Ο Γιώργος Γαλίτης μου θυμίζει τους κωμικούς ηθοποιούς του παλιού καλού ελληνικού ασπρόμαυρου κινηματογράφου για πολλούς λόγους. Εξαιρετικός κωμικός ηθοποιούς της γενιάς του, άμεσος, φυσικός, λιτός στην υποκριτική του δεξιότητα, δεν χρειάζεται να κάνει φανφάρες και να χρησιμοποιήσει βωμολοχία για να γελάσει το κοινό, έχει πληθωρικό ταλέντο, πηγαίο και αστείρευτο χιούμορ και φυσικά είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά του χώρου. Είναι γεννημένος κωμικός ηθοποιός! Κρατά χαμηλό προφίλ, είναι αντιστάρ και απόλυτα προσγειωμένος στην πραγματικότητα, ενώ δεν συνηθίζει να πουλά ούτε να προβάλλει την προσωπική του ζωή στον κίτρινο τύπο. Γιατί δεν χρειάζεται! Έχει την αξία του και αυτό το αποδεικνύει με τους εκάστοτε ρόλους που καλείται να υποδυθεί και με τις παραστάσεις που ανεβάζει. Από το μόνο που λείπει, κατά τη γνώμη μου, είναι η τηλεόραση όπου θα μπορούσε να μεγαλουργήσει στις κωμικές σειρές, οι οποίες κατακλύζουν τη φετινή χρονιά τους δέκτες μας και στις οποίες κυριαρχούν και πρωταγωνιστούν ατάλαντοι και “δυσκοίλιοι” ηθοποιοί που προσπαθούν να μας αποδείξουν ότι διαθέτουν κωμικό ταλέντο… Ο χαρισματικός ηθοποιός έρχεται στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ με τη θριαμβευτική επιτυχία του ‘’ Τα ραδίκια ανάποδα’’ σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη στις 11-12 και 13 Μαϊου. Σας το συστήνω ανεπιφύλακτα, πρέπει να το δείτε και όσοι το είδατε να το ξαναδείτε ! Δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας! Η ξεκαρδιστική αυτή κωμωδία καθώς και το φαντασμαγορικό μιούζικαλ ‘’ Γοργόνες και μάγκες’’ που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Βάλαρης στο οποίο υποδύεται τον Γρίπη με μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία, θα κάνουν περιοδεία σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος. Απολαύστε τον χιουμορίστα ηθοποιό από το Α έως το Ω !
Αυτοπεποίθηση: Είναι, τολμώ να πω, αυτό που αποπνέω σε κάθε μου δημόσια εμφάνιση η οποία, τολμώ να πω, βρίσκεται υπό εξαφάνιση, τόλμησα και είπα. Μήπως είναι το ακαταμάχητα αστραφτερό χαμόγελό μου; Το όλο υποσχέσεις λάγνο βλέμμα μου με ανάλυση 24 MP και οπτικό ζουμ 12Χ με selfie flash και αποσπώμενη μπαταρία; Ή μήπως η χαλύβδινη προσωπικότητά μου που κάνει τις γυναίκες να με θέλουν σαν τρελές; Πολλώ δε μάλλον οι άνδρες που βρίσκουν στο πρόσωπό μου τον ηγέτη, τον φίλο, τον άνθρωπο, το ένα άλογο ένα είναι άσπρο και τα σπίτια πιο λευκά στου γλαυκού το γειτόνεμα. Αλλά όχι! Δεν αποκαλύπτω τις πηγές μου (πηγές του ποταμού Αράπιτσα στη Νάουσα) και το μυστικό της επιτυχίας μου που βρίσκεται καλά κρυμμένο σε θυρίδα στα υπόγεια της Τραπέζης της Ελλάδος (τρίτο υπόγειο όπως μπαίνουμε δεξιά, αριστερά όπως βγαίνουμε, τέρμα στο βάθος).
