Ο Σταύρος Σιόλας γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή του είναι από τη Μακεδονία- Θράκη. Έχει παρακολουθήσει το “Θεατρικό Εργαστήρι” Βασίλη Διαμαντόπουλου (1993-95). Έχει σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1995-98). Έχει παρακολουθήσει τα Σεμινάρια: “Βιοενέργεια/ αναπνοή”(Μιχαήλ Μαρμαρινός), “Επιβίωση του τραγικού στοιχείου” Σωτήρης Χατζάκης, “Αρχαίο Δράμα” (΄Αντζελα Μπρούσκου, “Αίαντας” (Μάρθα Φριτζήλα). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου και παραδοσιακών οργάνων (ούτι, κρουστά). Έχει κάνει μαθήματα φωνητικής, βυζαντινής μουσικής κι έχει παρακολουθήσει κύκλο σπουδών για τα Πολυφωνικά της Ηπείρου στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων.
Έχει πάρει μέρος στις θεατρικές παραστάσεις: “Η αυλή των μυστικών” (Κωστής Καπελώνης), “Τραπεζαρία” Θέατρο Τέχνης (Γιώργος Λαζάνης), “Θεριά ανήμερα” Θέατρο της Άνοιξης (Πωλίνα Καραναστάση), “Παραμύθι από χαρτί” Θέατρο Καπνοκοπτήριο, “TRANSIT”, Θέατρο Τέχνης (Θ. Γράμψας), “Όταν ο Κολοκοτρώνης κάλπαζε προς Μέριλυν”, Θέατρο Δήλος (Κ. Καπελώνης), “Ο μεγάλος βασιλέας” Θέατρο Τέχνης (K. Καπελώνης), “Το βαρελάκι με το μέλι” Θέατρο Τέχνης (Κ. Καπελώνης). Στον κινηματογράφο έχει συμμετάσχει στις ταινίες “Νύφες” του Παντελή Βούλγαρη και “Μην πυροβολείς” του Κώστα Μπλάθρα.
Το 2002 κυκλοφόρησε ο προσωπικός του δίσκος με τίτλο “Ήσυχη Μέρα” από την εταιρεία “VIRGIN”, σε στίχους και μουσική δική του, από τον οποίο ξεχώρισε το τραγούδι «Γεροπλάτανος». Το 2006 κέρδισε το βραβείο καλύτερου τραγουδιού και το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης για το τραγούδι «Της Άρνης Το Νερό». Το 2011 κυκλοφόρησε τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο με τίτλο Στα Μισά Της Νύχτας από το οποίο ξεχώρισε το «Χωρίς Εσένα», ντουέτο με την Ελευθερία Αρβανιτάκη και το «Σ’ ερωτεύομαι θα πει». Το 2014 κυκλοφόρησε τον τρίτο προσωπικό του δίσκο «ΔΙΟΔΙΑ» από τον οποίο ξεχώρισε το ομότιτλο αλλά και άλλα.
Το καλοκαίρι του 2016 συμμετείχε με 5 τραγούδια στο δίσκο του Γιάννη Κοτσίρα «Ψεύτης Καιρός» εκ των οποίων το «Κάθε Φορά» που το τραγουδάνε μαζί αλλά και το «Ποιο παραμύθι να βρω» γνωρίσαν μεγάλη επιτυχία. Το 2018 κυκλοφόρησε ο δίσκος «ΧΡΟΝΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ» με συνθέτη το Λουκά Θάνο σε ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου. Επίσης έχει συμμετάσχει ως συνθέτης και ως τραγουδιστής σε δίσκους άλλων.
Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μανωλης Μητσιάς, ο Γιάννης Κοτσίρας, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ,η Μέλινα Κανά, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Γλυκερία, η Γιωτα Νέγκα, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Μάνος Ελευθερίου, ο Νίκος Ξυδάκης, o Γιώργος Καζαντζής, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Φίλιππος Γράψας, ο Πόλυς Κυριακου και άλλοι.
Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο διεθνές φεστιβάλ πολυφωνικού τραγουδιού Πέτρας(2005) στο Ηρώδειο(2005,2006,2009,2012) και στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (2009,2012). Έχει ερμηνεύσει ως σολίστας τα τραγούδια του Μανού Χατζιδάκι για τους Όρνιθες του Αριστοφάνη (2012) σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα.
Ο πολυτάλαντος, βραβευμένος, άκρως δημιουργικός και πολυσχιδής, Σταύρος Σιόλας, από το Α ως το Ω!
Άλμπουμ: «Φωνές θιάσου» πέμπτος δίσκος, ψηφιακός αυτή τη φορά. Πιο προσωπικός νιώθω από ποτέ παρ’ ότι συμμετέχουν τόσοι μοναδικοί καλεσμένοι. Με εμπεριέχει και με αποκαλύπτει όσο ποτέ, ακριβώς επειδή συνυπάρχω με τόσους διαφορετικούς κόσμους.
Βοήθεια: Το πιο θαρραλέο είναι να τη ζητήσεις. Το πιο δύσκολο είναι να καταλάβεις ότι τη χρειάζεσαι. Καμιά φορά είναι μεγαλύτερη βοήθεια για σένα να την προσφέρεις.
Γενικός εγκλεισμός: Να φύγει και να μην ξανάρθει. Ανυπόφορη και αφύσικη συνθήκη για κάθε υγιή και ελεύθερο άνθρωπο. Εξαιρετικά επικίνδυνη η εξοικείωση με μια τέτοια συνθήκη.
