επιτυχημένη αναδρομή στην οικογένεια της γιαγιάς μου σειρά έχει το βαρύ πυροβολικό, η οικογένεια του παππού μου Θεόδωρου Πολίτη. Αυτή τη στιγμή κάθομαι και βλέπω τα 10 παράσημα του και ένα του πατέρα μου. Δεν μπορώ να πω πως ούτε εγώ ούτε οι γιοί μου κληρονoμήσαμε τον ατρόμητο χαρακτήρα του – στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο αφού είχε πολεμήσει στον πρώτο κλπ κλπ δεν κατέβαινε στα καταφύγια με τίποτα. Η πρώτη που κατέβαινε ήταν η θεία μου η Ιωάννα, που ήταν η αγαπημένη μου και υπεύθυνη για όλο το φιρουλί και φιρουλά του χαρακτήρα μου. Μαζί με την Ιωάννα διαβάζαμε τα Jours de France, Point de Vue, βλέπαμε καλλιστεία και Eurovision και κουτσομπολεύαμε ξένους σταρς – τα εγχώρια δεν τα καταδεχόμασταν! Η Ιωάννα είναι η μητέρα της αγαπημένης μου ξαδέλφης Γιολάντας Παπαδάμ, που με μύησε στον Eric Clapton και γενικά στη μουσική από μικρό παιδί. Με τη Γιολάντα τώρα διαμέσου Facebook έχουμε κυριολεκτικά “ξετινάξει” την Πολίτικη πλευρά μας και την ανταλλαγή ανεκτίμητων φωτογραφιών που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις covidtimes ημέρες, που γενικά το παρελθόν μοιάζει ακόμα πιο γλυκό.
Σημείωση μιας και είμαστε αγωνιστές του 1821 – το οποίο θα έρθει στη μόδα του χρόνου, να και λίγο gossip της εποχής:
Οι ήρωες του 1821 στη Στερεά Ελλάδα, όπως
Λιδωρίκης, Πολίτης, Δυοβουνιωτης, Γκούρας ακόμα και Αθανάσιος Διάκος,
απ´οτι είδα παντρευόντουσαν
κόρες συναγωνιστών..
Π,χ ο Χαράλαμπος Παπαπολίτης παντρεύτηκε την Σοφία Δυοβουνιώτη
Η κόρη του Σοφία παντρεύτηκε τον γιο του Λιδωρίκη.
Η κόρη του Λιδωρικη Ασήμω παντρεύτηκε τον
Γιάννη Γκούρα.
Ο Ιωάννης Φίλωνας είχε παντρευτεί την Χαρικλεια Λιδωρίκη και η κόρη του Ρεγγινα ειχε αρραβωνιαστεί τον Αθανάσιο Διάκο!
Διαβάστε παρακάτω λοιπόν..
Οικογένεια Πολίτη
Στις αρχες του 1800, ο Παπαγεώργης Πολίτης, εκ των δραστηριοτέρων μελών της Φιλικής Εταιρειας , εκΚωνσταντινουπόλεως, κυνηγημένος από τους Τούρκους, εγκαταστάθηκε κοντα στο εκκλησάκι του Άι Γιάννη, μετόχι της μονής Βαρνάκοβας, και στην ουσία ίδρυσε το χωριό Σεργούλα του καζά Μαλανδρίνου!
Στις 28 Μαρτίου 1821 μετά από σύσκεψη με τον Δήμο Σκαλτσά ( Σκαλτσοδήμο) τον Αναγνώστη Λιδωρίκη, τον Αναγνώστη Μαργέλο και άλλους πατριώτες Φιλικούς, ευλόγησε τη σημαία της επανάστασης στο Λιδωρίκι , (στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής) και μετα από αγώνα τριών ημερών απελευθερώθηκε όλη η Δωρίδα. Με τις φροντίδες του, συγκεντρώνονταν τρόφιμα για τον ανεφοδιασμό του Μεσολογγίου. Γιαυτό ένα τμήμα Τουρκαλβανών από το Κάστρο της Ναυπάκτου έβαλε φωτιά στη Σεργούλα 18 Απριλίου 1825, όπως και στονΠύργο του Παπαγιώργη Πολίτη, ( όπου παλαιότερα είχε φιλοξενηθεί και ο Καςομούλης), και πήραν αιχμαλώτους 3 από τους εγγονούς του. Μετά από αυτό η οικογένεια σκορπίστηκε.
