Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε από το ΚΘΒΕ η πρεμιέρα της πρώτης νέας παραγωγής του 2025, «Ανατροπές της νύχτας», του βραβευμένου λογοτέχνη και σκηνοθέτη, Χριστόφορου Χριστοφή, σε σκηνοθεσία Χάρη Πεχλιβανίδη, στο κατάμεστο Φουαγιέ του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Οι θεατές όρθιοι παρακολούθησαν την πρωτότυπη performance και έζησαν τη βιωματική εμπειρία μιας περιπλάνησης στον χρόνο, μέσα από ένα ταξίδι σε διαφορετικούς τόπους «διαφορετικές νύχτες και ξημερώματα».
Η εμβληματική προσωπικότητα του Τζιορντάνο Μπρούνο – του Ιταλού φιλοσόφου και αστρονόμου του 16ου αιώνα, που διώχτηκε για τις ιδέες του – συναντιέται στη σκηνή με έναν Βρετανό ηθοποιό του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αλλά και με άλλα γνωστά πρόσωπα της Ιστορίας, σε ένα «παιχνίδι» που ακροβατεί μεταξύ ψευδαίσθησης και πραγματικότητας.
Το κοινό χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή αλληλεπίδραση μέσω της θεατρικής πράξης, για τα ερωτήματα που τίθενται και των οποίων οι απαντήσεις αποτελούν διαρκές ζητούμενο.
Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Χάρης Πεχλιβανίδης (σκηνοθέτης παράστασης)
Δημήτρης Σακατζής (Τζιορντάνο Μπρούνο)- Χάρης Πεχλιβανίδης (σκηνοθέτης παράστασης) – Δημήτρης Ναζίρης (Ένας Ηθοποιός)
Γιάννης Ρήγας (Εκτελών χρέη Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)
Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Μίνως Μάτσας (συνθέτης μουσικής της παράστασης)
Λίλα Βλαχοπούλου (Μαίρη Μπωλς, Βιβλιοπώλης)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Μίνως Μάτσας (συνθέτης μουσικής της παράστασης)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Χάρης Πεχλιβανίδης (σκηνοθέτης παράστασης)- Γιάννης Ρήγας (Εκτελών χρέη Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ)- Ιόλη Σιφονιού (Βοηθός συνθέτη)
Γιάννης Ρήγας (Εκτελών χρέη Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ)- Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Λίλα Βλαχοπούλου (Μαίρη Μπωλς, Βιβλιοπώλης)- Αλέξης Τσιάμογλου (Θεόδωρος Παλαιολόγος, Μόνα Λίζα)
Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Δημήτρης Ναζίρης (Ένας Ηθοποιός)- Δημήτρης Σακατζής (Τζιορντάνο Μπρούνο)- Γιάννης Ρήγας (Εκτελών χρέη Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ)
Η Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ, ο Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), ο Γιάννης Ρήγας (Εκτελών χρέη Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή ΚΘΒΕ) με τον σκηνοθέτη, τους συντελεστές και τους ηθοποιούς της παράστασης
Λίγα λόγια για το έργο
Το έργο Ανατροπές της νύχτας του Χριστόφορου Χριστοφή ανήκει στη συλλογή Ανεμοστρόβιλοι του πεπρωμένου και άλλα θεατρικά έργα. Ο συγγραφέας φέρνει στη σκηνή την εμβληματική προσωπικότητα του Τζιορντάνο Μπρούνο, ταξιδεύοντας στα τέλη του 16ου αιώνα, σε μια σκοτεινή εποχή, που οι μεγάλες προσωπικότητες διώκονται για τις ιδέες τους από την παπική εξουσία. Ένας ηθοποιός ταξιδεύει για να μεταφέρει υλικό στον δραματουργό του στην Αγγλία. Στο ταξίδι αυτό αλλεπάλληλες συναντήσεις τον φέρνουν κοντά σε γνωστά πρόσωπα της Ιστορίας. Ο Χριστοφής στο κείμενο αυτό πραγματεύεται την έννοια του τέλους, μέσα από τη χωροχρονική περιπλάνηση των χαρακτήρων του. Ο χρόνος δείχνει να καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά του, φέρνοντας τα πρόσωπα αντιμέτωπα με το υπαρξιακό τους αδιέξοδο.
