Ο Λεωνίδας Πετρόχειλος, διευθυντής σχολής εμποροπλοιάρχων, είναι χήρος με τρεις γιους: τον Κίμωνα που είναι φοιτητής, τον Αντρέα που είναι ο μεσαίος και τον μικρότερο Μπάμπη, ο οποίος κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι με μια μοτοσικλέτα. Στο σπίτι επικρατεί χάος και ο Πετρόχειλος δεν μπορεί τάξη, ούτε στο σπίτι ούτε στα παιδιά του. Με τη βοήθεια ενός φίλου του προσλαμβάνει ως οικονόμο την κυρία Μαίρη. Η ζωή του «στρίγγλου» θα αλλάξει ριζικά με την είσοδο της Μαίρης στη ζωή του. Στην πραγματικότητα, η Μαίρη πλησίασε τον πλοίαρχο για να ζητήσει μια χάρη για τον αδελφό της, τον Χατζηθωμά, ο οποίος πρόκειται να αποβληθεί διά παντός από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων λόγω κάποιας νεανικής επιπολαιότητας. Όταν αυτό αποκαλύπτεται, η κατάσταση περιπλέκεται. Τι θα κάνει ο αδέκαστος στρίγγλος; Θα γίνει αρνάκι το στραβόξυλο;
Αυτή είναι με δυο λόγια η υπόθεση της ταινίας “Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι” που γύρισε ο Αλέκος Σακελλάριος για λογαριασμό της εταιρίας Καραγγιάννης-Καρατζόπουλος το 1967 σε δικό του σενάριο, με πρωταγωνιστές τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και την Μάρω Κοντού. Ας δούμε κάποια στοιχεία και παραλειπόμενα που αφορούν την ταινία:
-Η ταινία αποτελεί διασκευή από ένα θεατρικό σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου και του Χρήστου Γιαννακόπουλου με τίτλο “Μια κυρία ατυχήσασα”. Ανέβηκε το καλοκαίρι του 1947 από την Κατερίνα Ανδρεάδη και το θίασό της. Το ρόλου του Πετρόχειλου έπαιξε ο Βασίλης Λογοθετίδης και της Δέσποινας η Νίτσα Τσαγγανέα. Τους γιους υποδύθηκαν ο Ντίνος Δημόπουλος, ο Δημήτρης Νικολαΐδης και ο Τίτος Φαρμάκης.
-Στο αρχικό θεατρικό κείμενο, ο Πετρόχειλος λεγόταν Φανούρης και ήταν δικαστικός και πρόεδρος επιτροπής που θα αποφάσιζε για την τιμωρία του νεαρού Χατζηθωμά.
-Στην ταινία δεν αναφέρεται καθόλου ποιο ήταν το παράπτωμα του νεαρού Χατζηθωμά, παρά μόνο ότι πρόκειται για νεανική επιπολαιότητα. Στο θεατρικό, ο Χατζηθωμάς ήταν κομμουνιστής. Σκεφτείτε ότι το έργο παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1947 που είχαμε εμφύλιο στην Ελλάδα. Αρκετά τολμηρό για την εποχή, οι δύο συγγραφείς όμως γνώριζαν καλά ότι κάποιοι πολιτικοί υπαινιγμοί για την επικαιρότητα στα έργα τους, ήταν στοιχεία που οδηγούσαν στην επιτυχία.
-Το φινάλε στο θεατρικό ήταν διαφορετικό. Δεν υπήρχε ευτυχισμένο τέλος, ο δικαστικός δεν μπορούσε να συγχωρέσει την διπλή απάτη της κυρίας Μαίρης, το ψέμα για τον αδελφό της και ότι είναι αρραβωνιασμένη. Το κοινό δυσανασχετούσε με αυτό το φινάλε και μετά από λίγο καιρό, το φινάλε άλλαξε και κατέληγε σε γάμο του Φανούρη και της Μαίρης.
