Απόβαση στη Χαλκιδική σήμερα και συγκεκριμένα στο υπέρλαμπρο Sani Resort για το καθιερωμένο gourmet festival. Ενα διήμερο που ονομάζεται φέτος “Δρόμος του Μεταξιού” και όπου θα επιτρέψουμε σαν παχοί μεταξοσκώληκες στα σίγουρα.
Ο Στέλιος Καφαντάρης αγέρωχος.
Ήδη ξεκίνησα την προπαγάνδα με τα πιασίματα με την Ασλεη στο εξώφυλλο του καναδέζικου Elle.
Εδώ μας περιμάζεψε η Γεωργία Δώδου για να απολαύσουμε συγκονιστικά πιάτα από τις παρακάτω χώρες που θα διαβάσετε. Στο παρεάκι το δικό μας, ο κλήρος έπεσε σήμερα στο ιταλικό. Ετσι ο Αndrea Fusco μας ξετρέλανε με πολλά και διάφορα στον Αστερία που συνοδεύονταν από ωραιότατα κρασιά – στη φωτό με τον Αρη Καβατζίκη και το Νίκο Γεωργιάδη.
Μετά έριξε και μια βρόχα και μαζευτήκαμε μία παλιά παρέα στο See You – οι άλλοι έφαγαν ινδικό και ελληνικό σε διαφορετικά εστιατόρια του Sani.
Παρακάτω οι συνήθεις ύποπτοι Νίκος Γεωργιάδης – Νάνσυ Ζαμπέτογλου – και τοπ φωτομπόμπινγκ- μας πλαισιώνουν με τη Γεωργία Δώδου , τον Αρη και τον κύριο Μπουγατσάν, Δημήτρη Κοπαράνη.
Στην παρέα και η Ολυμπία Κρασαγάκη που μία τη βρίσκεις στο πλατό του γαλλικού Voice με τον Αλιάγα, μία στο Ποτάμι.
Και στη μέση το Τάσος Αντωνίου του Mamapeinao.gr που μόλις έβγαλε high tech βιβλίο συνταγών για φοιτητές και νέους μάγειρες. Αναμεταδίδω φωτογραφίες από τα θεϊκά πιάτα του Fusco.
Ο συμπαθέστατος uber chef γεννήθηκε στη Ρώμη και η κουζίνα του είναι αμιγώς ιταλική, βασισμένη στα προϊόντα της πατρίδας του, αλλά με τεχνικές εμπνευσμένες από τον θρυλικό Γάλλο σεφ Georges Auguste Escoffier, οι οποίες δίνουν στα πιάτα του την υψηλή νότα που οδήγησε την καριέρα του στην κορυφή. Έχοντας κερδίσει δεκάδες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και αστέρι Michelin επί τέσσερα συνεχή έτη (2011-2014), εργάστηκε για λογαριασμό σταρ όπως ο Αλμπέρτο Σόρντι και εκπροσώπων της μόδας όπως η Frida Giannini και οι οίκοι Valentino και Bulgari.
Οι κουζίνες του κόσμου μέσα από το πρίσμα του «Δρόμου του Μεταξιού» βρίσκονται στο επίκεντρο του Sani Gourmet 2014. Η μακρά οδός που για πολλούς αιώνες διευκόλυνε τη μεταφορά εμπορευμάτων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά επίσης και ιδεών και πολιτισμού, συνέβαλε καθοριστικά στη διασπορά «καινών δαιμονίων» σ’ έναν από τους βασικότερους τομείς της ανθρώπινης δημιουργικότητας: τη γαστρονομία.
Ποια ήταν η επίδραση της Ασίας στην Ευρώπη; Πώς το ρύζι, για παράδειγμα, εξελίχθηκε μέσα από τις συνταγές της ευρωπαϊκής κουζίνας; Πώς τα ζυμαρικά και η σόγια ρίζωσαν στην γαστρονομική κουλτούρα κάθε χώρας; Χρησιμοποιούμε τα μπαχαρικά με τον ίδιο τρόπο όπως οι Ανατολίτες; Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές μας;
Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου μεταξύ των προσκεκλημένων σεφ στο Sani Gourmet 2014, οι οποίοι θα φωτίσουν με τα μενού τους πτυχές μιας γαστρονομικής διαδρομής που χαράχτηκε μέσα στους αιώνες πάνω στο Δρόμο του Μεταξιού, ξεκινώντας από την Κίνα και, μέσω Ινδίας, Ιράν, Τουρκίας, Ελλάδας – για να αναφέρουμε κάποιους σταθμούς στην διαδρομή των Δρόμων του Μεταξιού- κατέληξε στην Ιταλία.
Όλες αυτές οι διαφορετικές κουλτούρες θα μελετηθούν μέσα από γεύσεις και αρώματα που συνθέτουν πολλές διαφορετικές φιλοσοφίες, και όλες μαζί συνθέτουν το μωσαϊκό μιας γαστρονομίας τόσο ιδιαίτερης για κάθε χώρα ξεχωριστά, κι όμως με τόσα πολλά κοινά στοιχεία για όλες. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί και τον τελικό στόχο του Sani Gourmet 2014: να κατανοήσουμε ότι, τελικά, το φαγητό «δένει» πολιτισμικά την Ασία με την Ευρώπη.
To συνολικό πρόγραμμα της διοργάνωσης μπορείτε να το δείτε εδώ.
Σχόλια για αυτό το άρθρο