Ο Άγγελος Ανδρεάτος είναι τραγουδοποιός γεννημένος στην Κεφαλονιά. Έχει στο ενεργητικό του σημαντικές δισκογραφικές συνεργασίες δισκογραφικές, ενώ έχει βρεθεί επί σκηνής με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς. Έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Ζουγανέλη , Τάκη Ζαχαράτο , Μπάμπη Τσέρτο , Βασίλη Λέκκα , Χρήστο Κυριαζή, Γιάννη Πλούταρχο, Σαράντη Αλιβιζάτο κ.α. Οι 2 τελευταίες του δισκογραφικές δουλειές είναι οι εξής: “Τα Επτάνησα ταξιδεύουν” όπου και πρόκειται για 5 σύγχρονες καντάδες σε μουσική του ίδιου και στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου και το «Εις Τον Έρωτα». Εμπνευσμένος από το συγγραφικό έργο του Κεφαλλονίτη ποιητή Ανδρέα Λασκαράτου, ο ταλαντούχος ερμηνευτής και συνθέτης Άγγελος Ανδρεάτος παρουσιάζει το μουσικό έργο με τίτλο «Εις Τον Έρωτα» αφιερωμένο στην ιστορία και στην πολιτισμική κληρονομιά των Επτανήσων και εξομολογείται στο Cosmopoliti αλήθειες του από το Α ως το Ω.
Ανδρέας Λασκαράτος
Ο Ανδρέας Λασκαράτος ήταν ένας σπουδαίος σατυρικός ποιητής που έβλεπε ιδιαίτερα μπροστά από την εποχή του και όσα είχε προβλέψει έχουν κατά κανόνα επαληθευτεί. Η κοινή Κεφαλονίτικη καταγωγή μου με τον Ανδρέα Λασκαράτο ήταν το κλειδί να γίνει πράξη ένα μεγάλο μου όνειρο: να αναδείξω μέσα από τη μουσική μου το θησαυρό που κληρονομήσαμε, τα ποιήματά του!
Βιώματα
Έχω την τύχη να κατάγομαι από ένα νησί που έχει γεννήσει πολλούς ποιητές και σπουδαίους μαέστρους που με τη σειρά τους έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στον πολιτισμό μας. Έχοντας, λοιπόν, το μικρόβιο της τέχνης από πολύ μικρή ηλικία, άδραξα της ευκαιρίας που μου δίνει αυτός ο τόπος να ανακαλύψω και γενικότερα να ασχοληθώ με την επτανησιακή μουσική παράδοση. Έτσι, είχα τη δυνατότητα να βρεθώ δίπλα στους μεγαλύτερους νέους δασκάλους μουσικής της Κεφαλονιάς αποκτώντας τις σωστές βάσεις, ώστε να έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω σε χορωδίες και μαντολινάτες του νησιού.
Γενναίος
Χρειάζεται τόλμη και γενναιότητα ώστε να αγγίξεις αυτούς τους στίχους που κρύβουν μέσα τους όλο το ψυχικό μεγαλείο ενός τέτοιου ποιητή. Ένιωσα γενναίος λες και είχα πάρει εντολή από τον ίδιο να το κάνω!
Δημοσιότητα
Έχω την ανάγκη να επικοινωνήσω την τέχνη μου στο κοινό. Να μιλήσω για πράγματα μέσα από τη μουσική μου και να βρουν πρόσφορο έδαφος όχι μόνο στα αυτιά του κόσμου αλλά κυρίως στην ψυχή τους.
Εις τον έρωτα
Είναι ο τίτλος της δισκογραφικής μου δουλειάς και περιέχει 7 μελοποιημένα ποιήματα του Ανδρέα Λασκαράτου από εμένα. Συμμετέχουν εξαιρετικοί ερμηνευτές όπως: Μπάμπης Τσέρτος, Βασίλης Λέκκας, Θέμης Ανδρεάδης, Αδελφοί Καραβιώτη , Ειρήνη Τουμπάκη, ενώ το ένα από τα επτά το ερμηνεύω ο ίδιος. Τις ενορχηστρώσεις έχει επιμεληθεί ο εξαιρετικός σολίστας του βιολιού Ζήσης Σκλαβουνάκης.
