Ένα από τα πιο απαιτητικά και δύσκολα μιούζικαλ ανέβηκε στο θέατρο Βadminton. To Sweet Charity του Bob Fosse, η γνωστή κινηματογραφική επιτυχία με την Shirley MacLaine, έφερε την πιο αισιόδοξη, αστραφτερή, ακαταμάχητη όψη της Νέας Υόρκης στην Αθήνα με πρωταγωνίστρια την Σμαράγδα Καρύδη. Το έργο έχει παρουσιαστεί άλλες τρεις φορές στη χώρα μας, το 1975 και το 1979 από την πρωτοπόρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, και το 1993 από την Σμαρούλα Γιούλη. Η Καμπίρια (όπως ήταν ο τίτλος) της Αλίκης, στηριζόταν αποκλειστικά σε εκείνη (τα τραγούδια σε ελληνική απόδοση του Παύλου Μάτεσι είναι αξεπέραστα και αγαπημένα, γεγονός που οφείλεται και στην κυκλοφορία τους σε δίσκο τότε, ώστε να τα γνωρίζουν και οι επόμενες γενιές, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στις μέρες μας), ενώ η Σμαρούλα Γιούλη το είχε ανεβάσει με τον αυθεντικό τίτλο, Sweet Charity, και πιο κοντά στο original θεατρικό, που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Palace Theater το 1965 για 608 παραστάσεις, ενθουσιάζοντας κοινό και κριτικούς και συγκεντρώνοντας εννέα υποψηφιότητες για Tony, από τις οποίες απέσπασε το Tony καλύτερης χορογραφίας, καθώς και το Outer Critics Circle Award για την καλύτερη παράσταση. Στο ρόλο της Sweet Charity ήταν η σύντροφος του Bob Fosse Gwen Verdon.
Τώρα, το Sweet Charity ανεβαίνει σε μια λαμπερή παραγωγή του Badminton, εφάμιλλη των αντίστοιχων του Broadway και του West End. Για την παραγωγή του Badminton, τη σκηνοθεσία και την αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας του Fosse αναλαμβάνει ο κορυφαίος χορογράφος, τιμημένος με βραβείο Tony, Chet Walker. Ο Walker υπήρξε μαθητής του Fosse και χόρεψε σε τέσσερα μιούζικαλ του μέντορά του, ενώ είναι ο ιθύνων νους πίσω από το περίφημο μιούζικαλ Fosse (1999), που προτάθηκε για εννέα Tony και βραβεύτηκε με τέσσερα!
Στον κεντρικό ρόλο της Charity η Σμαράγδα Καρύδη, με συμπρωταγωνιστές (αλφαβητικά) τους Νίκο Αρβανίτη (στο ρόλο του Herman), Σταύρο Ζαλμά (Vittorio Vidal), Μέμο Μπεγνή (Oscar), Νάντια Μπουλέ (Helene), Ντορέττα Παπαδημητρίου (Nickie Pignatelli),Ιβάν Σβιτάιλο (Big Daddy). Μαζί τους παίζουν και τραγουδούν η Shaya, η Idra Kayne, ο Δημήτρης Γαλάνης κι ένας μεγάλος θίασος ηθοποιών, χορευτών και μουσικών. Το κείμενο απέδωσαν με πολύ κέφι στα ελληνικά ο Γιώργος Καπουτζίδης με τον Σταμάτη Πατρώνη, την ελληνική εκδοχή των στίχων επιμελήθηκε ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, τα σκηνικά ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Τότα Πρίτσα και τη μουσική διεύθυνση ο Αλέξιος Πρίφτης.
Πολύ καλή η επιλογή όλων των ηθοποιών και των χορευτών, ο Ιβάν Σβιτάιλο αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πόσο χρήσιμος είναι με το ταλέντο του σε τέτοια έργα, ο Μέμος Μπεγνής είναι στα καλύτερά του και φωνητικά ο πιο σωστός από όλους, η Νάντια Μπουλέ και η Ντορέττα Παπαδημητρίου εξαιρετικές στους ρόλους τους, με καλύτερη στιγμή τους το θρυλικό Big spender, ο Σταύρος Ζαλμάς διαθέτει την απαραίτητη σκηνική φυσιογνωμία για το ρόλο του κινηματογραφικού σταρ και πάνω από όλους και όλα, η Σμαράγδα -Hope Charity Valentine- Καρύδη.
