Είναι ένας διακριτικός, σεμνός, ευγενικός κύριος του καλλιτεχνικού χώρου με πολύ και παραγωγικό έργο και σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του χωρίς έπαρση, βεντετισμό και υπερφίαλες εξάρσεις. Παρόλο που διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηπεθε Κρήτης επί 17 συναπτά έτη, ο Μιχάλης Αεράκης παραμένει το ίδιο ταπεινόφρων και χαμηλών τόνων, όπως όταν πρωτοξεκινούσε ως ηθοποιός από τη σχολή του Πέλου Κατσέλη! Έξοχος ηθοποιός, εργάτης της Τέχνης του κλέβει τις εντυπώσεις ως παπα-Μιχάλης στην επιτυχημένη σειρά του Αlpha ”Σασμός”, υποδυόμενος ένα δύσκολο και απαιτητικό ρόλο με τόση αλήθεια και φυσικότητα που λες και βλέπεις, έναν λαϊκό παπά. Ειδικά στα ορεινά χωριά που ξέρουν όλα τα μυστικά του χωριού και των συγχωριανών τους μέσα από τις εξομολογήσεις τους , όπου στην κλειστή κοινωνία που ζουν , μαθαίνονται όλα. Ο εκλεκτός ηθοποιός, Μιχάλης Αεράκης έχει συνδέσει το ρόλο του με τον παππού του που ήταν στην πραγματικότητα ιερέας, και λεγόταν παπα-Γρηγόρης, αλλά ήθελε στη σειρά να τον ονομάσουν Μιχάλη, και έτσι έγινε ο παπα-Μιχάλης, ο οποίος προσπαθεί να φέρει την τάξη στο χωριό που ζει, όπου κυριαρχούν τα πάθη, η εκδίκηση, το μίσος και οι ίντριγκες. Είναι τόσο εξαιρετικός στο ρόλο του, επειδή η υπόδυση του είναι άμεση και λιτή, που , αναντίρρητα ,”κεντά” και δρέπει δάφνες! Εργάστηκε ως ηθοποιός με καταξιωμένους σκηνοθέτες και έπαιξε σε σημαντικά θεατρικά έργα, ταινίες και σίριαλ. Όταν εντάχθηκε στη δύναμη του Εθνικού θεάτρου και, ενώ την περίοδο 1986 μέχρι το 1994, οι μετοχές του ήταν σε πολύ καλό δρόμο, ξαφνικά για προσωπικούς – ειδικότερα οικογενειακούς- λόγους θυσίασε τα πάντα για το γιο του και αναγκάστηκε να διακόψει την ανοδική του πορεία και να επιστρέψει στα Χανιά. Από το 2000, όμως, ανέλαβε την διεύθυνση του ΔηΠεΘε Κρήτης, όπου παρέμεινε επί 17 συναπτά έτη ως ο μακροβιότερος διευθυντής , όπου για το έργο του, πήρε άριστα και εύσημα από όλους!
”Κατά τη διάρκεια της θητείας μου –μου εξομολογήθηκε- δεν έπαιξα ούτε μισό ρολό, ούτε σκηνοθέτησα μισό έργο, ούτε έκανα μεταφράσεις ή ο,τιδήποτε άλλο , εκτός της διεύθυνσης, για επί πλέον χρήματα. Δεν ήθελα να εκμεταλλευτώ τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή που κατείχα. Μπορεί να στέρησα τον εαυτό μου από το λειτούργημά μου για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά χάρηκα που κατόρθωσα να φτάσω το ΔηΠεθε Κρήτης, μαζί με τους συνεργάτες μου, με δικές του παραγωγές να παίξει από την Επίδαυρο μέχρι την Ευρώπη, την Κύπρο και σε άγονες γραμμές της Κρήτης. Για το έργο,” Η αναφορά στον Γκρέκο” με τον Τάκη Χρυσικάκο , στόχος μου ήταν ένας συμβολισμός που είχα μέσα στο μυαλό μου, ήθελα να το παρουσιάσουμε στον τάφο του Καζαντζάκη, πράγμα το οποίο έγινε! Εν συνεχεία παρουσιάσαμε την παράσταση στις Βρυξέλλες, όπου τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί πριν δύο μήνες και ”μιλήσαμε” μέσω του Καζαντζάκη για ένα άλλο αξιακό σύστημα… Τόσο παθιασμένο χειροκρότημα που εισπράξαμε δεν το έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου, από το ελληνόφωνο κοινό που υπάρχει εκεί. Αυτό ήταν λοιπόν το κέρδος που αποκόμισα κατά τη μακρόχρονη πορεία μου μέσα στο θέατρο…” Δεν έχω λουλούδια αλλά δάκρυα να σας προφέρω…” Επίσης, το έργο παρουσιάστηκε και στη Γαύδο! Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο αγαπημένος φίλος μου Γρηγόρης Βαλτινός με πήρε αμέσως στο θίασό του, όταν είχε ανεβάσει τον” Αρχιμάστορα Σόλνες” του Ίψεν σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Μετά από τόσα χρόνια, ήταν σαν να πρωτοβγήκα από τη δραματική σχολή για πρώτη φορά…. Την περίοδο αυτή, όπως γνωρίζετε, υποδύομαι τον Παπα- Μιχάλη στη σειρά που χτυπά κόκκινο” Σασμός” που προβάλλεται στον ALPHA.” Μπράβο, Μιχάλη Αεράκη, είθε το παράδειγμά σου να το ακολουθήσουν και άλλοι καλλιτεχνικοί διευθυντές ΔηΠεΘε, που τόσο πολλή ανάγκη έχουν για να σταθούν γερά στα πόδια τους καλλιτεχνικά και οικονομικά, αλλά και οι συνάδελφοί σου να παραδειγματιστούν από την ερμηνεία σου στην τηλεοπτική αυτή σειρά και να την έχουν ως φωτεινό παράδειγμα! Ο άξιος άνθρωπος του θεάτρου, Μιχάλης Αεράκης, από το Α ως το Ω!
