Ένα ποίημα στα άσπρα νησιά του Αιγαίου! Έτσι διαφήμιζαν οι καταχωρήσεις στις εφημερίδες της εποχής, την πρώτη -και μοναδική τελικά- διεθνή ταινία της Φίνος Φιλμ με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη με τίτλο “Αλίκη” γυρισμένη το καλοκαίρι του 1962 στην Ίο με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και την Αλίκη στα καλύτερά της. Όμορφη, γοητευτική με εκείνη την ακατανίκητη παιδική και ταυτόχρονα γυναικεία αφέλεια, χαριτωμένη και μπριόζα. Ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε στην ταινία 9.000.000 δραχμές, πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή, με συντελεστές από το εξωτερικό, όπως ο Αυστρο-Ούγγρος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Rudolph Maté, ο οποίος ήταν και επιτυχημένος διευθυντής φωτογραφίας με ταινίες όπως η Gilda στο ενεργητικό του. Το σενάριο ήταν του George St. George που είχε γράψει και το σενάριο της ταινίας “The 300 Spartans” σε σκηνοθεσία του Ματέ. Το πρωταγωνιστικό καστ ήταν επίσης ηθοποιοί από το εξωτερικό, όπως ο Βρετανός Wilfrid Hyde-White, ο οποίος έγινε πασίγνωστος αμέσως μετά ως Colonel Pickering στην ταινία “Ωραία Μου Κυρία” (“My Fair Lady”) το 1964, η Katherine Kath που είχε παίξει στο “Μουλέν Ρουζ” και στην “Αναστασία” και ο Jess Conrad που ήταν περισσότερο γνωστός ως τραγουδιστής της νεολαίας.
Το σενάριο της ταινίας, αφορούσε τον Μπάρι, ένα φουκαρά playboy, που προσδοκά να πλουτίσει με την κληρονομιά ενός θείου του, βασιλιά της σάλτσας και των ψητών. Ο δικηγόρος του, όμως, τον πληροφορεί ότι το μυστικό της σάλτσας χάθηκε μαζί με τον θείο του και ότι δεν υπάρχει τίποτα κληρονομήσιμο, εκτός από ένα νησάκι στο Αιγαίο, με το όνομα Ευτυχία, από το οποίο καταγόταν ο θείος του. Για το νησί ενδιαφέρεται και ένας ξενοδόχος, ο Ρίτσαρντ, ο οποίος σχεδιάζει να το κάνει τουριστικό θέρετρο και έτσι οι δυο άνδρες έρχονται εσπευσμένα στην Ελλάδα. Στην “Ευτυχία” συναντούν την όμορφη δασκάλα Αλίκη και την μητέρα της Άννα. Οι δύο γυναίκες είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την εγκατάσταση των ξένων στο νησί. Η ομορφιά της Αλίκης σαγηνεύει τον Μπάρι και ο Ρίτσαρντ σκλαβώνεται από την υπέροχη μαγειρική της Άννας. Μια μέρα, όμως, ο Ρίτσαρντ ανακαλύπτει ότι η Άννα κατέχει το μυστικό της περίφημης σάλτσας, με το οποίο ο Μπάρι μπορεί να γίνει πραγματικά πλούσιος.
Η πρώτη διεθνής ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, είχε πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της, στις αίθουσες των κινηματογράφων. Έκανε πρεμιέρα ως “Aliki my love” στο Λονδίνο, με καθυστέρηση ένα χρόνο -καλοκαίρι του ΄63- ενώ στην Αθήνα παίχτηκε με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, το Μάρτιο του 1964. Η Αλίκη είχε γυρίσει ακόμα τρεις ταινίες -Χτυποκάρδια στο θρανίο, Ψεύτρα, και Το Ταξίδι- η μία καλύτερη από την άλλη και το κοινό δεν έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για μια ταινία-αντιγραφή της Μανταλένας, με ξένους συντελεστές και γυρισμένη πριν δυο χρόνια περίπου. Αποτέλεσμα, στην πρώτη προβολή της, την περίοδο 1963-64, κατέκτησε την 14 η θέση στις εισπράξεις 235.890, την ίδια στιγμή που τα Χτυποκάρδια στο θρανίο ήταν στη δεύτερη θέση, με 591.675 εισιτήρια.
