Εντυπωσιακά αρχοντικά, γραφικά σοκάκια, παλιά σπίτια, όμορφες παραλίες, ουζάκι και κρασάκι, ιαματικά νερά, παρθένο ελαιόλαδο, πολύτιμη γαστρονομία, πληθώρα αρχαιολογικών χώρων, πολιτιστική κληρονομιά και ανεξάντλητη ιστορική παράδοση συναντάς σε κάθε γωνιά στο πανέμορφο νησί της Λέσβου. Όμως η Λέσβος διαθέτει μοναδικό πλούτο γεωλογικών μνημείων, τοπίων φυσικού κάλλους και περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος με κορωνίδα το Απολιθωμένο Δάσος που αποτελεί κορυφαίο διατηρητέο μνημείο της φύσης, ένα από τα σημαντικότερα σε παγκόσμια κλίμακα.
Η ανάδειξη των γεωλογικών και φυσικών θησαυρών της Λέσβου και της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ των πετρωμάτων, των απολιθωμάτων, των εδαφών, των φυτών και των ζώων με τον άνθρωπο, καθώς και η αξιοποίησή τους ως βιώσιμη ανάπτυξη, συμβάλλουν στην αποτελεσματική προστασία και τη διατήρησή τους για τις επόμενες γενιές. Όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της Λέσβου μαζί με το περίφημο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οδήγησαν στο να αναγνωριστεί από την Unesco ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο.
Ο χρόνος και το κύμα συνεχίζουν να αποκαλύπτουν απολιθωμένα τμήματα φυτικών οργανισμών που έζησαν στο μακρινό παρελθόν. Το Απολιθωμένο Δάσος, αυτό το εντυπωσιακό πάρκο των εκατοντάδων μικρών και μεγάλων απολιθωμένων κορμών με τις αμέτρητες αποχρώσεις του κόκκινου του κίτρινου, του πράσινου και του καστανού, είναι μια αλησμόνητη εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις, όσες φορές και να επισκεφτείς το νησί. Για μένα ήταν η τρίτη φορά που περπάτησα ξανά στο Πάρκο Σιγρίου και θαύμασα τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα και τους απολιθωμένους κορμούς που διατηρούν άριστα τα χαρακτηριστικά τους, χάρη στην εκπληκτική δουλειά και τον ανεκτίμητο κόπο που προσφέρουν όλοι όσοι συνεργάζονται με αυτό. Μια έμπειρη ομάδα στελεχών, γεωλόγων, συντηρητών, τεχνικών ανασκαφής και συντήρησης και ειδικευμένων εργατοτεχνιτών, εργάζονται με επιμονή, υπομονή, πάθος και αφοσίωση, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, όλες τις εποχές του χρόνου, προκειμένου να φέρνουν σε πέρας ένα ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο έργο σωστικών επεμβάσεων για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους. Στην κορυφή όλης της ομάδας, ο διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους καθηγητής Νίκος Ζούρος και ο υπεύθυνος για το ερευνητικό τμήμα του Μουσείου, γεωλόγος Ηλίας Βαλιάκος στους οποίους αξίζουν χίλια μπράβο και συγχαρητήρια!
Η πρόσφατη επίσκεψη μου έγινε μέσω του ολοκαίνουργιου δρόμου, μήκους 46,7 χλμ. Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καλλονή με το Σίγρι (ένα υπέροχο έργο από την Άκτωρ, μέλος του ομίλου Intrakat) προσφέρει περισσότερες προοπτικές ανάπτυξης, ταχύτερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λέσβου και θα αναδείξει κι άλλο το Απολιθωμένο Δάσος του νησιού, που αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο Γεωλογικής Κληρονομιάς. Το έργο αυτό, προσφέρει αναβάθμιση και ενισχυμένη οδική ασφάλεια και μειώνει σημαντικά τη χρονοαπόασταση μεταξύ Καλλονής και Σιγρίου, καθώς παρακάμπτει σε μεγάλο βαθμό την παλιά διαδρομή, η οποία περνούσε μέσα από χωριά και οικισμούς.
Στο πλαίσιο της εργολαβίας, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αρχαιολογικές εργασίες που εντόπισαν χιλιάδες ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους τα περισσότερα οποία εκ των οποίων αναδείχθηκαν επί τόπου, δημιουργώντας ουσιαστικά έναν αυτοκινητόδρομο – μουσείο, μοναδικό στην Ευρώπη, ενώ δημιουργήθηκαν ειδικοί χώροι που προσφέρουν πανοραμική θέαση στο σπάνιο φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε για 50 διαφορετικά είδη φυτών στην περιοχή του απολιθωμένου δάσους. Η επιστημονική έρευνα στα πάνω από 40.000 ευρήματα, δείχνει ότι έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των διαφορετικών ειδών της χλωρίδας του απολιθωμένου δάσους. Σχεδόν 150 διαφορετικά είδη έχουν ανακαλυφθεί και η έρευνα συνεχίζεται.
Το Απολιθωμένο δάσος διαθέτει τέσσερα υπαίθρια πάρκα και το Μουσείο. Τα τέσσερα υπαίθρια πάρκα του Απολιθωμένου Δάσους το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας, το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια και το Θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης. Είναι δυνατή η επίσκεψη μετά από συνεννόηση ακόμη και εκτός της περιόδου λειτουργίας τους. Στο πρώτο επισκέψιμο πάρκο στο Σιγρί, μια πληθώρα απολιθωμένων κορμών και ένα πανάρχαιο οικοσύστημα χλωρίδας εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη, όποια χρονική περίοδο βρεθεί εκεί.
Ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός Σεκόιας, μήκους 22 μέτρων, ο μεγάλος όρθιος κορμός πρωτόγονου πεύκου με το μεγάλο χαρακτηριστικό ριζικό σύστημα, οι δεκάδες ιστάμενοι κορμοί πεύκων, κυπαρισσιών και σεκόιας, πυκνά κατανεμημένοι, ο μοναδικός δίδυμος κορμός – διακλαδισμένος σε δύο όμοια τμήματα – του ιδιαίτερου είδους Πεύκου που για πρώτη φορά παγκοσμίως αλλά και ο γιγάντιος κορμός σεκόιας, ύψους 7,02 μέτρων, το υψηλότερο ιστάμενο απολιθωμένο δένδρο στον κόσμο, προκαλούν τον θαυμασμό και ενθουσιώδη σχόλια των περιηγητών. Μέσα από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια, ο περίπατος στο Απολιθωμένο Δάσος είναι προσβάσιμος για τον καθένα.
Κατά μήκος των περιπατητικών διαδρομών μπορείτε να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε τα πιο σημαντικά ευρήματα του χώρου, τις ρίζες των απολιθωμένων δένδρων, που διατηρούνται σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύοντας ότι τα δέντρα απολιθώθηκαν στη φυσική τους θέση. Εντυπωσιακοί ιστάμενοι απολιθωμένοι κορμοί αγγειόσπερμων και κωνοφόρων δένδρων με μοναδικά χρώματα και πληθώρα απολιθωμένων κλαδίσκων, φύλλων και κώνων ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας ξεπροβάλλουν από τα στρώματα της ηφαιστειακής στάχτης που τους περιβάλλει. Παράλληλα, στο χώρο του Πάρκου μπορείτε να θαυμάσετε τα μεγάλα τμήματα απολιθωμένων κορμών που έχουν μεταφερθεί για φύλαξη στο χώρο. Το λεπτόκοκκο ηφαιστειακό υλικό συντέλεσε στη διατήρηση ευαίσθητων τμημάτων φυτών, όπως κλαδίσκοι, φύλλα αγγειόσπερμων δένδρων διάφορα είδη της οικογένειας των Δαφνίδων, όπως τα φύλλα της κανέλλας , καρποί καθώς και τμήματα ριζικών κόμβων. Στον ορίζοντα αυτό ανακαλύφθηκε χλοοτάπητας με πληθώρα κλαδίσκων, βελόνες και κώνων πεύκης.
Tο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους πέρα από τα εντυπωσιακά απολιθωμένα δένδρα που φιλοξενεί, αναδεικνύει τη μοναδικότητα του και με τις άγριες ορχιδέες που βρίσκονται στην περίοδο ανθοφορίας τους. Το Πάρκο, έκτασης 500 στρεμμάτων αποτελεί ένα σπάνιο βιότοπο για τις άγριες ορχιδέες, διαθέτει πλούτο ενδημικών ειδών φυτών και κατά την περίοδο της ανθοφορίας, είναι μια ιδανική θέση για την παρατήρηση και αναγνώριση της άγριας χλωρίδας στη Δυτική Λέσβο. Στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους φύονται αρκετά είδη ορχιδέας όπως η Ophrys tenthredinifera η Ophrys umbilicata, η πολυλυάριθμη Ophrys papilionaceae ssp. heroica, καθώς και το είδος Ophrys mammosa.
Scan στην είσοδο και έχεις όλες τις πληροφορίες στο κινητό σου τηλέφωνο
Η ετυμολογία του όρου γεωπάρκο, παραπέμπει στη Γαία, τη μητέρα γη, και στην ανάδειξη της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με τη γη και το περιβάλλον του. Η έννοια του γεωπάρκου συνεπώς, δεν αποτελεί απλό συνώνυμο ενός γεωλογικού πάρκου αλλά διαθέτει μια ολιστική θεώρηση του έμβιου και του αβιοτικού περιβάλλοντος, των φυσικών και πολιτιστικών πόρων μια περιοχής στο οποίο προστατεύονται θέσεις γεωλογικού και γεωμορφολογικού ενδιαφέροντος. Σχηματίστηκε πριν από είκοσι εκατομμύρια χρόνια από ηφαιστειογενή δραστηριότητα. Λάβα και ηφαιστειογενή στάχτη που ονομάζεται σποδός κάλυψαν το τοπίο και μέσω χημικών διαδικασιών δημιούργησαν αυτό που βλέπουμε σήμερα. Από το 2012, το σύνολο του νησιού είναι γεωπάρκο.
Η αναγνώριση της Λέσβου ως Γεωπάρκο, αποτελεί ένα “σήμα ποιότητας” για το νησί στο σύνολό του, αφού με αυτόν τον τρόπο, η Λέσβος αναβαθμίστηκε ως ένας διακριτός προορισμός ποιότητας, ικανός μα προσελκύσει υψηλού επιπέδου και απαιτήσεων επισκέπτες, που αξιολογούν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά ως στοιχεία ενδιαφέροντός τους. Η Λέσβος πορεύεται στην ιστορία με αγάπη και γνώση στις τέχνες και τις επιστήμες και διδάσκει φιλοξενία. Αποτελεί μία σταθερά ομορφιάς και ποιότητας και ένα εμβληματικό νησί της Ελλάδας μας. H επίσκεψη στο νησί και στο Απολιθωμένο Δάσος είναι ανεκτίμητη εμπειρία ζωής για όλους μας.
Το οδοιπορικό στο Απολιθωμένο Δάσος σε βίντεο:
Πάρκα Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Σχόλια για αυτό το άρθρο