Ο Πάμπλο Πικάσο είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ού αιώνα, συνιδρυτής μαζί με τον Ζορζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Ας δούμε 11 πράγματα για τη ζωή του που ίσως δεν γνωρίζατε
1. To πλήρες όνομά του ήταν: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Είναι συνδυασμός ονομάτων διαφόρων αγίων και συγγενών. Χρησιμοποίησε το επώνυμο της μητέρας του επειδή θεωρούσε ότι του ταίριαζε καλύτερα. “Το Πικάσο ακουγόταν παράξενο, πιο εύηχο από το Ρουίθ. Ξέρετε τι μου άρεσε σ’ αυτό; Το διπλό s που είναι σπάνιο στα ισπανικά, έχει ιταλικές ρίζες. Το όνομα που φέρει κάποιος, είτε από την οικογένεια του, είτε από επιλογή, έχει σημασία”
2. Η μαία που τον έφερε στον κόσμο νόμιζε ότι ήταν θνησιγενές μωρό. Μετά από μια δύσκολη γέννα ήταν τόσο αδύναμο, που απλώς τον ακούμπησε σε ένα τραπέζι για να φροντίσει τη μητέρα του. Ένας θείος του γιατρός τον αναζωογόνησε με ένα παράξενο τρόπο: «Οι γιατροί εκείνη την εποχή συνήθιζαν να καπνίζουν μεγάλα πούρα. Όταν με είδε στο τραπέζι, φύσηξε καπνό στο πρόσωπό μου. Αντέδρασα σε αυτό με μία γκριμάτσα και έντονο βήχα».
3. Η πρώτη λέξη που είπε ήταν «μολύβι». «Λαπίθ» στα ισπανικά. Ο πατέρας του ήταν καλλιτέχνης και καθηγητής καλλιτεχνικών και άρχισε να τον εκπαιδεύει από επτά χρονών. Όταν έφτασε 13 ετών, ο πατέρας παράτησε τη ζωγραφική επειδή θεώρησε ότι ο γιος του τον είχε ξεπεράσει.
4. Έφτιαξε τον πρώτο του πίνακα σε ηλικία 9 χρονών, το 1890, με τίτλο «Πικαδόρ» (ο ιππέας που φέρει λόγχη στις ταυρομαχίες). Το πρώτο του «ακαδημαϊκό» έργο το τελείωσε σε ηλικία 15 ετών (1896) και είχε τίτλο «Η πρώτη μετάληψη».
5. Ήταν κακός μαθητής στο σχολείο. Αν και πολύ προχωρημένος καλλιτεχνικά σε σχέση με τους, μεγαλύτερους κατά 5-6 χρόνια, συμμαθητές του, συχνά έμπαινε τιμωρία επειδή δεν του άρεσε να τον διατάζουν να κάνει κάτι. «Με έστελναν σε ένα άδειο ασβεστωμένο κελί που είχε μόνο ένα πάγκο. Μου άρεσε εκεί γιατί έπαιρνα μαζί μου ένα μπλοκ και ζωγράφιζα ακατάπαυστα».
6. Τον είχαν ανακρίνει για την κλοπή της Μόνα Λίζα, όταν είχε κλαπεί από το Λούβρο το 1911. Αρχικά είχαν συλλάβει τον φίλο του, ποιητή Γκιγιόμ Απολινέρ και στην ανάκριση αυτός υπέδειξε τον Πικάσο ως δράστη… και οι δύο αργότερα αποφυλακίστηκαν.
7. Ετάφη στο σπίτι του στο όρος Σεν Βικτουάρ, στη νότια Γαλλία, σε ηλικία 92 ετών. Αγόρασε το σπίτι το 1958 όταν πληροφορήθηκε ότι το μέρος το είχε ζωγραφίσει ο Σεζάν πάνω από 30 φορές. Είπε μάλιστα στον ατζέντη του «αγόρασα τα βουνά του Σεζάν».
8. Το χαρακτηριστικό του ριγέ πουκάμισο δεν ήταν ένα απλό ένδυμα. Είναι η επίσημη στολή των ναυτικών στη Βρετάνη. Οι 21 οριζόντιες ρίγες συμβολίζουν κάθε μια από τις νίκες του Ναπολέοντα. Ήρθε στη μόδα από την Κοκό Σανέλ το 1917 και παραμένει δημοφιλές.
9. Ήταν επίσης ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Όταν χώρισε από την πρώτη του γυναίκα το 1935, άρχισε να ασχολείται με την ποίηση και αργότερα έγραψε δύο θεατρικά έργα επηρεασμένα από τον υπερρεαλισμό. Μάλιστα πίστευε τότε ότι θα γινόταν διάσημος ως ποιητής και όχι ως ζωγράφος.
10. Ήταν γνωστός playboy. Απλά διαβάστε τη λίστα των κατακτήσεων του:
– Φερνάντ Ολιβιέ (η πρώτη του αγάπη, όταν ήταν 23 ετών.
– Μαρσέλ Ιμπέρ (όταν αυτός ήταν 31 και αυτή 27).
– ΓκάμπΙ Λεσπινάς (ήταν 34 χρονών).
– Όλγκα Χόχλοβα (η πρώτη του σύζυγος, είχαν διαφορά 10 χρόνια όταν την παντρεύτηκε σε ηλικία 36 ετών).
– Μαρία-Τερέζα Βάλτερ (ήταν 17 και αυτός 46).
– Ντόρα Μάαρ (αυτή 29, αυτός 55).
– Φρανσουάζ Γκιλό (αυτή 21, αυτός 61).
– Ζενεβιέβ Λαπόρτ (μοντέλο του στα 25, όταν αυτός ήταν εβδομηντάρης).
– Ζακλίν Ροκ, η δεύτερη γυναίκα του (ήταν 27 και αυτός 79).
11. Guernica: Ίσως το πιο διάσημο αντιπολεμικό του έργο. Ο μεγαλειώδης πίνακας είχε μεταφερθεί από το Παρίσι στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης. Εμπνευσμένο από τον ανηλεή βομβαρδισμό της ισπανικής πόλης από τους ναζί, που υποστήριζαν τον Φράνκο απέναντι στις δημοκρατικές δυνάμεις στον ισπανικό εμφύλιο. Όταν ο δικτάτορας ζήτησε από τον ζωγράφο να επαναπατριστεί το έργο, ο Πικάσο του απάντησε ότι «ο πίνακας θα επιστρέψει στην πατρίδα μόνο εφόσον μας απαλλάξεις από την παρουσία σου σ’ αυτόν τον κόσμο»
Σχόλια για αυτό το άρθρο