Αγκαλιασμένα από βουνό και θάλασσα περιβάλλονται τα Πολιτικά Ευβοίας, μια καταπράσινη τοποθεσία 20 χιλιόμετρα απόσταση από τη Χαλκίδα. Δίπλα στον Ευβοϊκό κόλπο, τα Πολιτικά αποτελούν το ιδανικό σκηνικό για τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά και μια ωραία εξόρμηση για εκδρομή όλο το χρόνο. Eιδικά για το καλοκαίρι, θα απολαύσετε μια από τις καθαρότερες παραλίες, αρκετά μεγάλη σε μήκος, όπου υπάρχουν ταβέρνες για φρέσκο ψαράκι καθημερινά.
Τα Πολιτικά αποτελούν ένα γραφικό οικισμό της κεντρικής Εύβοιας με παραδοσιακό χρώμα, όπου συναντώνται όμορφα πέτρινα σπίτια, πλατάνια, βρύσες με τρεχούμενα νερά και πλακόστρωτα καλντερίμια. Στολίδι του χωριού η κεντρική του πλατεία, με τα τεράστια πλατάνια, που μπορείς να απολαύσεις ελληνικό μερακλίδικο καφέ και παραδοσιακά πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού. Στην πλατεία θα συναντήσεις τους κατοίκους των Πολιτικών που έχουν να πουν πολλές ιστορίες για τον τόπο τους και τα ξακουστά ντόπια ορόσημα, όπως είναι ο μεσαιωνικός πύργος, το μονοπάτι της Ηρώς και η Μονή της Παναγίας Περιβλέπτου.
Στο κέντρο του χωριού, δεσπόζει μεγαλόπρεπα ο μεσαιωνικός πύργος, έδρα του φεουδάρχη της περιοχής και οικονομικό κέντρο. Ο διατηρημένος Ενετικός πύργος, ένα ογκώδες κτίσμα , ταξιδεύει τους επισκέπτες του πίσω στο χρόνο. Η κατασκευή του χρονολογείται το 13ο αιώνα, σε αντίθεση με τους περισσότερους άλλους πύργους στην Εύβοια, οι οποίοι κτίστηκαν από τους Βενετούς στα τέλη του 14ου με τις αρχές του 15ου αιώνα. Ο πύργος είναι τετραώροφος, με την είσοδο να βρίσκεται στο δεύτερο όροφο. Η πρόσβαση γινόταν με κινητή σκάλα, η οποία θα μπορούσε να αφαιρεθεί εύκολα σε περίπτωση κινδύνου. Ο κύριος χώρος διαμονής διαμορφώνεται στον τρίτο όροφο με μεγάλα παράθυρα και τζάκι. Ο πύργος αποκαταστάθηκε την περίοδο 2010-2013 και έγινε επισκέψιμος τον Αύγουστο του 2015. Ανεβαίνοντας μέχρι την κορυφή του πύργου, όπου έχεις πανοραμική θέα της περιοχής, βλέπεις και τη φωτογραφική έκθεση σε όλους τους χώρους, ανακαλύπτοντας έτσι την ιστορία των Πολιτικών, από τα Βυζαντινά χρόνια, την εποχή των Φράγκων, την Οθωμανική περίοδο και το σήμερα, με τα έργα αναστήλωσής του.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τα Πολιτικά από το περίφημο Μονοπάτι της Ηρώς, που βρίσκεται στις πρώτες επιλογές για τους περιπατητές. Εκτός από το ίδιο το μονοπάτι που είναι συγκλονιστική η διαδρομή του με την απαράμιλλη θέα και το κελάηδισμα των πουλιών, συγκλονιστική είναι και η ιστορία του.
