Το 1972, αν και η κυριαρχία της τηλεόρασης είχε ξεκινήσει, ούτε ο Φιλοποίμην Φίνος, ούτε και ο Γιάννης Δαλιανίδης το έβαζαν κάτω και συνέχιζαν τις ταινίες υπερπαραγωγές και τα μεγάλα μιούζικαλ. Είχε προηγηθεί ο εισπρακτικός θρίαμβος της Αλίκης με την Υπολοχαγό Νατάσα με 751.117 εισιτήρια και του Θανάση Βέγγου την επόμενη χρονιά με το Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση; με 640.471 εισιτήρια που “θόλωσαν” λίγο τα νερά, ώστε να νομίζει ο Φίνος ότι ο κόσμος θα μπει πάλι στις κινηματογραφικές αίθουσες, οι ελληνικές ταινίες θα κάνουν ουρές και θα σπάνε ταμεία, κάτι που δεν συνέβη τελικά. Παρόλα αυτά, ο Γιάννης Δαλιανίδης, μεταφέρει ακόμα μια θεατρική του επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, μετά το Μαριχουάνα Στοπ και Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας.
Εμπνέεται από τον Πυγμαλίωνα και από μία βρετανική ταινία του 1965 με τίτλο “Το νακ και πώς να το αποκτήσετε” και γράφει ένα ολότελα δικό του έργο, ελληνικό 100% με τίτλο “Το σεξ και πώς να το αποκτήσετε”. Μην ξεχνάτε, είμαστε στα χρόνια που ο ερωτισμός, οι σεξοβόμβες και το γυμνό είναι παντού, στο σινεμά, στα περιοδικά, στα τραγούδια και στο θέατρο, είναι το ρεύμα της εποχής. “Το σεξ και πώς να το αποκτήσετε” έρχεται μετά το καλοκαιρινό Μαριχουάνα Στοπ από το θέατρο Μπουρνέλη, στο θέατρο Πάνθεον με τον ίδιο θίασο: Γιώργος Πάντζας, Ζωή Λάσκαρη, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Χρόνης Εξαρχάκος, Βαγγέλης Σειληνός. Δίπλα τους η Νίτσα Μαρούδα, η Μαρία Ιωαννίδου, η Μαρία Μπονέλλου και η Καίτη Ιμπροχώρη. Τραγουδά η Ρένα Κουμιώτη, τα σκηνικά ήταν του Γιώργου Ανεμογιάννη, η μουσική του Μίμη Πλέσσα, οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου, οι χορογραφίες του Βαγγέλη Σειληνού και η σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 16 Ιανουαρίου 1971.
Ένα χρόνο μετά, 24 Ιανουαρίου 1972, έχει πρεμιέρα στο σινεμά Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσας που θα κάνει εισπράξεις 248.711 εισιτήρια στην πρώτη προβολή. Ο Γιάννης Δαλιανίδης αποφασίζει να βγάλει και δεύτερη μουσική κωμωδία σύντομα στις αίθουσες με τον ίδιο πρωταγωνιστή και θυμάται “Το σεξ και πώς να το αποκτήσετε”. Το επόμενο μιούζικαλ είναι έτοιμο! Αλλάζει τον τίτλο και ολόκληρη τη θεατρική διανομή. Το σεξ και πώς να το αποκτήσετε γίνεται Ο μάγκας με το τρίκυκλο με πρωταγωνιστή τον Σταύρο Παράβα. Δίπλα του η Μάρθα Καραγιάννη (αντί για την Δέσποινα Στυλιανοπούλου) -η εμφάνισή της ενισχύεται και με έξτρα χορευτικά νούμερα στην ταινία- η Τόνια Καζιάνη (αντί για την Ζωή Λάσκαρη), ο Κώστας Ρηγόπουλος (αντί για τον Χρόνη Εξαρχάκο) και ο Βασίλης Τσιβιλίκας (αντί για τον Βαγγέλη Σειληνό). Ο Γιάννης Δαλιανίδης για να δυναμώσει το καστ, προσθέτει και τον Διονύση Παπαγιανόπουλο.