Ζωή
Η τέχνη είναι ζωή. Η ποίηση όπως λέει και ο ποιητής και προσωπικός φίλος μου, Παναγιώτης Τζαννετάτος είναι τρόπος ζωής. Με τον ίδιο τρόπο αντιλαμβάνομαι και εγώ τη μουσική.
Ηλικία
Για μένα η ηλικία είναι ένας αριθμός που χρειάζεται στη ζωή μας για συγκεκριμένους λόγους, όπως το πότε θα πάμε σχολείο, πότε θα τελειώσουμε το σχολείο, πότε θα πάρουμε σύνταξη μέσω αυτής της οπτικής γωνίας το βλέπω εγώ. Κατά τ’ άλλα, η ηλικία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε έναν έρωτα, σε μια καριέρα και σε οτιδήποτε άλλο. Όσο βαστούν τα πόδια μας ονειρευόμαστε!
Θαύμα
Θαύμα είναι η κάθε μέρα που ζούμε, ονειρευόμαστε και είμαστε υγιείς.
Ιδεολογία
Θα απαντήσω δανειζόμενος λόγια του Νίκου Καζαντζάκη που με εκφράζουν απόλυτα: “Yπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει”
Καντάδες
Οι καντάδες ήταν τα πρώτα μου μουσικά ακούσματα στο νησί μου την Κεφαλονιά στις γιορτές με παρέες, οπότε δε θα γινόταν να μην τραγουδήσουμε και μερικές καντάδες. Έτσι, θεώρησα υποχρέωση μου και εγώ για τον τόπο μου να γράψω κάποιες καντάδες με το μεγάλο μας στιχουργό Σαράντη Αλιβιζάτο που κυκλοφόρησαν από την Heaven το 2020 με γενικό Τίτλο «Τα Επτάνησα ταξιδεύουν». Σε αυτές τραγουδούν οι εξής : Τάκης Ζαχαράτος , Γιάννης Ζουγανέλης , Παναγιώτης Πετράκης και Σπύρος Γραμμένος .
Δημήτρης Λάγιος
Για μένα είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο αγαπημένος Επτανήσιος συνθέτης με καταγωγή από την όμορφη Ζάκυνθο που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς. Όταν ακούω τις μελωδίες του πραγματικά νιώθω μια υπέροχη γαλήνη που όπου και αν βρίσκομαι μακριά από τον τόπο μου με ταξιδεύει εκεί. Ένα από τα όνειρα μου δισκογραφικά είναι να ερμηνεύσω τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου κάτι που ευελπιστώ να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Μουσική
Κατά την ταπεινή μου άποψη, όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει έστω και για λίγο κάποια στιγμή στη ζωή τους να ασχοληθούν με τη μουσική. Χωρίς τη μουσική ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εκφράσει όλα αυτά που νιώθει μέσα του και γενικότερα χωρίς το φως της τέχνης ο άνθρωπος θα ήταν μισός.
Νίκη
Η κάθε νίκη έχει αξία ιδιαίτερα αν προέρχεται από επαναλαμβανόμενες ήττες. Η ήττα είναι αυτή που σε διδάσκει και μπορείς χαρείς τη νίκη όποτε και αν έρθει. Όλα τα πράγματα θέλουν τον κατάλληλο χρόνο για να σου προσφερθούν.
Ξεγνοιασιά
Θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια στην Κεφαλονιά το πόσο ξέγνοιαστα ήταν και πόσο όμορφα και αθώα μεγαλώναμε χωρίς κινητά χωρίς όλη αυτή την πληροφορία που δεχόμαστε σήμερα. Πραγματική ξεγνοιασιά. Αυτό προσπαθώ κάποιες στιγμές να διεκδικώ ακόμη και τώρα. Υπάρχουν στιγμές που απομονώνομαι στο χωριό μου σε ένα δικό μου καταφύγιο με μόνη παρέα την κιθάρα μου χωρίς κινητά χωρίς τηλεόραση χωρίς όλες αυτές τις κακές ειδήσεις που ακούμε καθημερινά και να γεμίσω μπαταρίες για μήνες .
