Με motto τους την καταλυτική φράση του Ευγένιο Mπάρμπα: ”Η μόνη πραγματική δύναμη του θεάτρου είναι η άγρια ανάγκη εκείνων που το κάνουν και το πείσμα τους να μην αφήσουν τους εαυτούς τους να εξημερωθούν”, δύο άνθρωποι του θεάτρου που το αγαπούν, το νοιάζονται και έχουν καταθέσει εκτός από ψυχή και τα χρήματά τους γι’ αυτό, η intellectuall με σπουδές στην Αγγλία Καρίνα Ιωαννίδου, η οποία κρατά το τιμόνι επάξια χρόνια τώρα του τμήματος δημοσίων σχέσεων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και είναι διακεκριμένη και πολυβραβευμένη συγγραφέας- τιμήθηκε με δύο κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού- και ο επί σειρά ετών πρωταγωνιστής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, συγγραφέας και σκηνοθέτης Γρηγόρης Μήττας μιλούν αποκλειστικά στο Cosmopoliti για το ιστορικό θέατρο- στολίδι της Θεσσαλονίκης το θέατρο Φλέμιγκ, το νεοκλασικό εμβληματικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Φλέμινγκ, το οποίο παράγει πολιτισμό αδιάλειπτα με παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις με ουσία, ποιότητα και με φανατικό κοινό που το ακολουθεί, από ιδρύσεως του. Το δημιούργησαν εκ θεμελίων σχεδόν με αυταπάρνηση, μεράκι και με το ασίγαστο πάθος που έχουν για το θέατρο, αδιαφορώντας για το ρίσκο με μόνο τους μέλημα και σκοπό να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να προσφέρουν στο φιλοθεάμον κοινό της Θεσσαλονίκης αυτόν τον πολυχώρο και πυρήνα Τέχνης! Άλλωστε, είναι ευρέως γνωστό πόσες αξίες και προτερήματα φωτίζουν αυτούς τους δύο υπέροχους ανθρώπους! Ήθος, καλλιέργεια, πνευματικότητα, κομψοέπεια, ευγένεια, ταπεινοφροσύνη, τεράστια μόρφωση και γνώσεις επάνω στο αντικείμενο τους, προσωπικότητα που λάμπει σαν διαμάντι και ατέρμονη δημιουργικότητα. Είναι πρότυπα προς μίμηση για τη στάση ζωής τους και τον επαγγελματισμό τους! Ανακαλύψτε την ιστορία του θρυλικού θεάτρου Φλέμιγκ, καθώς ανακαλούν μνήμες γι’ αυτό και μας το περιγράφουν γλαφυρά μέσα από τα μάτια της ψυχής τους και του πλούσιου εσωτερικού τους κόσμου με τρυφερότητα και συγκινητικό τρόπο… Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και συγγραφέας, Γρηγόρης Μήττας μας αποκαλύπτει, επίσης, τις καινούργιες παραγωγές της χειμερινής σεζόν που είναι τα έργα ”Αδράστεια” σε δική του θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ιωάννη Χατζηιωαννίδη και τον θεατρικό μονόλογο της εξέχουσας , Καρίνας Ιωαννίδου, ”Απέ την πόλη έρχομαι”, σε σκηνοθεσία δική του. Η κυρία Καρίνα Ιωαννίδου και ο gentleman Γρηγόρης Μήττας, εργάτες του θεάτρου και του πολιτισμού και δημιουργοί του θεάτρου Φλέμιγκ με λαμπρό μέλλον και ιστορικό παρελθόν αποκλειστικά στο Cosmopoliti. Είναι άξιοι θαυμασμού!
