Η έκπληξη του καλοκαιριού έρχεται με το ‘’Όταν ο Μενέλαος συνάντησε την Ελένη’’ του Ιωάννη Βασιλειάδη βασισμένο στην ‘’Ελένη’’ του Ευριπίδη με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Γιώτη που σαν Μενέλαος ψάχνει να βρει την Ωραία Ελένη – Βάσω Γουλιελμάκη. Το βασιλιά Θεοκλύμενο (Σωτήρη Σκάντζικα) εξαπατούν και με μηχανορραφίες η μάντισσα Θεονόη (Νταίζη Σεμπεκοπούλου) δίνει λύσεις το κουβάρι του μύθου να κυλήσει.
Βασισμένο στην ‘’Ελένη’’ του Ευριπίδη σε έμμετρο λόγο, παρωδία και σάτιρα μαζί, μια άλλη εκδοχή. πιο σύγχρονη, πιο πειραγμένη… σαν άλλη ‘’Μήδεια’’ του Μποστ, παρωδία – κωμωδία της αρχαίας τραγωδίας απόλυτα συγχρονισμένη με την εποχή μας και ταυτόχρονα πιστή στο μύθο και στην εξέλιξη κατά το έργο του Ευριπίδη.
Αχ Ελένη…για ένα πουκάμισο αδειανό…για μιαν Ελένη που λέει και ο ποιητής, σοφά θέτει ερωτήματα και αναπάντητα μένουν ακόμα. Τα τείχη της Τροίας έπεσαν κι ακόμα απαντήσεις να δοθούν… Έργο Ελληνικό καθαρά αντιπολεμικό, διαχρονικό και επίκαιρο, με ούριο άνεμο θα παρουσιαστεί σε Φεστιβάλ της χώρας..
Η ‘’Ελένη’’ του Ευριπίδη γράφτηκε το 412 π.Χ και παρουσιάστηκε εκείνη την εποχή. Στο μύθο κατά τον Ευριπίδη ο Τρωικός πόλεμος έχει πια τελειώσει και ο Μενέλαος γυρίζει στην πατρίδα του μαζί με την Ελένη. Όμως αυτή που άρπαξε από τα μαλλιά στην Τροία δεν είναι η Ωραία Ελένη μα το είδωλό της. Στην πραγματικότητα η Ελένη βρίσκεται στην Αίγυπτο προστατευόμενη του βασιλιά Πρωτέα που μετά το θάνατό του, ο γιος του Θεοκλύμενος την θέλει για γυναίκα του και δεν την αφήνει να γυρίσει πίσω. Ο Μενέλαος χρόνια θαλασσοδαρμένος φτάνει στην Αίγυπτο ως ναυαγός και ανακαλύπτει ύστερα από μια σειρά παρεξηγήσεων, διευκρινίσεων, αναγνωρίσεων προσώπων και καταστάσεων ότι έχει μπροστά του την γυναίκα που πολέμησε και μόχθησε για να έχει στο πλευρό του. Εμπόδιο μεγάλο ο βασιλιάς Θεοκλύμενος και οι βλέψεις που έχει για την Ελένη μα καταλυτικό ρόλο θα έρθει να παίξει στην ιστορία τούτη η αδελφή του, η θρυλική μάντισσα Θεονόη, που τάσσεται υπέρ του ζευγαριού. Με ραδιουργίες και τεχνάσματα τον Θεοκλύμενο εξαπατούν και το δρόμο της επιστροφής παίρνουν. Το θυμό και την οργή του Θεοκλύμενου καταλαγιάζουν και ηρεμούν οι Διόσκουροι και η λύση δίνεται στο μύθο της ιστορίας.
Για την ιστορία, να διευκρινίσουμε ότι μόλις έχει τελειώσει η Σικελική εκστρατεία με την πανωλεθρία του Αθηναϊκού στόλου. Παράλληλα την ίδια εποχή αναπτύσσεται το σοφιστικό κίνημα που είχε αρχίσει να αμφισβητεί πατροπαράδοτες αξίες και προκαλούσε με την κριτική των εκπροσώπων του, δημιουργώντας κρίση στο Δημοκρατικό πολίτευμα με φαινόμενα ασέβειας. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο ο Ευριπίδης καταδικάζει τον πόλεμο ως πρόξενο όλων των κακών. Το παράλογο του Τρωικού πολέμου με πρόσχημα την ωραία Ελένη είναι η απάντηση στο μύθο όχι κατά την Ομηρική εκδοχή του μα επηρεασμένος από αυτήν που δημιούργησε ο λυρικός ποιητής Στησίχορος.
Συγγραφέας: Ιωάννης Βασιλειάδης
Σκηνοθέτης: Δημήτρης Γιώτης
Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη
Κοστούμια: Celebrity Skin – Δημήτρης Στρέπκος
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Κλημόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Γιώτης – Αλέξανδρος Κλημόπουλος
Χορογραφίες: Νταίζη Σεμπεκοπούλου
Art Work: Γεράσιμος Αμπάτης
Φωτογραφίες: Γιώργος Κουκούλης
Ειδικές ψηφιακές κατασκευές: Atlas digital
Βοηθός σκηνοθέτη: Ιάσων Λαγουτάρης
Νομικός σύμβουλος: Νίκος Δημόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Αντώνης Σπουρλής
Πρωταγωνιστούν
Βάσω Γουλιελμάκη, Δημήτρης Γιώτης, Νταίζη Σεμπεκοπούλου, Σωτήρης Σκάντζικας, Μαρία Δρακοπούλου , Αλέξανδρος Κλημόπουλος, Μίλτος Σαμαράς, Ιάσων Λαγουτάρης
Διάρκεια 90 λεπτά
Πρεμιέρα: Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης, Κυριακή 26 Ιουνίου στις 21.00
Σχόλια για αυτό το άρθρο