Κι έτσι ξαφνικά μια νέα σειρά σκάει κάπως αναπάντεχα στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα με ατμόσφαιρα που (ευτυχώς) παραπέμπει σε παραγωγή του εξωτερικού. Παρακολουθήσαμε το πρώτο επεισόδιο του «Σιωπηλού Δρόμου» πριν αυτό παιχτεί στην τηλεόραση του MEGA και καταγράφουμε τις πρώτες εντυπώσεις.
Προσωπικά, πιστεύω πως μια σειρά δείχνει τη δυναμική της πριν ακόμη κάνει πρεμιέρα στην τηλεόραση. Είναι οι συντελεστές, η δουλειά που έχει γίνει στο δημιουργικό κομμάτι, από τους τίτλους αρχής ως το πρώτο-πρώτο τρέιλερ, που δίνει το στίγμα. Και ο «Σιωπηλός Δρόμος» έβαλε, όπως λέμε πολύ τετριμμένα, τον πήχη ψηλά με μια αισθητική που θυμίζει σύγχρονο πρόγραμμα, από εκείνα που βλέπουμε μανιωδώς στο Netflix. Για καλή μας τύχη βέβαια, ο «Σιωπηλός Δρόμος» είναι πέρα για πέρα ελληνικός: από το σενάριο, ως την πρωτότυπη μουσική και τη σκηνοθεσία.
Έλαβα λοιπόν πριν από μερικές ημέρες έναν κωδικό και είχα το προνόμιο να δω το πρώτο επεισόδιο πριν από την πρεμιέρα που είναι προγραμματισμένη από το MEGA για αυτή την Κυριακή 4 Απριλίου. Το σενάριο της σειράς, ομολογώ, μου δημιούργησε ένα σφίξιμο στο στομάχι. Αστυνομικό θρίλερ, απαγωγή, ένα τσούρμο παιδιά που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης… όλα τα συστατικά που δυνητικά μπορούν να αναδείξουν τις αδυναμίες μιας ελληνικής σειράς στη βάση της αναπόφευκτης σύγκρισης με διεθνείς παραγωγές, κυρίως από την Αμερική, με εμπειρία δεκαετιών στο είδος και μπάτζετ εφάμιλλο του προϋπολογισμού μικρών κρατών.
Ο ηθοποιός Δημήτρης Λάλος στον ρόλο του αστυνομικού που ερευνά την απαγωγή στον «Σιωπηλό Δρόμο»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε τέτοια εγχειρήματα είναι πως το εκπαιδευμένο μάτι του θεατή δεν συγχωρεί εύκολα και ιδιαίτερα ο Έλληνας τηλεθεατής είναι πολύ αυστηρός με την ελληνική τηλεόραση (όταν δεν αποχαυνώνεται παρακολουθώντας ριάλιτι).
Το στόρι της σειράς «Σιωπηλός Δρόμος»
Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Τι πραγματεύεται ο «Σιωπηλός Δρόμος»: Τα ίχνη ενός σχολικού λεωφορείου χάνονται ξαφνικά, ένα πρωινό. Μέσα στο λεωφορείο βρίσκονται εννέα μαθητές δημοτικού, παιδιά εύπορων και ισχυρών οικογενειών, μαζί με τον οδηγό και μια συνοδό. Οι αστυνομικές έρευνες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και όλα δείχνουν πως έχουν να κάνουν με μια ομαδική απαγωγή. Μια νεαρή δημοσιογράφος βρίσκεται αναπάντεχα στο επίκεντρο των γεγονότων.
Από τα πρώτα λεπτά γίνεται αντιληπτό ένα κινηματογραφικό ύφος, μια ξεχωριστή φωτογραφία και πολύ προσεγμένα πλάνα που χαρίζουν ατμόσφαιρα στη σειρά του MEGA, σε σκηνοθεσία Βαρδή Μαρινάκη. Μετρ των ταινιών μικρού μήκους, ο σκηνοθέτης πατάει για πρώτη φορά τα πόδια του στη μικρή οθόνη και είναι ολοφάνερο πως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να απεκδυθεί την κινηματογραφική του παιδεία.
