Σε εντυπωσιάζει με την ομορφιά , το χιούμορ, την ευγένεια, την παιδεία και τη σεμνότητά της. Παρ’ ότι δρέπει δάφνες με τα θεατρικά έργα και τα σενάρια της, είναι πολυβραβευμένη σε Ελλάδα και εξωτερικό, διαθέτει διδακτορικές περγαμηνές- διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- είναι ένας ευπροσήγορος, προσηνής και χωρίς έπαρση άνθρωπος. Μία πραγματική κυρία με αξία! Η σεναριογράφος της εξαίρετης μυθοπλασίας, οι ”Ψυχοκόρες”, Πένυ Φυλακτάκη, μιλά με υπερηφάνεια για το σίριαλ που σκίζει σε τηλεθέαση πανελλαδικά και προβάλλεται στον ΑΝΤ1, την απόφασή της να ασχοληθεί με τη συγγραφή θεατρικών έργων, σεναρίων και βιβλίων, αναφέρεται στους αγαπημένους της συγγραφείς καθώς και στη σπουδαιότητα του βιβλίου στη ζωή μας, αποκλειστικά στο Cosmopoliti!
Για να την γνωρίσετε καλύτερα, αν και δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις, αφήνω να μιλήσει η ίδια για την επιτυχημένη επαγγελματική της πορεία: ”Από το 2004 εργάζομαι στο χώρο του σεναρίου και της θεατρικής γραφής και στόχος μου είναι η συγγραφή μυθοπλασίας υψηλής ποιότητας σε υποσχόμενες παραγωγές που μπορούν να αφήσουν ένα ανεξίτηλο σημάδι στη μνήμη του κοινού. Ως θεατρική συγγραφέας έχω τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Θεατρικού Έργου του Υπουργείου Πολιτισμού (2004) και Βραβείο της Ένωσης Σεναριογράφων (2017), ενώ το έργο μου «Λουκρητία» ήταν υποψήφιο για Καλύτερο Θεατρικό Έργο 2020. Αντιπροσώπευσα την Ελλάδα στο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας «Αφιέρωμα στα Βαλκάνια» το 2014, και το έργο μου «Φύκι στο Βυθό» ανέβηκε στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Greek Play Project New York, του Ιδρύματος Ωνάση, του ΥΠΠΟ και του Εθνικού Θεάτρου το 2018. Τα 20 έργα που έχω γράψει μέχρι σήμερα έχουν ανεβεί σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λονδίνο, Οξφόρδη και Νέα Υόρκη) ενώ έχουν όλα μεταφραστεί στα Αγγλικά και Ισπανικά. Την τρέχουσα θεατρική περίοδο 2022- 2023 συνεργάστηκα με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με την κωμωδία μου “Group Therapy” ενώ το έργο μου «Ο Άλλος» ανέβηκε στη σκηνή ‘Νίκος Κούρκουλος’, Εθνικό Θέατρο. Στο χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών, το σενάριο μου στην ταινία μεγάλου μήκους “Luger” έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες το Δεκέμβρη του 2021 από την Odeon, ενώ γράφω το πρωτότυπο σενάριο της δραματικής σειράς ‘Ψυχοκόρες’ (ΑΝΤ1) προγραμματισμένο για προβολή στο δεύτερο μισό του 2023. Στον τομέα της διαφήμισης συνεργάζομαι από το 2016 με τις διαφημιστικές εταιρίες Convey Communications and Perception στην παραγωγή σεναρίων για εταιρικά βίντεο, ενημερωτικές καμπάνιες κοινωνικής ευαισθητοποίησης και διαφημίσεις (CSL Behring, Siemens Healthineers, Greek Diabetes Association, Proelectro FIFA κτλ) σε ηλεκτρονικά μέσα, και την ανοιχτή τηλεόραση. Από το 2001 μέχρι σήμερα συνεργάζομαι ανελλιπώς ως Πανεπιστημιακή διδάσκουσα Θεατρικής Γραφής, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Μυθοπλασίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το λογοτεχνικό έργο «Ιβάνωφ: Θύελλα και Τόλμη» (2022) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη και είναι το πρώτο μου μυθιστόρημα.”