Σκηνοθετικό Σημείωμα
Κάθε καλλιτεχνικό έργο είναι μοναδικό ως προς την ύπαρξή του γιατί έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει ενδεχόμενα κόσμου, περιπτώσεις σχέσεων άρα και πολιτισμού. Η ανάδυση τέτοιων περιπτώσεων οδηγεί τη σκέψη σε μια άλλη κατεύθυνση. Η βιωματική εμπειρία των εμπλεκομένων σε μια θεατρική διαδικασία αποκτά οντολογικό περιεχόμενο. Η μαγεία του θεάτρου δεν βρίσκεται σε κάποια κρυμμένη λάμψη ή σε μια απαστράπτουσα λειτουργία της σκηνής. Απεναντίας, ο κόσμος πίσω από τη σκηνή –και σ’ αυτό βασίζεται το παρόν σημείωμα– εργάζεται σκληρά για να συν-δημιουργήσουν ως μια αυτόνομη βραχύβια κοινότητα έναν κόσμο ορμώμενοι πάντα από το θεατρικό κείμενο. Το δίμηνο των θεατρικών προβών είναι ο χώρο/χρόνος όπου καλλιτέχνες από διαφορετικά πεδία συνυπάρχουν για να δομήσουν και να πειραματιστούν πάνω στα ενδεχόμενα. Η δική μας ανατροπή βρίσκεται στο σημείο αυτό. Η ευκαιρία να παγώσουμε τον θεσμισμένο χρόνο –όσο διαρκούν οι πρόβες– και να παίξουμε με τα δομικά υλικά ενός άλλου κόσμου αποτέλεσε τον κορμό της δικής μας θεατρικής δημιουργίας. Η παράσταση λειτουργεί επιβεβαιωτικά ως προς τη δυναμική και την ομορφιά που ενυπάρχουν σε μια κοινότητα που δημιουργεί τέχνη, όταν δηλαδή η φαντασία προπορεύεται της λειτουργικότητας και εμφανίζονται απρόσμενα αποτελέσματα.
Οι δημιουργοί αυτού του αλλούτερου κόσμου είναι όλοι ανεξαιρέτως οι συνεργάτες, γιατί σε αντίθεση με την καταστροφή του κόσμου –που άπτεται του ατομικισμού– το χτίσιμό του είναι μία συλλογική διαδικασία. Καμία ιδέα (σκηνοθετική) δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη της συνεργασίας και η ιδέα αυτή οφείλει να καθυποτάσσεται στους όρους της αμοιβαίας και ισότιμης συνεργασίας. Οι οκτώ ηθοποιοί, ο μουσικός, η χορογράφος, ο σκηνοθέτης, η σκηνογράφος, η μουσικός, ο φωτιστής, οι τεχνικοί και εν τέλει οι θεατές γίνονται μέλη μιας κοινότητας που συνειδητά ή μη ανατρέπουν την κανονικότητα.
Χάρης Πεχλιβανίδης
*Η παράσταση διαρκεί 60 λεπτά. Οι θεατές παρακολουθούν όρθιοι. Υπάρχει πρόβλεψη έξι θέσεων /παράσταση για άτομα με κινητικά προβλήματα τα οποία χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο. Σε περίπτωση ανάγκης και σε συνεννόηση με τους ταξιθέτες θα διατίθεται περιορισμένος αριθμός καθισμάτων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Χάρης Πεχλιβανίδης, Διαμόρφωση σκηνικού χώρου- Κοστούμια: Δανάη Πανά, Μουσική: Μίνως Μάτσας, Κίνηση- Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Παπανικάνδρου, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Βοηθός συνθέτη: Ιόλη Σιφονιού, Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου, Φωτογραφίες: Mike Rafail | That long black cloud
Διανομή: Λίλα Βλαχοπούλου (Μαίρη Μπωλς, Βιβλιοπώλης), Δημήτρης Ναζίρης (Ένας Ηθοποιός), Δημήτρης Σακατζής (Τζιορντάνο Μπρούνο)
Χορευτής: Αλέξης Τσιάμογλου (Θεόδωρος Παλαιολόγος, Μόνα Λίζα)
Φιγκυράν: Θέμις Δανιηλίδου, Νένα Δούρου, Στάσα Σιάπκα, Νίκος Σιμητόπουλος
Πληροφορίες
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμύνης 2)
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (η παράσταση δεν έχει διάλειμμα)
Ώρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19:00
Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00
Σάββατο: 18.00 & 21.00
Κυριακή: 19:00
Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 |
Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
Ωράριο Ταμείων:
Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30
Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30
Σχόλια για αυτό το άρθρο