Πάντα την περίοδο των ανακοινώσεων των υποψηφιοτήτων των OSCARS οι περισσότεροι ηθοποιοί αναστενάζουν κρυφά θέλοντας έστω για μια φορά στη ζωή τους να ζήσουν την εμπειρία του να βραβευθούν με ΟSCAR ή του να είναι υποψήφιοι για ένα OSCAR έστω και αυτό του β’ ρόλου.
O Casting Director Μάκης Γαζής μας εξηγεί γιατί οι Έλληνες ηθοποιοί δεν κάνουν εύκολα καριέρα στο εξωτερικό και κάτω από ποιές προυποθέσεις ένας Έλληνας ηθοποιός μπορεί να φτάσει να συγκαταλέγεται στην λαμπρή πεντάδα των υποψήφιων:
« Θα προσπαθήσω να μιλήσω αρχικά κάπως εγκυκλοπαιδικά ώστε να είναι πιο σφαιρική η προσέγγιση και θα μιλήσω «ρεαλιστικά» αν και δουλεύω για ένα κόσμο που δημιουργεί «μαγεία» τις περισσότερες φορές. Δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες ηθοποιοί «μαγικά» περιμένουν απλά να συμβεί το θαύμα και να τους δοθεί ο κατάλληλος ρόλος που θα τους φέρει το oποιοδήποτε βραβείο ή διάκριση έτσι απλά, ώστε να προσγειωθεί η βράβευση στο καθιστικό τους…. Ακούγεται κάπως, αλλά λίγοι Έλληνες ηθοποιοί έχουν σωστά δομημένο τον εγκέφαλό τους έτσι ώστε να καταφέρουν μεθοδικά να φτάσουν στο σημείο να είναι υπoλογίσημοι. Γιατί το ταλέντο δεν φτάνει……
Nομίζετε οτι όλοι αυτοί οι νέοι ηθοποιοί που τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται στις κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές και έχουν ωραίους ρόλους μικρούς ή μεγάλους απασχολώντας τη κοινή γνώμη επειδή έχουν απλά ωραία μάτια και ωραίο σώμα, ή επειδή ο Χ παραγωγός είναι ο συντροφός τους; Λάθος. Συμμετέχουν στις δουλειές αυτές μετά απο πολλή προσωπική δουλειά. Η οποία προσωπική δουλειά απέδωσε και βρέθηκε ο κατάλληλος agent και τον «αγόρασε» για να τον «πουλήσει» στον casting director μιας ταινίας. Γιατί όσο και αν ακούγεται «ψυχρό» sales κάνουν οι agents των ειδικών προιόντων που λέγονται Ηθοποιοί, αγοράζουν και πουλάνε ηθοποιούς στην βιομηχανία του θεάματος..
Η παγκόσμια αγορά του θεάματος έχει ανάγκη διαρκώς από νέα πρόσωπα, με την προυποθέση ότι οι λεγόμενες «διεθνείς προδιαγραφές» είναι εμφανείς και δεν μιλάω απλά γιά ένα καλοδιατηρημένο καλλίγραμο σώμα και ένα περιποιημένο λαμπερό χαμόγελο… Μιλάω για την ουσιαστική ικανότητα της Επικοινωνίας που ωφείλει να ασκεί ο ηθοποιός ώστε να μεταφέρει στο κοινό τον τρόπο που σκέφτεται και το ταλέντο του ανα πάσα στιγμή, απο το να γνωρίζει πώς να διαχειρίζεται τη απόριψη σε μια ακρόαση μέχρι το να προσεγγίζει για πρώτη φορά έναν σκηνοθέτη με τον οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί στο μέλλον.