-Τι ήταν εκείνο που σε έκανε να θέλεις να ασχοληθείς με τη συγγραφή θεατρικών έργων και τώρα τηλεοπτικών σεναρίων;
Πιστεύω ότι τη συγγραφή την διαλέγεις, το είδος της συγγραφής όμως σε διαλέγει. Το μοίρασμα με τους άλλους συντελεστές που ζωντανεύουν το έργο σου επί σκηνής είναι μια ανεκτίμητη εμπειρία που με κάνει να νιώθω λιγότερο μόνη. Στην τηλεόραση πάλι λάτρεψα το γεγονός ότι το τελικό αποτέλεσμα μένει (!) κάτι που στο θέατρο δεν είναι δυνατό. Το κάθε είδος έχει τις χαρές του και τις προκλήσεις του, και νιώθω τυχερή που μπόρεσα να αναμετρηθώ και με τα δύο.
-Από που εμπνέεσαι και από αντλείς ιδέες για τη συγγραφή των έργων σου;
Από την βόλτα μέχρι το κοντινό καφέ, από τα ψιλά γράμματα των εφημερίδων, από μια στιχομυθία που θα ακούσω στο δρόμο, από μια φράση ενός αγαπημένου βιβλίου. Με τα χρόνια αρχίζω να πιστεύω ότι η έμπνευση δεν είναι ερέθισμα εξωτερικό αλλά η ίδια σου η διάθεση να ψάχνεις.
-Έχεις αγαπημένους συγγραφείς Έλληνες ή ξένους; Έχεις επηρεαστεί από αυτούς;
Σε κάθε χώρο κάποιον θαυμάζεις και θέλοντας να τον γνωρίσεις καλύτερα, μπαίνεις μέσα. Θα ήταν αδύνατον να μην έχω πρότυπα γραφής και σημεία αναφοράς και σεβασμού. Στην πεζογραφία στέκομαι προσοχή μπροστά στον Παπαδιαμάντη, τον Βιζυηνό, τον Ροΐδη, τον Τσιφόρο, τον Χατζή. Λατρεύω στη σκηνή και στην οθόνη τον Σακελλάριο, τον Ψαθά, τους Ρέππα Παπαθανασίου, ύστερα τον Κεχαϊδη, τον Ξενόπουλο, τον Μάριο Ποντίκα, την Αναγνωστάκη, τον Θεοτοκά. Αγαπώ βαθιά τον Τσέχωφ και τον Γκόγκολ, τον Εντουάρντο ντε Φιλίππο, τον Μάρτιν Μακ Ντόνα και τους Ισπανούς Ρούμπιο, Μαγιόρκα και Κονεχέρο που πιστεύω πήγαν την ευρωπαϊκή δραματουργία ένα βήμα μπροστά. Αρκετά πιο πίσω, υπάρχουν τα εκπληκτικά πνεύματα που ακούν στο όνομα Όμηρος, Ευριπίδης και Σαίξπηρ που συμπυκνώνουν τεχνικές γραφής οι οποίες ακόμα και σήμερα θεωρούνται the next big thing στην κινηματογραφική και θεατρική βιομηχανία -είναι ασύλληπτο αυτό.
-Ένα βιβλίο είναι πιο πολύ μέσο ψυχαγωγίας ή πνευματική τροφή;
Αν μπορούσε να απαντηθεί η ερώτηση ‘ένας άνθρωπος είναι για να διασκεδάζεις μαζί του, ή για να μιλάς σοβαρά;’, θα μπορούσε να απαντηθεί και η παραπάνω ερώτηση! Το βιβλίο νομίζω ότι καλύπτει τόσο μεγάλο φάσμα όσο και η ίδια η ζωή. Το προηγούμενο διάστημα διάβασα το Grownups και γελούσα μόνη μου, την Αστυνομία της Μνήμης και είχα τα γόνατα στο στήθος από αγωνία, και την Κλίμακα του Ιωάννη του Σιναϊτη και δεν ήξερα σε ποιο δωμάτιο να πάω να κλάψω… Το βιβλίο σε συντροφεύει με τα χίλια του πρόσωπα σε κάθε σου στιγμή. Το ξέρω ότι ακούγεται κλισέ αλλά για εμένα είναι όντως σύντροφος ζωής. Για άλλους είναι τα χρώματα, οι μυρωδιές, η φύση, οι ήχοι, για εμένα ήταν και θα είναι πάντα το βιβλίο. Είμαι ευτυχισμένη διαβάζοντας -για οποιοδήποτε λόγο.
