Ο Δημήτρης Σωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα’’ Η πράσινη πόρτα (2002)’’, ‘’Η παραφωνία’’ (2005), ‘’Ο Άνθρωπος Καλαμπόκι’’ (2007), ‘’Το θαύμα της αναπνοής’’ (2009),’’ Ο θάνατος των ανθρώπων’’ (2012),’’ Η ανάσταση του Μάικλ Τζάκσον’’ (2014),’’ Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ (2015)’’,’’ Ο Κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο’’ (2017). ‘’Το θαύμα της αναπνοής ‘’ κατέκτησε το βραβείο Athens Prize for Literature και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας, καθώς και για το βραβείο Jean Monnet στη Γαλλία. Βιβλία του έχουν κυκλοφορούν στα γαλλικά, τουρκικά, σερβικά, ολλανδικά, ιταλικά, δανέζικα, αραβικά, κινεζικά κ.ά.
Με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο ‘’ Ο Μεγάλος Υπηρέτης ‘’ απάντησε στις γνωστές 10+1 ερωτήσεις μου χωρία φόβο αλλά με πολύ πάθος.
– Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή; Μίλησε μου για το τελευταίο βιβλίο σου με τίτλο ” Ο Μεγάλος Υπηρέτης ”
Στην πραγματικότητα δεν αποφασίζει κανείς να ασχοληθεί με τη γραφή, αυτό το ρόλο αναλαμβάνουν οι αναγνώστες. Δεν μπορείς να είσαι συγγραφέας, αν δεν έχεις έναν καθρέφτη απέναντί σου, αν δεν έχεις ένα σώμα αναγνωστών να παρακολουθεί τη δουλειά σου. Σαφώς και πρέπει, αρχικά, να υπάρχει αυτή η προδιάθεση, να θες να κατασκευάσεις κόσμους, να δημιουργήσεις νέες πραγματικότητες, ειδικά στην περίπτωσή μου, η λογοτεχνία είναι ένας τρόπος να δραπετεύω απ’ τη δική μου ζωή.
Ο ’’Μεγάλος Υπηρέτης‘’ περιγράφει την ιστορία ενός εύπορου επιχειρηματία, ο οποίος προσλαμβάνει έναν βοηθό-έναν οικονόμο, με σκοπό να βάλει μια τάξη στο χάος της ζωής του. Όμως σταδιακά, η εν λόγω ιστορία παίρνει μια παράδοξη τροπή, με απρόβλεπτες και για τους δύο ήρωες συνέπειες. Θα έλεγα ότι πρόκειται για το πιο εξομολογητικό βιβλίο μου μέχρι σήμερα και αντανακλά τη ζωή μου την περίοδο που το έγραφα.
- Πόσες ώρες την ήμερα δουλεύεις;
Θα έλεγα γύρω στις δέκα, όμως, υπάρχουν περίοδοι που μπορώ να δουλεύω όλη μέρα, υπάρχουν συχνά τέτοιες εξάρσεις, μα επίσης και εποχές που δεν θέλω να κάνω τίποτα.
2. Πες μου τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένο;
Εκτός από τη χαρά που μπορεί να προκύψει από τη συναναστροφή μου με ανθρώπους, θα έλεγα το κινέζικο φαγητό και ό, τι σχέση με την Κίνα, ο Παναθηναϊκός και οι Duran Duran ως εφηβικές αγάπες που ακόμα είναι εδώ.
- Κάνεις δουλειές του σπιτιού;
Όχι, και όταν σπάνια κάνω, γίνονται πολύ διαδικαστικά.
- Φροντίζεις την εμφάνιση σου;
Πολύ λίγο πλέον, έχω χάσει τη διάθεση να το κάνω με μεγάλη προσοχή, έχω την εντύπωση ότι κατά περιόδους επανέρχεται η επιθυμία μου να φροντίσω τον εαυτό μου, μα σίγουρα έχει υποχωρήσει σε σχέση με το παρελθόν.
- Κάνεις κάποιο σπορ;
Ποτέ. Είμαι κατά της σωματικής άσκησης!
- Τι αυτοκίνητο έχεις και τι αυτοκίνητο θα ήθελες να έχεις;
Σιχαίνομαι τα αυτοκίνητα. Τα θεωρώ πολύ άσχημα ως αντικείμενα και δε μου αρέσει να ταξιδεύω με αυτά. Μπορώ να βρίσκομαι ώρες σε αεροπλάνα, τραίνα, καράβια, σε αυτοκίνητο όχι.
- Ποια διάσημη θα ήθελες να καλέσεις σε δείπνο και γιατί;
Την Ρωσίδα ηθοποιό Maryana Spivak, συνδυάζει αρκετά στοιχεία που μου αρέσουν, αν και σε γενικές γραμμές, ποτέ δε με έλκυαν οι διάσημες γυναίκες.
8.Ποιο είναι το ακριβότερο δώρο που έχεις κάνει σε μια γυναίκα;
Ένα ταξίδι. Στο δικό μου κόσμο, αυτό είναι το ομορφότερο δώρο που μπορείς να κάνεις σε κάποιον.
- Τι θα άλλαζες στην Αθήνα;
Την κατάσταση με τα σκουπίδια. Είναι τραγική η εικόνα. Δεν ήταν έτσι πριν μερικά χρόνια. Ο θεσμός του Δημάρχου είναι της πλάκας σε αυτήν την πόλη.
- Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;
Μην παρασύρεσαι από ανόητους.
Σχόλια για αυτό το άρθρο