Ελάχιστοι ηθοποιοί υπάρχουν πια , οι οποίοι είναι τόσο αφοσιωμένοι στην Τέχνη τους, στο λειτούργημά τους και το υπηρετούν με τέτοιο πάθος σε σημείο που να φτάνει την εμμονή… Ένας σπουδαίος καλλιτέχνης του πνεύματος, πολυτάλαντος: εκτός από ηθοποιός, είναι σκηνοθέτης, δάσκαλος υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού σε δραματικές σχολές , τελείωσε την ανώτερη δραματική σχολή του θεάτρου Τέχνης του ”Καρόλου Κουν”, πολύ σημαντικό και αυτό για το παλμαρέ του, με κύρος εκτόπισμα, βεληνεκές, διαμέτρημα και ερμηνείες που συγκλονίζουν, αδιαμφισβήτητα, πραγματικός εραστής του θεάτρου, είναι ο Περικλής Μουστάκης! Έχει συνεργαστεί με τα πιο μεγάλα θέατρα του χώρου, όλα σχεδόν τα ΔηΠεΘε , καθώς και με την αφρόκρεμα των σκηνοθετών! Όσο για τους ρόλους και τα έργα, όπου έχει πρωταγωνιστήσει; Στα πιο σημαντικά και στα πιο τεράστια της παγκόσμιας δραματουργίας, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο διηνεκές… Έχει γυρίσει δύο ταινίες, αλλά δεν εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές σειρές, γιατί είναι ιδιαίτερα επιλεκτικός και καλά κάνει. Τον ενδιαφέρει η καταξίωση και η αναγνωρισιμότητα μέσω της Τέχνης του και όχι μέσω της άπλετης, αλλά πολύ συχνά εφήμερης δημοσιότητας, που προσφέρει η τηλεόραση… Θα τον χαρακτήριζα αμιγώς ηθοποιό του θεάτρου! Από το 2005 έχει ιδρύσει με πρώην μαθητές του την εταιρεία θεάτρου Άσκηση. Η προσωπική του ζωή συμβαδίζει παράλληλα με την επαγγελματική. Η ζωή γι’ αυτόν είναι Τέχνη και η Τέχνη ζωή! Με αυτόν τον τρόπο συμπεριφέρεται, δηλαδή με ήθος, ευγένεια, διακριτικότητα, επιλέγοντας ,πολλές φορές, τη σιωπή, η οποία λέει, συνήθως, πιο πολλά από το λόγο…
Φέτος, συμπρωταγωνιστεί με τον άξιο και άκρως δημιουργικό και αυριανό θεατράνθρωπο, Μάνο Καρατζογιάννη, στο δυνατό έργο του Μάρτιν Σέρμαν ”Όπως πάει το ποτάμι” που θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη στις 1-2-3 Απριλίου στο δημοτικό θέατρο της Καλαμαριάς ”Μελίνα Μερκούρη”. Στις 15-16-17 θα παρουσιαστεί, επίσης, στην Πάτρα για τρεις παραστάσεις, ενώ συνεχίζει , παράλληλα, την επιτυχημένη πορεία του στο θέατρο Σταθμός. Την παράσταση αυτή που δεν πρέπει να χάσετε για κανέναν λόγο, σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Γιάννης Λεοντάρης. Ο εκλεκτός και εξέχων ηθοποιός, ο θεατράνθρωπος, Περικλής Μουστάκης, από το Α ως το Ω!
Άβυσσος: Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται στη ζωή του για να μην χαθεί μέσα στην άβυσσο. Η άβυσσος για εμένα είναι μία σκοτεινή περιοχή αλλά υπάρχει και μέσα μας , έχουμε την προσωπική μας άβυσσο. Μέσα σε αυτήν μπορείς να ανακαλύψεις ένα φωτάκι και αυτό το φωτάκι είναι η σωτηρία. Ακόμη, αυτό που λέμε Θεός, η ανώτερη δύναμη, μέσα στο σκότος κατοικεί, γιατί μέσα από την άβυσσο αναδύεται η έννοια του Θεού.
