Και τι δεν είχε το φετινό Μουσικό Φεστιβάλ Χίου! Συναυλίες κλασικής, βαλκανικής, σύγχρονης μουσικής, ρεμπέτικου, τζαζ, μουσικές παραστάσεις, ποίηση και φινάλε με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Το 7ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου ήταν φέτος πιο συναρπαστικό από ποτέ! Η Olga Holdorff Μυριαγκού και ο Λευτέρης Βενιάδης οι οποίοι υπογράφουν την καλλιτεχνική διεύθυνση, παρουσίασαν ένα πολυσυλλεκτικό και ποικίλο μουσικό φεστιβάλ που αποτελεί πλέον θεσμό για το υπέροχο νησί της Χίου.
Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση όλων των ημερών του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου
Οι συναυλίες μουσικής δωματίου με διακεκριμένους σολίστ από όλον τον κόσμο, που ανοίγουν κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, αποτελούν πλέον μια αγαπημένη παράδοση του φεστιβάλ, την οποία το κοινό ακολουθεί πιστά. Αυτή τη φορά, η βιολονίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Όλγα Holdorff Μυριαγκού υποδέχτηκε δύο πολύπλευρους μουσικούς, την πολωνικής καταγωγής βιολονίστα, Maria Jadziewicz, και τον αυστραλιανής καταγωγής βιολοντσελίστα Martin Smith. Μαζί ερμήνευσαν διάσημα έργα των Françaix, Eisler και το θρυλικό έργο του Bach, Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ.
Ο ατμοσφαιρικά φωτισμένος αύλειος χώρος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Μεστά, πλημμύρισε με τις λεπτές αποχρώσεις των ήχων από το βιολί της Όλγας Holdorff Μυριαγκού, τη βιόλα της Maria Jadziewicz και το τσέλο του Martin Smith. Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος συνόδευσε το άνοιγμα του 7ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου 2023.
Tο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου παρουσίασε στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, τη νέα του παραγωγή, με τίτλο «Λουκῆς Λάρας» βασισμένη στο ομότιτλο λογοτεχνικό έργο του Δημήτριου Βικέλα. Το κείμενο, που μεταφέρθηκε για πρώτη φορά επί σκηνής με τη μορφή μουσικής αφήγησης για φωνή και βιολοντσέλο, ακολουθεί τη διαδρομή μιας «αντιηρωικής» μορφής των χρόνων του αγώνα, που βιώνει την τραγωδία της Σφαγής της Χίου, απέχοντας όμως κατά πολύ από την ατμόσφαιρα των πατριωτικών εξάρσεων και των ηρωικών υμνολογιών της εποχής του.
Τη σύλληψη και σύνθεση υπογράφει ο καλλιτεχνικό διευθυντής του Φεστιβάλ, Λευτέρης Βενιάδης, ο οποίος σημειώνει: «Μεγαλωμένος στη Χίο, αισθάνομαι το βάθος και το περιεχόμενο του γραπτού αυτού λόγου και αντιλαμβάνομαι ότι το ιστορικό πλαίσιο εκείνης της εποχής τέμνεται με κάποιον τρόπο με τη σημερινή πραγματικότητα». Στην παράσταση συμμετείχαν ο ηθοποιός Κώστας Μπερικόπουλος και οι Nίκος Ζιάζιαρης και Αλέξανδρος Μποτίνης.
