Η κουζίνα, η εστία του σπιτιού είναι ο χώρος όπου ετοιμάζουμε κάτι τόσο σημαντικό όσο η θρέψη μας. Ανεξάρτητα πόσο μεγάλη ή μικρή είναι, ο χώρος αποθήκευσης είναι πάντα ζητούμενος. Η ανανέωση της διακόσμησης, επίσης, μπορεί να γίνει απλά με αυτοκόλλητα. Κάντε το μία μέρα που θα έχετε διάθεση για αλλαγή και θυμηθείτε: η βελτίωση του σπιτιού είναι αυτό-βελτίωση. Σας προτείνουμε παρακάτω μερικούς τρόπους για εύκολη οργάνωση της κουζίνας σας.
1. Η σωστή διαχείριση ενεργειακά επιβάλλει το φως. Ανάλογα με τα παράθυρα που διαθέτει, τοποθετήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή περσίδες ή λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Μια ακόμη λύση είναι πολύμπριζα και εύκολα τοποθετούμενοι λαμπτήρες ή σποτάκια.
2. Για να αντιμετωπίσετε το χάος στο οποίο συχνά πέφτει η κουζίνα, καθώς έχει πολλά αντικείμενα, θα δημιουργήσετε αρχικά περισσότερο χάος. Αν είστε όμως συγκεντρωμένοι, η οργάνωση του μπορεί να γίνει τόσο διασκεδαστική όσο ένα παιχνίδι με τουβλάκια σε τεράστια κλίμακα! Αδειάστε εντελώς, όλα τα ντουλάπια. Απλώστε τα πιάτα, τις κούπες και τα ποτήρια, τα σκεύη και όποια άλλα αντικείμενα στο τραπέζι της κουζίνας, σε πάγκους ή και στο πάτωμα, σε ομάδες, σε σακούλες, κουβάδες, ό,τι είναι περιεκτικό. Μία ή παραπάνω μεγάλες και ανθεκτικές σακούλες σκουπιδιών θα υποδεχτούν όλα αυτά που ενώ βγάζετε από τα ντουλάπια, αποφασίσατε ότι μπορείτε να αποχωριστείτε. Αν τα αντικείμενα είναι σε καλή κατάσταση και διστάζετε, σκεφτείτε να τα χαρίσετε σε κάποιον που μπορεί να τα χρειάζεται ή σε κοινωνικά παντοπωλεία. Μια παλιά καφετιέρα που δεν δουλεύει, ανακυκλώνεται κι αυτή σε ειδικά κέντρα ή από μεμονωμένους συλλέκτες. Μια στοίβα από πλαστικά ποτήρια καφέ μπορεί να ανακυκλωθεί επίσης.
3. Καθαρίστε τα ντουλάπια από πάνω προς τα κάτω, όσο στεγνά επιθυμείτε. Αν δεν είστε σίγουροι για το καθαριστικό και φοβάστε μήπως καταστρέψει την μπογιά, δοκιμάστε σε ένα σημείο που να μη φαίνεται. Μην ξεχάσετε τις πόρτες και τις μη αφαιρούμενες επιφάνειες. Για βρομιά που χρειάζεται τρίψιμο, αντί για λεμόνι διαλύστε μαγειρική σόδα στο νερό. Αφήστε τις επιφάνειες να στεγνώσουν. Το καθάρισμα θα αποτρέψει και τα έντομα από το να φωλιάσουν. Αν τα ντουλάπια είναι ξύλινα χωρίς επίστρωση μπογιάς, χρησιμοποιήστε ήπια καθαριστικά.
4. Καλύψτε τις επιφάνειες με χαρτί, χαρτόνι, ειδικό βινύλιο ή ό,τι σκεφτείτε. Δημιουργεί καλό περιβάλλον για τα σκεύη σας και προστατεύει τα συρτάρια από τριβές. Για να αρωματίσετε, φτιάξτε σακουλάκια με τα αγαπημένα σας βότανα ή μπαχαρικά, ή ακόμη πιο γρήγορα, αγοράστε τα εύκολα και φθηνά. Αντικαθίστανται μια φορά κάθε εποχή και ορισμένα, όπως ο ευκάλυπτος ή το έλαιο τεϊόδεντρου απωθούν τα έντομα. Εάν μετά το καθάρισμα, υπάρχει μία επίμονη οσμή, χρησιμοποιήστε ξανά σόδα σε σκόνη.
