Ο Μιχάλης Τραχαλιός γεννήθηκε στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος πτυχίου Master of Music από το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Wisconsin Milwaukee στη διεύθυνση ορχήστρας με καθηγητή τον Jun Kim, καθώς και κάτοχος Integrated Masters από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ με ειδίκευση στην σύνθεση (τάξη Χρίστου Σαμαρά). Έκανε τα πρώτα του βήματα στη διεύθυνση στην κοινή τάξη του Μιχάλη Οικονόμου και της Αθανασίας Κυριακίδου. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διακρίθηκε επίσης με το 3ο βραβείο στο δεύτερο παγκόσμιο σεμινάριο και διαγωνισμό διεύθυνσης ορχήστρας που διοργανώθηκε από την Oreias and Cascais Chamber Orchestra. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο University of Wisconsin Milwaukee απέσπασε την υποτροφία του ιδρύματος Gerondelis για εξαιρετική ακαδημαϊκή απόδοση. Είναι δημιουργός του JoveNata Ensemble το οποίο απαρτίζεται από νέους και ταλαντούχους μουσικούς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, και την Big Band of Northern Greece. Με την ευγένεια που τον διακρίνει, ο διεθνώς πολυβραβευμένος, με περγαμηνές και ζηλευτές σπουδές , με πολύ ευοίωνο μέλλον και φέρελπις μαέστρος, Μιχάλης Τραχαλιός, απάντησε στις γνωστές 10+1 ερωτήσεις μου , χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος!
–Πώς (και γιατί) αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική και να ακολουθήσεις ως επάγγελμα , να γίνεις δηλαδή διευθυντής ορχήστρας…
Είναι αλήθεια πως από μικρός ήθελα να ασχοληθώ με την μουσική γενικά. Από το φλάουτο, άλλαξα στο πιάνο, και από εκεί, μεταπήδησα στην μουσική σύνθεση. Η διεύθυνση ορχήστρας ήρθε περισσότερο ως μια ανάγκη να ασχοληθώ με τον κόσμο της μουσικής από ένα πόστο που επιτρέπει, αν όχι επιβάλλει, μία συνολική και εις βάθος προσέγγιση… Μια συνομιλία με τον συνθέτη τον ίδιο σε ένα ρεπερτόριο σαν το ορχηστρικό που έχει πολλές αναγνώσεις… Αυτό μου φαίνεται ιδιαιτέρως συναρπαστικό!
- Πόσες ώρες την ήμερα δουλεύεις;
Ανάλογα. Εάν υπάρχει ένα πρότζεκτ το οποίο έχω αναλάβει, δεν υπάρχει όριο μέσα στη μέρα… Εννοώ, πως από το πρωί που θα ξυπνήσω, μέχρι το βράδυ που θα κουραστώ, με διαλλείματα μέσα στη μέρα η μουσική «τρέχει» συνεχώς μέσα στο μυαλό μου. Σε περιόδους που δεν υπάρχει μία επαγγελματική δέσμευση, προσπαθώ να συντηρώ την τεχνική μου και να μεγαλώνω το ρεπερτόριό μου, όσο μου το επιτρέπει η καθημερινότητα. Πάντως, το επάγγελμα του μουσικού, και πόσο μάλλον του μαέστρου, απαιτεί καλή «φυσική κατάσταση» ανά πάσα στιγμή, οπότε το καθημερινό διάβασμα είναι μονόδρομος.
- Μίλησέ μας λίγο για την εμπειρία σου στο εξωτερικό; Πως σε διαμόρφωσε η διαμονή σου έξω.
Ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Milwaukee των ΗΠΑ, μπορώ με βεβαιότητα να πω πως η ζωή ήταν δύσκολη ,αλλά και πολύ ευχάριστη καθώς και βαθιά διδακτική. Μόνο που έπρεπε να έρθω αντιμέτωπος με μια καινούρια πραγματικότητα που άγγιζε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, με ωρίμασε και με έχτισε ως προσωπικότητα. Μουσικά, άνοιξαν οι ορίζοντές μου. Στην Ελλάδα, είναι περιορισμένα τα μουσικά ερεθίσματα που μπορεί να αποκτήσει κανείς (για την «κλασική» μουσική μιλώντας πάντα). Όλα βασίζονται σε προσωπικό μεράκι λίγων φωτεινών ανθρώπων του τόπου, πάντα κόντρα στους καιρούς και εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών για τις Τέχνες. Η ευμάρεια και η οικονομική άνθηση των ΗΠΑ δίνουν χώρο για πολλές παραπάνω εμπειρίες.
- Πότε επέστρεψες στην Ελλάδα; Εγκλιματίστηκες στα ελληνικά δεδομένα;
Επέστρεψα στην Ελλάδα τον Μάιο του 2021 και είχα μια πολύ καλή επιστροφή κάνοντας την πρεμιέρα μου ως μαέστρος στην Θεσσαλονίκη διευθύνοντας την δημοτική ορχήστρα της σε μια συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ΧΑΝΘ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Έπειτα, ασχολήθηκα με την σύσταση της JoveNata Ensemble, μιας ορχήστρας εγχόρδων αποτελούμενη από νέους ταλαντούχους μουσικούς της πόλης που έχουν σαν κοινό παρονομαστή την αγάπη τους για μουσική. Αυτό το project το αγκάλιασε ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη και η καλλιτεχνική διεύθυνση του δημοτικού ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη, και έτσι το σύνολό μας είναι το ensemble in residence του ωδείου για την περίοδο 2021-2022. Ανεξάρτητα από την JoveNata, είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με την νεοσύστατη Big Band Βορείου Ελλάδος, σε μια πολύ όμορφη συναυλία διοργανωμένη από το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Βασιλικό Θέατρο. Οπότε, αισθάνομαι ιδιαιτέρως ευγνώμων που είχα την τύχη να κάνω τόσα πράγματα εν μέσω τόσο δύσκολων καιρών.
- Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς κάνει ένας μαέστρος. Μπορείς να μας το εξηγήσεις με δύο λόγια;
Ο μαέστρος είναι υπεύθυνος για το σχήμα και την κατεύθυνση της μουσικής που παράγεται από την ορχήστρα χρησιμοποιώντας μια παλέτα χειρονομιών για να πλάσει τον ήχο, μεταφέροντας την δικιά του/της ιδέα για την μουσική στους μουσικούς της ορχήστρας. Οι μουσικοί που απαρτίζουν την ορχήστρα είναι άτομα σπουδαγμένα, με τις δικές τους ιδέες για το εκάστοτε έργο που εκτελούν, και για την μουσική γενικά. Η δουλειά του μαέστρου είναι να χρησιμοποιήσει τις καλύτερες δυνατότητες των μουσικών, για να εκφράσουν την δικιά του ιδέα για την μουσική, με τρόπο που οι μουσικοί δεν θα καταπιέζουν τις δικές τους.
- Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω την μουσική δημιουργία. Για εμένα κάθε συνθέτης έχει έναν μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο να εκφράζει τον ψυχισμό του και την δημιουργικότητά του.
- Έχεις επιρροές από άλλους μαέστρους; Ποια είναι τα πρότυπά σου;
Ως νέος μαέστρος, είναι αναπόφευκτο να μην έχω πρότυπα και επιρροές. Όσο ήμουν μικρότερος, είχα γοητευτεί από την στερεοτυπική εικόνα ενός μαέστρου που διευθύνει σε μεγάλα θέατρα, διάσημα έργα του ορχηστρικού ρεπερτορίου, αλλά όσο μεγαλώνω συνειδητοποιώ πως είναι πολύ πιο αποδοτικό τα πρότυπά μου να είναι άνθρωποι πιο κοντά σε εμένα. Ο οποιοσδήποτε φίλος/συμφοιτητής που κάνει το διδακτορικό του, ο οποιοσδήποτε γνωστός μου νέος μαέστρος που κάνει μια πολύ καλή καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων με βοηθάνε να βάζω μικρούς και πραγματοποιήσιμους στόχους τη φορά. Οπωσδήποτε, έχω κρατήσει το αίσθημα του θαυμασμού, και ενθουσιασμού που είχα ως έφηβος για τους μεγάλους και γνωστούς μαέστρους, και το χρησιμοποιώ σαν κινητήρια δύναμη σε ότι κάνω.
- Τι μουσική ακούς;
Είμαι ανοιχτός σε αρκετά είδη μουσικής, πολλές φορές ,η μουσική στο σήμερα εξυπηρετεί έναν σκοπό, είναι λειτουργική. Άλλοι διαλέγουν μουσική για διασκέδαση, άλλοι για χαλάρωση. Εγώ δυστυχώς δεν μπορώ να ακούσω μουσική την ώρα που κάνω άλλα πράγματα παράλληλα, οπότε διαλέγω μουσικές που έχουν μια πλοκή, και ακούγοντάς τες είναι σα να διαβάζεις βιβλίο. Ορχηστρικά έργα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, αλλά και κομμάτια του Jazz στερεώματος ή της Blues, funk, psychedelic σκηνής είναι συχνά στις επιλογές μου.
- Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Για το εγγύς μέλλον έχουμε στα σκαριά δύο συναυλίες με την JoveNata Ensemble. Η μία θα γίνει στις 29 Μαΐου στην αίθουσα «Λίτσα Φωκίδη» στο Δημαρχείο Πανοράματος, και η άλλη είναι ακόμα υπό ετοιμασία.
Μακροπρόθεσμα, και δεδομένων των συνθηκών, ως έναν πρώτο στόχο θα έβαζα να κάνω πάλι το βήμα στο εξωτερικό για να συνεχίσω τις σπουδές μου στην διεύθυνση ορχήστρας σε διδακτορικό επίπεδο, και μέχρι τότε να καταφέρω να μαζέψω όσες παραπάνω εμπειρίες μπορέσω με ορχήστρες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.
- Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;
Την διάθεση των κατοίκων, την όρεξη για καινούρια πράγματα, για το διαφορετικό, για το φρέσκο. Αυτό προσπαθώ να κάνω στον μικρόκοσμό μου και χαίρομαι πολύ που έχω βρει συνοδοιπόρους για αυτό το όνειρο.
- Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;
Δεν έχω βγάλει ακόμα κάποιο motto, αλλά αν θυμηθώ την δασκάλα μου που μου έκανε έκθεση στο λύκειο θα έλεγα «Επιμονή και υπομονή» … τώρα ίσως πρόσθετα και «αγάπη».
Σχόλια για αυτό το άρθρο