσχεση των εργαζομένων είναι η τρίτη κατά σειρά. Πιστεύω μέχρι την Παρασκευή να έχουμε κλείσει με τους εργαζόμενους την υπόθεση και να έχουμε προχωρήσει νομικά και στα υπόλοιπα ώστε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος να μη χρειαστεί να γράψει ένα τελευταίο θεατρικό μέσα από το κελί του.
Εάν συμβεί θα το κάνω και θα πάω φυλακή, δεν έχω τη δυνατότητα να αντιμετωπίσω αυτό το πρόστιμο και δεν φταίω για αυτό, απάντησε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος για να καταλήξει: Δεν μου το χρώσταγε αυτό, αυτός ο τόπος. 50 χρόνια στην προσφορά μου η οποία έχει αναγνωριστεί και από το κράτος. Δεν πίστευα ότι στα 82 μου χρόνια θα απολογούμαι κάθε φορά σε οποιονδήποτε δικαστή ή εισαγγελέα που δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει Θεατρικό Μουσείο.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:
Δυστυχώς η προσέλευση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν ήταν μεγάλη. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε όσοι είμαστε εκεί, όσοι αγαπάμε και στηρίζουμε το Ελληνικό θέατρο και ευχόμαστε να βρεθεί σύντομα μια λύση. Παρόντες για να στηρίξουν τον Κώστα Γεωργουσόπουλου ήταν επίσης, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Μπέτυ Αρβανίτη, ο Βασίλης Πουλαντζάς, η Μάνια Παπαδημητρίου, η Δήμητρα Χατούπη, ο Τάκης Βλαστός, ο Γιάννης Μπέζος, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Κώστας Πολιτόπουλος, ο Γιώργος Δεπάστας και ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Σχόλια για αυτό το άρθρο