Με αφορμή την Επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα προχώρησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της παραγωγής μιας νέας πολυσχιδούς και πολυπρόσωπης εικαστικής έκθεσης που αγκαλιάζει και φωτίζει ιστορικά γεγονότα και αγωνιστές με ιδιαίτερο τοπικό ενδιαφέρον για τον Δήμο των Κορινθίων, προτείνοντας την ιδέα ενός νέου απεικονιστικού αφηγήματος με επίκεντρο τον άγνωστο στους περισσότερους Κορίνθιο ήρωα Χατζηγιάννη Μερτζέλλο ή Σοφικίτη. Το σχεδιασμό του ιστορικού και εικαστικού αφηγήματος και την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια Ίρις Κρητικού.
Σε διοργάνωση του Ιδρύματος, με την έμπρακτη στήριξη του Δήμου Κορινθίων και απολαμβάνοντας της θερμής φιλοξενίας από το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και με τη γενναιόδωρη αρωγή των χορηγών του, το εικαστικό αυτό αφιέρωμα, κοινό όραμα μιας ομάδας ανθρώπων που εργάστηκαν σκληρά για να το υλοποιήσουν, είναι πλέον γεγονός. Τεκμήριο αυτού και η συνοδευτική έκδοση, κοσμημένη με τα ζωγραφικά και τα τρισδιάστατα έργα 65 διακεκριμένων Ελλήνων εικαστικών που μετέτρεψαν τα ετερόκλητα τεκμήρια της ιστορικής έρευνας, σε εξαιρετική οπτική πρώτη ύλη.
Πριν ανοίξει η έκθεση για το κοινό, ο εξαιρετικός Αντώνης Κοκολάκης οργάνωσε μαζί με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα και τον Δήμο Κορινθίων, δημοσιογραφική αποστολή από την Αττική για να δούμε πρώτοι απ΄όλους τη σημαντική αυτή έκθεση με τίτλο: …Άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…
Στο δημοσιογραφικό κάλεσμα ανταποκρίθηκαν οι: Βασίλης Νάτσιος, Σπύρος Σιακαντάρης, Μαρίνα Λαχανά, Νίκος Ελευθερίου, Αλέξανδρος Καρατζάς, Τάσος Ντερτιλής, Γκαμπριέλα Παπαευθυμίου, Γιάννης Συμεωνίδης, Αρχοντούλα Πέτρου, Έλενα Χατζοπούλου, Παναγιώτης Μακρίδης, Μαρία Κάκαλη, Αφροδίτη Ερμίδη, Ρέα Κατσανεβάκη, Πόλα Τσώνη, Αριστέα Κοντοζόγλου.
Μαζί με τον Αντώνη Κοκολάκη που οργάνωσε όλη την αποστολή άψογα, πριν την επίσκεψη μας στην έκθεση, φάγαμε υπέροχα στη διάσημη ταβέρνα Καλάδα, όπου μας περίμεναν η Πρόεδρος του Καλογεροπουλείου Ιδρύματος, Μαρία Χρισταρά, ο δημοσιογράφος από την Κόρινθο, Θύμιος Tσάρμπος και η Ιστορικός Τέχνης και Επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού. Η Καλάδα, με το φιλικό περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα και περιστοιχισμένη από δέντρα, ήταν το ιδανικό μέρος για μια μικρή απόδραση από τη καθημερινότητα (δες αναλυτικά εδώ)
Στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου όπου φιλοξενείται η έκθεση, μας υποδέχτηκε ο αξιότιμος Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος μαζί με την Έφορο Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, Τόνια Τζαναβάρα. Η Ίρις Κριτικού μας ξενάγησε στην εξαιρετική έκθεση και εκτός των άλλων, μάθαμε ότι το πορτραίτο του Χατζηγιάννη Μερτζέλλου δεν διασώζεται. Διασώζονται όμως, μέσω του φακέλου των 42 περίπου επιστολών που, κατόπιν δωρεάς του δισεγγόνου του Νικολάου Θεόδωρου προς το Ελληνικό κράτος, φυλάσσονται στο Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ο ηρωικός βίος και η πατριωτική προσφορά του. Πολλά οφείλει επίσης η παρούσα έκθεση στον μελετητή του Χατζηγιάννη Μερτζέλλου, κ. Αναστάσιο Λυμπερίου. Το ιστορικό χρονολόγιο που ο ίδιος συνέταξε, συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση, συμπληρώνοντάς την με ευμέγεθες και ευπρόσδεκτο ιστορικό πλαίσιο. Η Ίρις Κριτικού επισήμανε επίσης ότι: “Το τοπίο της Κορίνθου μέσα από δεύτερες «αναγνώσεις» ιστορικών ευρωπαϊκών ελαιογραφιών και χαρακτικών, τα ιστορικά ενθυμήματα του Αγώνα, τα αντικείμενα και τα πολεμικά εξαρτήματα εποχής (όπλα, ενδύματα, κοσμήματα, κεντήματα και άλλα λογής προικώα που ενδεχομένως θυσιάστηκαν στον μεγάλο σκοπό) του ίδιου και της συζύγου του Αικατερίνης, με επίπονη χειρωναξία σχεδιασμένα και ξαναπλασμένα με παραδοσιακές τεχνικές, οι ρευστές τρυφερές φιγούρες των τέκνων του, οι εξιστορήσεις των δικών του επιστολών και οι επιστολές σπουδαίων τρίτων προσώπων προς τον Χατζηγιάννη Μερτζέλλο (όπως για παράδειγμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που εξαίρει το ήθος και τη δράση του) και, κυρίως, το φανταστικό πορτραίτο του με τις γοητευτικές διαφορετικές απεικονιστικές εκδοχές, η σκιαγράφηση της ηρωικής μορφής του μέσα στον χωροχρόνο, τα πολύτιμα και κοπιαστικά σταχυολογημένα στοιχεία για τον ίδιο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και του στενού κύκλου του βίου του, αλλά ακόμη, η εν γένει γόνιμη φαντασία των συμμετεχόντων που καλείται να ιχνηλατήσει τα βήματα και τις πράξεις του ήρωα στην περιοχή, στα πεδία όπου έδρασε και πολέμησε, ξεδιπλώνονται με 65 διαφορετικούς αναπάντεχους τρόπους», «…τρέπονται εντέλει στις ενεργοποιημένες πηγές και την αναβλύζουσα πρώτη ύλη των σύγχρονων έργων του αφηγήματος”
Μερικά από τα έργα που θα θαυμάσετε στην έκθεση:
Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου και μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε τον κατάλογο που είναι ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη σας.
Στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, αξίζει να δείτε και τη μόνιμη συλλογή του Κορίνθιου καλλιτέχνη Σωτήρη Πυλαρινό, η οποία βρίσκεται εκεί μετά από προσωπική επιθυμία του ίδιου, όπως εκφράστηκε στη διαθήκη του. Υπάρχουν έργα από το ατελιέ του ζωγράφου, όσο και μια σειρά σημαντικών έργων διάσημων δημιουργών από την προσωπική συλλογή του.
Μετά την επίσκεψή μας στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου και τη συνάντηση με τόσους σημαντικούς ανθρώπους και προσωπικότητες, η ημέρα ολοκληρώθηκε με καφεδάκι και κους κους στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου… Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία!
Σχόλια για αυτό το άρθρο