“Mια ισχυρή προσωπικότητα με αστραφτερά δάκτυλα… Έχει ένα έντονο μουσικό προφίλ, που τον τοποθετεί σε μια κατηγορία κατά πολύ ανώτερη από αυτή των συμβατικών ερμηνευτών της διεθνούς σχολής του σύγχρονου πιάνου”.
O Γαλλο-ελληνοκύπριος πιανίστας και συνθέτης Cyprien Katsaris γεννήθηκε στη Μασσαλία. Άρχισε να μελετά πιάνο σε ηλικία τεσσάρων ετών στο Cameroun, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. Πρώτη του δασκάλα υπήρξε η Marie-Gabrielle Louwerse.
Αποφοίτησε από το Ωδείο του Παρισιού, όπου μελέτησε πιάνο με την Aline van Barentzen και τη Monique de la Bruchollerie (Πρώτο Βραβείο, 1969), καθώς και μουσική δωματίου με τον René Leroy και τον Jean Hubeau (Πρώτο Βραβείο, 1970). Απέσπασε βραβεία στους παρακάτω διεθνείς διαγωνισμούς: Cziffra, Πρώτο Βραβείο, Βερσαλλίες, 1974 – Albert Roussel, Παρίσι, 1970 – Reine Elisabeth, Βρυξέλλες, 1972 (ήταν ο μοναδικός δυτικο-ευρωπαίος που βραβεύθηκε) – Alex de Vries, Αμβέρσα, 1972 – Νέων Ερμηνευτών Rostrum-UΝΕSCO, Μπρατισλάβα, 1977.
Έδωσε το πρώτο του δημόσιο κοντσέρτο στο Théâtre des Champs-Elysées του Παρισιού, στις 8 Μαΐου 1966, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Νέων «Το Βασίλειο της Μουσικής», όπου ερμήνευσε την Ουγγρική Φαντασία του Franz Liszt με τη Συμφωνική Ορχήστρα Ile-de-France, υπό τη διεύθυνση του René-Pierre Chouteau.
Έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες όπως: Φιλαρμονική Βερολίνου, Staatskapelle Dresden, Gewandhaus Λειψίας, Concertgebouw Amsterdam, the Philadelphia Orchestra, Cleveland, Washington D.C., Detroit, Montréal, Toronto, Philharmonia (Λονδίνο), Birmingham, Oxford Philomusica, ΝΗΚ (Tόκυο), Φιλαρμονική Ιαπωνίας, Μόσχας, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, The Auckland Philharmonia, με τη Φιλαρμονική του Μεξικού και άλλες.
Συνεργάστηκε με διάσημους μαέστρους όπως: Leonard Bernstein, Eugene Ormandy, Kurt Masur, Myung-Whun Chung, Sir Simon Rattle, MstIslav Rostropovich, Charles Dutoit, Nikolaus Harnoncourt και άλλους. Έχει εμφανισθεί στις πιο σημαντικές αίθουσες συναυλιών όπως: Philharmonie- Berlin, Musikverein-Vienna, Konzerthaus-Vienna, Mozarteum- Salzburg, Carnegie Hall- New York και άλλες.
Έχει συνεργαστεί με τις πιο ονομαστές δισκογραφικές εταιρίες. Τον Ιανουάριο του 2001, ίδρυσε την προσωπική του δισκογραφική εταιρία Piano 21.
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει σολιστικά έργα των μεγαλυτέρων συνθετών, όσο και έργα για πιάνο και ορχήστρα στα οποία περιλαμβάνονται τα Κοντσέρτα του Bach με την Ορχήστρα Δωματίου Franz Liszt, το Δεύτερο Κοντσέρτο του Brahms με την Ορχήστρα Philharmonia (Λονδίνο), υπό τη διεύθυνση του Eliahu Inbal, τα δύο Κοντσέρτα του Mendelssohn, με την Ορχήστρα Gewandhaus της Λειψίας (της οποίας υπήρξε διευθυντής ο Mendelssohn), υπό τη διεύθυνση του Kurt Masur καθώς και όλα τα Κοντσέρτα του Mozart, ηχογραφημένα ζωντανά, με τη Salzburger Kammerphilarmonie, υπό τη διεύθυνση του Yoon Κ. Lee.
