Είμαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος με δύσκολη ζωή, είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πέτρος Φυσσούν. Ως ηθοποιός, ήταν από τους πιο τυχερούς. Έγινε αμέσως πρωταγωνιστής, διακρίθηκε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, προσπάθησε να ζήσει όσο καλύτερα μπορούσε τη ζωή του, έκανε οικογένεια και ξεχώριζε για το ταλέντο του, την ψυχραιμία του και την ηρεμία του…
Γεννήθηκε… περαστικός στο Αγρίνιο, με καταγωγή από τη Ρωσία. Ο πατέρας του ήταν επιστήμονας στη Ρωσία, με καταγωγή από Τσαρικό τζάκι, μελετούσε την Ελλάδα και την αγαπούσε. Με τη Ρώσικη επανάσταση, ήρθε στην Ελλάδα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οικογενειακώς, τους έκαναν να θέλουν ένα καλύτερο κόσμο. Αν και το περιβάλλον του δεν ήταν καλλιτεχνικό, ο Πέτρος Φυσσούν είχε από μικρός ανησυχίες καλλιτεχνικές και μεταφυσικές. Ως τρόπο έκφρασης βρήκε το θέατρο. Η μητέρα του ήθελε να γίνει μηχανικός, για να μην έχει την ανασφάλεια του επαγγέλματος. Στα 17 του πάει στη δραματική σχολή του Κουν. Η πρώτη του παράσταση στη δραματική σχολή ήταν Η μικρή μας πόλη, στα 19 του, που έπαιζε έναν ηλικιωμένο. Την επόμενη χρονιά επαγγελματικά ξεκίνησε στο Θέατρο Τέχνης. Με το μονόπρακτο Ένας ηλίθιος του Πιραντέλο, έγινε πρωταγωνιστής και ξεχώρισε αμέσως. Η πορεία του ήταν πάντα ανοδική και με υψηλή ποιότητα.
Και τι δεν έπαιξε ο Πέτρος Φυσσούν. Όλα τα είδη θεάτρου, από αρχαίο δράμα μέχρι κωμωδία και επιθεώρηση, δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς – Παξινού, Μινωτή, Αρώνη, Μανωλίδον, Κατράκη, Καλογερίκου, Κυβέλη, Κωτσόπουλο, Συνοδινού, Λαμπέτη, Χορν, Βουγιουκλάκη, Χατζηαργύρη κ.α- και πάντα ισότιμα ως πρωταγωνιστής. Η βραχνή φωνή του, τα αδρά χαρακτηριστικά τους και η φυσιογνωμία του τον έκαναν αμέσως και πρωταγωνιστή του κινηματογράφου σε μεγάλες επιτυχίες μικρών εταιριών (εκτός του Τζέιμς Πάρις και του Καραγιάννη Καρατζόπουλου). Συνδύαζε τους καλούς ρόλους με την εμπορικότητα και αυτό τον χαρακτήριζε σε όλες του τις εμφανίσεις. Χάρηκε το θέατρο, ευχαριστήθηκε και πόνεσε το σανίδι, αλλά εκείνο που μένει πάντα είναι μια ικανοποίηση, μια ουσιαστική χαρά για την Τέχνη… και για εκείνον που την κάνει και για εκείνον που τη δέχεται…
Το Cosmopoliti τιμά και θυμάται τον Πέτρο Φυσσούν μέσα από 100 σπάνιες φωτογραφίες από τη ζωή και την καριέρα του
Θέατρο
Ατέλειωτος κατάλογος τα έργα που έπαιξε στο θέατρο: Ηλέκτρα, Πέρσες, Αντιγόνη, Εκάβη, Φοίνισσες, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ιούλιος Καίσαρας, Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Σαίξπηρ, Η ηδονή της τιμιότητος, Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα, Οι τελευταίοι, Οι παραθεριστές, Μίλα μου σαν την βροχή, Βυσσινόκηπος, Βασιλιάς Ροδολίνος, Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα, Ατλαζένιο γοβάκι, Ιντερμέντζο, Άγιος Πρίγκηψ, Η Μέλισσα, Παραμύθι χωρίς όνομα, Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια και πλήθος άλλων. Ορόσημο τόσο για τον ίδιο ως ηθοποιό, όσο και για το θεατρόφιλο κοινό, ήταν οι παραστάσεις Μπεντ, Φρουρά στο Ρήνο, Το ημερολόγιο ενός τρελού και Ντα.