Φέτος, το Θέατρο Φλέμινγκ συμπληρώνει επιτυχώς τρεις δεκαετίες παρουσίας στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το Θέατρο Φλέμινγκ ιδρύθηκε από τον σκηνοθέτη, ηθοποιό και δάσκαλο υποκριτικής Γρηγόρη Μήτα και τη θεατρική συγγραφέα Καρίνα Ιωαννίδου, το 1995. Έκτοτε, η λειτουργία του είναι αδιάλειπτη. Αρχικά το θέατρο έδρευε στο θρυλικό Θέατρο 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια μετεγκαταστάθηκε στο Θέατρο Φλέμινγκ, σε έναν χώρο ιδιαίτερα καλαίσθητο και φιλόξενο.
Το Θέατρο Φλέμινγκ «στεγάζει» τα όνειρα, τις αναζητήσεις και τις ευαισθησίες του ιδρυτών του, και ανεβάζει παραστάσεις και έργα, που φέρουν την καλλιτεχνική τους σφραγίδα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα αλλά και πιο ενεργά, δημιουργικά και με άποψη θέατρα καθώς παράγει πρωτογενές καλλιτεχνικό έργο. Από το μηδέν έως το τελικό αποτέλεσμα όλα «γεννιούνται» μέσα στο θέατρο. Έχει δημιουργήσει πυρήνα καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς της θεατρικής Τέχνης και «συστήνει» στο κοινό νέα έργα, νέους τρόπους σκέψης, φρέσκες ιδέες στηριζόμενο αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα θέατρο δίχως να δαπανά κρατικά χρήματα κάνει δουλειά ουσιαστική παράγοντας Πολιτισμό και μάλιστα, με πολύ μεγάλη επιτυχία αφού έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού.
Την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του θέατρου έχει ο Γρηγόρης Μήτας. Υπεύθυνη είναι η ηθοποιός- σκηνοθέτις Χριστίνα Μαγκάκη, άξιο στέλεχος του Φλέμινγκ, που υπηρετεί τη φιλοσοφία και τους πρωταρχικούς, ιδρυτικούς στόχους του θεάτρου.
30 χρόνια προσφοράς στον Πολιτισμό
Γ.Μ.: Πιστεύω πως δικαιωθήκαμε γιατί το Θέατρο Φλέμινγκ «έγραψε» τη δική του ιστορία στην πόλη, απέκτησε αφοσιωμένο κοινό και αποτέλεσε υγιές παράδειγμα και για άλλους καλλιτέχνες στη συνέχεια. Οραματιστήκαμε κάτι παράτολμο για την εποχή εκείνη σε μια πόλη που το θεατρόφιλο κοινό της «μεγάλωνε» μέσα από το αστικό θέατρο και ήτανε επιφυλακτικό σε ο,τιδήποτε διαφορετικό. Όλη η τιτάνια αυτή προσπάθεια έγινε αποκλειστικά από εμάς χωρίς κρατική βοήθεια. Η φιλοσοφία μας γενικότερα είναι να προσπαθούμε να είμαστε αυτόνομοι, ανεξάρτητοι, ελεύθεροι και να μπορούμε να δημιουργούμε, στηριζόμενοι πρωτίστως στις δικές μας δυνάμεις. Θεωρώ ότι το κράτος οφείλει να δίνει χρήματα στον Πολιτισμό αλλά οι επιδοτήσεις θα πρέπει να δίνονται επικουρικά, και με γνώμονα πάντα τα θέατρα να είναι «βιώσιμα» και να παράγουν αξιόλογο έργο.