Η ταινία δεν ξαναπροβλήθηκε ποτέ μετά την πρώτη της προβολή στους κινηματογράφους. Είχε χαθεί; Είχε μείνει κλειδωμένη στα συρτάρια της Φίνος Φιλμ ώστε να ξεχαστεί και κανείς να μην θυμάται ότι υπήρξε; Κανείς δεν ξέρει για ποιους λόγους δεν την είδαμε ποτέ ούτε σε θερινό σινεμά, ούτε στην τηλεόραση, ούτε κυκλοφόρησε σε βίντεο ή dvd. Στο ίντερνετ, καθώς και σε φανατικούς συλλέκτες και θαυμαστές της εθνικής μας σταρ, κυκλοφορούν κόπιες της ταινίας με άθλια εικόνα και ήχο, που δεν αναδεικνύουν την όποια αξία του φιλμ. Mετά από 60 χρόνια, βρέθηκε η αυθεντική κόπια της ταινίας, έγινε ψηφιακή αποκατάσταση και είναι πλέον έτοιμη να προβληθεί από την τηλεόραση και να την απολαύσουμε όλοι. Πρώτη τηλεοπτική προβολή Κυριακή 1/1/2023 στο Star.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τραγούδια, όλα του Μάνου Χατζιδάκι, που έγιναν γνωστά και έκαναν καριέρα, χωρίς πολλοί να ξέρουν ότι προέρχονται από την ταινία. Νάνι του Ρήγα το παιδί, Θαλασσοπούλια, Με το άσπρο μου μαντήλι, είναι χαρακτηριστικές επιτυχίες του Χατζιδάκι, που πρωτοτραγούδησε η Αλίκη στην ταινία.
Για πολλά χρόνια υπήρχε έντονη η φημολογία ότι στην ταινία υπάρχουν γυμνές σκηνές με την Αλίκη. Η μη προβολή της, ενίσχυσε αυτές τις διαδόσεις. Η αλήθεια είναι ότι γυμνές σκηνές με την Αλίκη δεν υπάρχουν. Εκτός αν η σκηνή που βγάζει το φόρεμά της για να στεγνώσει, πίσω από ένα βράχο, και μένει με τα εσώρουχα, μπορεί να θεωρηθεί γυμνή εμφάνιση!
Η συνεργασία της Φίνος Φιλμ με τον Ρούντολφ Ματέ επρόκειτο να συνεχιστεί και με άλλες ταινίες με πρωταγωνίστρια την Αλίκη, μεταξύ των οποίων ήταν και η “Λυσιστράτη” για πρώτη φορά στο ελληνικό σινεμά. Όμως ο Ρούντολφ Ματέ (που έπασχε από πάρκινσον) έπαθε ημιπληγία και όλες οι προγραμματισμένες ταινίες τελικά ναυάγησαν. Η “Αλίκη” ήταν η τελευταία του ταινία. Πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 1964, επτά μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας στους κινηματογράφους της Αθήνας. Ήταν 65 χρονών. Για τα δεδομένα της εποχής, ήταν υπέργηρος όταν γύρισε την ταινία και για πολλούς αυτή ήταν μία από τις αιτίες της αποτυχίας της.
Τα γυρίσματα κράτησαν 63 μέρες, από τις οποίες οι 50 ήταν οι πραγματικά εργάσιμες, τόσο στην Ίο που γυρίστηκαν τα εξωτερικά, όσο και στο στούντιο. Τρία ατμόπλοια της γραμμής για 45 μέρες μετέφεραν έμψυχο και άψυχο υλικό στο νησί. Για τα γυρίσματα της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν δύο αποβατικά πλοία, ένα μικρό πολεμικό, μία θαλαμηγός, μία βενζινάκατος, τρία καϊκια, εννέα βάρκες και 30 μουλάρια, που έκαναν καθημερινά δρομολόγια από το λιμάνι της Ίου στην ορεινή Χώρα, μεταφέροντας ηθοποιούς, τεχνικούς και υλικό. Τα τιμολόγια από τον φροντιστή της Φίνος Φιλμ, ανέφεραν ότι το παντοειδές προσωπικό της “Αλίκης” κατανάλωσε 15.500 μπουκάλια πορτοκαλάδες και λεμονάδες, 8.500 καφέδες, 70 κουτιά νες καφέ και 3.700 μεγάλα μπουκάλια νερό Καραντάνη, πολλά από αυτά χρησιμοποίησε η Αλίκη στην Ίο για …μπάνιο. Στις λήψεις με τα ελληνικά γλέντια, έσπασαν 280 ποτήρια!
Αρχικά είχε γραφτεί στον Τύπο ότι η ταινία θα είναι “χρωματιστή”, δηλαδή έγχρωμη, τελικά γυρίστηκε ασπρόμαυρη, διότι το έγχρωμο φιλμ τότε ήταν πιο ακριβό. Η αρχική διάρκεια της ταινίας ήταν 105 λεπτά.
Σχόλια για αυτό το άρθρο