Ομορφιά
Στην εποχή που ζούμε δεν είναι δύσκολο να είναι κάποιος όμορφος εξωτερικά. Το δύσκολο και κατ’ επέκταση αυτό που θέλει πολύ δουλειά με το μέσα μας είναι η εσωτερική ομορφιά, η ομορφιά της ψυχής μας. Η εποχή μας έχει ανάγκη από ανθρώπους με εσωτερική ομορφιά όσο ποτέ άλλοτε. Οι ανάγκες στην κοινωνία μας είναι πλέον τεράστιες και θα πρέπει όλοι να δείχνουμε τη μεγαλοψυχία μας όπου χρειάζεται και μπορούμε.
Πίστη
Οι άνθρωποι νομίζω έχουμε ανάγκη να πιστεύουμε σε μια ανώτερη δύναμη. Το τι πιστεύει ο καθένας είναι ξεκάθαρα δίκη του επιλογή. Εγώ ως χριστιανός ορθόδοξος έχω βαθιά πίστη και αυτό με γεμίζει και μου δίνει δύναμη σε πολλές στιγμές στη ζωή μου .
Ροή
Όσο εξελίσσεται η ζωή μέσα στο χρόνο άλλο τόσο εξελίσσεται και η μουσική. Ελπίζω μέσα σε αυτή την παρουσία μιας περιορισμένης διάρκειας που μας επιβάλλεται να ζήσουμε να αφήσω και εγώ ένα μικρό αποτύπωμα που θα δηλώνει ότι πέρασα και εγώ από αυτό τον κόσμο.
Σεξουαλικότητα
Ανάγκη. Ελευθερία. Ζωή. Όλα αυτά συμπληρώνουν αυτή την έννοια που δεν δέχεται τα πρέπει και τους κανόνες.
Ταξίδια
Για εμένα, υπάρχουν δύο κατηγορίες ταξιδιών τα πραγματικά και αυτά του μυαλού . Τα πηγαίνω υπέροχα και με τα δύο. Μ’ αρέσει πολύ να ταξιδεύω και κάθε χρόνο προσπαθώ να επισκέπτομαι τουλάχιστον δύο διαφορετικούς προορισμούς στο εξωτερικό . Αγαπημένος μου προορισμός είναι το Λονδίνο όπου ζει και ο αδερφός μου. Τα ταξίδια του μυαλού προτιμώ να τα κρατάω μυστικά και για εμένα μόνο.
Ύλη
Ψάχνω πραγματικά τη θέση μου μέσα στον κόσμο της ύλης. Δυστυχώς, όλοι μας προσπαθούμε να βρούμε την ευτυχία μέσα από την ύλη. Αντικαθιστώντας ότι μας λείπει και μας λυπεί μέσω υλικών αγαθών και όχι της διαπροσωπικής επαφής. Είναι ο πιο γρήγορος και εύκολος δρόμος για μια επιφανειακή ευτυχία. Όμως με την ψυχή τι γίνεται ;
Φωνή
Όλα τα πράγματα που αγαπάμε έχουν τη δική τους φωνή. Όλες αυτές οι φωνές ζουν μέσα μας και πολλές φορές μας δίνουν τη δύναμη – ώθηση να προχωρήσουμε στη ζωή.
Χαρά
Χαρά νιώθω με την ολοκλήρωση κάθε νέας μου δουλειάς στο στούντιο. Ξέροντας ότι τώρα ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι για να φτάσει στον τελικό αποδεκτή που είναι ο κόσμος.