-Πόσα βιβλία έχεις γράψει; Ξεχωρίζεις κάποιο από αυτά;
Στάθηκα πολύ τυχερή και αξιώθηκα να γράψω μαζί με την Λεονάρδα Λαμπριανίδου ένα μυθιστόρημα. Πρόκειται για την μυθιστορηματική βιογραφία «Ιβάνωφ: Θύελλα και Τόλμη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το γεγονός ότι είχα να κάνω με αληθινά ιστορικά γεγονότα, τον μεγαλύτερο πράκτορα του Β παγκοσμίου πολέμου και την αναπαράσταση -σε ρέοντα γραπτό λόγο πλέον- μιας ολόκληρης εποχής με έκανε να νιώσω πραγματικά στα χαρακώματα της γραφής. Απίστευτα απαιτητικό ταξίδι και ανταποδοτικό συνάμα.
– Μίλησε μου για την τελευταία σου σεναριακή τηλεοπτική δουλειά με τίτλο ‘’ Οι ψυχοκόρες’’, που σκίζουν στον Αnt1+
Οι «Ψυχοκόρες» είναι από τα δωράκια που σου κάνει η ζωή… Μια κουβέντα του Γιάννη Εξηντάρη «θα ήταν τόσο φοβερό να έγραφε κάποιος για τις ψυχοκόρες!» ήταν αρκετή για να αρχίσω να ξημεροβραδιάζομαι σε βιβλιοθήκες και το διαδίκτυο να βρω υλικό. Και ήταν έκπληξη όταν είδα ότι ο θεσμός των Ψυχοκορών ήταν η σφραγίδα μιας ολόκληρης εποχής σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε μεταπολεμικά να καταλάβει γιατί, αφού ήταν με τους νικητές, έβγαινε τελικά τόσο χαμένη…Ταυτόχρονα, όμως, οι Ψυχοκόρες ήταν οι πρώτες γυναίκες που διεκδίκησαν βασικά κοινωνικά δικαιώματα στη μόρφωση, στην εργασία . Η απελπισία τους έγινε αγώνας γιατί δεν μπορούσε να γίνει τίποτα άλλο… Όταν πήγα στην Feelgood με το πρώτο σκαρίφημα της ιστορίας, με περίμενε ακόμα μεγαλύτερο δώρο: η πίστη στο όραμα από την Ειρήνη Σουγανίδου και τη Φρόσω Ράλλη. Δεν θα μπορέσω ποτέ να πω αρκετά ‘’ευχαριστώ’’. Η σειρά έχει πραγματικά ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αλλά δεν είναι τυχαίο αυτό. Ήταν κάτι που το νιώσαμε από την αρχή να υπάρχει στη διάθεση και την ποιότητα των ανθρώπων που άρχισαν να την πλαισιώνουν- το συγγραφικό έτερο μου ήμισυ ο Βαγγέλης Νάσης με ευελιξία και εμπειρία στη γραφή αξιοθαύμαστη, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που θεωρώ τίμια ότι είναι από τα σκηνοθετικά ονόματα που θα θυμόμαστε τα επόμενα χρόνια, και ύστερα μια πλειάδα ηθοποιών που όταν άρχισαν να προστίθενται ένας ένας δεν μπορούσα ειλικρινά να πιστέψω στα μάτια μου. Θα τολμήσω να πω ότι οι Ψυχοκόρες νομίζω πως θα αλλάξουν τις προσδοκίες του κοινού από την ελληνική μυθοπλασία προς το καλύτερο. Θα ήθελα να έρθει μια εποχή που το ελληνικό κοινό θα απαιτεί από εμάς να γράφουμε καταπληκτικές σειρές, καταπληκτικές ταινίες, καταπληκτικά έργα, δεν γίνεται αλλιώς. Οι Γερμανοί φτιάχνουν αυτοκίνητα, οι Ιταλοί μόδα, οι Ελβετοί ρολόγια και οι Έλληνες ιστορίες!
-Τι καινούριο ετοιμάζεις;
Η σιωπή είναι χρυσός και ένα βρέφος δεν το βγάζεις έξω προτού σαραντίσει…Προσεχώς περισσότερα…
Σχόλια για αυτό το άρθρο