Εκείνη την Κυριακή του Πάσχα, 19 Απριλίου 1987, στις 22:25, αμέσως μετά το βραδινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ2, όλη η Ελλάδα είχε στηθεί μπροστά στις τηλεοράσεις για να δει το πρώτο επεισόδιο από το καινούργιο σίριαλ του Ερρίκου Ανδρέου, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή “Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα” με ήρωα τον αστυνόμο Μπέκα. Η αναμονή για την προβολή της σειράς, είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν -Μάιος 1986- όταν ανακοινώθηκε η προβολή του. Όμως τα προβλήματα που υπήρξαν -και λύθηκαν στο δικαστήριο- ανάμεσα στον Τζίμη Κορίνη που είχε αναλάβει τη συγγραφή του σεναρίου και στο σκηνοθέτη Ερρίκο Ανδρέου, τον οποίο είχε κατηγορήσει για παρέμβαση στη συγγραφική του δουλειά, καθυστέρησαν τα γυρίσματα και την προβολή του. Τελικά ο Βασίλης Μανουσάκης ανέλαβε τη διασκευή του σεναρίου και εκείνη την πασχαλιάτικη Κυριακή, ο Τιμόθεος Κώνστας έκανε την εμφάνισή του και σάρωσε σε τηλεθέαση!
Η σειρά ήταν το πρώτο πρόγραμμα σε τηλεθέαση από τον Απρίλιο μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώθηκε. Και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, περίοδος που δεν ευνοεί τα καινούργια προγράμματα. Επιπλέον, η σειρά είχε να αντιμετωπίσει και το Eurobasket, που δεν άφηνε αδιάφορους τους τηλεθεατές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι το ένατο επεισόδιο (από τα πιο ανατρεπτικά) σημείωσε εντελώς μηδενική τηλεθέαση, λόγω της ταυτόχρονης μετάδοσης από την ΕΡΤ1 του νικηφόρου για την Ελλάδα τελικού του Eurobasket στις 14 Ιουνίου 1987 μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Εκτός από εκείνη τη φορά, όλα τα υπόλοιπα επεισόδια ήταν πρώτα σε τηλεθέαση. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί 13 επεισόδια, όπως και για τα περισσότερα σίριαλ της τότε εποχής στη δημόσια τηλεόραση. Ο αρχικός προγραμματισμός έγινε 16 επεισόδια που τελικά έγιναν 22 λόγω της επιτυχίας που είχε σειρά.
Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα διαθέτει μία από τις πιο σημαντικές διανομές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης για σίριαλ: Βύρων Πάλλης (στο ρόλο του Τιμόθεου Κώνστα), Τάκης Χρυσικάκος, Γρηγόρης Βαλτινός, Νίκος Γαλανός, Ρίκα Διαλυνά, Βιβέτα Τσιούνη, Τρύφων Καρατζάς, Χρήστος Ζορμπάς, Ντίνος Καρύδης, Γιάννης Ευαγγελίδης, Ελένη Κρίτα, ο Σταύρος Ξενίδης στο ρόλο του Μπέκα και η Μιμή Ντενίση στο ρόλο της μυστηριώδους χήρας Μάγδας Κώνστα.
Η Μιμή Ντενίση με τον Τιμόθεο Κώνστα, επιστρέφει στη μικρή οθόνη μετά από έξι χρόνια. Είχαν προηγηθεί η Αστροφεγγιά -που τέλειωσε στις 12 Νοεμβρίου 1980- και οι Άθλιοι των Αθηνών -που άρχισε μια εβδομάδα μετά, στις 19 Νοεμβρίου 1980- και ήταν η δεύτερη τηλεοπτική εμφάνιση της Μιμής Ντενίση και του Γιάννη Φέρτη μετά τον Συμβολαιογράφο. Η σειρά Οι πρωταγωνιστές που είχε γυριστεί το 1981 με μια πλειάδα ηθοποιών δίπλα στην Μιμή Ντενίση, δεν προβλήθηκε ποτέ από την ΥΕΝΕΔ. Έτσι, το comeback γίνεται με τον Τιμόθεο Κώνστα. Ο ρόλος της Μάγδας Κώνστα ήταν -κατά γενική ομολογία- η πιο επιτυχημένη εμφάνιση της Μιμής Ντενίση στην τηλεόραση και ο ρόλος που από την έκανε από σταρ, σούπερ σταρ πρώτου μεγέθους.