Μπεντ με τον Γιάννη Φέρτη
Φρουρά στο Ρήνο
Μαρία Αλκαίου, Φάνης Χηνάς, Πέτρος Φυσσούν, Αλεξάνδρα Λαδικού
Οι δαιμονισμένοι (1964) Ελένη Χατζηαργύρη, Θόδωρος Μορίδης, Πέτρος Φυσσούν
Ταξίδι μακριάς ημέρας μέσα στη νύχτα (1965) Πέτρος Φυσσούν, Ελένη Χατζηαργύρη
Με την Τζένη Ρουσσέα
Τζένη Ρουσσέα, Πέτρος Φυσσούν, Θεόδωρος Έξαρχος
Το φως του γκαζιού (1988-89)
Άννα Καρένινα με την Κάτια Δανδουλάκη και τον Βασίλη Διαμαντόπουλο
Να ντύσουμε τους γυμνούς με την Κάτια Δανδουλάκη και την Χρυσούλα Διαβάτη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη
Λαέ αφέντη (θέατρο Περοκέ, 1973). Κώστας Φυσσούν, Χαριτίνη Καρόλου, Κλεό Σκουλούδη, Ελένη Θεοφίλου
Επιθεώρηση με τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον Ηλία Λογοθέτη και τον Γιώργο Κωνσταντίνου
Επιθεώρηση με τον Κώστα Χατζηχρήστο, την Μαίρη Χρονοπούλου, τον Μάρκο Λεζέ, τον Γιώργο Βελέντζα, την Έρρικα Μπρόγιερ, τον Τόλη Βελονάκη κ.α.
Μάρκος Λεζές, Κώστας Χατζηχρήστος, Πέτρος Φυσσούν, Τόλης Βελονάκης
Κορίτσια πιάστε τον (θέατρο Αθηνά 1984). Ο Πέτρος Φυσσούν και επτά γυναίκες: Ευδοξία Πεντζάκη, Βίνα Ασίκη, Μαίρη Ευαγγέλου, Πολύνα Γκιωνάκη, Αλίκη Καμινέλη, Ντίνα Βούρτση και Βάνα Μπάρμπα
Αντιγόνη με την Αλίκη Βουγιουκλάκη
Αρχοντοχωριάτης με τον Θάνο Καληώρα και τον Κώστα Βουτσά
Ντα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Ρούμελης 2001). Θόδωρος Κατσαφάδος, Πέτρος Φυσσούν, Μαρία Κανελλοπούλου
Κινηματογράφος
25 ταινίες, δύο βραβεία Α΄ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975, καθιέρωσαν τον Πέτρο Φυσσούν και σαν κινηματογραφικό ηθοποιό. Στη Φίνος Φιλμ έπαιξε μόνο στην ταινία Οι παράνομοι, η οποία ήταν συμπαραγωγή με τον Νίκο Κούνδουρο. Οι υπόλοιπες ταινίες αν και δεν γυρίστηκαν από μεγάλες εταιρίες παραγωγής (εκτός του Τζέιμς Πάρις και του Καραγιάννη Καρατζόπουλου) είχαν υψηλή ποιότητα και του έδωσαν την ευκαιρία να υποδυθεί δύσκολους ρόλους.
Μια λατέρνα μια ζωή (1958). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1958-1959 και έκοψε 29.778 εισιτήρια. Ήρθε στην 17η θέση σε 51 ταινίες.
Αδελφός Άννα (1963). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 218.112 εισιτήρια. Ήρθε στην 20η θέση σε 92 ταινίες.
Όσα κρύβει η νύχτα (1963). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1963-1964 και έκοψε 118.113 εισιτήρια. Ήρθε στην 42η θέση σε 92 ταινίες.
Διωγμός (1963). Τρία βραβεία Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1964(καλύτερης ταινίας,σκηνοθεσίας,σεναρίου).Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 340.042 εισιτήρια. Ήρθε στην 10η θέση σε 93 ταινίες.
Διωγμός
Προδοσία (1964). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1964-1965 και έκοψε 439.753 εισιτήρια. Ήρθε στην 6η θέση σε 93 ταινίες.
Πέτρος Φυσσούν, Έλλη Φωτίου
Πέτρος Φυσσούν, Δημήτρης Μυράτ
Μάνος Κατράκης, Πέτρος Φυσσούν
Διχασμός (1965). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 308.239 εισιτήρια. Ήρθε στην 14η θέση σε 101 ταινίες.
Η μοίρα ενός αθώου (1965). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 163.817 εισιτήρια. Ήρθε στην 38η θέση σε 101 ταινίες.
Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 89.797 εισιτήρια. Ήρθε στην 65η θέση σε 117 ταινίες.