Εκτός από τις δραστηριότητές του σαν σολίστ, ίδρυσε το Katsaris Piano Quintet, το οποίο έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές από τον τύπο και το κοινό στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ιαπωνία.
. Το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason (ένθ. Les 100 Pianistes du Siècle) τον
εντάσσει στους εκατό καλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα.
Δύο διάσημοι σκηνοθέτες, ο Claude Chabrol και ο βραβευμένος με Oscar, François Reichenbach, τον κινηματογράφησαν σε κοντσέρτα του. Το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason τον εντάσσει στους καλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα.
Το 1992 η ιαπωνική τηλεόραση NHK TV αφιέρωσε σειρά δεκατριών εκπομπών με masterclasses και ρεσιτάλ του, πάνω σε έργα Frédéric Chopin.
Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Carnegie Hall όπου στις 17 Οκτωβρίου 1999 έδωσε ρεσιτάλ για την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατο του Frédéric Chopin. Το κοντσέρτο ηχογραφήθηκε (audio και video) και εκδόθηκε από την Piano 21.
Το 2006, ο Κυπριανός Κατσαρής ήταν ο πρώτος πιανίστας που δίδαξε marsterclasses στο σπίτι του Franz Liszt στη Βαϊμάρη, από τότε που ο ίδιος ο συνθέτης δίδαξε εκεί για τελευταία φορά, το 1886.
Τον Ιανουάριο του 2006, την ημέρα της επετείου για τα 250 χρόνια από την γέννηση του Mozart, εμφανίσθηκε στη επίσημη πρώτη συναυλία της Mozart Orchestra Mannheim (μετά την ίδρυση της) την οποία διηύθυνε ο μαέστρος και ιδρυτής της Thomas Fey.
Από το 1977 έως το 2007 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Echternach στο Λουξεμβούργο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Aρχηγού του Κράτους, Μεγάλου Δούκα Henri.
Τον Αύγουστο του 2008 στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, μετά από ειδική πρόσκληση ο Cyprien Katsaris εμφανίσθηκε στο “National Center for the Performing Arts” του Πεκίνου με την Beijing Symphony Orchestra και με άλλους 9 διεθνείς, επίλεκτους- πιανίστες από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του κινέζου «σταρ» Lang Lang, σε ένα κοντσέρτο για 10 πιάνα που γράφτηκε ειδικά γι αυτή την ιστορική συναυλία
Η συνεργασία του Συπριέν με τον θρυλικό Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ξεκινάει το 1978 με μια συναυλία στο Παρίσι για τους πρόσφυγες της Κύπρου και στη συνέχεια το 1980 για την ηχογράφηση ενός cd με την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης του Λουξεμβούργου. Το 2017 ο Κατσαρής ηχογράφησε και εξέδωσε με την Piano 21 την διάρκειας 53 λεπτών σύνθεσή του για πιάνο “Grand Fantasy on Zorba”, βασισμένη επάνω στο έργο του Θεοδωράκη το οποίο του εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Μίκης πολλά χρόνια πριν.
Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Συπριέν Κατσαρής έλαβε τιμητική πρόσκληση μετά από επιθυμία του Προέδρου της Κίνας και έλαβε μέρος ως ο μοναδικός καλεσμένος πιανίστας στην φαντασμογορική επίσημη τελετή λήξης του China International Film Festival όπου μεταξύ άλλων ήταν καλεσμένοι διεθνούς φήμης αστέρες του κινηματογράφου όπως η Juliette Binoche, Johnny Deep, Isabelle Huppert κ.α
Το έργο του έχει τιμηθεί με τις διακρίσεις: Ιππότης Τιμής του Cameroun, 1975 – Καλλιτέχνης της UΝΕSCO για την Ειρήνη, 1997 – Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών (Γαλλία), 2000 – Μετάλλιο Vermeil της πόλης του Παρισιού, 2001, “Commandeur de l’Ordre de Mérite du Grand-Duché de Luxembourg” (2009), Takis and Louki Nemitsas Foundation Prize, Λευκωσία (16.9.2011.), “150 Great Cypriots’ βραβεία εφημερίδας Φιλελεύθερος, Λευκωσία, 2015 ”Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών” Υπ. Πολιτισμού, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, Λευκωσία 2016
Είναι μέλος της ADAP, Association of Artists for Peace, (Σύνδεσμος Καλλιτεχνών για την Ειρήνη) με έδρα το Παρίσι. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.cyprienkatsaris.net
–Είστε ένας από τους παγκοσμίου φήμης πιανίστες και πρεσβευτής του ελληνικού πολιτισμού για Ελλάδα και Κύπρο διεθνώς, με έδρα το Παρίσι. Μιλήστε μου για το επάγγελμα σας και τι σας έκανε να θέλετε να εκφράζεστε επαγγελματικά μέσω του πιάνου καθώς και για τη συνεργασία σας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης εν όψει της συναυλίας σας στις 9/12 σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Όταν ήμουν 3,5 ετών ζούσαμε οικογενειακώς στο Καμερούν, όπου ο πατέρας μου είχε μεγάλες επιχειρήσεις. Οι γονείς μου αγόρασαν ένα πιάνο για την μεγαλύτερη αδελφή μου. Μόλις το είδα μαγνητίστηκα! Πιστεύω ότι ,ίσως ήμουν πιανίστας σε μια προηγούμενη ζωή! Τα πιάνα είναι για εμένα οι ερωμένες μου και η μουσική η σύζυγός μου!!!
Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με δένουν ιδιαίτεροι δεσμοί και η συνεργασία μου όλα τα χρόνια ήταν πάντα μια ευχάριστη εμπειρία, διότι και το καλλιτεχνικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό είναι μοναδικό! Αξίζει να αναφερθώ στη συναυλία μου με την ΚΟΘ πριν λίγα χρόνια στο Βερολίνο υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη που έλαβε εξαιρετικές κριτικές, αλλά και παλαιότερα στην Κύπρο με το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη
- Πόσες ώρες την ήμερα εργάζεστε;
Μελετώ αμέτρητες ώρες αλλά δεν είναι κάτι που με κουράζει. Σημασία έχει το αποτέλεσμα διότι ο πιανίστας (όσο και να ακούγεται απίστευτο)δουλεύει σκληρά, όπως ένας εργάτης, μέχρι να φτάσει στο σημείο να βγει ο καλλιτέχνης από μέσα του και να ερμηνεύσει με έμπνευση μια σύνθεση !
- Πείτε μου τρία πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένο;
Με κάνει ευτυχισμένο να βλέπω το κοινό να απολαμβάνει τη συναυλία και να φεύγουν όλοι ευχαριστημένοι και με χαμόγελα! Οι καλλιτέχνες έχουμε την ευθύνη να φέρνουμε το “Ωραίο” στο κοινό και να συμβάλλουμε, ώστε για λίγες ώρες να ξεχνά τις έγνοιες του και όλοι μαζί να ανυψωνόμαστε πνευματικά. Επίσης, απολαμβάνω να ηχογραφώ στην προσωπική μου δισκογραφική εταιρεία piano 21, διότι αυτό είναι που μένει στο χρόνο , όταν ένας καλλιτέχνης φύγει κάποτε από τη ζωή! Έχω αμέτρητες ηχογραφήσεις και πρόσφατα έχoυν κυκλοφορήσει οι νέες ηχογραφήσεις με Έλληνες συνθέτες με τη δισκογραφική “Melism”. Η παρέα γοητευτικών γυναικών είναι επίσης κάτι που με ευχαριστεί ιδιαίτερα.