-Σχεδόν μια εικοσαετία μετά, τον Ιούνιο του 1966, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ανεβάζει στο θέατρο Μινώα το “Μια κυρία ατυχήσασα” σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Μπούχλη. Το ρόλο της Μαίρης, υποδύεται η Χριστίνα Σύλβα, που τότε ήταν ζευγάρι στη ζωή με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Τους γιους υποδύονται ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, ο Λευτέρης Βουρνάς και ο Βαγγέλης Ιωαννίδης. που παίζει τον ίδιο ρόλο και στην ταινία. Στο θίασο είναι επίσης ο Βίκτωρ Παγουλάτος και η Μίτση Κωνσταντάρα, που υποδύεται την Δέσποινα και στην ταινία.
-Στην ταινία για να δώσουν βάρος στον πρωταγωνιστή Λάμπρο Κωνσταντάρα, ο τίτλος άλλαξε και έγινε “Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι”. Ο τίτλος προέκυψε από την ταινία “Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι” (βασισμένη στο έργου του Σαίξπηρ “Το ημέρωμα της στρίγγλας”) με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, που είχε βγει στο σινεμά το Μάρτιο του 1967. Ήταν δηλαδή επίκαιρο το λογοπαίγνιο στον τίτλο.
-Η μουσική της ταινίας ήταν του Γιώργου Κατσαρού -πρώτη συνεργασία του με τον Αλέκο Σακελλάριο- και ακούγονται τα τραγούδια “Στο παλιό το ταβερνάκι” (μουσική: Γιώργος Κατσαρός, στίχοι: Αλέκος Σακελλάριος) και “Άστα τα μαλλάκια σου” (μουσική: Μιχάλης Σουγιού, στίχοι: Σακελλάριος-Γιαννακόπουλος)
-Toυς γιους στην ταινία υποδύονται ο Παύλος Λιάρος, ο Θανάσης Παπαδόπουλος και ο Βαγγέλης Ιωαννίδης.
-Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας και η Μάρω Κοντού έπαιξαν για πρώτη φορά μαζί στον κινηματογράφο το 1960 στην ταινία “Μωρό μου”. Ακολούθησε η ταινία “Υιέ μου, υιέ μου” το 1965 και “Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι” ήταν η τρίτη συνεργασία τους, που άνοιξε το δρόμο για να γίνουν από τα πιο επιτυχημένα καλλιτεχνικά ζευγάρια.
-Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας είχε παίξει πριν στην “Κόρη μου τη σοσιαλίστρια” και οι αμέσως επόμενες ταινίες του μετά τον “Στρίγγλο που έγινε αρνάκι” ήταν “Ο γεροντοκόρος” και “Ο σπαγγοραμένος”. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 22 Ιανουαρίου 1968 και έκοψε 360.407 εισιτήρια στην Ά προβολή της. Ήρθε στην 17η θέση σε 99 ταινίες της σεζόν 1967-68.
-“Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι” γυρίστηκε ασπρόμαυρη. Από το 2024 προβάλλεται στην επιχρωματισμένη.
“Τι μπουρεκάκι είναι αυτό κυρία Μαιρούλα μου!”
“Στο παλιό το ταβερνάκι, στο μικρό το μαγαζί, που πηγαίναμε παρέα και τα πίναμε μαζί…”
“Κύριε Πετροχείλο… Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις κι άλλους τους ρίχνεις στα ξένα χέρια, που άλλους τους κατεβάζεις κι άλλους τους ανεβάζεις στα τάρταρα”
Θάνος Παπαδόπουλος, Μάρω Κοντού
-“Να σας φιλήσω το χέρι”
-“Γιατί το χέρι, χαθήκαν τα μάγουλα;”
Μάρω Κοντού, Σταύρος Ξενίδης
“Το τελευταίο σέικ, χαλασμός κόσμου”
“Το νου σας ρεμάλια!”
Σχόλια για αυτό το άρθρο