Με την Μπέττυ Αρβανίτη
Ένοχοι (1966). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 147.346 εισιτήρια. Ήρθε στην 44η θέση σε 117 ταινίες
Η οργή του αδικημένου (1969). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1960-1970 και έκοψε 166.926 εισιτήρια. Ήρθε στην 44η θέση σε 99 ταινίες.
Πέτρος Φυσσούν, Τζένη Ρουσσέα
Οι γενναίοι του Βορρά (1970). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1969-1970 και έκοψε 626.676 εισιτήρια. Ήρθε στην 3η θέση σε 99 ταινίες.
Μαντώ Μαυρογένους (1971). Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972 και έκοψε 201.626 εισιτήρια. Ήρθε στην 20η θέση σε 90 ταινίες.
Τζένη Καρέζη (Μαντώ Μαυρογένους) , Πέτρος Φυσσούν (πρίγκιπας Δημήτριος Υψηλάντης)
Τηλεόραση
Ο Πέτρος Φυσσούν γνώρισε μεγάλες τηλεοπτικές δόξες ενώ πέρασε από τη δημόσια στην ιδιωτική τηλεόραση με σειρές που θριάμβευσαν. Ο Συνταγματάρχης Λιάπκιν ήταν από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα των σεζόν 1978-1979 και 1979-1980.
Συνταγματάρχης Λιάπκιν
Τα ψάθινα καπέλα (1995, ΕΤ1)
Άγγιγμα ψυχής (1998, Αντ1)
Με την Έλενα Ναθαναήλ στο Άγγιγμα ψυχής
Οικογένεια
Ο Πέτρος Φυσσούν ερωτεύεται την Τέτα Χατζηχρήστου, κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου. Ήδη δημοφιλής και με σημαντική καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο, θα συναντήσουν εμπόδια μέχρι να ανέβουν τα σκαλιά της ευτυχίας. Λίγο η διαφορά της ηλικίας -μεγαλύτερος σχεδόν είκοσι χρόνια από την Τέτα- λίγο το γεγονός ότι είναι ηθοποιός, ο Κώστας Χατζηχρήστος έχει αντιρρήσεις για το ειδύλλιο αλλά όλα ξεπερνιούνται. Γαμπρός και πεθερός θα παίξουν μαζί και στο θέατρο, σε επιθεώρηση υπερπαραγωγή στο Δελφινάριο το 1982.
Η Τέτα Χατζηχρήστου και ο Πέτρος Φυσσούν θα αποκτήσουν μια κόρη, την Άνια, η οποία αρχικά θα ακολουθήσει τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα της. Συμμετείχε σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και όλα έδειχναν ότι είχε προοπτικές στον χώρο του θεάματος. Η Άνια απέσπασε καλές κριτικές ακόμα και από τον αυστηρό πατέρα της. Όμως ξαφνικά πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τα εγκόσμια πριν οκτώ χρόνια και να προσχωρήσει στο μοναστικό βίο. Είναι πια η μοναχή Πορφυρία, η οποία αρχικά βρέθηκε σε ένα μοναστήρι της Βοιωτίας και στη συνέχεια στην Εύβοια.
Αυτή η ανατροπή στη ζωή του ζευγαριού, ήταν αναπάντεχη. Στη συνέχεια ήρθαν κι άλλες δυσκολίες, όμως τις αντιμετώπισαν πάντα μαζί και με όση αξιοπρέπεια μπορούσαν. Το καλοκαίρι του 2015, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν αποχαιρέτησε την αγαπημένη του σύζυγο Τέτα, μετά από σύντομη μάχη που είχε με σοβαρή ασθένεια. Πριν από λίγες μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ο Πέτρος Φυσσούν “έφυγε” για να συναντήσει ξανά την Τέτα του…. και τώρα τίποτα δεν μπορεί να τους χωρίσει πια…
Ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές
Εξώφυλλα περιοδικών:
Στιγμές
Στο ραδιόφωνο του ΕΙΡ με τον Δημήτρη Χορν
Σε σταυρόλεξο περιοδικού
Με την Κάτια Δανδουλάκη, τον Ζιλ Ντασέν και την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη
Με τον Κώστα Σπυρόπουλο και την Κάτια Δανδουλάκη
Με την Ζωή Λάσκαρη
Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την Ξένια Καλογεροπούλου και τον Τζέιμς Πάρις
Με τον Νίκο Τζόγια
Με την Αντιγόνη Βαλάκου και την κόρη του
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη
Φωτογράφιση για περιοδικό στα ’70ς με την Αιμιλία Υψηλάντη
Πορτρέτα
Σχόλια για αυτό το άρθρο