Η Ηρώ ήταν ένα νεαρό κορίτσι που είχε σαν όνειρό να ζωντανέψει το μονοπάτι αυτό που κάποτε χρησιμοποιούσε ο προπάππους της ο μπάρμπα-Μαραγκός από τα Πολιτικά, για να φέρνει ασβέστη από τα ασβεστοκάμινα που βρισκόταν ψηλά στο δάσος. Όταν το μονοπάτι σταμάτησε να χρησιμοποιείται, η φύση έσβησε τα ίχνη της ανθρώπινης παρέμβασης και ομογενοποίησε το τοπίο. Το μονοπάτι το γνώριζαν μόνο οι πιο παλιοί κάτοικοι του χωριού, χωρίς να θυμούνται την ακριβή διαδρομή του. Η Ηρώ ήταν ορειβάτισσα και είχε γυρίσει σχεδόν όλα τα βουνά της Ελλάδας. Άρχισε να ψάχνει το παλιό μονοπάτι, έκανε σχέδια για την ανάδειξή του και οργάνωσε μια ομάδα για τον καθαρισμό και τη σηματοδότηση του. Μαζί με την ομάδα των εθελοντών δούλεψαν σκληρά για να «ξαναζωντανέψουν» το μονοπάτι μέχρι που η Ηρώ αρρώστησε με σάρκωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου που συνηθίζει να προσβάλει νεαρά άτομα. Η κατάστασή της δεν επέτρεπε την παραμικρή μετακίνηση. Το μονοπάτι ολοκληρώθηκε αλλά λίγες μέρες πριν την πρώτη οργανωμένη ανάβαση, η Ηρώ που έδωσε μάχη με την ασθένειά της ηττήθηκε στα 29 της χρόνια. Έγινε άγγελος και άφησε πίσω της ένα μονοπάτι, που χιλιάδες άνθρωποι μέχρι τώρα το έχουν περπατήσει, απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα προς το Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο. Στο μικρό θεατράκι που χτίστηκε από τους εθελοντές για να θυμίζει αυτήν την ιστορία, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, ενώ το μονοπάτι είναι πάντα ανοιχτό με τη φροντίδα του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, των εθελοντών και φυσικά της οικογένειας Μαραγκού. Κάθε πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου πραγματοποιείται μια ομαδική ανάβαση-πεζοπορία στις δύο διαδρομές: η πιο απαιτητική είναι κυκλική, 10 χιλιομέτρων και διάρκειας 4 ωρών περίπου με ανώτατο υψόμετρο 480μ. Η δεύτερη, πιο εύκολη φτάνει μέχρι τον Αη-Γιώργη κι επιστρέφει από τον ίδιο δρόμο σε περίπου τρεις ώρες και είναι κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Οι γονείς της Ηρώς, ο Γιώργος και η Χρυσή Μαραγκού, μεταμόρφωσαν τον πόνο για την απώλεια του παιδιού τους σε δημιουργία και το μονοπάτι της Ηρώς έγινε πραγματικότητα.
Έγινε μονοπάτι της ζωής για όλους τους ανθρώπους που το επισκέπτονται…
Ξεχωριστό μνημείο για προσκύνημα αποτελεί η Μονή της Παναγίας Περιβλέπτου Πολιτικών. Οικοδομείται τον 11ο αιώνα και ανακατασκευάζεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναό. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα γλυπτά, εντοιχισμένα σήμερα στην πρόσοψη και στο κτιστό τέμπλο, έργα εξέχοντος εργαστηρίου που πιθανόν δούλεψε στη μονή του οσίου Λουκά στη Βοιωτία και στον ‘Αγιο Λουκά στην Εύβοια. Στην αρχική του θέση διατηρείται τμήμα του μαρμάρινου δαπέδου όπου στο κέντρο καλύπτεται από πεντάκυκλο κόσμημα, γνωστό ως πενταόμφαλον. Εσωτερικά σώζει τοιχογραφίες. Επιγραφή του 1668 στην κόγχη της πρόθεσης αναφέρει
τα ονόματα εκείνων που πιθανόν τοιχογράφησαν ή συνεισέφεραν στα έξοδα της τοιχογράφησης. Στα
χρόνια της κατάληψης του νησιού από τους Φράγκους αναφέρεται ως λατινική μονή και επανδρώνεται
με Βενεδικτίνους μοναχούς. Το 1582 ο Μητροπολίτης Ευρίπου Λαυρέντιος αγοράζει το συγκρότημα και
το προσαρτά ως μετόχι στη μονή αγίου Νικολάου Γαλατάκη. Η ιστορία της μονής αυτή την περίοδο
χαρακτηρίζεται από έριδες και διαμάχες για την κατοχή των πλούσιων κτημάτων της. Σήμερα η μονή
παραμένει ζωντανή χάρη στην ύπαρξη γυναικείας μοναστικής κοινότητας. Το 2014 ολοκληρώθηκαν οι
εργασίες αποκατάστασης του καθολικού, που είχε πληγεί από το σεισμό του 2003 και συντήρησης των
τοιχογραφιών.
Η Ιερά Μονή Περιβλέπτου, είναι γυναικεία Μονή, στην οποία αυτή τη στιγμή μονάζουν τρεις μοναχές. Η Ιερά Μονή είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που πρέπει να κληροδοτηθεί και στις επερχόμενες γενιές, μια ομάδα απλών καθημερινών ανθρώπων αποφάσισε να παλέψει για την διάσωση της. Μιας Ιεράς Μονής που σήμερα στέκεται ακόμη όρθια χάρη στη βοήθεια της Παναγίας και στους καθημερινούς κόπους των μοναχών που κυριολεκτικά με το τίποτα, προσπαθούν να διατηρήσουν αυτή την κληρονομιά και να την παραδώσουν στις επερχόμενες γενιές.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Αθλητισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Μπουρμάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, πάντα άψογοι και εξυπηρετικοί, συνέβαλλαν στο υπέροχο οδοιπορικό μας στα Πολιτικά.
Χρήσιμες πληροφορίες:
Μονοπάτι της Ηρώς στο Facebook
Φίλοι της Ιεράς Μονής Παναγίας Περιβλέπτου στο Facebook
Σχόλια για αυτό το άρθρο