Ο Νίκος Γαλανός ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος. Μορφωμένος, πολύ διαβασμένος, είχε εσωτερικές αναζητήσεις, ήταν η χαρά της ζωής, όλοι ήθελαν την παρέα του. Μετρημένος, σεμνός, ως παιδί ήταν κλειστός χαρακτήρας, δεν έπαιζε αρκετά και κατέφευγε στα όνειρα. Έγινε ηθοποιός για να ζήσει τα όνειρα που ζούσε στην παιδική του φαντασία. Ταλέντο από τα πιο γνήσια και από τα πιο τυχερά. Τον πρωτοείδαμε στο θέατρο, δίπλα στην Τζένη Καρέζη στην κωμωδία “Ζητήστε την Βίκυ”. Μόλις είχε αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και πήγε να παρακολουθήσει πρόβα στο θίασο της Καρέζη. Μόλις τον είδε εκείνη, διαπίστωσε πως της έκανε ως εμφάνιση για το έργο που ετοίμαζε. Άλλαξε κάποιες ατάκες γιατί ο ρόλος ήταν για ηθοποιό μεγαλύτερης ηλικίας και η συνεργασία τους ξεκίνησε. Λίγους μήνες μετά, ο Ανδρέας Μπάρκουλης, τον έπεισε να περάσει από τη Φίνος Φιλμ. Πήγε, μίλησε με τον Μάρκο Ζέρβα, τον διευθυντή παραγωγής, του είπε ότι είναι στο θίασο της Καρέζη, του άφησε δύο φωτογραφίες κι έφυγε. Μετά από λίγες μέρες, του τηλεφώνησαν ότι ο Νίκος Φώσκολος ήθελε να τον δει για ένα ρολάκι σε μια ταινία. Όταν τον είδε ο Φώσκολος, αποφάσισε να του δώσει μεγαλύτερο ρόλο. Κι έτσι ήρθε ο πρώτος μεγάλος ρόλος, ο “Πέλος” στην ταινία του Νίκου Φώσκολου “Η λεωφόρος του μίσους” και το αποκλειστικό συμβόλαιο με τη Φίνος Φιλμ. Σε διάστημα τεσσάρων χρόνων, πρωταγωνίστησε σε δώδεκα ταινίες (στις περισσότερες είχε το όνομα “Αλέκος” ως ρόλος): Η λεωφόρος του μίσους (1968), Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969), Πανικός (1969), Ορατότης μηδέν (1970), Εν ονόματι του νόμου (1970), Αστραπόγιαννος (1970), Ένα αστείο κορίτσι (1970), Η κόρη του ήλιου (1971), Σ’ αγαπώ (1971), Η Αλίκη δικτάτωρ (1972), Η Ρένα είναι οφ σάιντ (1972), Η αμαρτία της ομορφιάς (1972). Μετά τη Φίνος Φιλμ θα ακολουθήσουν οι ταινίες: Ερωτισμός και πάθος, Η βαλίτσα του παπά, Απίθανοι αλλιώτικοι κι ωραίοι, Ο τελευταίος διάλογος, Τελευταία πτήση, Το κόκκινο τρένο. Τελευταία εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν η συμμετοχή του στην ταινία “Love in the end” το 2013. Όταν ο ελληνικός κινηματογράφος πέρασε τη μεγάλη κρίση λόγω του βίντεο, ο Νίκος Γαλανός έπαιξε και σε βιντεοταινίες όπως οι περισσότεροι ηθοποιοί. Από το 1985 ως το 1990, πρωταγωνίστησε σε 15 βιντεοταινίες που γινόντουσαν ανάρπαστες στα βίντεο κλαμπ.