Ψέμα
Ένα μικρό ψέμα τις περισσότερες φορές το προσπερνάω γιατί πιστεύω ότι δεν είναι σοβαρός λόγος για να χαλάσω μια φιλία ή οτιδήποτε άλλο. Ένα μεγάλο ψέμα όμως είναι αυτό που θα φέρει την ολική ρήξη σε οποιαδήποτε στιγμή. Εκεί δεν κάνω πίσω όποιες και να είναι οι συνέπειες.
Ωριμότητα
Δεν ξέρω αν έχω καταφέρει ακόμα να ωριμάσω… Γιατί η ωριμότητα έχει να κάνει με τον εσωτερικό μας κόσμο. Μέσα από τα λάθη μου δεν ξέρω αν έχω καταφέρει να ωριμάσω όπως ίσως θα ήθελα ή θα έπρεπε. Το μόνο που έχει καταφέρει η ωριμότητα σε εμένα είναι να με κάνει να βαδίζω πιο σίγουρος για τον εαυτό μου.
ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΥ
Ο Ανδρέας Τυπάλδος Λασκαράτος γεννήθηκε το 1811 στην Κεφαλονιά. Η οικογένειά του ανήκε στις παλιές αριστοκρατικές οικογένειες της Επτανήσου. Ο πατέρας του Γεράσιμος καταγόταν από τη Νάπολη και διέθετε μεγάλη περιουσία και πολιτική δύναμη. Πρώτοι δάσκαλοι του Ανδρέα ήταν οι Ευγένιος Διογένης και Σπυρίδων Τρέκας. Σε ηλικία δώδεκα ετών έφυγε για το Αργοστόλι, όπου έμεινε στο σπίτι του θείου του κόντε Δελλαδετσίνα. Εκεί διδάχτηκε την ιταλική και την αρχαία ελληνική γλώσσα από τους Ιάκωβο Βαπτιστή Μπαρτολότσι και το Νεόφυτο Βάμβα αντίστοιχα. Στο Αργοστόλι γνώρισε επίσης το λόρδο Μπάιρον. Εν συνεχεία φοίτησε στη Σχολή του Κάστρου και το 1828 πήγε στην Κέρκυρα όπου μυήθηκε στην ιταλική σάτιρα και λογοτεχνία από το Βιτσέντζο Νανούντσι, ποιητή του Κύκλου του Σολωμού και θιασώτη της απλής γλώσσας. Εκεί γνωρίστηκε επίσης με τον Ανδρέα Κάλβο, του οποίου υπήρξε μαθητής, καθώς και με το Βηλαρά. Καθοριστική ωστόσο στάθηκε η γνωριμία του με το Σολωμό, στον οποίο ο Λασκαράτος υπέβαλε ποιήματα και μεταφράσεις και από τον οποίο ενθαρρύνθηκε να συνεχίσει να γράφει. Σπούδασε νομικά στην Ιόνιο Ακαδημία και εργάστηκε ως βοηθός στη Γραμματεία της Ιονίου Γερουσίας και στο Ειρηνοδικείο Κεφαλληνίας. Το 1836 έφυγε για το Παρίσι, όπου έμεινε ως το 1839, οπότε πήγε στην Πίζα. Εκεί πήρε το δίπλωμα του δικηγόρου, ήρθε σε επαφή με τις φιλελεύθερες ιδέες της εποχής και έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Επέστρεψε στην Κεφαλονιά σε ηλικία 30 ετών και διορίστηκε Πρόεδρος Δικαστής στο Ληξούρι, θέση από την οποία σύντομα παραιτήθηκε. Το 1844 πέθανε ο πατέρας του και ο Ανδρέας ανέλαβε τη διαχείριση της περιουσίας του. Την ίδια περίοδο (1845) ταξίδεψε στην Κρήτη για να γνωρίσει τον λαϊκό πολιτισμό της, επέστρεψε όμως απογοητευμένος, καθώς μπόρεσε να συγκεντρώσει μόνο λίγα τραγούδια , τα οποία δημοσίευσε στο οικογενειακό περιοδικό Λύχνος, το οποίο εξέδωσε το 1859 και ως το 1868, οπότε και έκλεισε, έβγαλε μόνο 49 φύλλα. Στο δρόμο για την Κρήτη πέρασε από την Αθήνα, όπου τύπωσε το έργο του Το Ληξούρι εις του 1836, μίμηση του ποιήματος του Αl Tassoni «La sechia rapitia». Από την Κρήτη επέστρεψε στην Κεφαλονιά και παντρεύτηκε την Πηνελόπη Καργιαλένια, κόρη μεγαλέμπορου καταγόμενη από το Λιβόρνο, η οποία στάθηκε πιστή σύντροφος και συμπαραστάτιδά του. Το 1850 πήρε μέρος στις εκλογές της Θ΄ Βουλής ως αντίπαλος του κόμματος