Στην παγκόσμια βιομηχανία του κινηματογράφου οι Έλληνες ηθοποιοί που μπορούν να έχουν τις παραπάνω προδιαγραφές έχουν πιθανότητες να συμμετέχουν σε δουλειές στις οποίες υπάρχουν ρόλοι «ξένων» χαρακτήρων και οι οποίοι μπορούν να παιχτούν ΚΑΙ απο Έλληνες ,εκτός αν και ο ρόλος είναι Έλληνα και η παραγωγή χρειάζεται ένα διεθνές όνομα με Ελληνικά χαρακτηριστικά ώστε να παίξει τον Έλληνα. Πόσοι ρόλοι νομίζετε οτι μπορούν να υπάρχουν για Έλληνες στα διεθνή κινηματογραφικά πράγματα; Aν όμως οι ηθοποιοί –με προυπόθεση ταλέντου- οι οποίοι προσπαθούν να ξεκινήσουν διεθνή καριέρα έχουν χαρακτηριστικά προσώπου που μπορεί να θυμίζουν ή να μοιάζουν άλλης εθνικότητας, μιλάνε πολύ καλά ξένες γλώσσες, έχουν ειδικές ικανότητες απο το να γνωρίζουν υποβρύχια κατάδυση και να τολμούν το bunjee jumping μέχρι το να κάνουν ιππασία και καγιάκ, ασχολούνται με τη φυσική τους κατάσταση, και έχουν ουσιαστική γνώση για τον εαυτό τους γνωρίζοντας ξεκάθαρα τον στόχο τους τότε είναι περισσότερο κοντά στο να καταφέρουν να τραβήξουν την προσοχή σημαντικών ανθρώπων.
Αν δούμε στην ιστορία των ΟSCARS οι περισσότεροι ξένοι ηθοποιοί ήταν υποψήφιοι για ρόλους ξένων χαρακτήρων με τελευταίο παράδειγμα τους νικητές τον Γάλλο Jean Dujardin του “The Artist” και τον Αυστριακό Christoph Waltz με τα 2 OSCAR για το “Inglourious Basterds” και το «Django Unchained”. Ακόμα και ο πάρα πολύ διεθνώς επιτυχημένος Ισπανός Javier Bardem ρόλους με ξένη καταγωγή παίζει και για αυτούς ήταν υποψήφιος και νικητής.
Είναι σημαντικό όμως να καταλάβουμε πώς μόνο αν έχεις λάβει την αναγνώριση στη χώρα σου μπορείς να λάβεις το διαβατήριο για την διεθνή καριέρα, μόνο άν έχεις κατακτήσει μικρότερους στόχους με επιτυχία μπορείς να βάλεις πλώρη για μεγαλύτερους!
Όλα είναι θέμα στόχου. Χρειάζεται όμως να γίνουν μια σειρά απο επιμέρους ενέργειες που είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν ώστε ο ηθοποιός να μπει στη διαδικασία και να αντιληφθεί ποιός ουσιαστικά είναι ο στόχος για να αρχίσει να βαδίζει προς αυτον, με πολλή σκληρή δουλειά.
Δυστυχώς οι δραματικές σχολές εδώ στην Ελλάδα δεν προετοιμάζουν καθόλου τους μελλοντικούς ηθοποιούς με αντίστοιχες γνώσεις με αποτέλεσμα να χρίζονται επαγγελματίες ηθοποιοί χωρίς να γνωρίζουν καθόλου λειτουργικούς κανόνες του επαγγέλματος τους. ‘Ολα είναι θέμα προσωπικής δουλειάς! »
Ο Μάκης Γαζής πραγματοποιεί ιδιωτικά σεμινάρια, και προσωπικες συνεδρίες με ηθοποιούς οι οποίοι ενδιαφέρονται να ενδυναμώσουν το επαγγελματικό τους προφίλ γνωρίζοντας τους βασικούς κανόνες διαμόρφωσης της εικόνας τους , και κάνοντας πρακτική εφαρμογή στην άσκηση ολοκληρωμένης επικοινωνίας προςcasting directors, παραγωγούς και σκηνοθέτες μέσα απο την διαδικασία της ανεβασμένης αυτοεκτίμησης σε όλες τις μορφές Ακροάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες info@makisgazis.com και www.makisgazis.com
Σχόλια για αυτό το άρθρο