Διακριτικότητα: Πολύ σημαντική για μένα, προαπαιτούμενο για όλες τις σχέσεις. Καλαίσθητη συμπεριφορά.
Ευγένεια: Προϋπόθεση πολιτισμένου κόσμου. Χρέος κάθε ανθρώπου προς κάθε έμβιο όν και προς ο, τιδήποτε τον περιβάλει. Χρήσιμη μόνον όταν είναι ειλικρινής. Να μη συγχέεται με την καλοσύνη. Το ευγενικό δεν είναι και ευγενές.
Ζωή: Χρόνος δανεικός. Μια απρόβλεπτη βόλτα.
Ήττα: Λέξη που δεν με τρομάζει. Δεν την έχω ποτέ έννοια. Ίσως, γιατί δεν λογαριάζω τη ζωή σαν μάχη. Ίσως επειδή δεν έχω τοξικό εγωισμό.
Θεωρητικός: Δεν ανήκω σίγουρα στους θεωρητικούς του κόσμου αυτού αλλά ευτυχώς που υπάρχουν για να οργανώνουν τη σκέψη που χρειάζεται για να μεθοδευτεί η πράξη. Είχα πάντοτε την ευλογία και την κατάρα του ταλέντου που μου έδινε τη δυνατότητα να περνάω στην πράξη χωρίς να χρειαστώ ώρες και χρόνια θεωρητικής κατάρτισης.
Ιός (κορονοϊός): Ζει ανάμεσα μας , αν όχι μέσα μας.
Καραντίνα: Το λιγότερο δυσάρεστη αν όχι απάνθρωπη σε περιπτώσεις που αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν μόνοι κι αβοήθητοι μακριά απ’ τη ζεστασιά των αγαπημένων τους.
Λιγόψυχος: Λίγη η ψυχή του μπροστά στον κίνδυνο, μπροστά στη δυσκολία. Μόνο που η ψυχή ποτέ δεν είναι λίγη. Εμείς είτε αγνοούμε τη δύναμη της είτε την μπλοκάρουμε.
Μουσική: Ο χωροχρόνος διαφυγής μου, είτε σαν δημιουργός είτε ως ακροατής. Το σύμπαν που θέλω να κατοικώ.
Νότες: Αλφάβητος μιας γλώσσας πανανθρώπινης, μεταφυσικής και αμετάφραστης που μιλάει κατ’ ευθείαν στο κέντρο του συναισθήματος του ανθρώπου.
Ξένη μουσική: Björk, Portishead, Leonard Cohen, Nick Cave, Chavela Vargas, Cesaria Evora.
Οντότητα: Υλική ο άνθρωπος σήμερα , δυστυχώς ,και πολύ λιγότερο πνευματική. Η ισορροπία μεταξύ των δυο είναι και το αιώνιο στοίχημα.
Πανδημία: Η πρώτη παγκόσμια υγειονομική κρίση που βιώνει η γενιά μου τρομακτική και πρωτόγνωρη για όλους. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάνεις τις τάσεις και τις συμπεριφορές της κοινωνίας αλλά και της εξουσίας στη συγκεκριμένη συνθήκη και να βγάλει συμπεράσματα.
Ραδιούργος: Δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο φόβος. Ο φόβος, πονηρός, ύπουλος, ραδιούργος, χρησιμοποιεί υπόγειες διαδρομές και τρυπώνει μέσα από χαραμάδες ,όπου κι αν τον έχεις εξωθήσει.
Σύμπαν: Αυτό που πρέπει να αναλογίζεται κανείς για να καταλαβαίνει το πραγματικό του μέγεθος αλλά και πόσο σημαντικός είναι σαν μέρος του όλου.
Τόλμη: Η τόλμη είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου γιατί είναι ο αντίποδας της χλιαρής επιθυμίας που είναι δρόμος αδιέξοδος.
Υγεία: Σωματική και πνευματική απαραίτητη για να μπορούμε να δίνουμε σημασία σε όλα όσα είναι ασημαντότερα απ’ αυτήν.
Φωνές θιάσου: Ο τίτλος του ψηφιακού άλμπουμ μου που μόλις κυκλοφόρησε από τη Minos Emi/Universal και αντλεί τον τίτλο του από την ατμόσφαιρα των τραγουδιών αλλά και από το θίασο φωνών που κλήθηκε να ερμηνεύσει μαζί μου τα τραγούδια του άλμπουμ.
Χριστιανοσύνη: Πίστη σε προσωπικό επίπεδο λυτρωτική και σε μαζικό επίπεδο δυνητικά επικίνδυνη ,όπως όλες η θρησκείες, όταν συνδυάζονται με έλλειψη μορφωτικού επιπέδου και κριτικής σκέψης.
Ψυχολογία: Η επιστήμη που προσπαθεί να ερμηνεύσει την ανερμήνευτη πληγή και τον αδιόρατο πόνο του ανθρώπου.
Ωραίες συνεργασίες: Όλες μου οι συνεργασίες ,που ήταν και πολλές , ήταν ωραίες κι εγκάρδιες εκτός από μια.
Δείτε εδώ το official music video του τραγουδιού ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ στο YouTube: https://youtu.be/dSKjLKdYGiA
Δείτε εδώ το official music video του τραγουδιού ΚΑΦΕΙΝΗ στο YouTube: https://youtu.be/xHMruA7NpN8
Βρείτε ολόκληρο το album ΦΩΝΕΣ ΘΙΑΣΟΥ σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες: https://StavrosSiolas.lnk.to/FonesThiasouPR
Σχόλια για αυτό το άρθρο