H Σμαράγδα Καρύδη διαθέτει ήδη μεγάλη εμπειρία από το θέατρο, αξιοποίησε τις δυνάμεις της, για να υποδυθεί την Charity, ρόλος που απαιτεί όχι τυχαία υποκριτικά προσόντα. Η Charity θα μπορούσε να εξοντώσει οποιονδήποτε, όχι όμως και την Σμαράγδα, που είναι υπέροχη από την αρχή μέχρι το φινάλε, και σε ξαφνιάζει σκηνή σκηνή με το ταλέντο της και στην πρόζα και στο τραγούδι και στο χορό. Στο τελευταίο ειδικά -που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι στο συγκεκριμένο μιούζικαλ- είναι άψογη. Προσέξτε την στο I’ m a brass band (είμαι η μπάντα με τα χάλκινα) που αν και έχουν περάσει δυόμιση ώρες που βρίσκεται πάνω στη σκηνή συνεχώς, αποθεώνεται από το κοινό δικαίως.
Η θεατρική σκηνή είναι αδυσώπητη. Εκεί πάνω δεν μετρά τίποτα από όλα όσα αποτελούν εγγύηση στα άλλα επαγγέλματα για κάποια επιτυχία. Ούτε τα μέσα, ούτε η προβολή, ούτε μόνο η ομορφιά είναι αρκετά. Άμα δεν σε σηκώνει το σανίδι κι αν δεν σε θέλει το κοινό, η θεατρική σου πορεία είναι καταδικασμένη. Και την Σμαράγδα Καρύδη και τη θέλει το κοινό και την παρασηκώνει το σανίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι το Badminton ήταν γεμάτο μέχρι τις τελευταίες σειρές, με κοινό όλων των ηλικιών, που δεν γνώριζαν όλοι την ιστορία του Sweet Charity, ούτε την ταινία είχαν δει (δεν είναι άλλωστε υποχρεωμένοι οι θεατές να γνωρίζουν από πριν το τι θα δουν, αυτό είναι υποχρέωση της παράστασης να βάλει μέσα το κοινό και να του μάθει το έργο), πολλοί δεν ήξεραν καν, ότι θα δουν μιούζικαλ. Αυτό όμως που ήξεραν όλοι, ήταν η Σμαράγδα. Και είναι σημαντικό στις μέρες μας να υπάρχουν ηθοποιοί που το κοινό τους ακολουθεί, τους εμπιστεύεται, τους βάζει πιο ψηλά από άλλους και τους έχει στην καρδιά τους ως τους πιο αγαπημένους τους. Η Σμαράγδα Καρύδη είναι μία τέτοια περίπτωση. Σαν Sweet Charity -στην πιο ολοκληρωμένη από όλες τις απόψεις παρουσία της στο θέατρο- ανεβάζει τα στάρνταντς για το μιούζικαλ στην Ελλάδα (ευθύνεται και το θέατρο Badminton για αυτό με τις υψηλές και άρτιες παραγωγές του) και δίνει ξανά στο κοινό τη χαμένη αίγλη του, που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια να βλέπει μουσικές παραστάσεις με ηθοποιούς που δεν παίζουν, δεν τραγουδούν και δεν χορεύουν. Στο Sweet Charity, αυτό δεν συμβαίνει! Είναι μια σπάνια θεατρική απόλαυση. Μπράβο στην Σμαράγδα και σε όλους.
Μην το χάσετε, θα πάθετε πλάκα με την Σμαράγδα Καρύδη και όπως τραγουδάει η Charity, θα τραγουδάτε κι εσείς στο Badminton:
Να με έβλεπαν εδώ τα φιλαράκια μου,
να πίνω σαν κυρία τα ποτάκια μου,
να δουν οι γκιόσες τι αξίζω κι εγώ,
τι σένιους άντρες στο πλευρό μου τραβώ,
θα πάθουνε πλάκα άμα με έβλεπαν εδώ…
Από το Chicago της έλεγα ότι είναι η ιδανική να κάνει το Sweet Charity. Την ίδια γνώμη με μένα -ευτυχώς- είχαν ο Μιχάλης και η Vanessa Aδάμ και επιτέλους η Σμαράγδα έγινε Τσάριτυ!
Ιβάν Σβιτάιλο και Νίκος Αρβανίτης στο καμαρίνι τους
- Σκηνοθεσία – Χορογραφία:
Chet Walker - Κείμενο:
Neil Simon - Μουσική:
Cy Coleman - Απόδοση Κειμένου:
Γιώργος Καπουτζίδης – Σταμάτης Πατρώνης - Απόδοση Στίχων:
Γεράσιμος Ευαγγελάτος - Σκηνικά:
Γιώργος Πάτσας - Κοστούμια:
Τότα Πρίτσα - Μουσική Διεύθυνση:
Αλέξιος Πρίφτης - Ηθοποιοί:
Σχόλια για αυτό το άρθρο