Βία: Ένας λόγος που γεννήθηκε το θέατρο ήταν για να αντιμετωπίσει τη βία του τρόμου, του φόβου με την ευρύτερη έννοια. Στην εποχή μας υπάρχουν πολλές εκφάνσεις της βίας. Το θέμα είναι πώς αντιστέκεται κανείς απέναντι της για να την αντιμετωπίσει με μορφές μη βίας. Είναι ένας αγώνας δύσκολος σε πολιτικό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο…
Γκέι κίνημα: Τα κινήματα των ΛΟΑΤΚΙ έχουν συντείνει πάρα στην αποδοχή κοινωνικά και πολιτικά αυτών των ανθρώπων. Η ελληνική κοινωνία, χαρακτηρίζεται από έναν συντηρητισμό, όμως, και χρειάζονται ακόμη αγώνες από όλους μας…
Διαφορετικότητα: Μία σπουδαία λέξη που κρύβει μέσα της την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, δηλαδή το να μπορείς να αποδεχτείς έναν άλλον άνθρωπο με άλλα πολιτισμικά ήθη και έθιμα, με άλλο χρώμα, με άλλη σεξουαλικότητα, με άλλες ιδέες, με άλλες ερωτικές επιλογές. Να μπορείς να τον αποδεχτείς και να τον κατανοήσεις. Κάπως έτσι, μέσα από αυτήν την ώσμωση διαφορετικών ταυτοτήτων εξελίσσεται και διανοίγεται ο άνθρωπος.
Έρωτας: Σε ερωτική αναγωγή, διαπιστώνει κανείς ότι γοητεύεται από αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει. Δηλαδή έρωτας είναι ακριβώς αυτή η κατάσταση που έλκομαι από κάτι, που δεν είναι όμοιό μου. Που έλκομαι από το ”εσύ” και όχι από το ”εγώ” μου.
Ζωή: Το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τα θαύματα που συμβαίνουν κάθε μέρα γύρω του και μέσα του. Προϋπόθεση για αυτήν την αντιληπτικότητα είναι η παιδεία. Ζούμε σε μια εποχή που προσπερνά τα θαύματα και έτσι η ζωή μπορεί να καταντήσει πολύ επιφανειακή…
Ηθοποιός: Για εμένα ο ηθοποιός είναι ένα άτομο το οποίο είναι υπό την εποπτεία νοημάτων. Ένας μεσολαβητής εποπτεύεται από αυτά τα νοήματα και δεν τα εποπτεύει μέσα από μια ναρκισσιστική διάθεση. Το ζητούμενο του ηθοποιού είναι ”να μην υπάρχει” επί σκηνής, αλλά να βιώνει στο εδώ και τώρα τους τρεις χρόνους: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.
Θέατρο: Μία αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου, όπου αποκαλύπτεται ο κόσμος του αόρατου.
Ιατρικό εμβόλιο κορωνοϊού: Είμαι τριπλά εμβολιασμένος, και ελπίζω σύντομα να τελειώσει η πανδημία.
Καρατζογιάννης Μάνος: Είναι μεγάλη μου χαρά να μοιράζομαι μαζί του πάνω στη σκηνή όλη αυτήν την ιστορία του ”Ποταμιού” του Σέρμαν. Περνάμε πολύ ωραία και πάντα θα την θυμάμαι αυτή τη συνεργασία!
Λόγος: Αυτό που λείπει στις μέρες μας, ο λόγος με την έννοια της πνευματικότητας, άρα το θέατρο πρέπει να οδηγηθεί σε τέτοιους δρόμους, όπου δεν θα κυριαρχεί η επιφάνεια των πραγμάτων και η αναπαραγωγή της επικαιρότητας. Αντίθετα το θέατρο πρέπει να σκάβει βαθιά και αυτό, βέβαια, εμπεριέχει το στοιχείο της οδύνης. Αλλά εκεί κάτω θα βρεις κάτι πολύτιμο και, ίσως αυτό το φωτάκι που είπαμε στην αρχή να είναι λυτρωτικό…
Μάρτιν Σέρμαν: Ένας μάστορας της θεατρικής γραφής, γνωστός στο ελληνικό κοινό. Είναι άνθρωπος ταπεινός, ευφυής, ταλαντούχος που το έργο του έχει σχέση με τη ζωή του.
