Η βραβευμένη συγγραφέας, Σοφία Δ. Νινιού, γεννήθηκε στις 14 Απριλίου του 1958 στην Καλλιθέα Αττικής και κατάγεται από τη Μεσσηνία. Προέρχεται από καλλιτεχνική οικογένεια , είναι αδελφή του πολυτάλαντου ηθοποιού Γιώργου Νινιού, εξ ου και το τάλαντο της στη συγγραφή! Επέλεξε το επάγγελμα της φιλολόγου καθηγήτριας, γι’ αυτό και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, αποκτώντας τα απαραίτητα εφόδια για να διδάξει μεταξύ των άλλων μαθημάτων Λογοτεχνία, Ψυχολογία και Θεατρολογία στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως το 2015, οπότε συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό της Υπ/ντριας. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά και λίγα Γερμανικά και Ιταλικά. Στη διάρκεια της θητείας της στο χώρο της εκπαίδευσης ασχολήθηκε με ζήλο με την εκπόνηση προγραμμάτων εξωσχολικών δραστηριοτήτων, τη διοργάνωση σχολικών παραστάσεων και την παραγωγή πολιτιστικού υλικού εντός του σχολείου αλλά και σε τοπικούς, πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς. Επιπλέον, έχει διδακτική εμπειρία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο- Δημοτικό- Γυμνάσιο-Τεχνικό, Επαγγελματικό και Γενικό Λύκειο, Μεταλυκειακά Προπαρασκευαστικά Κέντρα) και στην επιμόρφωση συναδέλφων της εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Αν και η λογοτεχνία αποτελεί ειδικότητα στο πτυχίο της, έγραφε μόνο ερασιτεχνικά από την εφηβική της ήδη ηλικία. Το 2013 ήταν η χρονιά που έκανε τη δημόσια εμφάνισή της στο χώρο της λογοτεχνίας με την έκδοση του παραμυθιού της «Γλαύκος και Ίρις». Συχνά οργανώνει δράσεις σχετικές με το παραμύθι της «Γλαύκος και Ίρις» σε σχολικές τάξεις και δημόσιες βιβλιοθήκες αξιοποιώντας και τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις συμβατικές μεθόδους διδασκαλίας και το θεατρικό παιχνίδι. Το παραμύθι της έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για την εκπόνηση προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων αλλά και σε συνέδρια διδακτικής από νηπιαγωγούς και δασκάλους.
Με κάθε ευκαιρία, διδάσκει δημιουργική γραφή εθελοντικά σε παιδιά και ενήλικες σε δημόσια σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, δημόσιες βιβλιοθήκες και δήμους. Η μεγαλύτερη ως τώρα εθελοντική της δράση είναι η διοργάνωση κι εκπόνηση επιμορφωτικών προγραμμάτων για ενήλικες δημότες και ετεροδημότες στο δήμο Αγ. Δημητρίου (ΚΕΠΙ), μια ιδέα που συνέλαβε η ίδια και την υλοποίησε με την πρόσκληση 38 επιμορφωτών δημοτών και ετεροδημοτών, οι οποίοι πρόσφεραν εθελοντικά σεμινάρια και διαλέξεις κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018. Έχει επανειλημμένα επιμεληθεί βιβλία, κυρίως μαθητών της από το εργαστήρι γραφής, το οποίο έχει εθελοντικά αναλάβει στο Δήμο Αλίμου. Βασικότερο βιβλίο εξ αυτών είναι ο τόμος «Χάρτινο το καραβάκι», που αποτελεί συλλογή με τα έργα όλων, όσων φοίτησαν. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου της είναι αδημοσίευτο. Συχνά δημοσιεύει στο διαδίκτυο διηγήματά από την ανέκδοτη συλλογή της με τίτλο «Απουσίες και Πορτραίτα» καθώς και ποιήματά της.
Λογοτεχνικά της έργα έχουν διακριθεί στους εξής διαγωνισμούς:
- Στον 17ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρίας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου της απονεμήθηκε το 3ο βραβείο για το δοκίμιό της με τον τίτλο «Από το Α ως το Ω» (2017).
- Στον 19ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρίας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου της απονεμήθηκε το 2ο βραβείο παραμυθιού ενηλίκων για το παραμύθι της «Ο Γιάννης κι ο καλογιάννης» (2019).
- Στον Γ’ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της ΔΚΒ Καλαμάτας της απονεμήθηκε ο 1ος έπαινος για το δοκίμιό της «Το τραγούδι της Μαρίας» (2019).