των φιλελευθέρων, απέτυχε ωστόσο και έφυγε με την οικογένειά του για το Αργοστόλι. Το 1856 δημοσίευσε το έργο Μυστήρια της Κεφαλλονιάς, ήτοι σκέψεις απάνω στην οικογένεια, στη θρησκεία και στην πολιτική, το οποίο κίνησε αντιδράσεις, οδήγησε στον αφορισμό του και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή του. Έφυγε για τη Ζάκυνθο, αντιμετώπισε ξανά δυσκολίες και κατέφυγε τελικά μόνος στο Λονδίνο. Εκεί διεύρυνε τις γνώσεις του και έγραψε την Απόκριση στον αφορισμό, έργο που εκδόθηκε δώδεκα χρόνια αργότερα. Η αλληλογραφία του με τη σύζυγό του είναι ενδεικτική για την ψυχολογική του κατάσταση εκείνη την περίοδο. Αντιμετώπισε και νέες αντιδράσεις, συνέχισε ωστόσο να τυπώνει έργα του από την Αθήνα, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, ώσπου κατηγορήθηκε για συκοφαντία του ιδεολογικού του αντιπάλου και μέλους της επίσημης εκκλησίας Λομβάρδου και φυλακίστηκε για τέσσερις μήνες. Νέες αντιδράσεις προκάλεσε το ποίημά του «Νανάρισμα» για τον τότε διάδοχο του θρόνου. Το περιοδικό του «Λύχνος» έκλεισε και ο ίδιος κινδύνεψε ξανά να φυλακιστεί, γλίτωσε όμως κατόπιν επιστολής του στο Βασιλιά. Το 1864 δημοσίευσε μια Στιχουργική της γραικικής γλώσσας, μετέφρασε δύο βίους αγίων από τα αγγλικά και μετά τον μεγάλο σεισμό του 1867 έγραψε το Ιστορικό των σεισμών. Την έκδοση της Απόκρισης στον Αφορισμό, ακολούθησε νέα δίκη, αυτή τη φορά όμως ο Λασκαράτος αθωώθηκε. Αμέσως μετά δημοσίευσε το έργο «Η δίκη μου με τη Σύνοδο». Λόγω οικονομικών δυσκολιών επιχείρησε να ιδρύσει ένα ιδιωτικό Παρθεναγωγείο σε συνεργασία με τη σύζυγό του, προσπάθεια που απέτυχε. Το 1872 εκδόθηκαν τα «Στιχουργήματα» και από το 1873 ως το 1876 σειρά φυλλαδίων με τίτλο «Η κοινωνική μας κατάσταση». Την περίοδο εκείνη ήταν ήδη γνωστός στο χώρο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και στον κύκλο του Παλαμά. Το 1873 ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του συλλόγου «Βύρων» και το 1877 του «Παρνασσού». Το 1878 έγραψε το δοκίμιο Η τέχνη του δημηγορείν και του συγγράφειν και το 1879 το Ιδού ο άνθρωπος , το οποίο εξέδωσε το 1886 μαζί με μια συλλογή από χαρακτήρες στα πρότυπα του Θεόφραστου και του
«La Bruyere». Το 1884 δημοσίευσε το φυλλάδιο «Περί γλώσσης» και το 1889 το «Γλώσσα». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συμπλήρωσε το έργο «Ήθη, έθιμα και δοξασίες της Κεφαλονιάς», που δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του και συνέχισε να γράφει ποιήματα, λυρικά και σατιρικά. Στα 1894 – 1896 επιχείρησε μια επανέκδοση του Λύχνου. Λίγο πριν το θάνατό του με εισήγηση του νέου Δεσπότη Κεφαλληνίας Γερ.Δοριζα άρθηκε ο αφορισμός του. Πέθανε το 1901 στο Αργοστόλι. Στο έργο του Λασκαράτου κυριαρχεί πνεύμα φιλελεύθερο, κριτικό, δηκτικό και το ύφος του συχνά γίνεται έντονα καυστικό. Συνεπής στους λόγους και τα έργα του διώχτηκε για την ελευθεροστομία του, δεν έχασε ποτέ όμως τη μαχητικότητά του. Οι ιστορικοί της λογοτεχνίας τον χαρακτήρισαν ως τον κυριότερο σύνδεσμο ανάμεσα στην Επτανησιακή και την Α΄ Αθηναϊκή Σχολή.