Ο Νίκος Γαλανός ήταν τυχερός και στη θεατρική του διαδρομή. Πρωταγωνίστησε σε αξιόλογες παραστάσεις και οι ερμηνείες του άφησαν τη σφραγίδα τους σε ό,τι είδος θεάτρου κι αν έπαιξε. Και τι δεν έπαιξε στο θέατρο ο Νίκος Γαλανός! Ξεκίνησε με το θίασο της Τζένης Καρέζη, μετά πήγε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη -και οι δύο τον διεκδικούσαν συνεχώς για συμπρωταγωνιστή τους- πέρασε κι από το Εθνικό Θέατρο και από ΔΗΠΕΘΕ και μεγάλες περιοδείες έκανε σε όλη την Ελλάδα -όπως η κωμωδία “Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω” με την Μάρθα Καραγιάννη και τον Νίκο Ρίζο που έσκιζαν τότε στο σίριαλ “Ο δρόμος” και ο Γαλανός στο “Ταξίδι”- και μέχρι την τελευταία του εμφάνιση το 2019 στο έργο “Οι φάλαινες του Αυγούστου” στο Θέατρο Χώρα, ο Νίκος Γαλανός, ήταν πάντα μια υπολογίσιμη δύναμη στο θέατρο, και εμπορικά και καλλιτεχνικά. Από τον ατέλειωτο κατάλογο με τις παραστάσεις που έπαιξε, θυμόμαστε τις: Μια ιστορία από το Ιρκούτσκ, Θεοδώρα η μεγάλη, Η κυρία δε με μέλλει, Βασίλισσα Αμαλία, Θεατρίνα, Ωραία μου κυρία, Kόκκαλα και ρόπαλα, Πειρασμός, Η διαβολεμένη μυλωνού, Καλοκαίρι και καταχνιά, Μουσική για μια αναχώρηση, Καμπαρέ, Ο κούρος, Ζήνων, Οι διάβολοι του Τσάρλι, Επιχείρηση γοητεία, Ρομανσέρο, Η αυλή των θαυμάτων, Πλαίη Στρίντμπεργκ, Χειροκροτήματα, Το επάγγελμα της κυρία Γουόρεν, Θεοδώρα η αγία των φτωχών, Η μελωδία της ευτυχίας, Μαντάμ Σουσού, Εγώ η Λασκαρίνα, Μου δανείζεις τον άντρα σου, Πόλεμος και ειρήνη, Γίνε το μωρό μου, Χτυποκάρδια στο θρανίο κ.α.
Ο Νίκος Γαλανός υπήρξε και τηλεοπτικό είδωλο, σταρ μεγάλου μεγέθους στη μικρή οθόνη. Όπως και στο θέατρο που βγήκε δίπλα στην Τζένη Καρέζη, έτσι έγινε και στην τηλεόραση. Η πρώτη εμφάνισή του ήταν στη σειρά “Μαρίνα Αυγέρη” το 1973, με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο, σε σενάριο που έγραφε η Καρέζη με ψευδώνυμο. Ακολούθησαν εμφανίσεις ως γκεστ σε σειρές όπως “Οι δίκαιοι” του Θάνου Λειβαδίτη, η “Λέσχη μυστηρίου” και το “Ένας πυγμαλίων”. Το 1975 πρωταγωνιστεί δίπλα στον Θάνο Κωτσόπουλο, την Κατερίνα Βασιλάκου, την Χαριτίνη Καρόλου και την Κατερίνα Μαραγκού στη “Μενεξεδένια Πολιτεία” και την επόμενη χρονιά, γίνεται Λόρδος Βύρων στη σειρά “Αθάνατες ιστορίες αγάπης” με “Τερέζα Μακρή” την Μαρία Αλιφέρη. Όμως η απόλυτη δόξα, έρχεται το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, 1976, με “Το ταξίδι”. Ο Νίκος Γαλανός υποδύεται τον καπετάνιο Λευτέρη, η σειρά κρατάει πέντε χρόνια, μέχρι το 1981 και αποτελείται από πέντε κύκλους με διαφορετικές ιστορίες και διαφορετικούς ηθοποιούς κάθε ιστορία. Μόνο το καστ του πλοίου ήταν το ίδιο, όπως και στο “Πλοίο της αγάπης” που