Τα διηγήματά της «Κατεβαίνοντας την Πειραιώς» και «Ανάμεσα στα λόγια σου» και το ποίημά της «Επιστολές ανεπίδοτες» περιλαμβάνονται στο Συλλογικό Έργο με τίτλο «Γράμματα ανεπίδοτα». Είναι από τους λιγοστούς ανθρώπους με τα γράμματα κεφαλαία και την πραγματική σημασία της λέξης που ξεχωρίζουν ως φωτεινό παράδειγμα για την ακεραιότητα του χαρακτήρα της, την καθαρότητα και το μεγαλείο της ψυχής της, τη δοτικότητα, την φιλαλληλία της, την αυθεντικότητα της, την κομψοέπεια, την καλλιέργεια , το ήθος , τις αρχές και τις αξίες της με τις οποίες πορεύεται στη ζωή της! Μία ήρεμη δύναμη και μία κυρία με τα όλα της! Είναι υπόδειγμα μητέρας και τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στο αγγελικό της πλάσμα και μοναχοπαίδι της, την Τάνια, η οποία ακολουθεί κατά πόδας και έχει χαράξει τον ίδιο και απαράλλαχτο δρόμο στη ζωή της. Είναι, επίσης , λάτρης των Τεχνών με πρωτεύοντα ρόλο από όλες, το θέατρο! Το δοκίμιό της «Το τραγούδι της Μαρίας» περιλαμβάνεται στον τόμο, που εξέδωσε η Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας με τα βραβευμένα έργα των λογοτεχνών, που συμμετείχαν στον Γ’ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό. Το 2022 συνέγραψε από κοινού με την Γεωργία Τζήλου Νηπιαγωγό Med το βιβλίο «Εκπαιδευτικό Υλικό για τη Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική», που χρησιμοποιήθηκε από την Ε.Ε.Π.Ε.Κ. και το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΠΑΜΑΚ.
Έργα της είναι δημοσιευμένα στα προσωπικά της ιστολόγια:
http://sophianiniou.blogspot.com/ και http://glaucusetirisniniou.blogspot.com/
Είναι επίσης αναδημοσιευμένα σε πολλές ιστοσελίδες. Διαθέτει προσωπικό κανάλι στο U TUBE. Πρέπει δε, να επισημανθεί ότι, επειδή την ενδιαφέρει η επικοινωνία γενικότερα, έχει διοργανώσει συνέδρια, παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, έχει κάνει εκπομπές λόγου με τον τίτλο «Να σου πω ένα μυστικό;» σε διαδικτυακό ραδιόφωνο, οι οποίες είναι αναρτημένες στο Mixcloud, και είναι ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
-Τι ήταν εκείνο που σε έκανε να θέλεις να ασχοληθείς με τη συγγραφή βιβλίων;
Η ανάγκη μου για επικοινωνία και διάλογο. Θέλω πολύ να μοιράζομαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά μου. Εκτός από αυτό όμως, θέλω πολύ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου από τη θητεία μου στα δημόσια σχολεία της χώρας μας να τις αφήσω ως παρακαταθήκη στις γενιές που έρχονται.
-Από που εμπνέεσαι και από αντλείς ιδέες για τη συγγραφή των έργων σου;
Κάθε στιγμή, κάθε λεπτό και σε οποιονδήποτε χώρο γεννιέται η ιδέα. Η έμπνευση έρχεται από το διάλογο με όσα με περιβάλλουν, διάλογο και μέσα από τη σιωπή. Πρέπει να αφουγκράζεσαι για να ακούς σωστά.
-Έχεις αγαπημένους συγγραφείς Έλληνες ή ξένους; Έχεις επηρεαστεί από αυτούς;
Βέβαια έχω, αλλά κυρίως Έλληνες, γιατί έχω γαλουχηθεί με την ελληνική παράδοση και το ταπεραμέντο τους μου ταιριάζει. Η δε ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία είναι το αντικείμενο των σπουδών μου. Από τα έργα τους μέσα από πολλαπλά φίλτρα και εσωτερικές διεργασίες διανοητικές και ψυχικές κρατώ πολύτιμο υλικό, που μέσα στο πέρασμα του χρόνου ζυμώνεται με τις προσωπικές μου εμπειρίες. και τη συγκίνηση που μου προκαλούν. Είναι φυσικό να με έχουν επηρεάσει, αλλά εργάζομαι σκληρά για να κρατώ την προσωπική μου ταυτότητα.