- Ποια είναι τα highlights της καριέρας σας κατά την άποψή σας ;
Τα highlights της καριέρας μου είναι ευτυχώς ή δυστυχώς πάρα πολλά ,οπότε θα σας αναφέρω μερικά ενδεικτικά: μια από τις εμφανίσεις μου στο Carnegie Hall της Ν. Υόρκης για την επέτειο του θανάτου του μεγάλου συνθέτη “In Memoriam Chopin” με το κοινό όρθιο να χειροκροτά ασταμάτητα! Επίσης το 2008 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου ήμουν ένας από τους 10 επιλεγμένους πιανίστες από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του Κινέζου σταρ Lang Lang! Άλλη μια συναυλία με συναισθηματική αξία είναι, όταν έπαιξα για πρώτη φορά στο Ηρώδειο σε πολύ νεαρή ηλικία !
- Φροντίζετε την εμφάνιση σας;
Για εμένα η μόδα είναι κάτι που κάνει ακόμη πιο όμορφες τις γυναίκες! Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την εμφάνισή μου παρά μόνο στις δημόσιες εμφανίσεις μου! Για πολλά χρόνια φορούσα φράκο στις συναυλίες μου αλλά πριν μερικά χρόνια αποφάσισα για πρώτη φορά, στη συναυλία του Ιδρύματος Louis Vuiton του Μπερνάρ Αρνώ (δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου σύμφωνα με το Forbes) να παίξω με ένα κοστούμι Dior. Είχα επίσης την τύχη να γνωρίσω τον μεγάλο σχεδιαστή μόδας Karl Langerfield για μια φωτογράφηση για το εξώφυλλο ενός CD μαζί με την πιανίστα Helen Mercier (σύζυγο του Αρνώ) , ο οποίος με έντυσε με δικές του δημιουργίες και μας φωτογράφισε προσωπικά! Ένας συμπαθέστατος, ιδιοφυής gentleman!
5. ‘Εχετε δώσει κοντσέρτα σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τους διάσημους αρχιμουσικούς και ορχήστρες που έχετε συνεργασθεί πείτε μας ποιες μεγάλες προσωπικότητες διεθνώς έχετε γνωρίσει και σας έχουν κερδίσει ή εντυπωσιάσει ;
Roger Federer, Natalie Portman, Ζακ Σιράκ, Ζισκάρ Ντεστέν, Τζίμι Κάρτερ, Τζον Τραβόλτα και Άντονι Κουίν είναι μερικοί από τους διάσημους ηθοποιούς ή πολιτικούς που είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά και όλοι τους είχαν μια απλότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις χωρίς καμία έπαρση!
6. Ποια είναι η σχέση σας με τον Μίκη Θεοδωράκη ;
Γνωριστήκαμε στο Παρίσι και από τότε είχαμε μια φιλική και επαγγελματική σχέση με πολλές συναυλίες και ηχογραφήσεις. Αργότερα μου έδωσε την παρτιτούρα του μπαλέτου του “Ζορμπάς” (που πάντα ήθελα να γράψω μια ελληνική Ραψωδία βασισμένη επάνω στα μουσικά θέματα του Ζορμπά )και συνέθεσα ένα έργο 53 λεπτών που ηχογραφήθηκε στην Piano 21 και ευτυχώς πρόλαβε να κυκλοφορήσει όσο ήταν εν ζωή και ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος και πολύ συγκινημένος!
7.Ποια διάσημη θα θέλατε να καλέσετε σε δείπνο και γιατί;
Πριν από τρία χρόνια ήμουν καλεσμένος καλλιτέχνης στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που έγινε στην Κίνα και εκεί είχα την τιμή να γνωριστώ και να περπατήσω στο κόκκινο χαλί μαζί με διάσημους ηθοποιούς του Χόλιγουντ όπως η Juliette Binoche, ο Johnny Deep, η Isabelle Huppert κ.α, και να γνωρίσω τη Μις Κόσμος και τις οκτώ φιναλίστ που ήταν όλες υπέροχες! Θα ήταν ιδανικό να ήταν καλεσμένες μου όλες μαζί σε ένα γεύμα για να απολαύσω μόνος μου τόση ομορφιά!