Οι γιοί του Παπα-Γιώργη Πολίτη, διαδέχθηκαν τον πατέρα τους στην επαναστατική του δράση.
Ο Χαράλαμπος Παπαπολίτης έλαβε μέρος στις σπουδαιότερες μάχης στη Στερεά Ελλάδα όπως στη μάχη της Αράχωβας. Συμμετείχε στη Συνέλευση του Αρείου Πάγου στην Άμφισσα και σε όλες ανεξαιρέτως τις Συνελεύσεις καθ´όλη τη διάρκεια της επανάστασης. Ήταν μεταξύ αυτών των 59 που υπέγραψαν στις 5 Ιανουαρίου 1822 τη διακύρηξη ανεξαρτησίας της Ελλάδας, Τον διόρισε ο Καποδιστριας επιστάτη Τριζονιων το 1828 οπου πραγματοποίησε διάνοιξη πηγαδιών για την ύδρευση και εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας στην ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας. Υπήρξε πληρεξούσιος Δωρίδας το 1843. Διετέλεσε διοικητής Καλαβρύτων καθώς και των σπουδαιοτέρων διοικήσεων και γενικός έφορος. Διετέλεσε απο τους πρώτους γερουσιαστές
Παντρεύτηκε την Σοφία Δυοβουνιώτη που πέθανε στη γέννα της κόρης τους που βαφτίστηκε επίσης Σοφία για τη μητέρα της.
Πέθανε στο Λιδωρικι το 1871 και ετάφη στη Σεργούλα.
Η κόρη του Σοφία παντρεύτηκε Τον Αλέκο Λιδωρίκη
Ο πρωτοτοκος γιος του Χαράλαμπου Παπαπολίτη ήταν ο
Γιώργος Χ. Πολίτης γενν. 1820 που απέκτησε 3 γιούς
τον Χαράλαμπο Γ.Πολίτη , Δημήτριο Γ. Πολίτη (προπάππος μου) και τον Κώστα Γ. Πολίτη (4 παιδια:Γιάννης,Πέτρος, Ελένη , άλλη μια κόρη)
Ο Χαράλαμπος Γ.Πολιτης παντρευτηκε 2 φορές
Α) Πολίτη με την οποία απέκτησε την Ευθυμία μετέπειτα Ζωητού Β) Άννα Κατσικαπή με την οποίαν απέκτησε 4 παιδιά τον Κώστα, τον Γιώργο (Γιάννης, Ηλίας, Αικατερίνη Δημητροπούλου) το Δήμο και τη Ζωή
Ο προπάππος μου Ο Δημήτριος Γ. Πολιτης ( γενν. 1850 ) περίπου
Παντρεύτηκε την Καλλιόπη Κατσικαπή το 1873 (από γνωστή οικογένεια οπλαρχηγών) και απέκτησαν 7 παιδιά
Τον Γιώργο, τον Θεόδωρο (παππούς μου) 1878-1956, τον Γιάννη, τον Ανδρέα, την Ελένη την Παρασκευή και την Σοφία.
Ο Θεόδωρος (στρατηγός) παντρεύτηκε την Αικατερίνη Βασσάλου το 1921
Και απέκτησαν 5 παιδιά : την Ιωάννα, την Έλση, την Ελένη τον Δημήτρη και τον Νίκο.
Σημ. Άλλος γιος του Παπαγεώργη Πολίτη ο Ανδρέας Πολίτης από τη Βιτρινίτσα πήρε Αργυρούν αριστείον ανδρείας.
Σημ. Οικογένεια Κατσικαπή είναι οικογένεια αγωνιστών της επανάστασης. Ο Αναγνώστης Κατσικαπής εκ Βιτρινίτσας πήρε το χρυσούν αριστείον ανδρείας 1825
Η προγιαγιά μας από τον Θεόδωρο, η Καλλιόπη, το γένος Κατσικαπή ήταν πάρα πολύ περήφανη για την οικογένεια της. Έδωσε στον παππού μας που ήταν ο πρωτότοκος το όνομα του πατέρα της. Στην Ερατεινή όταν πρωτοπήγα, τη δεκαετία του 1980 μου έλεγαν κάτι γεροντάκια στο ταβερνάκι οτι ήταν φυσιογνωμία.
