Το έργο της διαμόρφωσης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του ιερού των Καβείρων στη Λήμνο, είναι έτοιμο και όλοι ελπίζουμε να πάρει την δημοσιότητα που του πρέπει για να το μάθει όλος ο πλανήτης. Αυτός ο χώρος – τόσο από την ιστορία του όσο και από το σημείο που βρίσκεται, μπορεί να γίνει πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Οι αρχαιολόγοι πραγματικά έδωσαν όλο τους τον εαυτό, την υπομονή και τις γνώσεις τους, για πάρα πολλά χρόνια, για να το φέρουν το μνημείο, στην κατάσταση που το βλέπουμε, και ελπίζουν να μην τύχει της αδιαφορίας της πολιτείας και των τοπικών αρχών.
Η Λήμνος ήταν ένα από τα νησιά που συζητήθηκαν όσο κανένα άλλο και όχι άδικα. Είναι πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη, με πανέμορφες παραλίες, μοναδικής ομορφιάς και πολλές περιοχές να ανακαλύψει κανείς. Οι λάτρεις της ιστορίας θα ανακαλύψουν στο νησί μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους που μας ταξιδεύουν από την μυθολογία στην αρχαία Ελλάδα και από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο στην σύγχρονη εποχή.
Το νησί του Ήφαιστου
Από τους πιο περιφρονημένους των Θεών, ο Ήφαιστος παρουσιάζεται κουτσός, άσχημος, άγριος, μοναχικός στα εργαστήρια μεταλλουργίας του και γίνεται σημείο αναφοράς σε πολλές ιστορίες. Σύμφωνα με την μυθολογία, στον Ήφαιστο είναι αφιερωμένο το νησί της Λήμνου, που συνδέεται στενά με το Καβείριο και τις μυστικιστικές τελετές του. Η ανάπτυξη της μεταλλουργίας στο νησί αποδόθηκε στον θεό της φωτιάς και του σιδήρου. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας, έπειτα από έναν καυγά, με μια σπρωξιά, πέταξε από τον Όλυμπο τον Ήφαιστο, ο οποίος και κατέληξε στη Λήμνο. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού τον περιέθαλψαν κι εκείνος σε αντάλλαγμα τους δίδαξε την τέχνη των μετάλλων, στήνοντας το εργαστήριό του στο ηφαίστειο Μόσυχλος. Οι κάτοικοι του νησιού ήταν εξαιρετικοί μεταλλουργοί και οι πρώτοι που κατασκεύασαν χάλκινα όπλα με μέταλλα από τη Μικρά Ασία. Τιμώντας τον μεταλλουργό θεό, οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν Ηφαιστία την πόλη που ίδρυσαν στο νησί. Κατά τον μύθο, ο Ήφαιστος μεταβίβασε την γνώση της τέχνης στους Καβείρους, παιδιά που απέκτησε από τη νύμφη Καβειρώ. Αυτοί, αργότερα, λατρεύονταν σε ένα ειδικό ιερό που χτίστηκε στη Λήμνο, το Καβείριο. Η λατρεία τους, που ήταν μυστηριακή, επεκτάθηκε στη Σαμοθράκη κι αλλού και μάλλον προέρχεται από κάποια αρχική κλειστή συντεχνία μεταλλουργών.
Ο αρχαιολογικός χώρος
Πρόκειται για ένα έργο σε ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της Λήμνου, για το οποίο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου εκπόνησε μελέτες, ενέταξε και υλοποίησε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2014-2020 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ας σημειωθεί ότι η κακή κατάσταση διατήρησης που επιδεινωνόταν σταδιακά, έδινε μια δυσάρεστη εικόνα στους επισκέπτες του.
Στο πλαίσιο του έργου πρωταρχικό μέλημα για την διάσωση των ορατών αρχαιοτήτων στον χώρο ήταν ο…
Η συνέχεια εδώ https://bit.ly/3hPuQHF
Σχόλια για αυτό το άρθρο