Η Μιμή Ντενίση στη σειρά Οι άθλιοι των Αθηνών
Ο Σταύρος Ξενίδης υποδύεται τον Αστυνόμο Μπέκα, ρόλο που θα υποδυθεί ξανά τρία χρόνια μετά, στη σειρά του Mega Tο μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη και το 1992 επίσης σε σίριαλ του Ερρίκου Ανδρέου, στο Μια γυναίκα από το παρελθόν. Ο Σταύρος Ξενίδης και η Μιμή Ντενίση συνεργάζονται μαζί για τέταρτη φορά -Συμβολαιογράφος, Αστροφεγγιά, Οι άθλιοι των Αθηνών, Τιμόθεος Κώνστας- ενώ θα υπάρξει ακόμα μία συνεργασία τους το 1991 στη σειρά Το τέλος της μοναξιάς (ΕΡΤ1). Ξενίδης, Ντενίση και Βαλτινός παίζουν ξανά μαζί μετά την Αστροφεγγιά, ενώ Ντενίση και Πάλλης έπαιζαν μαζί και στη σειρά Οι άθλιοι των Αθηνών.
Ο Τάκης Χρυσικάκος ξεχωρίζει στο ρόλο του Άλεξ και πολλοί τηλεθεατές τον υποψιάζονται ως τον δολοφόνο της σειράς. Κι εκείνος με τον Τιμόθεο Κώνστα, επιστρέφει στη μικρή οθόνη μετά από πέντε χρόνια, έχοντας γνωρίσει μέρες απόλυτης τηλεοπτικής δόξας: Η τελευταία νύχτα της γης, Η κραυγή των λύκων, Οι αξιόπιστοι (σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου επίσης) και Οι δικηγόροι (με συμπρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό).
Η Ρίκα Διαλυνά, μετά τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο, κι αφού έχει κάνει κάποια γκεστ σε σειρές από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης, πραγματοποιεί με το ρόλο της Ίρμας Κονταλέξη την πιο σημαντική και ολοκληρωμένη εμφάνισή της σε σειρά μέχρι τότε. Αίσθηση κάνουν και τα φορέματά της, όπως και της Βιβέτας Τσιούνη, δημιουργίες της Άννας Κατραμάτου.
Η Μιμή Ντενίση φοράει δημιουργίες του Πολατώφ, που μπορεί να μην είναι ακριβώς μέσα στο κλίμα της εποχής που διαδραματίζεται η σειρά -δεκαετία ΄50- και να έχει περισσότερες επιρροές από τα ΄80ς, όμως είναι εντυπωσιακές και ταιριάζουν απόλυτα στην Μιμή.
Ο Νίκος Γαλανός αναφέρεται ως γκεστ στη σειρά διότι εκτός που παίζει μόνο στα 9 πρώτα επεισόδια, προερχόταν ως πρωταγωνιστής, από μεγάλες τηλεοπτικές επιτυχίες, όπως Μενεξεδένια πολιτεία, Το ταξίδι, Η μάχη των πελαργών, Ο κόσμος κι ο Κοσμάς, Οι ιερόσυλοι, Το δίχτυ κ.α. Ο ρόλος του ηθοποιού Δημήτρη Απέργη του ταιριάζει γάντι και για πολλά χρόνια θα ταυτιστεί με αυτόν.
Η Μιμή Ντενίση και ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Μάγδα Κώνστα και Ντίνος Νικόδημος, θα γίνουν ένα από τα πιο ταιριαστά τηλεοπτικά ζευγάρια που το κοινό θέλει να μείνει μαζί στο τέλος της σειράς. Για να γίνει αυτό, θα αλλάξει και το τέλος αλλά και η εξέλιξη της Μάγδας ως ρόλος, όπως είναι στο μυθιστόρημα του Μαρή. Ο Γιάννης Μαρής στα μισά περίπου του βιβλίου, σκοτώνει την Μάγδα, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί στο σίριαλ. Φανταστείτε με τη μεγάλη επιτυχία που είχε η σειρά, να σκοτώνεται η πρωταγωνίστρια και να συνεχίζεται για πολλά επεισόδια χωρίς εκείνη! Οπότε, ένας αυτός ο λόγος κι ένας δεύτερος που το πρωταγωνιστικό ζευγάρι έπρεπε να μείνει μαζί μέχρι το τέλος για να ικανοποιηθούν οι τηλεθεατές, έγιναν οι αλλαγές, άλλαξε και ο δολοφόνος (ή μήπως οι δολοφόνοι;) και έγινε πιο συναρπαστικό και γεμάτο ανατροπές σίριαλ.
