Μέσα στο χάος που επικρατεί στην εποχή μας και την παραπληροφόρηση που είναι πιο δυνατή από την πληροφορία, θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους, τουλάχιστον για την καριέρα του Στάθη Ψάλτη, που μόνο ασήμαντη δεν ήταν.
Ο Στάθης Ψάλτης σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη από το 1967 ως το 1970. Ξεκίνησε με αρχαία τραγωδία. Μαθητής ακόμα, έπαιξε στο χορό του Φιλοκτήτη και παράλληλα και τον Οδυσσέα σε αντικατάσταση του Τρύφωνα Καρατζά. Μετά, σειρά είχε ο Καλιγούλας στο θέατρο Βεργή σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου και το Ημέρωμα της στρίγκλας δίπλα στον Κώστα Καρρά και την Νίκη Τριανταφυλλίδη. Το 1972 συμμετέχει με ένα μικρό ρόλο στην ταινία του Όμηρου Ευστρατιάδη Διαμάντια στο γυμνό κορμί της, που θα αποτελέσει τον προάγγελο για το ρόλο του Γελωτοποιού την επόμενη χρονιά στο σίριαλ Οι έμποροι των εθνών. Θεατρικά, θα του δοθεί η ευκαιρία δίπλα στην Σμαρούλα Γιούλη, στην παράσταση Η χαμογελαστή αντάρτισσα και οι Αμερικάνοι. Ήταν 48 κιλά και μόλις τον είδε ο θεατρικός επιχειρηματίας Βαγγέλης Λειβαδάς είπε: δεν μπορεί να κάνει τίποτα αυτός. Όταν όμως τον είδε να ερμηνεύει, άλλαξε γνώμη.
Οι επιτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη και ο Στάθης Ψάλτης καθιερώνεται στο θεατρόφιλο κοινό και το χώρο. Δεν διστάζει να κάνει τολμηρά βήματα με τις επιλογές του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν μετά από τέσσερα χρόνια που ήταν ο “βασιλιάς του Δελφινάριου” φεύγει για να πάει στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για να είναι μαζί με την “αφρόκρεμα” της ελληνικής κωμωδίας που είχε μαζευτεί εκεί. Όταν δεν έκανε παραχωρήσεις σε εμπορικά σχήματα, έδειχνε πόσο σπουδαίος ηθοποιός ήταν. Κάτι που συνέβη με Το ημερολόγιο ενός τρελού με μουσική Γιάννη Πάριου και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.
Ο Στάθης Ψάλτης με την Καίτη Φίνου, έπαιξαν μαζί σε 15 ταινίες από το 1980 ως το 1989. Στις 11 από αυτές ήταν το πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Από την πρώτη τους προβολή στους κινηματογράφους μέχρι σήμερα που παίζονται και ξαναπαίζονται από την τηλεόραση, ο Στάθης Ψάλτης και η Καίτη Φίνου, αποτελούν σήμα κατατεθέν για το σινεφίλ κοινό, που ανακαλύπτει εκ νέου, την… Κούλα και τον ραδιοπειρατή της!
Τη σεζόν 1981-82, ο κόσμος τους βλέπει μαζί στις ταινίες Και ο πρώτος ματάκιας και Τα καμάκια, αλλά το μεγάλο μπαμ, θα γίνει την επόμενη σεζόν 1082-83, με το φιλμ Βασικά καλησπέρα σας που θα κόψει 253.240 εισιτήρια και θα μπει στην 3η θέση ανάμεσα σε 48 ταινίες στον τελικό πίνακα εισπράξεων της πρώτης προβολής. Η ταινία Καμικάζι αγάπη μου τη σεζόν 1983-1984 θα κόψει λιγότερα εισιτήρια ( 222.610) αλλά θα κατακτήσει την πρώτη θέση σε 33 ταινίες. Το Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ τη σαιζόν 1984-1985 θα κάνει 203.654 εισιτήρια και θα κατακτήσει την 3η θέση σε 38 ταινίες. Οι επόμενες ταινίες θα έχουν επιτυχία, θα μπουν στην πρώτη δεκάδα στον τελικό πίνακα, αλλά δεν θα έχουν τα εισιτήρια των ταινιών του Γιάννη Δαλιανίδη.