Συντελεστές:
Λευτέρης Βενιάδης: Μουσική σύνθεση, σύλληψη, σκηνοθετική επιμέλεια
Δημήτρης Χαλιώτης: Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθετική επιμέλεια
Σάκης Μπιρμπίλης: Φωτισμοί, εικαστική επιμέλεια
Κώστας Μπερικόπουλος: Ηθοποιός
Nίκος Ζιάζιαρης: Ανδρική φωνή
Αλέξανδρος Μποτίνης: Βιολοντσέλο
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης: Ηχοληψία
Αιμιλία Καραντζούλη: Βοηθός
Από τη Ζυρίχη στις Οινούσσες. Οι Ελβετοί EnsembLesAlpes ήρθαν από τη χώρα τους προκειμένου να μυήσουν το κοινό του Φεστιβάλ σε ξεχασμένα αριστουργήματα Ελβετών συνθετών από την κλασική, ρομαντική και σύγχρονη περίοδο. Το κονσέρτο των διεθνούς φήμης σολίστ Matthias Bruns (Violin), Ola Sendecki (Violin) Agnes Mauri (Viola) και Samuel Justitz (Cello) με έργα των Ernest Bloch and Thüring Bräm παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο Οινουσσών και στη συνέχεια στο Κτήμα Σπύρου Στεφάνου, στον Κάμπο.
Το EnsembLesAlpes ιδρύθηκε το 2020 και αποτελείται από διεθνούς φήμης σολίστ, που έχουν βάση τους την Ελβετία και θέλουν να κάνουν γνωστά στο ευρύ κοινό έργα που οριοθετούν με λυρισμό εικόνες από πανοραμικά τοπία των Άλπεων.
Συντελεστές:
Matthias Bruns: Βιολί
Ola Sendecki: Βιολί
Agnes Mauri: Βιόλα
Samuel Justitz: Βιολοντσέλο
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με τον οργανισμό ΔΗΩ, που συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ανοίγοντας ένα δημιουργικό διάλογο μεταξύ εικαστικών τεχνών και μουσικής, οργανώθηκε φέτος μια συναυλία με τραγούδια από όλο τον κόσμο, στα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο της Χίου.
Μια μουσική γιορτή, ένα ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου, με τους συμμετέχοντες στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρόσφυγες του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, σε διδασκαλία της Ανδριάννας Νεαμονίτη. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σε συνεργασία με το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο και την Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το ρεπερτόριο της συναυλίας βασίστηκε στη θεματολογία της εικαστικής έκθεσης Το Παρελθόν Είναι Μια Ξένη Χώρα.
Συντελεστές:
Ανδριάννα Νεαμονίτη: Διδασκαλία – Διεύθυνση
Γεωργία Αποστολίδη: Πιάνο, καχόν
Συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρόσφυγες του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου
Συντελεστές:
Ορχηστρικό και Χορωδιακό σύνολο των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Χίου
Φαίδρα Γιαννέλου, Μιχάλης Πιλαβάς: Διδασκαλία
Μιχάλης Πιλαβάς: Ιστορική έρευνα, επιμέλεια κειμένων
Με αφορμή τα 90 χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη «Κοραής» παρουσίασαν στον αύλειο χώρο της, μια παραστατική ανάγνωση που βασίζεται στο βιβλίο ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ) του Μιχάλη Pichler Μυριαγκού, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2022 από τον εκδοτικό οίκο Άγρα.
Με βασικό σημείο αναφοράς το ποίημα «Η Πόλις» του Κ. Π. Καβάφη, ο Ελληνοαυστριακός δημιουργός έγραψε το λογοτεχνικό έργο ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ) κατασκευάζοντας και παραθέτοντας 44 παραλλαγές του ποιήματος του Καβάφη, οι οποίες ενθαρρύνουν πολλαπλές συγκριτικές αναγνώσεις. Τα ποιήματα διχοτομούνται, διπλασιάζονται, καθρεφτίζονται, αντιστρέφονται, περιστρέφονται και οι αφηγήσεις έρχονται να λειτουργήσουν με παρόμοιους τρόπους για τον θεατή. Το σύνολο της παράστασης παράγει μια αλυσίδα μετασχηματισμών, στην οποία κάθε έννοια που πραγματεύεται το έργο του Pichler Μυριαγκού μεταμορφώνει και μεταμορφώνεται.
Το έργο αποτυπώθηκε μουσικά και σκηνικά από την τοπική καλλιτεχνική κοινότητα της Χίου υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Θάνου Παπαδόγιαννη και του συνθέτη Παύλου Κατσιβέλη. Η παράσταση εγκαινίασε την έκθεση ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ) και την έναρξη της πρωτοβουλίας Ανοιχτό Ράφι για τις Έκδόσεις ως Έργα Τέχνης, σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη «Κοραής».