Νέα γενιά ηθοποιών: Είναι ένα τεράστιο θέμα αυτό. Υπάρχουν πολύ ταλαντούχα παιδιά, αλλά παράλληλα υπάρχει έλλειμμα στην θεατρική μας εκπαίδευση από την οποία, κάθε χρόνο, βγαίνουν γύρω στους 500 ηθοποιούς σε μια μικρή αγορά και αυτό δημιουργεί παθογένειες.
Ξεριζωμοί: Ο ξεριζωμός είναι από τα πιο βίαια πράγματα που μπορούν να συμβούν στον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά η ανθρωπότητα είναι διαποτισμένη από ξεριζωμένους ανθρώπους…
Όπως πάει το ποτάμι: Η ερωτική σχέση δύο ομοφυλόφιλων με μεγάλη διαφορά ηλικίας, η οποία αρχίζει από μια σεξουαλική βραδιά, κρατάει 13 χρόνια και διανοίγεται στην αγάπη και αυτό είναι πολύ σπουδαίο, γιατί η αγάπη είναι πάνω από τον έρωτα…
Πρόσφυγες: Με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, νιώσαμε ότι ο πόλεμος και η προσφυγιά ήρθαν στη γειτονιά μας. Γειτονιά μας, όμως , είναι και η Συρία και τελικά όλος ο κόσμος. Οι πρόσφυγες και αυτοί που βλέπουμε στις κάμερες αλλά και αυτοί που μένουν στην αφάνεια είναι πρόσωπα ιερά, άνθρωποι που εκδιώκονται από τα πάτρια εδάφη τους, ξεριζώνονται…
Ρόλοι: Στόχος μου είναι να απεκδυθώ τους ρόλους και να οδηγηθώ σε μία ακεραιότητα. Άρα, οι ρόλοι είναι ένα ασκητήριο διεύρυνσης της προσωπικότητας και ολοκλήρωσης της…
Σκοτωμοί: Αυτό που με ανησυχεί είναι το πόσο κανείς εξοικειώνεται και θεωρεί δεδομένο το ότι οι άνθρωποι αλληλοσκοτώνονται. Θεωρώ ,πως το ιερότερο δίκαιο του κόσμου είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να σκοτώνει κάποιον άλλον. Φυσικά είναι άλλο να σκοτώνεις επειδή αμύνεσαι και άλλο να σκοτώνεις επιτιθέμενος. Ο Πούτιν μπορεί να έχει τα όσα δίκια, αλλά δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα να εισβάλλει σε μια άλλη χώρα, την Ουκρανία και να την ισοπεδώνει.
Tαυτότητα: Ο κάθε άνθρωπος διαμορφώνει μέρα με τη μέρα, την ταυτότητά του και συναλλάσσεται με τις ταυτότητες των συνανθρώπων του. Η ταυτότητα του καθενός μας αλληλοεπηρεάζεται από τον άλλον, αλλά δεν πρέπει να χάνεται…
Υπόληψη: Και ποιος δεν θέλει να χαίρει υπόληψης!
Φθορά: Από πολύ νωρίς ο άνθρωπος πρέπει να φιλοσοφεί την προσωπική του φθορά που το αποκορύφωμά της είναι ο θάνατος. Αλλά, παράλληλα, πρέπει και να αντιστέκεται σε ο,τιδήποτε καλό φθίνει κατά τη διάρκεια της ζωής του…
Χαώδης: Η Τέχνη προσπαθεί να βάλει μια ευταξία σε αυτήν τη χαώδη κατάσταση…
Ψευδαισθήσεις: Οι ψευδαισθήσεις εμπεριέχουν μια άκρατη επικινδυνότητα ως τον βαθμό να χάσει κάποιος την ταυτότητά του…
Ωραίες δουλειές: Το ζητούμενο είναι πώς δημιουργείς εκείνες τις συνθήκες που θα σε οδηγήσουν σε καλλιτεχνική αποτελεσματικότητα!
Σχόλια για αυτό το άρθρο