βγήκε στον αέρα, πέντε μήνες μετά το δικό μας “Ταξίδι”. Το 1978 αφήνει “Το ταξίδι” για μια σεζόν, για να παίξει τον “Γιάννη Νοταρά” στη σειρά “Έρωτας και επανάσταση”. Όταν η σειρά ολοκληρώνεται, επιστρέφει στο “Ταξίδι” μέχρι το τέλος. Στη συνέχεια η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη: Ο κόσμος κι ο Κοσμάς, Οι ιερόσυλοι, Μαντώ Μαυρογένους, Η μάχη των πελαργών, Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, Η βεντέτα, Αντίζηλες, Ο άγνωστος, Καφενείο Εμιγκρέκ, Πάθος, Το δίχτυ, Οι φρουροί της Αχαΐας (σειρά που γυρίστηκε το 1981 και δεν προβλήθηκε ποτέ), όλα αυτά στη δημόσια τηλεόραση. Με την είσοδο της ιδιωτικής, ο Νίκος Γαλανός συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε σειρές όπως: Κάζα ντι μακαρόνι, Ανατολικός άνεμος, Έκπτωτος άγγελος, Αν μ΄αγαπάς, Απαγορευμένη αγάπη, Η οργή των Θεών, Κάτω από την Ακρόπολη, Κλεμμένα όνειρα, Μη μου λες αντίο, Το κλειδί, Το τραστ, Χαραυγή κ.α. Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στη σειρά “Η γη της ελιάς” στο Mega.
Ο Νίκος Γαλανός αγάπησε πολύ το επάγγελμα του ηθοποιού και αφοσιώθηκε σε αυτό. Πιστός υπηρέτης της τέχνης, δεν λοξοδρόμησε από τον καλλιτεχνικό δρόμο και χάραξε την πορεία του με χρυσά γράμματα στο Πάνθεον των σπουδαίων και σπάνιων ηθοποιών μας. Γι΄αυτό τον αγάπησε και ο κόσμος που για περισσότερο από 50 χρόνια, του χάρισε το πιο θερμό του χειροκρότημα. Και θα συνεχίζει να τον αγαπάει κάθε φορά που η Ρένα θα τον ρωτάει: “Εσύ είσαι ο Χούλιο;” και θα τον χαστουκίζει, κάθε φορά που η Νόνικα Γαληνέα θα αφιερώνει το τραγούδι της στο γιο της μέσα από την τηλεόραση κι εκείνος θα σπάει την οθόνη με τις χειροπέδες στα χέρια, κάθε φορά που η Αλίκη θα μεταμορφώνεται από κλόουν σε Λαίδη Γουόρεν για να συνοδέψει τον Αλέκο Βενιέρη στη δεξίωση, κάθε φορά που ως πιλότος θα πηγαίνει την Ελένη Ερήμου να βρουν ένα σπίτι στα σύννεφα, κάθε φορά που η Τασσώ Καββαδία θα του λέει: “Αυτός ο γάμος θα είναι η καταστροφή σου Αλέκο”, κάθε φορά που η Νόρα Βαλσάμη θα τον χαιρετάει στο λιμάνι κι εκείνος θα βουτάει από το πλοίο στη θάλασσα για να πάει κοντά της, κάθε φορά που ο Νίκος Κούρκουλος θα τον πλακώνει στο ξύλο κι εκείνος θα του λέει: “Θέλω να γίνω μόνος μου κάτι, ό,τι να είναι αλλά μόνος μου, πάψε να με κουβαλάς στην πλάτη σου, δεν γουστάρω άλλο…” και κάθε φορά που η Αλίκη δικτάτωρ θα τον πηγαίνει εκδρομή σε ένα πολύ πολύ ωραίο μέρος γεμάτο ανεμώνες και θα του τραγουδάει: ” Έλα να σου δείξω τις τριανταφυλλιές, τα πράσινα, τα κόκκινα, τα σπίτια, τις αυλές. Πόσο σ’ αγαπώ, πουλάκι του δρόμου, πόσο σ’ αγαπώ, πόσο σ’ αγαπώ. Έλα να σου πω αγόρι γλυκό μου, πόσο σ’ αγαπώ, πόσο σ’ αγαπώ...”