Λόγω της προβολής της σειράς κατακαλόκαιρο, το εκμεταλλεύτηκαν και πετάχτηκαν μέχρι την Ύδρα. Εκεί, γυρίστηκαν δύο επεισόδια, προσαρμόζοντας τις… καλοκαιρινές συνθήκες και στην πλοκή των επεισοδίων!
Σπάνια φωτογραφία από τα πρώτα γυρίσματα της σειράς το 1986. Τελικά η σειρά παίχτηκε ένα χρόνο μετά με μικρές αλλαγές στο καστ, όπως η υπηρέτρια, ρόλος που θα έπαιζε στη σειρά η Ακτή Δρίνη (δεύτερη αριστερά στην πάνω σειρά) και προσθήκη του Ντίνου Καρύδη (που δεν είναι στις αρχικές φωτογραφίες) που κάνει προσωπική επιτυχία στο ρόλο του Ξάνθου.
Μετά τις επιτυχημένες μεταφορές των μυθιστορημάτων του Ξενόπουλου, για τον Ερρίκο Ανδρέου είναι η δεύτερη φορά που σκηνοθετεί μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή. Η πρώτη ήταν Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη το 1985 και θα ακολουθήσει το 1992 το Μια γυναίκα από το παρελθόν.
Γκεστ στη σειρά, κάνει και ο διάσημος Ιταλός τραγουδιστής Τόνι Πινέλι
Η Μιμή Ντενίση, μετά τον Τιμόθεο Κώνστα, συνεχίζει τις επιτυχίες και τις μεγάλες παραγωγές στο θέατρο, αλλά γράφει και στο περιοδικό “Τηλεθεατής” ολοσέλιδη στήλη κάθε εβδομάδα με τίτλο “Σύγχρονη Εύα”
Ιδιαίτερη αίσθηση κάνει η χαρακτηριστική μουσική του σίριαλ που συνθέτει ο Κώστας Λιάκουρης. Με διασκευή του Topsy, του “Cozy” Cole από τα ΄60ς για τους τίτλους της αρχής που σε βάζει αμέσως στο κλίμα μυστηρίου και αγωνίας της σειράς, η μουσική έχει μεγάλη απήχηση και κυκλοφορεί σε δίσκο, που πλέον θεωρείται συλλεκτικός.
Το εξώφυλλο του δίσκου
Ο συνθέτης Κώστας Λιάκουρης στο πιάνο
Από τηλεοπτικό περιοδικό της εποχής για το τελευταίο επεισόδιο
Σχεδόν κάθε εβδομάδα, η Μιμή Ντενίση και οι ηθοποιοί της σειράς ήταν εξώφυλλο στα περιοδικά της εποχής
Mιμή Ντενίση, Τρύφων Καρατζάς
Νίκος Γαλανός, Μιμή Ντενίση
Ντίνος Καρύδης, Ρίκα Διαλυνά, Μιμή Ντενίση
Στη σειρά έπαιζαν ακόμη: Νανά Βενέτη, Δημήτρης Γούσης, Γιάννης Αλεξανδράκης, Κατερίνα Βανέζη, Αλέκος Ζαρταλούδης, Γιώργος Καλατζής, Λούλα Καναρέλη , Χρίστος Κόκκινος , Ηλίας Κουντής , Έλενα Κρυστάλλη , Σήλια Μαντάκη , Κώστας Ντάγκας , Βανέσα Τζελβέ, Τάσος Πολυχρονόπουλος, Πέτρος Φώσκολος, Γιάννης Φύριος , Φώτης Μπρετάνος , Μαρία Παπαδοπούλου, Tony Pinelli, Παύλος Ροδιτάκης, Εύα Στυλάντερ, Θέμης Ψυχογιός.
Η σειρά θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη αστυνομική σειρά, με σασπένς, ωραία σκηνοθεσία και υπέροχες ερμηνείες. Ευτυχώς σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ και μπορείτε να την δείτε -ή να την ξαναδείτε. Θα καταφέρετε να βρείτε ποιος δολοφόνησε τον Τιμόθεο Κώνστα;
Σχόλια για αυτό το άρθρο