Αυτοεκτίμηση: Το πιο σημαντικό πράγμα στον άνθρωπο είναι το να έχει αυτοεκτίμηση. Από εκεί ξεκινά η ανθρώπινη σοβαρή υπόσταση. Τότε μπορείς να εκτιμήσεις οποιοδήποτε αγαθό σου τύχει στο πέρασμα της ζωής σου.
Βιώματα: Το φορτίο που κουβαλά κάποιος άνθρωπος από το παρελθόν του που, αν το ξεχάσει δεν υπάρχει πια… Περνά σε άλλες σφαίρες , σε επίπεδο αλαζονείας, μη αυτοεκτίμησης.
Γραμμένο: Δεν ξέρω αν πιστεύω τόσο πολύ σε αυτό που λέμε μοίρα, αν και αναφέρεται πολύ συχνά μέσα στο θέατρο. Πιστεύω στον ανθρώπινο χαρακτήρα, η τύχη είναι ο ανθρώπινος χαρακτήρας που μπολιάζει τον άνθρωπο στο καλό ή στο κακό.
Δη. Πε. Θε: Η πιο καινοτόμα πολιτική παρέμβαση στο θέατρο της χώρας μας ήταν η ίδρυση των περιφερειακών θεάτρων από την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια πάρα πολλά στους ανθρώπους που ζουν, εκτός Αθηνών και εκτός Θεσσαλονίκης. Λυπάμαι, όμως, πάρα πολύ που σε αυτόν το θεσμό δεν προστέθηκε τίποτα που να τα κάνει ακόμα πιο δυνατά και ακόμη πιο λαμπερά. Σήμερα πια για να μάθει και ο κόσμος , ένα Δη. Πε. Θε, τα χρήματα τα οποία παίρνει από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι μόλις 36.000 ευρώ… Μένει πια στο φιλότιμο των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τους ένα λαμπερό και δυνατό θέατρο στον τόπο του.
Εγκράτεια: Θεωρώ ότι είναι μέγα προτέρημα στον άνθρωπο να είναι εγκρατής, εγκράτεια σημαίνει μέτρο. Εγώ είμαι άνθρωπος του μέτρου.
Ζωή: Θα πω μια μαντινάδα αντί για απάντηση:” Ζωή δεν είναι να ξυπνάς και να κοιμάσαι πάλι, ζωή είναι να’ σαι ξυπνητός ότε κοιμούνται οι άλλοι.”
Ηθοποιός: Μια συνεχής και δημιουργική έρευνα για τον εαυτό μας, για το ποιοι είμαστε, δηλαδή…
Θέατρο: Είναι ένα παράθυρο λουσμένο στο φως για αυτούς που θέλουν να ζήσουν στο φως.
Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού: Ο καθένας έχει το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζει για το αν θα κάνει ή δεν θα κάνει το εμβόλιο. Έχω όμως, και εγώ που έχω κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου το δικαίωμα να προστατεύομαι από το ίδιο μου το κράτος.
Καλλιτεχνικά σχέδια επόμενα: Ας αφήσουμε τον πανδαμάτορα χρόνο να μας δείξει αυτά που κρύβει για εμάς.