5. Ενώ τοποθετείτε ξανά τα χρήσιμα αντικείμενα, μπορείτε να τα οργανώνετε σε κουτιά, δοχεία που τυχόν υπάρχουν ή να αγοράσετε πολύ φθηνά. Ένα ειδικό πλαστικό σκεύος για μαχαιροπίρουνα είναι απαραίτητο, αν το συρτάρι σας δεν έχει. Τα μαχαίρια γενικά, σαν αιχμηρά αντικείμενα, πρέπει να απομακρυνθούν από τη θέα. Μια καλή ιδέα για να εξοικονομήσετε χώρο είναι να εγκαταστήσετε κρεμάστρες για κούπες ή ό,τι άλλο κρεμιέται στα πλαϊνά ντουλαπιών ή στον τοίχο και πάντα στο ύψος των ματιών και πάνω. Αν είστε περήφανοι για τη συλλογή σας, αναδείξτε την, ίσως και σε ένα μικρότερο έξτρα ράφι. Αποφύγετε να κρεμάσετε μεγαλύτερα αντικείμενα.
Για αποθήκευση τροφών όπως αλεύρι, ζάχαρη, μπαχαρικά ή άλλα αγαθά που διατηρούνται, καλό θα ήταν να έχετε γερά δοχεία με καλύμματα που κλείνουν ερμητικά για τα έντομα και τον αέρα και τα παλαιότερα να είναι πάνω πάνω ή έξω έξω, αλλά το ιδανικό θα ήταν να έχουν το δικό τους ντουλάπι. Ομαδοποιήστε τα αντικείμενα ώστε να τα βρίσκετε ευκολότερα και να αντικαθιστάτε αυτά που πρέπει. Χωρίστε τα ποτήρια ανάλογα με τη χρήση και βάλτε ψηλότερα αυτά που θέλετε να συντηρήσετε. Πολλοί τοποθετούν τα μπολ για τη σαλάτα πάνω από τα πιάτα για να γλιτώσουν λίγο χώρο. Τα πλαστικά μπολ πρέπει να τοποθετηθούν το ένα μέσα στο άλλο και τα καπάκια τους να είναι κοντά. Αν τα ντουλάπια σας έχουν διαφανή πρόσοψη σκεφτείτε ποια σκεύη θέλετε να φαίνονται. Τα καθημερινής χρήσης να είναι προσβάσιμα. Τα βαριά και οι κατσαρόλες στα κάτω ντουλάπια και κατά προτίμηση, κοντά στο φούρνο. Μερικοί βάζουν τέτοια σκεύη πάνω από τα ντουλάπια, αν αυτά δεν είναι μέχρι το ταβάνι. Επίσης εκεί μπαίνουν συσκευασμένα σκεύη και συσκευές. Αν θέλετε να τα προστατέψετε και να ομορφύνετε λίγο το χώρο, μπορείτε να τα καλύψετε με ένα ύφασμα της αρεσκείας σας ή ακόμη και με αλουμινόχαρτο και να το βαφτίσετε «βιομηχανικό στιλ».
Τους κανόνες τους θέτετε εσείς. Το γούστο είναι καθαρά προσωπικό και το ωραίο είναι στα μάτια όποιου το βλέπει. Ό,τι λέμε εδώ, το έχουμε κάνει ή δει στα σπίτια των μανάδων, γιαγιάδων, φίλων μας. Απενοχοποιηθήτε, αυτοσχεδιάστε, χρησιμοποιήστε ακόμη και το σεμέν αν «δένει» με την αισθητική σας.
6. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται συχνά πρέπει να είναι πάνω στον πάγκο. Αν η κουζίνα σας δεν έχει αρκετή επιφάνεια εργασίας, σκεφτείτε τραπέζια ή ράφια σε ελεύθερες γωνίες. Η κουζίνα είναι το εργαστήριο σας! Οι λύσεις πρέπει να είναι πρακτικές. Ένα συρτάρι θα πρέπει να περιέχει πετσέτες και τα καθαριστικά συνήθως τα τοποθετούμε κάτω από το νεροχύτη μαζί με γάντια και σακούλες σκουπιδιών.
7. Το ψυγείο θέλει και αυτό τη φροντίδα σας. Καλό θα ήταν να αφιερώσετε άλλη μέρα σε αυτό για να μην κουραστείτε και αποσπαστείτε από το παιχνίδι της τακτοποίησης των ντουλαπιών. Οργανώστε το με τις ίδιες αρχές και επειδή μπορεί να έχει οσμές, χρησιμοποιήστε νερό σε ξύδι και θα κάνετε θαύματα! Στην πόρτα του βάζουμε συνήθως μαγνητάκια και φωτογραφίες. Ο κανόνας είναι να μετακινούνται εύκολα και να επιτρέπουν το καθάρισμα της επιφάνειας.
Η κουζίνα επίσης μπορεί να χρειαστεί αρκετή δουλειά, που περιλαμβάνει τρίψιμο για την αφαίρεση παλιών λιπών. Τα ειδικά δυνατά καθαριστικά δεν θα είναι τόσο πιο αποτελεσματικά από τη σόδα (βασικού ph σκόνη που υπάρχει σε πολλά απορρυπαντικά, ιδανική για «χοντρή βρωμιά») ή το ξύδι και το λεμόνι (οξέα που αφαιρούν παλιές οσμές και αρωματίζουν), τα οποία δε φθείρουν κιόλας. Σε συνδυασμό οξέος και βάσης αφρίζει έντονα και καθαρίζει τους σωλήνες της αποχέτευσης οικονομικά και οικολογικά. Η εστία πρέπει να είναι καθαρή και αυτό περιλαμβάνει και τη γκαζιέρα ή το φούρνο μικροκυμάτων, που πολλοί αμελούν. Οι δύο συσκευές, ψύχους και θέρμανσης, λογικό είναι να μην είναι δίπλα δίπλα. Αν ο χώρος σας περιορίζει, μονώστε τα με πυρίμαχα υλικά που θα βρείτε σε τεχνικά πολυκαταστήματα με τη συμβουλή του υπαλλήλου.
8. Τα φυτά απορροφούν τις ακτινοβολίες από τις συσκευές και ομορφαίνουν τον τόπο! Στο δωμάτιο αυτό θα έχουν σίγουρα ζέστη που τα ευνοεί και αναλόγως της πηγής φωτός και του ίδιου του φυτού. Τοποθετείστε τα στο μέγεθος που θέλετε, σε μικρές γλάστρες που μπορεί να είναι στο πάτωμα ή σε ένα τραπέζι. Αν έχετε ένα περβάζι, ή μια γωνία σε φωταγωγό όπου μπορεί να τοποθετηθεί μία σανίδα, φτιάξτε μία ζαρντινιέρα αρωματικών φυτών (δυόσμος που είναι εύκολος π.χ.) και να τα κορφολογείτε μαγειρεύοντας. Πρέπει όμως να έχουν αρκετό φως. Ακόμη, τα σκεύη ή τα διακοσμητικά σε κίτρινο, χρυσό και γήινα χρώματα φέρνουν το στοιχείο της γης στο δωμάτιο αυτό που το χρειάζεται ως το κέντρο του σπιτιού.
Βάζοντας σε τάξη τα ντουλάπια της κουζίνας, οργανώνουμε καλύτερα την κίνηση και διαβίωση μας σε αυτή.
Δε χρειάζεται να φτάσετε σε επίπεδα «Μόνικα Γκέλερ» για να το ευχαριστηθείτε ή να είστε αποτελεσματικοί. Θα δείτε τη θετική επιρροή στη διάθεση σας άμεσα και στην καθημερινή λειτουργικότητα του δωματίου όσο περνάει ο καιρός.
Σχόλια για αυτό το άρθρο