Δίπλα τους η Νικολέττα Κοκκίνου, η Γιούλη Σταμπουλάκη (με πρόσθετο “π” στο επίθετό της), η Κάτια Αθανασίου (που δύο χρόνια μετά στο Λούνα Παρκ θα την ξέρουν και οι πέτρες ως Τούλα), ο Γιώργος Τσαούσης, ο Θανάσης Παπαδόπουλος (ο οποίος συνεργάζεται ξανά με τον Γιάννη Δαλιανίδη δέκα χρόνια μετά το Νόμος 4000), ο Γιώργος Ζαϊφίδης, η Μάνια Κολιανδρή, ο Νίκος Αβαγιανός, ο Κώστας Δάρρας, ο Μέμος Τσαλίκης ενώ στους χορευτές διακρίνουμε τον Ντίνο Ψαρέλη και τον Τόλη Βελονάκη που θα γίνει γνωστός από το Λούνα Παρκ ως σύζυγος της Κάθριν (Ρένα Παγκράτη). Από τον αρχικό θίασο, η μόνη που συμμετέχει και στην ταινία, είναι η Νίτσα Μαρούδα.
Ο Φίλιππος Νικολάου που ήταν ζευγάρι στη ζωή τότε με την Γιούλη Σταμουλάκη και στις μεγάλες του δόξες, εμφανίζεται με τα τραγούδια Έχουμε όνειρα πολλά, Με βρήκε ο ήλιος, Πόρτα του Γενάρη του Μίμη Πλέσσα που έχει γράψει και τη μουσική της ταινίας. Δύο τραγούδια το “Άπλωσε το χέρι σου” και το “Χιλιάδες γυναίκες” ερμηνεύει ο Σταύρος Παράβας. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 9 Οκτωβρίου 1972 και έκοψε 163.910 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 64 ταινίες. Είναι έγχρωμη και προβάλλεται πολύ συχνά από την τηλεόραση.
Ο μάγκας με το τρίκυκλο ήταν η τελευταία ταινία της Μάρθας Καραγιάννη στη Φίνος Φιλμ και το δέκατο μιούζικαλ που πρωταγωνίστησε (όλα σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη). Συνολικά η Μάρθα Καραγιάννη έπαιξε σε 19 ταινίες στη Φίνος Φιλμ.
Η Τόνια Καζιάνη αν και πρωτόπαιξε το 1966 στον κινηματογράφο (στην ταινία 5.000 ψέμματα της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κωνσταντίνου) πρωταγωνίστησε μόνο σε δέκα ταινίες μέχρι το 1984 (από αυτές οι τέσσερις ήταν της Φίνος Φιλμ). Μετά το Μάγκα με το τρίκυκλο, έπαιξε στην τελευταία ταινία της Φίνος Φιλμ “Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται” το 1977.
Ο μάγκας με το τρίκυκλο ήταν και η τελευταία ταινία της χρυσής εποχής του κινηματογράφου και για τον Σταύρο Παράβα, που θα επιστρέψει κινηματογραφικά το 1980. Ο ρόλος του μάγκα Σταύρου με το τρίκυκλο που εκτελούνται μεταφοραί, θα τον σημαδέψει και θα τον ακολουθεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Θα είναι για πάντα στις σινεφίλ καρδιές μας ο μάγκας με το τρίκυκλο!
Ο μάγκας με το τρίκυκλο είναι το προτελευταίο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη και της Φίνος Φιλμ. Θα ακολουθήσει μία ακόμα μεταφορά θεατρικού μιούζικαλ, οι “Εραστές του ονείρου” το 1974 με την Ζωή Λάσκαρη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Αυτό θα είναι το τελευταίο μιούζικαλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη της Φίνος Φιλμ. Ο Γιάννης Δαλιανίδης θα επιστρέψει κινηματογραφικά στη μουσική κωμωδία προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή, το 1982 με το Βασικά καλησπέρα σας (αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία…)
Γουστάρεις να την κουνήσουμε την αχλαδιά;
Δείτε -και θυμηθείτε- την Γιούλη Σταμουλάκη σε πρόσφατη εμφάνισή της!
Κάτια Αθανασίου: Η κοσμοαγάπητη “Τούλα” του θρυλικού “Λούνα Παρκ”
Σχόλια για αυτό το άρθρο