Ένα ξεχωριστό έργο της γαλλικής κωμωδιογραφίας, τη μονόπρακτη κωμωδία του Ζορζ Φεντό «Η Λεονί εν αναμονή» (“Leonie est en avance ou Le Mal joli”, 1911) σκηνοθετεί ο Τάσος Πυργιέρης, με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών της νεότερης γενιάς: τον Αλέξανδρο Βάρθη, την Παρασκευή Δουρουκλάκη, την Ρένα Kυπριώτη, την Ανούς Μπογοσιάν, τον Κλέαρχο Παπαγεωργίου και τον Χρήστο Σταθούση.
Ο Ζορζ Φεντό (1962-1921) έγραψε την «Λεονί εν αναμονή» το 1911. Παρουσιάστηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς από τη Comédie Royale και από τότε γνώρισε πολλές επαναλήψεις.
Εδώ ο συγγραφέας στήνει μια κωμωδία ηθών και τύπων στο εσωτερικό ενός εύπορου σπιτιού, εστιάζοντας στις ενδοοικογενειακές σχέσεις με επίκεντρο την εγκυμοσύνη της νεαρής Λεονί. Το έργο λειτουργεί ως μεγεθυντικός καθρέπτης των ηθών και των αξιών της αστικής κοινωνίας στις αρχές του 20ου αι. στο φόντο και σε πρώτο επίπεδο τις γνωστές, ίδιες πάντα, ανθρώπινες αδυναμίες.
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης: «Η παράσταση που σχεδιάζουμε θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να επαληθεύσει το σπάνιο κωμικό /σατιρικό πνεύμα του Φεντό στην αποτύπωση της ανθρώπινης κατάστασης. Μέσω των «σουρεαλιστικών» διαλόγων και της «ψυχαναγκαστικής» κίνησης των προσώπων διαπιστώνει κανείς ότι ο Φεντό, εκτός από αξεπέραστος αρχιτέκτονας της κωμωδίας παρεξηγήσεων, είναι και πρόδρομος του θεάτρου του παραλόγου».
ΥΠΟΘΕΣΗ
Η Λεονί αισθάνεται τους πρώτους πόνους του τοκετού. Νιώθει εκνευρισμένη και διασχίζει πάνω κάτω το δωμάτιο, εκφράζοντας κάθε τόσο περίεργες απαιτήσεις στον (υπομονετικό) σύζυγό της. Ειδοποιούν τους γονείς της και τη μαία που θα βοηθήσει στον τοκετό.
Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Έχουν περάσει μόνο οκτώ μήνες από το γάμο του νεαρού ζευγαριού και ο πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει σχόλια σχετικά με την αγνότητα της κόρης πριν τον γάμο.
Οι γονείς της Λεονί λογομαχούν: ο πατέρας θεωρεί υπεύθυνη την γυναίκα του που συναίνεσε στον γάμο επειδή ο γαμπρός δεν ανήκει στην ανώτερη κοινωνία, στην τάξη τους. Θεωρεί πως προσέβαλε την οικογένεια με το να έχει σχέσεις με τη μέλλουσα σύζυγό του πριν από τον γάμο. Όταν δε καταφθάνει η ιδιόρρυθμη μαμή τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο με τις απαιτήσεις της και με όσα λέει για τους πρόωρους τοκετούς.
Μια σειρά παρεξηγήσεων και απρόοπτων γεγονότων θα οδηγήσουν σ’ ένα εντελώς απρόβλεπτο φινάλε.
Οι πρώτες τέσσερις παραστάσεις, στις 6, 7, 8 & 9 Ιουλίου θα γίνουν στη θαυμάσια ταράτσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με θέα σ’ όλη την Αθήνα. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Αττικό Άλσος (18 Ιουλίου) και στο Πάρκο Τρίτση (31 Ιουλίου).
Μετάφραση: Γιάννης Θηβαίος
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Σκηνικά-κοστούμια: Ελίνα Δράκου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μαριέττα Παυλάκη
Σύμβουλος δραματουργίας: Ελένη Γκίνη
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τσαούσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάκης Νάνος
Βοηθός ενδυματολόγου: Κλεάνθης Πάγκαλος
Εκτέλεση κοστουμιών: Βασιλική Τσιλιγκρού
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Λεπούρης
Δ/νση φωτογραφίας/τρέιλερ: Γιώργος Δασκαλόπουλος
Επικοινωνία : Ευαγγελία Σκρομπόλα
Make-up: Σοφία Καραθανάση
Hair : Ξένια Μουτέν
Νομικός σύμβουλος: Δημήτρης Καλοχαιρέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Δελακούρας
Oργάνωση Παραγωγής: Νίκος Τσιαούσης
Παραγωγή: Ομάδα Πλάνη & Boiling Point
Ηθοποιοί
Κόμης Ντε Σαμπρινέ: Αλέξανδρος Βάρθης
Κόμισσα Ντε Σαμπρινέ: Ρένα Κυπριώτη
Λεονί: Παρασκεύη Δουρουκλάκη
Τουντού, σύζυγος Λεονί: Κλέαρχος Παπαγεωργίου
Κυρία Βιρτυέλ, μαία: Χρήστος Σταθούσης
Kλεμάνς, υπηρέτρια: Ανούς Μπογοσιάν
*Η μετάφραση του έργου πραγματοποιήθηκε μετά από ανάθεση στο Γιάννη Θηβαίο το 2020 και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΟΤΑΝ.
Δείτε το trailer της παράστασης εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=488U_a5fncQ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ημέρες παραστάσεων:
Τετάρτη 6, Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 και Σάββατο 9 Ιουλίου στις 21.00
Χώρος : Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ταράτσα), Σίνα 31
Διάρκεια: 80 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ κανονικό
10 ευρώ μειωμένο-φοιτητικό
5 ευρώ ατέλειες
Τηλέφωνο πληροφοριών:6973 29 86 57
Προπώληση: Viva.gr
Επιπλέον παραστάσεις:
18 Ιουλίου, Αττικό Άλσος
31 Ιουλίου, Πάρκο Τρίτση
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.
Σχόλια για αυτό το άρθρο