Πρεμιέρα για την παράσταση “6″ εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Luigi Pirandello «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» στο Θέατρο Θησείο, Ένα θέατρο για τις τέχνες, σε διασκευή και σκηνοθεσία της ανερχόμενης Αγνής Χιώτη, μαζί με τη Θεατρική Ομάδα Repente σε συνεργασία με την Dominus Production. Το Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα (ιταλικός τίτλος: Sei personaggi in cerca d’autore) είναι το διασημότερο θεατρικό έργο του Ιταλού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1921 -με ανάμεικτη υποδοχή αφού το κοινό χωρίστηκε σε υποστηρικτές και αντιπάλους του έργου, ενώ πήρε την οριστική του μορφή το 1925.
Τι συμβαίνει στο έργο: οι θεατές παρακολουθούν τις πρόβες ενός θιάσου όταν ξαφνικά εισβάλλουν στο θέατρο έξι χαρακτήρες οι οποίοι ζητούν από τον σκηνοθέτη να αναλάβει να γράψει την ιστορία τους και να την ανεβάσει. Οι χαρακτήρες ζητούν επίμονα να τους δοθεί ζωή, να τους επιτραπεί να αφηγηθούν την ιστορία τους. Για το σκοπό αυτό ο καθένας τους παρουσιάζει την ιστορία από τη δική του οπτική γωνία, Ο Πιραντέλλο έδειξε με το θέατρο του πόσο ανυπόστατο είναι το “είδωλο” και πόση ματαιοδοξία κρύβεται πίσω από το μύθο της αντικειμενικής αλήθειας.
Το Αθηναϊκό κοινό δεν βλέπει για πρώτη φορά το έργο του Πιραντέλλο (το πρώτο ανέβασμα έγινε το 1943 από το Θέατρο Τέχνης). Βλέπει όμως για πρώτη φορά μια ωραία διασκευή σε μόλις 75 λεπτά, κρατώντας τους βασικούς πρωταγωνιστές -που είναι 9- και με γρήγορους ρυθμούς, συστήνει εκ νέου το σπουδαίο αυτό έργο. Η Αγνή Χιώτη που υπογράφει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αντιμετωπίζει το έργο του Πιραντέλλο έχοντάς το μελετήσει πολύ καλά. Η διασκευή της είναι σαφής, η σκηνοθεσία της -στη δύσκολη διαθεσιμότητα του χώρου που παρουσιάζεται, αν και θα μπορούσε να επισημανθεί ως άδεια θεατρική σκηνή – είναι αξιοπρεπής με σημάδια σημαντικής βελτίωσης. Δεν εκθέτει τους ηθοποιούς της και κυρίως δεν εκθέτει τον Πιραντέλλο. Επίσης, μας συστήνει μια νέα γενιά ηθοποιών που ουσιαστικά, κάνουν στο 6 την πρώτη τους εμφάνιση και σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.
Γνωρίζω την Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη (πρώτη φορά την συνάντησα δίπλα στην Μιμή Ντενίση στην παράσταση-ορόσημο Σμύρνη μου αγαπημένη, την Θάλεια Χαραρά, τον χαρισματικό Κυριάκο Μαρκάτο και τον Κωνσταντίνο Τσονόπουλο (τον γνωρίζω επίσης από τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, με τη διπλή του ιδιότητα, του τραγουδιστή και του ηθοποιού) και πολύ χαίρομαι για την υποκριτική τους εξέλιξη. Τους υπόλοιπους δεν τους είχα ξαναδεί σε θεατρική σκηνή και ήταν όλοι μια ευχάριστη αποκάλυψη. Η Καλή Δάβρη, η Ανθούλα Ευκαρπίδου, ο Γιώργος Καρατζιώτης (δυναμικός στο ρόλο του σκηνοθέτη), ο Σήφης Μάινας και ο Κώστας Πιπερίδης έχουν μια καλή ευκαιρία να μας δείξουν το ταλέντο τους και να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους στο “6” για τα επόμενα θεατρικά τους βήματα.
Το “6” συγκεντρώνει αξιόλογους συντελεστές: Κατερίνα Μαραγκουδάκη στους φωτισμούς, η Μαρία Φιλίππου στα σκηνικά (που έχοντας δει σημαντικές δουλειές της, καταλαβαίνω τις δυσκολίες που ίσως αντιμετώπισε εδώ), η Νικόλ Παναγιώτου στα κοστούμια, η Mαρία Δελετζέ στη κινησιολογία. Ξεχωριστά θα αναφέρω την Αναστασία Μανιάτη που με την πρωτότυπη μουσική της αλλά και με τη μουσική επιμέλειά της, “ντύνει” όπως αξίζει το έργο και πάει ένα βήμα παραπέρα την παράσταση.