Ο Γεώργιος Σουρής του έχει αφιερώσει και στίχο:
Ἐμπρός! μὲ πόζα ἀρχηγοῦ καθένας ἂς προβάλλη,
ἀπ᾿ ὅλους ἂς κυβερνηθῆ ἡ προσφιλὴς Ἑλλάς·
ἂς γίνῃ ὁ Ἡμέτερος, ἂς γίνουν ὅμως κι᾿ ἄλλοι,
ἂς γίνῃ κι ὁ Κατσικαπῆς κι᾿ αὐτὸς ὁ Μπουλελᾶς.
Ἂς πλημμυρίσῃ μ᾿ ἀρχηγοὺς τὸ ἔθνος πέρα πέρα,
ἂς μᾶς σηκώσῃ ἔξαφνα καὶ ἡ Ροζοῦ παντιέρα.
Αναδημοσιεύω κάποια στοιχεία και για τους Κατσικσπήδες από το “Μικρό Ρωμιό”
Η αθλιότητα της οδού Ερμού και η αντίδραση του Κατσικαπή
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Η οδός Ερμού, από την πλατεία Μοναστηρακίου μέχρι το Θησείου και ακόμη παρακάτω παρουσίαζε άθλια εικόνα το 1862. Λόγω των έργων που γίνονταν για την τοποθέτηση των πρώτων σωλήνων και των φαναριών του Γκαζιού, ο δρόμος ήταν σκαμμένος και είχε καταστεί σχεδόν αδιάβατος. Η κατάσταση φαίνεται πως ήταν τόσο αρνητική ώστε οι εφημερίδες εξαπέλυσαν οξύτατες επιθέσεις εναντίον του νομάρχη, του δημάρχου, των υπουργών, της αστυνομίας και πάσης φύσεως αρμοδίους. Μέχρι που έφθασαν στο σημείο να απευθύνουν έκκληση στον Όθωνα και την Αμαλία «να διαβαίνωσιν επί μίαν συνέχειαν εβδομάδα από την οδόν Ερμού δια να βιασθή η αρμοδία αρχή να τον επισκευάση, άλλως αμφιβάλλομεν αν θα επέλθη ταχεία διόρθωσις»!
«Τοιούτος ελεεινός δρόμος και εις αυτόν τον Δήμον του Κατσικαπή δεν υπάρχει», έγραψε το καλοκαίρι του 1862 μια αθηναϊκή εφημερίδα, η οποία κατήγγελλε τον Δήμο Αθηναίων που επέτρεπε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του φουστανελοφόρου Δημάρχου Τολοφώνος Κατσικαπή, της οικογένειας των αγωνιστών της Επανάστασης που εκπροσώπησε την πατρίδα του, την Βιτρινίτσα και γενικότερα την Δωρίδα σε εθνοσυνελεύσεις και πολλές βουλευτικές περιόδους. Εκπροσωπούσε τη γενιά της Επανάστασης, διατηρούσε τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και τον αψύ χαρακτήρα του. Υπήρξε ένας από τους αγαπημένους τύπους της πρωτεύουσας, τον οποίο τίμησε στα έμμετρά του και ο Γεώργιος Σουρής.
Ο Κατσικαπής δεν άφησε την αναφορά της εφημερίδας στο όνομά του να «πέσει χάμω». Ούτε αντέδρασε με εκνευρισμό ή τραχύτητα που θα άρμοζε στον χαρακτήρα του. Έσπευσε να διαμαρτυρηθεί στην εφημερίδα για το δημοσίευμα λέγοντας πως «δεν καταδέχεται να έχη δρόμον τοιούτον εις τον Δήμον του οποίου προΐσταται» προκαλώντας έτσι φαιδρά σχόλια για τον Δήμαρχο και τον Δήμο Αθηναίων!
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.
Παρακάτω φωτογραφίες και παράσημα του παππού μου Θεόδωρου Πολίτη και του πατέρα μου Νίκου..
Σχόλια για αυτό το άρθρο