Η πιο έντονη αίσθηση που σου αφήνει, τουλάχιστον το πρώτο επεισόδιο, είναι η εικόνα. Η σειρά εξελίσσεται σε κάποιο παραμυθένιο προάστιο της ανατολικής Αττικής –το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει τόσο κοντά στην Αθήνα. Κατάφυτο και λουσμένο στον ήλιο, με συνεπήρε τόσο, που ενώ παρακολουθούσα το πρώτο επεισόδιο, αναζητούσα στο Google το «Βαθύ», το μέρος όπου, σύμφωνα με το σενάριο τουλάχιστον, έχει γυριστεί ο «Σιωπηλός Δρόμος». Διαβάζω πως τη διεύθυνση φωτογραφίας έχει αναλάβει ο Ραμόν Μαλαπέτσας, το όνομα του οποίου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, και πίσω από την ταινία «Αναζήτηση της Λόρα Ντουράντ», ένα ελληνικό φιλμ που βραβεύτηκε πρόσφατα με το μεγάλο βραβείο του Berkley Video & Film Festival.
Κι αν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, μια μελωδία ισούται με εκατομμύρια. Συνοδεύει ένα όμορφο πλάνο, ενισχύει τα συναισθήματα, υποστηρίζει ακούραστα μια ωραία ερμηνεία. Για τον «Σιωπηλό Δρόμο» την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ρέγκλης, που «έντυσε» μουσικά το τρέιλερ της ταινίας «Παράσιτα», η οποία απέσπασε 4 βραβεία Όσκαρ το 2020.
«Σιωπηλός Δρόμος» με DNA από «Άγριες Μέλισσες»
Θα επαναλάβω εδώ πως ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά τον «Σιωπηλό Δρόμο» ξεχωριστό είναι πως αποτελεί το καλλιτεχνικό παιδί μιας καθ’ όλα ελληνικής προσπάθειας. Εδώ και πολλά χρόνια, οι τηλεοπτικοί σταθμοί ψάρευαν έτοιμα τηλεοπτικά σενάρια, τα οποία διασκεύαζαν -με επιτυχία ή όχι- για την ελληνική πραγματικότητα.
Πίσω όμως από τη νέα σειρά του MEGA κρύβεται η σεναριακή ιδιοφυΐα της Μελίνας Τσαμπάνη, η οποία συνέλαβε την πλοκή για τη σειρά «φαινόμενο» των τελευταίων ετών, «Άγριες Μέλισσες». Το στίγμα της σεναριογράφου «φωνάζει» από το πρώτο επεισόδιο του «Σιωπηλού Δρόμου», αφού και εδώ αναμένεται να παρακολουθήσουμε δυναμικές γυναίκες, που κάτι μου λέει πως θα μονοπωλήσουν την πλοκή της σειράς. Συνοδοιπόρος της στη συγγραφή του σεναρίου, ο Πέτρος Καλκόβαλης.
Από την πρώτη σκηνή, ο «Σιωπηλός Δρόμος» δίνει ένα ισχυρό στοιχείο για τον αστυνομικό γρίφο που θα ξετυλιχθεί στα επόμενα επεισόδια. Ο αφηγητής περιγράφει τον μύθο του Αυλητή που διέδωσαν οι αδερφοί Γκριμ. Στο παραμύθι λοιπόν ο Αυλητής έφτασε σε ένα χωριό και υποσχέθηκε στους κατοίκους του να τους απαλλάξει από τα τρωκτικά. Πράγματι, παίζοντας τη φλογέρα του οδήγησε τα ποντίκια στο νερό όπου και πνίγηκαν. Όταν όμως οι χωρικοί αδιαφόρησαν για την αμοιβή του, εκείνος με τον μαγεμένο αυλό του πήρε τα παιδιά τους…
Οι ήρωες που ξεχωρίσαμε στο πρώτο επεισόδιο του «Σιωπηλού Δρόμου»
Επιστρέφοντας στους χαρακτήρες της σειράς, με δεδομένο πως η σεναριογράφος φημίζεται για τους δυνατούς γυναικείους ρόλους, δεν μπορούμε να μην ξεχωρίσουμε τη Θάλεια, τη φιγούρα που συνδέει όλα τα κομμάτια του παζλ στον «Σιωπηλό Δρόμο». Η νεαρή δημοσιογράφος επιστρέφει στο πατρικό της όταν μαθαίνει πως ανάμεσα στους μαθητές που απήχθησαν βρίσκονται η κόρη της αδελφής της και ο γιος της ξαδέρφης της. Η Πηνελόπη Τσιλίκα ερμηνεύει υποδειγματικά, τουλάχιστον στο πρώτο επεισόδιο, τον ρόλο του «μαύρου πρόβατου» της οικογένειας Καρούζου (πάτερ φαμίλιας είναι ο Σπύρος Καρούζος, τον οποίο υποδύεται ο Αντώνης Καφετζόπουλος).