Λογική: Είναι η πολύ μεγάλη διαφορά που έχουμε, από τον οποιοδήποτε άλλο ζώντα οργανισμό. Τη λογική κατά συνέπεια, εάν τη χρησιμοποιήσουμε σωστά, αλλά βάζοντας, παράλληλα, και κομμάτια της καρδιάς μας μέσα , είναι το ωραιότερο μείγμα.
Μυθοπλασίες: Στη μυθοπλασία πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο. Εάν δεν υπάρχει το μέτρο, γίνεται μια σαπουνόπερα που μπορεί να έχει τηλεθέαση, αλλά το μυαλό του ανθρώπου πηγαίνει πίσω… Δεν είναι πάντα τα νούμερα που πρέπει να καθορίζουν μια τηλεοπτική σειρά.
Νέα γενιά ηθοποιών: Έχουν ένα πολύ μεγάλο προτέρημα σε σχέση με εμάς τους παλαιότερους, το προτέρημα της μόρφωσης. Έχουμε μορφωμένους ηθοποιούς, αλλά στερούνται εμπειριών, που μέσα εκεί υπάρχουν τα νοήματα του θεάτρου.
Ξένο ή ελληνικό ρεπερτόριο: Δεν έχω τέτοιες αμφιταλαντεύσεις… Μου αρέσει το καλό θέατρο και καλό θέατρο μπορούμε να βρούμε και στο ελληνικό και στο ξένο ρεπερτόριο. Μου αρέσει το θέατρο, το οποίο ως καλλιτέχνη θα με ερεθίσει και ως άνθρωπο θα με πάει ακόμη πιο μπροστά.
Ομοψυχία: Σημαίνει δύναμη, δημιουργία, ομαδικότητα, σύμπνοια και ως αποτέλεσμα όλων αυτών ένα καλύτερο έργο…
Παπά- Μιχάλης: Στο μυαλό μου είναι μόνο ο παππούς μου και για το λόγο αυτό στην πολύχρονη καριέρα μου, λέω κάτι και το εννοώ. Για πρώτη φορά δεν χρησιμοποιώ τις υποκριτικές μου δεξιότητες, διότι αντιγράφω μέσα από τη μνήμη μου τον παππού μου αλλά και τα παιδικά μου βιώματα από το χωριό μου που είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή του Ψηλορείτη και λέγεται Ανώγεια.
Ρόλοι: Πάντοτε μου άρεσαν οι πολυεπίπεδοι ρόλοι, όπου εκεί σου δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλώσεις, αν έχεις κάτι σημαντικό, ως ηθοποιός και να αναδείξεις το ρόλο που υποδύεσαι.
Σασμός: Σημαίνει συμφιλίωση. Ο Σασμός είναι η υπέρβαση της αγάπης, Ο Σασμός είναι ένα μεγαλείο, ο Σασμός είναι σκέψη για τις επερχόμενες γενιές… Δεν μπορώ να δώσω ως προίκα στο παιδί και στο εγγόνι μου το φόβο, αλλά τη χαρά και την αισιοδοξία για τη ζωή!
Τηλεόραση: Ένας απρόσκλητος επισκέπτης που θες δεν θες τον έχεις μέσα στο σπίτι σου και εσύ με τη δύναμη του κουμπιού κάνεις αυτό που λέει το μυαλό σου, δηλαδή διαλέγεις και παίρνεις.
Υγεία: Την υγεία δυστυχώς την σκεφτόμαστε μόνον όταν εμείς ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Εάν όλοι μας καταλαβαίναμε την ευχή που κάνει ο ένας στον άλλον: ” Να έχεις την υγεία σου”, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για όλους μας.
Φανατισμός: Προσωπικά φανατίζομαι μόνο με την λέξη αγάπη , σύμπνοια, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, τιμιότητα , ειλικρίνεια. Μόνο με τις ανθρώπινες αρετές, δηλαδή.
Χρόνος: Δυστυχώς ο χρόνος έχει σχέση με το θάνατο. Μένει, λοιπόν, σε όλους μας να αγαπούμε το κάθε δευτερόλεπτο της ζωής μας…
Ψυχοφθόρος: Ψυχοφθόρο είναι ο,τιδήποτε προέρχεται από πάθος και ό,τι αγαπούμε βαθιά, είναι ψυχοφθόρο, αλλά παράλληλα και μια γλυκιά σειρήνα…
Ωραίες συνεργασίες: Αυτές που σε ένα σύνολο ανθρώπων, υπάρχει το ομοχνώτιασμα, οι κοινοί στόχοι, η ανιδιοτέλεια… ‘Οταν, δηλαδή, θάψουμε στην κυριολεξία την λέξη ”εγώ ”και πάμε στο ”εμείς”.
Σχόλια για αυτό το άρθρο