Mπράβο και για το πρωτότυπο πρόγραμμα της παράστασης, που είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με ζάρι και πιόνια, με ερωτήσεις για τη ζωή και το έργο του Πιραντέλο. Το “6” (ή μήπως είναι 9; Με αυτό το ερώτημα αρχίζει το έργο) είναι μια σημειωτέα παράσταση που αξίζει την προσοχή σας και τη θέασή σας.
H Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, η Αγνή Χιώτη και ο Kώστας Πιπερίδης μας βάζουν στον κόσμο του “6”…
…ή μήπως είναι “9”; Μαζί τους και η Aνθούλα Ευκαρπίδου
Η Καλή Δάβρη έχει αγαπηθεί ως Βάνα στην τηλεοπτική επιτυχία Έλα στη θέση μου. Στο “6” ξεχωρίζει με την ερμηνεία της στο ρόλο της κόρης και βάζει γερές βάσεις για την μετέπειτα εξέλιξή της στο θεατρικό σανίδι.
Η Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη ως φλογερή Μαντάμ Πάτσε. Εντυπωσιάζει με το χορό της και με τα ισπανικά της!
Ο Σήφης Μάινας, εκτός από τη θεωρητική του εμφάνιση, έχει μια πολύ ωραία χαρακτηριστική θεατρική φωνή που δεν περνά απαρατήρητη. Τip: ο Σήφης είναι γιος του Στέλιου Μάινα και της Κάτιας Σπερελάκη.
Οι ταλαντούχοι Ανθούλα Ευκαρπίδου και Κώστας Πιπερίδης υποδύονται το ζευγάρι των πρωταγωνιστών του θιάσου, αλλά είναι και νιόπαντρο ζευγάρι στη ζωή.
Μαρία Φιλίππου, Αγνή Χιώτη
Σήφης Μάινας, Αγνή Χιώτη, Μαρία Δελετζέ (κινησιολογία), Ανθούλα Ευκαρπίδου και Θάλεια Χαραρά (συγκινητική ως μητέρα)
Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Σήφης Μάινας
Η πρεμιέρα του “6” πραγματοποιήθηκε με παρουσία πολλών φίλων και συνεργατών που τίμησαν την παράσταση και στήριξαν τους συντελεστές με το θερμό τους χειροκρότημα. Στη φωτό επάνω η Άνδρη Θεοδότου με την Καλή Δάβρη
Χριστίνα Αλεξανιάν, Ησαϊας Ματιάμπα
Φωτεινή Αθερίδου, Ελένη Γκασούκα
Αγνή Χιώτη, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας
Χριστίνα Αλεξανιάν, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Ησαϊας Ματιάμπα
Άνδρη Θεοδότου, Καλή Δάβρη, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος
Αγνή Χιώτη, Γεράσιμος Μιχελής
Μαρία Φραγκιαδάκη, Χριστίνα Αλεξανιάν
Βασίλης Νάτσιος, Μαρία Φιλίππου, Αγνή Χιώτη με τον αδελφό της Χάρη Χιώτη
Φωτογραφική απαρτία!
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Νικόλ Παναγιώτου
Πρωτότυπη Μουσική/Μουσική Eπιμέλεια: Αναστασία Μανιάτη
Κινησιολογία: Mαρία Δελετζέ
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικολίνα Καραθύμιου
Bοηθός ενδυματολόγου: Στεφανία Λυμπεροπούλου
Art designer: Ιάσονας Καστόρης
Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη
Προβολή – Επικοινωνία: Νατάσα ΜακρογιαννέληΠαίζουν:
Καλή Δάβρη, Ανθούλα Ευκαρπίδου, Γιώργος Καρατζιώτης, Σήφης Μάινας, Κυριάκος Μαρκάτος, Κώστας Πιπερίδης, Κωνσταντίνος Τσονόπουλος, Ζαχαρένια Φραγκιαδάκη, Θάλεια Χαραρά
Κάθε Τετάρτη στις 21:00 ως την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019
Διάρκεια: 75’
Εισιτήρια:
Κανονικό: 12 ευρώ – γενική είσοδος
Μειωμένο: 8 ευρώ (ισχύει για όλα τα μειωμένα)
Προπώληση: 10 ευρώ
Ηλεκτρονική Προπώληση: https://bit.ly/2tBgu6W
Facebook Event: https://bit.ly/2ILuFAG
Πρόσβαση
«Θησείον – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: Σταθμός Θησείο
Τηλέφωνο Θεάτρου: 2103255444
Μετρό: Γραμμή 3, Μοναστηράκι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974185376
Σχόλια για αυτό το άρθρο