Κινηματογράφος
Σ’ αγαπώ
Σ΄αγαπώ
Σ΄αγαπώ
Αστραπόγιαννος
Η Αλίκη δικτάτωρ
Η Αλίκη δικτάτωρ
Η Αλίκη δικτάτωρ
Η λεωφόρος του μίσους
Η λεωφόρος του μίσους
Η λεωφόρος του μίσους
Η λεωφόρος του μίσους
Ερωτισμός και πάθος
Τελευταία πτήση
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα
Το κόκκινο τρένο
Ορατότης μηδέν
Ορατότης μηδέν
Πανικός
Πανικός
Εν ονόματι του νόμου
Η κόρη του ήλιου
Η κόρη του ήλιου
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Ένα αστείο κορίτσι
Η Ρένα είναι οφ σάιντ
Η Ρένα είναι οφ σάιντ
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Η αμαρτία της ομορφιάς
Στιγμές θεάτρου
Πρώτη θεατρική εμφάνιση δίπλα στην Τζένη Καρέζη, στην κωμωδία “Ζητήστε την Βίκυ”
“Ωραία μου κυρία” με το θίασο της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ
Η πρώτη του θιασαρχική δουλειά με το έργο “Κόκκαλα και ρόπαλα” στη Β΄σκηνή του Θεάτρου Αλίκη, την ίδια περίοδο με την παράσταση “Οι φυλακισμένοι της 2ας λεωφόρου”
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο “Καμπαρέ”
Καμπαρέ
Με την Γωγώ Ατζολετάκη στο “Ρομανσέρο”
“Ρομανσέρο” με την Γωγώ Ατζολετάκη
“Ρομανσέρο” με την Ρένα Βουτσινά και την Γωγώ Ατζολετάκη
“Επιχείρηση γοητεία” με την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο
Με τον Κώστα Καζάκο και την Τζένη Καρέζη στην “Επιχείρηση γοητεία”
Mε την ΄Αννυ Πασπάτη στην “Αυλή των θαυμάτων”
Με τον Θοδωρή Κατσαφάδο στην “Αυλή των θαυμάτων”
“Πλαίη Στρίντμπεργκ” με την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Λυκούργο Καλλέργη
“Πλαίη Στρίντμπεργκ” με την Αντιγόνη Βαλάκου και τον Λυκούργο Καλλέργη
Μου δανείζεις τον άντρα σου
Με τον Νίκο Δαδινόπουλο στην κωμωδία “Μου δανείζεις τον άντρα σου”
Θεοδώρα, η αγία των φτωχών
Με την Νάντια Μουρούζη στη “Θεοδώρα”
Με την Μιμή Ντενίση στη “Θεοδώρα”
Χειροκροτήματα
Με την Μαίρη Χρονοπούλου στα “Χειροκροτήματα”
Με την Βάσια Παναγοπούλου στα “Χειροκροτήματα”
Η μελωδία της ευτυχίας
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στη δεύτερη σεζόν του μιούζικαλ “Η μελωδία της ευτυχίας” που ήταν και η τελευταία παράσταση της εθνικής μας σταρ
“Γίνε το μωρό μου” με την Ελένη Ερήμου
Χτυποκάρδια στο θρανίο
“Οι φάλαινες του Αυγούστου” ήταν η τελευταία θεατρική του εμφάνιση τη σεζόν 2019-2020
Σχόλια για αυτό το άρθρο