-Ένα βιβλίο είναι πιο πολύ μέσο ψυχαγωγίας ή πνευματική τροφή;
Θεωρώ ότι η πνευματική τροφή ψυχαγωγεί τον άνθρωπο. Καλλιεργώντας τον πνευματικό μας κόσμο, καθορίζουμε τα μονοπάτια, που ακολουθεί η ψυχή μας και ορίζουμε τους δρόμους που θα πάρει.
-Η οικονομική δυσπραγία επηρέασε τις πωλήσεις;
Αυτό δεν το πιστεύω. Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί τρόποι για να αποκτήσεις σε προσιτές τιμές βιβλίο σήμερα. Βάσει νομικού πλαισίου η τιμή του βιβλίου είναι ενιαία και δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του πέφτει. Πολύ εύκολα βρίσκεις στο εμπόριο μεταχειρισμένα βιβλία πολύ φτηνά. Τα δε παζάρια είναι συχνά και πολλά.
-Πόσα βιβλία έχεις γράψει; Ξεχωρίζεις κάποιο από αυτά;
Δε θα σας πω πόσα έχω γράψει. Είναι πολλά. Έχω εκδώσει, όμως, μόνο δύο και έχω συμμετάσχει σε ομαδικές συλλογές με έργα μου. Δυστυχώς οι εκδοτικοί οίκοι κατά κανόνα απαιτούν να χρηματοδοτήσει ο συγγραφέας την έκδοση του βιβλίου του κι αυτό με βρίσκει αντίθετη.
Αγαπώ ιδιαιτέρως το παραμύθι μου «Γλαύκος και Ίρις», γιατί είναι το πρώτο μου και πιστοποίησε τη συγγραφική μου ιδιότητα. Αγαπώ και το πιο πρόσφατο «Εκπαιδευτικό Υλικό για τη Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική», το οποίο έγραψα από κοινού με τη Νηπιαγωγό Med Γεωργία Τζήλου, γιατί μοιράζομαι τη διδακτική μου εμπειρία μιας ζωής με εκπαιδευτικούς.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό πως και τα δύο βιβλία στηρίζονται στο σεβασμό της διαφορετικότητας, που η εποχή μας προσπαθεί με πολλούς τρόπους να την αντιμετωπίσει.
– Μίλησέ μου για την τελευταία σου δουλειά με τίτλο «Εκπαιδευτικό Υλικό για τη Διαφοροποιημένη Παιδαγωγική».
Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον εκπαιδευτικό στην καθημερινή πραγματικότητα είναι να εμπνεύσει και να διδάξει το ομαδικό πνεύμα στους μαθητές του, που μοχθούν για την κατάκτηση της γνώσης, απευθυνόμενος στο σύνολο χωρίς να παραμελεί το άτομο. Κι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο! Ο αγώνας είναι διαρκής και επίπονος και η ισορροπία εξαιρετικά ευαίσθητη και επισφαλής. Απαιτείται πολλή αγάπη και μεγάλη υπομονή κι επιμονή για να τα καταφέρει. Μέσα λοιπόν, από θεωρία και δραστηριότητες, εγώ και η Γ. Τζήλου, ελπίζουμε, έστω και στο ελάχιστο, να συμβάλουμε στο δύσκολο και απαιτητικό διδακτικό και παιδαγωγικό έργο, που επιτελούν οι συνάδελφοί μας της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνδυάσαμε τις ιδιαιτερότητες του εκπαιδευτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται η καθεμιά μας μέσα από διαλογική διάθεση και έχοντας την πρόθεση να συγκεράσουμε τις διαφορές μας εποικοδομητικά, επιλέγοντας το απόσταγμα όσων διδαχτήκαμε διδάσκοντας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα καθενός από τους μαθητές μας. Επισημαίνω πως το βιβλίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στα ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).
-Τι καινούριο ετοιμάζεις;
Αρκετά. Δεν μπορώ να περιοριστώ σε ένα θέμα ούτε σε ένα λογοτεχνικό είδος. Έχω στα σκαριά λοιπόν ένα μυθιστόρημα, ενώ ολοκληρώνω μια ποιητική συλλογή. Παράλληλα προσπαθώ να εκδώσω δύο παραμύθια μου, που έχουν βραβευτεί· το ένα με τον τίτλο «Κρινούλα», που αναφέρεται στην απόκτηση παιδιού μέσα από δυσκολίες (βασικό πρόβλημα της εποχής μας), και το δεύτερο με τίτλο «Ο Γιάννης και ο Καλογιάννης», που διαπραγματεύεται τη μάστιγα του καιρού μας, τον ανελέητο εκφοβισμό.
Σχόλια για αυτό το άρθρο