Στο βιβλίο του Ο κινηματογράφος, τα πρόσωπα κι εγώ, ο Γιάννης Δαλιανίδης περιγράφει τη συνεργασία του με τον Στάθη Ψάλτη:
Tρεις ταινίες γύρισα μαζί του και σε κάθε γύρισμα, διαπίστωνα τις τεράστιες δυνατότητες που έχει αυτός ο ηθοποιός. Δεν γράφω κωμικός γιατί δεν είναι μόνο κωμικός, είναι ένας ολοκληρωμένος δραματικός ηθοποιός. Το ξέρει; Και βέβαια το ξέρει. Πρόκειται για μεγάλο ταλέντο. Πώς το χρησιμοποίησε; Οι κωμικοί κάνουν λάθη. Και τα λάθη τα κάνουν από το άγχος τους. Τρέχουν να πάρουν λεφτά από παντού, χωρίς να νοιάζονται για την ποιότητα. Ίσως γιατί έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους καθώς το γέλιο άμα τη εμφανίσει. Ποιο είναι το άγχος τους; Να τα πάρουμε τώρα που μας τα δίνουν, γιατί δεν ξέρει κανείς τι γίνεται αύριο. Κρίμα όμως γιατί με αυτό τον τρόπο οδηγούνται στη φθορά και το “αύριο” που φοβούνται, έρχεται πολύ πιο γρήγορα. Ο Ψάλτης όμως αντέχει γιατί έχει τη μεγάλη προίκα του ταλέντου του.
Αν και η επιτυχία τόσο στο σινεμά, όσο και στο θέατρο, ήταν τεράστια, η τηλεόραση δεν έδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για τον Στάθη Ψάλτη στη δεκαετία του ΄80. Όπως συνέβη με τους περισσότερους ηθοποιούς αυτής της γενιάς που αδικήθηκαν από την τηλεόραση, έτσι έγινε και με τον Στάθη Ψάλτη. Ήταν τόσο έντονη η παρουσία τους όταν το βίντεο σαν τσουνάμι μπήκε στα σπίτια όλων, που τον έβλεπες όποτε ήθελες στη μικρή οθόνη. Κι όμως ο Ψάλτης, έπαιξε μόνο σε τέσσερις βιντεοταινίες (σε καμία δεν είχε συμπρωταγωνίστρια την Καίτη Φίνου) ενώ στην τηλεόραση, εκτός από κάποια γκεστ, θα εμφανιστεί στο Καλημέρα ζωή του Νίκου Φώσκολου στον Αντ1, ως Λαέρτης Ρωμανός και όσοι δεν τον έχουν δει σε δραματικό ρόλο, θα τον ανακαλύψουν εδώ. Πώς όμως έχει περάσει στη συνείδηση του κόσμου, ότι ο Ψάλτης έκανε βιντεοκασέτες;
Η παρανόηση ξεκινά από το μπέρδεμα της κυκλοφορίας των κινηματογραφικών του ταινιών σε βίντεο. Αυτές οι ταινίες είναι γυρισμένες για το σινεμά κι όταν επικράτησε το βίντεο, κυκλοφόρησαν σε βιντεοκασέτες. Ταινίες που γύρισε αποκλειστικά για το βίντεο, είναι τέσσερις: Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά ο Ψάλτης μένει (1987), Και πετάει και πηδάει (1988), Ερωτιάρης από κούνια (1989) και Ο εραστής (1990). Όπως καταλαβαίνουμε κι από τους τίτλους, υποδύθηκε τον εραστή και τον ακαταμάχητο γυναικοκατακτητή, ιδιότητες που είχε και στη ζωή του άλλωστε με πολλά φλερτ και με πολλές κατακτήσεις στο γυναικείο φύλο.
Έγινε σκηνοθέτης για να σκηνοθετήσει και τη ζωή του, κυρίως τη συντροφικότητα του. Δεν ήταν από τους ανθρώπους που γύριζε και το άλλο μάγουλο, δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, ήταν δυνατός και σκληρός με τους σκληρούς. Υπήρξε από τους ελάχιστους Έλληνες κωμικούς που ανέβαζε καινούργια ελληνικά έργα με συνέπεια και υπηρέτησε πιστά την επιθεώρηση, που την θεωρούσε το πιο δύσκολο θεατρικό είδος. Στο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, στο Πάνθεον, είχαμε την ευκαιρία να τον δούμε ως παραμάνα, ενώ αμέσως μετά, έκανε περιοδεία με την παράσταση Όλοι μαζί τη φάγαμε σε παραγωγή των Αφών Τάγαρη. Μέσα από τις ταινίες της δεκαετίας του ΄80, ο Στάθης Ψάλτης παραμένει ζωντανός στις καρδιές μας και φωνάζει πάντα στην Κούλα του: Κούλα μ΄ακούς; Πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος…
Σχόλια για αυτό το άρθρο