Βλαδίμηρος Κυριακίδης: Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ Κυριακίδης, γνωστότερος ως Βλαντίμιρ Ιλίτς Τρελένιν (22 Απριλίου 1870 – 21 Ιανουαρίου 1924), ήταν μεγάλος πολιτικός, ηγέτης της Κωμικής Επανάστασης και επικεφαλής της Ε.Σ.Σ.Δ. (Ένωση Σατιρικής Σουρεαλιστικής Δημοκρατίας) (1922-1924). Ηγέτης της Κωμικής Διεθνούς και σκηνοθέτης της παράστασης «Τα Ραδίκια Ανάποδα» που έφερε τα πάνω κάτω στους λογοτεχνικούς κύκλους και στα τρίγωνα Πανοράματος της εποχής.
Γιώργος Γαλίτης: Είχα την ατυχία να τον γνωρίσω σε αγώνα μπάσκετ στο Μέγαρο Μαξίμου πριν 73 χρόνια. Τολμώ να πω μου έκανε άσχημη εντύπωση διότι ενώ όλοι μας, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωθυπουργού κυρίου Τρούμαν, φορούσαμε ροζ πιζάμες και σακούλες με πατατάκια αντί για παντόφλες, ο κύριος Γαλίτης ήλθε με σμόκιν, λουστρίνι και μια γκάιντα στο κεφάλι. Μετά από χρόνια, και αφού κέρδισε το νόμπελ κακοφωνίας και σις κεμπάπ, τον αντάμωσα σε Λέσχη Φιλοτελιστών Τελών Κυκλοφορίας ως αναπληρωτή γραμματέα και ταπετσαρία πολυθρόνας άνευ χαρτοφυλακίου. Έκτοτε αγνοείται. Αν και άτεκνος τον αναζητούν τα έξι παιδιά του και κυρίως τα εγγόνια του.
Διασκέδαση: Με τόσες υποχρεώσεις (σιδέρωμα, μαγείρεμα, εξόρυξη υδρογονανθράκων), που καιρός για διασκέδαση! Τις λίγες ώρες που μπορώ να ξεκλέψω τις αφιερώνω φυσικά στο κυνήγι ή στο κλασικό μπαλέτο. Ή και στα δύο ταυτοχρόνως όταν είναι μπορετό ή βολετό ή το και το. Πολλές φορές θα με δείτε στο βουνό με πουέντ, κορμάκι με διπλή τιράντα, κολάν και σπασουάρ, να προσπαθώ να βελτιώσω το κουντεπιέ μου, ενώ την ίδια στιγμή να με κυνηγάει, ανέμελα, μια αρκούδα ή ένα αγριογούρουνο.
Ευθύτητα: Το κύριο χαρακτηριστικό του χαρακτήρα μου είναι βεβαίως η ευθύτητα. Αυτό μπορώ να το πω ευθέως χωρίς πολλά λόγια και περιστροφές που δεν είναι του χαρακτήρα μου, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι βεβαίως η ευθύτητα. Αυτό μπορώ να το πω ευθέως χωρίς πολλά λόγια και περιστροφές που δεν είναι του χαρακτήρα μου, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι βεβαίως η ευθύτητα. Αυτό μπορώ να το πω ευθέως χωρίς πολλά λόγια και περιστροφές που δεν είναι του χαρακτήρα μου, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι βεβαίως η ευθύτητα. Να το ξαναπώ;
Ζωηράδα: Είναι φυσικός χυμός με μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Εκτέλεση: Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε δύο αβγά (χωρίς το ασπράδι και τον κρόκο), μια ντομάτα (χωρίς τα τσόφλια), μπανάνα του βουνού, σιρόπι για το βήχα, καβουρμά, καβουρόψιχα λιαστή, έναν κάβουρα (το εργαλείο), αποξηραμένο ανθρακικό σε σκόνη, μια κότα στρουμπουλή, ένα αητό (χωρίς φτερά), τρία πουλάκια κάθονταν, τρία πέντε πηγάδια κι αφού πρώτα τα σιγοβράσουμε, τα τηγανίζουμε μετά και τα αφήνουμε στο πάτωμα υστερότερα μέχρι να ροδίσουν. Αν δε ροδίσουν επαναλαμβάνουμε άλλες εφτά φορές. Ξεμάτιασμα δοκιμασμένο, λύνει μάγια και διώχνει το κακό, τα κουνούπια και τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται. Επιτυχία σίγουρη.