Τα τραγούδια του άλμπουμ «Εις τον έρωτα» ερμηνεύουν:
Άγγελος Ανδρεάτος – Σοβαρά Κάποια
https://www.youtube.com/watch?v=ooVieGr9i_k
Μπάμπης Τσέρτος – Το πολιτικό μεθύσι
https://www.youtube.com/watch?v=7gA1cmpUom4
Βασίλης Λέκκας – Γιατί τα τάλαρα τα λένε τάλαρα
https://www.youtube.com/watch?v=NhnDsXWakzY
Ειρήνη Tουμπάκη – Η Άνοιξη
https://www.youtube.com/watch?v=5qUttri9xC8
Αδελφοί Καραβιώτη – Εις τον έρωτα
https://www.youtube.com/watch?v=BIi80R01qrQ
Αδελφοί Καραβιώτη – Το Ληξούρι
https://www.youtube.com/watch?v=C5YaPk7IUhk
Θέμης Ανδρεάδης – Συχαριάσματα είς γενέθλια γαϊδάρου
https://www.youtube.com/watch?v=Pq8E_zcOJiw
Ενορχήστρωση
Ζήσης Σκλαβουνάκης
Καλλιτεχνική επιμέλεια:
Σωτήρης Καραμπέτσος
Έπαιξαν οι μουσικοί
Βιολί | Μαντολίνο – Ζήσης Σκλαβουνάκης
Πιάνο – Μπάμπης Βιτωράτος
Κιθάρα – Μάκης Σκλαβουνάκης
Μπάσο – Άγγελος Κοσμάτος
Μίξη | Mastering – Κώστας Κιόσης
Κυκλοφορεί από την Heaven
‘Αγγελος Ανδρεάτος Social Media:
Facebook:
https://www.facebook.com/AggelosAndreatospage
Instagram:
https://www.instagram.com/aggelosandreatos/?hl=el
Το σπουδαίο ποίημα «Εις τον έρωτα» του Ανδρέα Λασκαράτου
Έρωτα, α θες ναν τα ’χωμε καλά,
Στο σπίτι μου να μη ματαπατήσης.
Αι! που στο λέω· κι’ α θέλης να με αφήσης
Αναπαμένον, πάει πολύ καλά.
Εμέ μ’ έκαψε η πρώτη κουμπαριά.
Κι’ αν εσύ τώρα δεν αποφασίσης
Να ‘πας στο Διάολο και να μη γυρίσης,
Θα ’ρτωμε καμμιά ’μέρα στα χοντρά.
Για δαύτο να με λείπης κουμπαρόπουλο·
Μη σου μαθήσω ευκείνες τση φτερούγες,
Και σε κάμω να σκούζης ’σα γαλόπουλο,
Και να τρέχης κουτσόφτερο ’ς τση ρούγες.
Κ’ ευκείνες τση σαΐτες οπού φέρεις
Σου τση βάνω όλες μάτσο εκεί που ξέρεις
Σχόλια για αυτό το άρθρο