Κ.Ι.: Δεν γίνονται όλα μόνον με χρήματα. Θέλει ψυχή. Εμείς, φανταστήκαμε το χώρο αυτό ως τόπο «συνάντησης» ανθρώπων και ιδεών -meet us / Μήτας, συνεπές και με το επίθετο του Γρηγόρη-. Ονειρευτήκαμε ένα φιλόξενο «σπίτι», έναν πολυχώρο τέχνης που ωστόσο θα εκπέμπει ζεστασιά, ηρεμία, οικειότητα ακόμα και στους περαστικούς που από περιέργεια και μόνον θα μπαίνουν να δουν τί συμβαίνει μέσα σε αυτό κτίριο. Θέλαμε ο χώρος αυτός να «αφηγείται» τις ζωές των ανθρώπων που το επισκέπτονται. Για αυτό και αξιοποιήσαμε ακόμα και το φουαγιέ του θεάτρου το οποίο εκτός από χώρος υποδοχής θεατών είναι και μία γκαλερί υψηλών προδιαγραφών που έχει φιλοξενήσει εκθέσεις ζωγραφικής, χαρακτικής, κεραμικής των: Αριστείδη Πατσόγλου, αναδρομική έκθεση των Γιώργου Παραλή και Νίκου Παραλή, Μανώλη Πολυμέρη, Μάνου Νάκου, Νίκου Σμυρνιού, Ιωάννη Πρώϊου, Λίας Ελευθεριάδου, Νικολέττας Σαββοπούλου, Ευγενίας Μαρίνου, Ιορδάνη Ρουμελιώτη, Σώτου Ζαχαριάδη και Pavel Medek, Σοφίας Λιάρου, Κωνσταντίνου Ράπτη, Μαριάννας Ιγνατάκη, Ευτυχίας Ερμίδου κ.ά., καθώς επίσης ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές.
Η ιστορία του κτιρίου
Γ.Μ. : Το Θέατρο Φλέμινγκ βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φλέμινγκ με Μισράχη (Μισράχη 15). Γειτνιάζει με τον σταθμό του μετρό Φλέμινγκ -που ευελπιστούμε να παραδοθεί προς χρήση μέσα σε αυτή τη χρονιά-. Στεγάζεται εδώ από 1999, σε ένα διώροφο κτίριο, που αναπαλαιώθηκε και διαμορφώθηκε σε θέατρο και αποτελεί, κατά γενική ομολογία, «κόσμημα» για την περιοχή. Το Θέατρο Φλέμινγκ ανακατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου. Επρόκειτο για ένα µισογκρεµισµένο εβραϊκό σπίτι, το οποίο μας παραχωρήθηκε από την ΚΕΔ µε τη συμφωνία της ανακατασκευής του και της αποκλειστικής χρήσης του ως χώρου Πολιτισμού. Από το αρχικό κτίριο διατηρήθηκε µόνο ο εξωτερικός σκελετός και οι προσόψεις, ενώ όλα τα υπόλοιπα χτίστηκαν από την αρχή. Σε όλο το κτίριο έχει γίνει ηχομόνωση. Στον καθαυτό χώρο του θεάτρου δημιουργήθηκε υπερυψωμένη σκηνή και κεκλιμένα πατάρια για τους θεατές. Στην οροφή κατασκευάστηκαν σταγκόνια µε τροχαλίες. Το κτίριο είναι αυτόνομο µε δική του είσοδο, και δεν είναι υπόγειο. Περιλαμβάνει: Αίθουσα θεάτρου που λειτουργεί και ως εργαστήρι θεατρικών σπουδών για ενήλικες και παιδιά (1ος όροφος), Γκαλερί και Φουαγιέ (ισόγειο), καμαρίνια και υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους – βεστιάριο, αποθήκη (υπόγειο). Λειτουργεί κύρια και παιδική σκηνή. Παρουσιάζουμε έργα ελληνικά και ξένα από το κλασικό και νεότερο δραματολόγιο με ιδιαίτερη έμφαση σε νεοελληνικά και άπαιχτα θεατρικά έργα.
Κ.Ι.: Ονομάσαμε το θέατρό μας Φλέμινγκ από την περιοχή που βρισκόμαστε αλλά κυρίως για την ιστορικότητά της αφού είναι συνδεδεμένη με την ακμάζουσα μέχρι το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Ο δρόμος φέρει το όνομά του από την Αμαλία Φλέμινγκ , γιατρό και πολιτικό, σύζυγο του Αλεξάνδρου Φλέμινγκ, του Νομπελίστα Σκωτσέζου βιολόγου και φαρμακολόγου που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Χαριτολογώντας πάντα λέω πως η «πενικιλίνη» έσωσε ζωές ενώ η «πενικιλίνη» του θεάτρου σώζει ψυχές.