Ηθοποιός: Ένα παιδί που ονειρεύεται όταν μεγαλώσει να γίνει παιδί.
Θέατρο: Θ.Ε.Α.Τ.Ρ.Ο. Θαύμα, Ενέργεια, Αφοσίωση, Τρέλα, Ρόλος, Όνειρο. (Απροσδόκητα καταπληκτική απάντηση. Δεν το περίμενα από τον εαυτό μου. Μου ζητάω συγγνώμη, αλλά σιγά μη μου τη δώσω!)
Ιδιωτική τηλεόραση: Αυτό το κοριτσάκι δεν με παίζει.
Κωμωδία: Ο κόσμος ανάποδα. Είναι η σωστή του θέση.
Λογαριασμοί: Οι καλοί που κάνουν τους καλούς φίλους, οι κακοί που κάνουν τους καλούς εχθρούς και οι άσχημοι… των ΔΕΚΟ, βοήθειά μας.
Μονόλογος: Μια καλή λύση για τον θιασάρχη που θέλει να είναι γαλαντόμος: όταν παίζεις μόνος σου, μπορείς να βγάζεις το θίασο κάθε μέρα έξω για φαγητό. Άσε που έχεις και εγγυημένα καλή παρέα να πεις καμιά κουβέντα της προκοπής.
Νεοελληνικό έργο: Είναι μακέτο τούτο το έργο;
Ξένα έργα: Τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια.
Όσκαρ: Θα πάρω για την προσφορά μου, αν και δεν είχα ποτέ ζήτηση.
Παρωδία: Αυτό που ζούμε.
Ρόλοι: Δεκατρείς οι ρόλοι μου στα «Ραδίκια Ανάποδα» και ένας ο Γρίπης στις «Γοργόνες και Μάγκες» σύνολο δεκατέσσερις. Πάλι καλά. Υπήρχε θεατρική σεζόν που έπαιζα είκοσι δύο!
Σάτιρα: Η μόνη ανακάλυψη του ανθρώπου που δείχνει το μέλλον. Η υπερβολή της σάτιρας, το παράλογο αστείο της έρχεται κάποια στιγμή και γίνεται πραγματικότητα, καθόλου αστεία δυστυχώς.
Τα ραδίκια ανάποδα: Κατά πως πάει, είναι η παράσταση που θα με ακολουθεί μέχρι να τα δω.
Υπογραφή: Δεν έχω μία υπογραφή, έχω δύο. Μία με μικρά γράμματα για έγγραφα, και μία με κεφαλαία για σκίτσα και γελοιογραφίες. Μου αρέσει η δεύτερη.
Φόροι: «Είναι υψηλοί οι φόροι
σαν οροσειρές και όρη.
Κλαίει η μάνα και η κόρη,
κλαίν γιατροί και δικηγόροι,
αχθοφόροι, βαθμοφόροι,
κλαίνε και οι τορναδόροι,
γέροντες γενειοφόροι,
βλέποντας αυτούς τους φόροι
να τραβούν το ανηφόρι.
Για δεν είναι πλέον φόροι
είναι ναι πια μαστιγοφόροι
άγριοι και αιμοβόροι.»
(Από την ποιητική συλλογή «Πρωτοφανές Πλεόνασμα», εκδόσεις Ε9.
Χαμόγελο: Του Μπάστερ Κήτον.
Ψυχολογία: Ο μονόλογος του Λάκυ στο «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Ωραίο φινάλε: Στα «Φώτα της πόλης» του Τσάρλι Τσάπλιν.
Σχόλια για αυτό το άρθρο