Η οικογένεια Καρούζου γύρω από την οποία εκτυλίσσεται το σενάριο της σειράς
Το σενάριο αφήνει μικρές χαραμάδες από το παρελθόν της ευκατάστατης οικογένειας, όπως το γεγονός πως η μητέρα των κοριτσιών πιθανότατα έχει πεθάνει και ο Σπύρος έχει ξαναπαντρευτεί την Ιουλία Ξένου (!!), μια γυναίκα που περιέργως είναι η μόνη που δεν αντιδρά έντονα στην επιστροφή της Θάλειας. Στα επόμενα επεισόδια αναμένουμε να ανακαλύψουμε τι έκανε η Θάλεια στο παρελθόν και προκάλεσε αναστάτωση, τόση που να είναι σήμερα ανεπιθύμητη ακόμη κι από τον ίδιο της τον πατέρα.
Στο κάδρο της οικογένειας ξεχωρίζει επίσης η Αθηνά Καρούζου (Ανθή Ευστρατιάδου), που σε αντίθεση με τη μικρή της αδερφή Θάλεια, υπήρξε πάντοτε πειθαρχημένη, επιτυχημένη επαγγελματίας και το καμάρι του μπαμπά. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τη ζωή και τον άνδρα της, τον οποίο υποδύεται ο Χρήστος Λούλης, θα τη φέρουν αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό, στο άκουσμα της απαγωγής.
Γιατί να δώσεις μια ευκαιρία στον «Σιωπηλό Δρόμο»
Αν και ένιωσα πως σε κάποια σημεία η πλοκή εξελισσόταν αργά, το ενδιαφέρον με τον «Σιωπηλό Δρόμο» είναι πως δημιουργεί καλλιτεχνικά δολώματα στα οποία αγκιστρώνεται ο τηλεθεατής. Όπως για παράδειγμα η γκρίνια του οδηγού του σχολικού που φοβάται πως θα μείνει απλήρωτος, η μυστηριώδης απορία περί απαγωγής της διευθύντριας του ιδιωτικού σχολείου (Μυρτώ Αλικάκη) στην αστυνομία και η ύποπτη ψυχραιμία του Σπύρου Καρούζου πως η απαγωγή θα λήξει αισίως. Μου έδωσε με λίγα λόγια την αίσθηση πως μια σειρά από χαρακτήρες θα μπορούσαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να εμπλέκονται στην υπόθεση απαγωγής. Πάνω απ’ όλα όμως, τη μεγαλύτερη ανατροπή κάνει το τηλεφώνημα των απαγωγέων στην τελευταία σκηνή του επεισοδίου -δεν θα αποκαλύψω περισσότερα για να μη χαλάσω το στοιχείο της έκπληξης- με την οποία το σενάριο περιπλέκεται αριστοτεχνικά.
Στιγμιότυπο από τη σειρά «Σιωπηλός Δρόμος»
Για να κλείσω, ο «Σιωπηλός Δρόμος», παρότι πραγματεύεται κλασικά μοτίβα σε ένα αστυνομικό θρίλερ, είναι πράγματι μια φρέσκια πρόταση για την ελληνική τηλεόραση και σίγουρα θα του άξιζε μια ευκαιρία, πολλώ δε μάλλον όταν συχνά ο τηλεθεατής «γκρινιάζει» πως η μικρή οθόνη δεν του προσφέρει την ποικιλία και την ποιότητα που (δήθεν;) αναζητεί
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/zoi/parakoloythisame-proto-epeisodio-siopilos-dromos
Σχόλια για αυτό το άρθρο