Συντελεστές:
Μιχάλης Pichler Μυριαγκός: Συγγραφέας
Θάνος Παπαδόγιαννης: Σκηνοθεσία
Παύλος Κατσιβέλης: Μουσική σύνθεση
Συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Χίου, υπεύθυνος καθηγητής: Μιχάλης Πιλαβάς
Οι Balkan Spirit Ensemble παρέα με τον ζωντανό θρύλο του καβάλ Nedyalko Nedyalkov (και μέντορα του καλλιτεχνικού διευθυντή της μπάντας, Vladimir Karparov ) εντυπωσίασαν με τη δεξιοτεχνία τους και τους εξαιρετικούς τζαζ αυτοσχεδιασμούς, τα σόλο τους, τις ευφάνταστες διασκευές τους, τη μοναδική ενέργεια τους επάνω στη σκηνή και τη φωνή της Katya Tasheva, που τραγούδησε με απαράμιλλη φυσικότητα και στα ελληνικά.
Η βραδιά χαράχτηκε στη μνήμη όλων όσοι βρέθηκαν στην παραλία Καρφά -και όχι μόνο από το νησί της Χίου- ως μια καθηλωτική συναυλία που, συνδυάζοντας τους ρυθμούς της βουλγαρικής, ελληνικής, ρουμανικής και σερβικής παράδοσης με την τζαζ, εξελίχθηκε σε ένα όμορφο καλοκαιρινό beach πάρτι με φόντο το Αυγουστιάτικο φεγγάρι.
Περισσότερα στο παρακάτω λινκ:
Moυσικό Φεστιβάλ Χίου: Μαγικό beach πάρτι με Balkan Spirit Ensemble & Nedyalko Nedyalkov
Το φινάλε του φετινού Μουσικού Φεστιβάλ Χίου έγραψε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, μαζί με την ιστορική μπάντα του, τους Σταύρο Λάντσια (πλήκτρα), Μιλτιάδη Παπαστάμου (ηλεκτρικό βιολί), Γιώτη Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και Μιχάλη Καπηλίδη (ντραμς) στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην περιοχή Καστρομηνά. Δύο δεκαετίες μετά τις πρώτες τους κοινές εμφανίσεις και τη ζωντανή ηχογράφηση στο θέατρο του Λυκαβηττού, οι σπουδαίοι μουσικοί συναντήθηκαν ξανά επί σκηνής για δεύτερο καλοκαίρι, για μία ηλεκτρική γιορτή με αγαπημένα τραγούδια, απρόσμενες διασκευές και αυτή την ολοζώντανη επιβεβαίωση της σχέσης μεταξύ των μουσικών και του κοινού, που συμβαίνει σε κάθε εμφάνιση του αγαπημένου τραγουδοποιού. Μια πολύτιμη μοιρασιά ψυχής που έριξε την αυλαία του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου 2023 με τον καλύτερο τρόπο!
Συντελεστές:
Σταύρος Λάντσιας: Πλήκτρα
Μιλτιάδης Παπαστάμου: Ηλεκτρικό βιολί
Γιώτης Κιουρτσόγλου: Ηλεκτρικό μπάσο
Μιχάλης Καπηλίδης: Τύμπανα
Αλκίνοος Ιωαννίδης: Ηλεκτρική κιθάρα, φωνή
Βαγγέλης Λάππας – Βασίλης Δρούγκας: Ηχοληψία
Μαρία Βενετάκη: Σχεδιασμός φωτισμών
Παραγωγή: Roll Out Vision Services
Επιμέλεια παραγωγής: Αθύρ
Φωτογραφίες: Αντώνης Λογοθέτης, Αντώνης Κατρακάζης
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και συμμετέχοντες που απογείωσαν το φετινό Μουσικό Φεστιβάλ Χίου!
Σχόλια για αυτό το άρθρο