- Ποιο είναι το ακριβότερο δώρο που έχετε κάνει σε μια γυναίκα;
Αν θυμάμαι καλά ένα ρολόι Ρόλεξ αξίας 9.000 ευρώ. Αλλά για να είμαι ακριβής αρκετά χρόνια πριν από αυτό έκανα δώρο σε φίλη μου ένα μουσικό όργανο αξίας 14.000 ευρώ!
- Γεννηθήκατε στη Γαλλία από ελληνοκύπριους γονείς και μένετε στο Παρίσι. Τι σας γοητεύει και τι θα θέλατε να αλλάξετε στην πόλη του φωτός και τι αντίστοιχα στην Κύπρο;
Επιθυμώ το Παρίσι να μην αλλάξει ποτέ γιατί είναι η πιο ωραία πόλη του κόσμου! Όσο για την Κύπρο θα ήθελα να λυθεί κάποτε το πρόβλημα με τη διχοτόμηση που παραμένει άλυτο και βασανίζει ακόμη ολόκληρο τον ελληνοκυπριακό λαό….
- Ποιο είναι το motto σας στη ζωή;
Να προοδεύω συνεχώς στην Τέχνη μου ….
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υποδέχονται τον παγκοσμίου φήμης Γαλλο-Κύπριο πιανίστα Cyprien Katsaris, ο οποίος έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο με τις ερμηνείες και την προσωπικότητά του. Την Κ.Ο.Θ διευθύνει ο Leoš Svárovský. Το έγκυρο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason έχει κατατάξει τον Cyprien Katsaris στους καλύτερους πιανίστες του 20ου αιώνα, ενώ ο γνωστός Γάλλος συνθέτης Ολιβιέ Μεσιάν χαρακτήρισε την τεχνική του ‘ατσάλινη’ και το πνεύμα του ‘φλογερό’, αρετές που θα ξετυλίξει για το κοινό της πόλης στην ερμηνεία του ‘Κοντσέρτου για πιάνο αρ.2’ του Λιστ, που ο σπουδαίος συνθέτης έγραψε επηρεασμένος από το φλογερό παίξιμο του Νικολό Παγκανίνι στο βιολί, προσπαθώντας να μεταφέρει αντίστοιχες δεξιοτεχνικές προκλήσεις στο πιάνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη ‘Ουγγρική Φαντασία’ του Λιστ, μία μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα της 14ης από τις συνολικά 19 ‘Ουγγρικές Ραψωδίες’ του, μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις στην ιστορία της κλασικής μουσικής, καθώς και τη λαμπερή ‘Όγδοη Συμφωνία’ του Ντβόρζακ, με τον ανεξάντλητο μελωδικό της πλούτο και τους χαρακτηριστικούς ρυθμούς της Τσεχίας που συναρπάζουν.
Συμπαραγωγή: Κ.Ο.Θ. – Ο.Μ.Μ.Θ.
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022
ώρα 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση ορχήστρας: Leoš Svárovský
Πιάνο: Cyprien Katsaris
Πρόγραμμα:
Φραντς Λιστ (1811-1886): Κοντσέρτο αρ.2 για πιάνο και ορχήστρα σε λα μείζονα, S.125
Φραντς Λιστ (1811-1886): Ουγγρική φαντασία, για πιάνο και ορχήστρα, S.123
Αντονίν Ντβόρζακ (1840-1904): Συμφωνία αρ.8 σε σολ μείζονα, έργο 88
Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη ζώνη: 30€
Πλατεία: 25€
Θεωρεία/Εξώστης: 20€
Μειωμένο: 15€
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, ΑμεΑ, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, κάτοχοι Κάρτας Αλληλεγγύης, κάτοχοι Διεθνούς Φοιτητικής Ταυτότητας, μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, σπουδαστές σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ).
Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ.
Λ. Νίκης 73
Τηλ. 2310236990
Ώρες λειτουργίας: 8:00-15:00
Ηλεκτρονικό εισιτήριο: www.tsso.gr
Κ.Ο.Θ.
Facebook @thessalonikistatesymphonyorchestra
Youtube @TheTsso
Instagram @tssoofficial
Twitter @ThesOrchestra
Σχόλια για αυτό το άρθρο