Μια ώρα -και λιγότερο- απόσταση από την Αθήνα και μόλις ένα τέταρτο από τη Χαλκίδα, υπάρχει ένα κόσμημα πολιτισμού και παράδοσης στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Νέα Αρτάκη, το Λαογραφικό Μουσείο της. Μνήμες και παραδόσεις που αντανακλούν όλη την ιστορία ενός τόπου που αξίζει να ανακαλύψετε.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Αρτάκης “ζωντανεύει” ένα παραδοσιακό σπίτι, πριν οι πρόσφυγες, μετά από πολλές περιπλανήσεις, εγκατασταθούν στη Νέα Αρτάκη Ευβοίας. Αυτός ο τόπος τους θύμιζε την πατρίδα τους, την Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στις καπναποθήκες του Καραμπουρνού αλλά και στη Χαλκιδική, στην Καβάλα και στο Άργος Ορεστικό. Η Νέα Αρτάκη, τόπος παραλιακός για να ασχοληθούν με την αλιεία και κοντινός στην πρωτεύουσα, ήταν η ιδανική λύση για να εγκατασταθούν οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες, στις 25 Σεπτεμβρίου 1923.
40 χρόνια μετά, το 1963 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Αρτακηνών-Κυζικηνών, αρχικά από Αρτακηνούς που διέμεναν στην Αθήνα. Αργότερα, η έδρα μεταφέρθηκε στη Νέα Αρτάκη όπου συνεχίζει μέχρι και σήμερα -60 χρόνια από την ίδρυσή του- το δραστήριο έργο του. Κορωνίδα παραμένει το Λαογραφικό Μουσείο όπου έχουν σωθεί αυθεντικά ρούχα, κειμήλια, φωτογραφίες, γράμματα, λευκώματα και αντικείμενα από την καθημερινότητά τους.
Η πρόεδρος του συλλόγου, η αξιέπαινη και αξιαγάπητη Σμαρώ Ψαθέρη-Μιμίκου, μας ξενάγησε στο Λαογραφικό Μουσείο και μαζί της κάναμε μια “βουτιά” στο παρελθόν, στη ζωή των Αρτακηνών πριν και μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Η ιστορία, η λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα των περιοχών, αναβιώνουν στο σπιτικό Λαογραφικό Μουσείο Νέας Αρτάκης, το οποίο σε λίγους μήνες θα μεταφερθεί σε νέο μεγαλύτερο χώρο ώστε η επίσκεψη να είναι μια ακόμα μεγαλύτερη ασύγκριτη εμπειρία.
Ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών Κυζικηνών της Νέας Αρτάκης είναι ένα δραστήριο Σωματείο με μεγάλη και ποικιλόμορφη προσφορά. Σημαντικό είναι και το Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων που πλέον έγινε θεσμός. Φέτος διοργανώθηκε για τρίτη φορά, στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης και αποτελεί ένα ταξίδι στις γεύσεις που τιμούν την κουζίνα και τον πολιτισμό της Κυζικηνής χερσονήσου. Παλιές και νέες Αρτακηνές, Σύλλογοι και τα μαγαζιά της περιοχής αναβιώνουν με live μαγειρέματα τη μικρασιατική παράδοση και θυμίζουν ξεχασμένες συνταγές που με τον κύκλο του χρόνου επανέρχονται. Όπως οι μνήμες μας…
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Αθλητισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Μπουρμάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, πάντα άψογοι και εξυπηρετικοί, συνέβαλλαν στην υπέροχη ξενάγησή μας στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Αρτάκης.
Φώτο-άλμπουμ από την ξενάγησή μας στο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Αρτάκης:
Στην κρεβατοκάμαρα μαζί με το κρεβάτι του ζευγαριού, υπήρχε και το παιδικό κρεβάτι. Στρωμένα με καλοκαιρινά χειροποίητα πλεκτά και μαξιλαροθήκες.
Πιατοθήκη με αυθεντικές πιατέλες και πιάτα
Το καντήλι και η στεφανοθήκη με τα στέφανα του γάμου και την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Στον τοίχο η εικόνα της Αγίας Παρασκευής.
Γυναικείο εσώρουχο της εποχής
Μεταξωτές ανδρικές παντόφλες
Μετάξι
Προσκλητήριο γάμου πριν από 101 χρόνια!
Σελίδες από λεύκωμα
“Τι εστί ανήρ και τι γυνή;”
Χωρίς λόγια: Αρτάκη, 15 Αυγούστου 1905….
Κέντημα σε κορνίζα
Ώρα για τσάι ή…
λικεράκι!
Ρούχο εποχής
Ρουχαλάκια για μωρά
Ένας λαογραφικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας
Μηχανή και ψαλίδια, κλωστές και μνήμης ταξίδια…
Το καθιστικό για την όλη την οικογένεια
Άρωμα νοσταλγίας με την Έφη Μαντά στο καθιστικό με τα υφαντά στους τοίχους και τις αναμνήσεις τριγύρω
Το Λαογραφικό Μουσείο Νέας Αρτάκης μπορείτε να το επισκεφτείτε κατόπιν επικοινωνίας. Βρείτε το στο Facebook
Σχόλια για αυτό το άρθρο