Το Εργαστήρι Δραματικής Τέχνης
Γ.Μ. : Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο Εργαστήρι μας που το δημιουργήσαμε από καλλιτεχνική ανησυχία, αγάπη για το θέατρο και ανάγκη για μια εναλλακτική έκφραση. Στόχος μας είναι να αποτελεί πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας και να δίνει ώθηση για την ανάδειξη ταλέντων σε όλους τους τομείς της θεατρικής τέχνης, γιατί το θέαμα έχει άποψη. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι να κάνει τους μαθητές να αγαπήσουν το θέατρο, να ενεργοποιήσει τη φαντασία τους και κατ΄ επέκταση τα εκφραστικά τους μέσα, να αποκαλύψει πτυχές της προσωπικότητάς τους που υπό κανονικές συνθήκες θα παρέμεναν κρυμμένες ή ανενεργές. Ακόμη, να τους ενθαρρύνει να απελευθερώσουν αδρανείς δυνάμεις που κρύβουν μέσα τους και να τους κάνει να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας. Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα με παιδαγωγικό τρόπο και η διδασκαλία πραγματοποιείται παράλληλα με συζήτηση των καθηγητών με τους μαθητές ώστε να κινητοποιείται η φαντασία και το σώμα τους.
Κ.Ι.: Στο εργαστήρι οι μαθητές διδάσκονται: υποκριτική, ορθοφωνία, ιστορία θεάτρου, κινησιολογία, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, θεατρικό τραγούδι κ.ά. από καταξιωμένους καλλιτέχνες και καθηγητές με ακαδημαϊκή μόρφωση και ειδικές γνώσεις σε κάθε διδασκόμενο μάθημα. Στο τέλος κάθε χρονιάς όλα τα τμήματα παρουσιάζουν, εργαστηριακές παραστάσεις για το κοινό όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τις δυνάμεις και το ταλέντο τους επί σκηνής και σε πολλές περιπτώσεις να το αναδείξουν. Επίσης, εκείνο που επιδιώξαμε και καταφέραμε είναι το ζεστό και ομαδικό κλίμα που επικρατεί. Πρέπει να έχει κανείς προσωπική εμπειρία για να καταλάβει τι εννοώ.
Τμήματα ενηλίκων, εφήβων και παιδιών
Γ.Μ. Το Εργαστήρι μας έχει τμήματα για ενήλικες χωρίς ηλικιακό περιορισμό. Αλλά και τμήματα για παιδιά όλων των ηλικιών. Υπεύθυνη των τμημάτων είναι η ηθοποιός Χριστίνα Μαγκάκη με εξειδίκευση στη θεατρική αγωγή και εμπειρία στο θέατρο η οποία σκηνοθετεί και τις παραστάσεις της παιδική σκηνής του θέατρου.
Το ταλέντο είναι κάτι που αποκαλύπτεται μέσα από τη διαδικασία της σπουδής. Οι αρχαίοι Έλληνες που ανακάλυψαν την ομορφιά του Θεάτρου, έλεγαν: Δεν κάνουμε Θέατρο για να γίνουμε εξυπνότεροι, ούτε γιατί θέλουμε να ξεχωρίσουμε από κανέναν, αλλά για να δώσουμε νόημα και ομορφιά στη τη ζωή μας. Αυτό ακριβώς προσφέρει το Θέατρο.
Επίσης, στο Εργαστήρι υπάρχει επιλογή για την εισαγωγή στο Βασικό Κύκλο Εκπαίδευσης κι έχει το χαρακτήρα της γνωριμίας. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να έρθει προσωπικά στο θέατρο, να μας γνωρίσει από κοντά για να τον πληροφορήσουμε σχετικά με τα μαθήματα, τις δράσεις και τη φιλοσοφία μας γύρω από το Θέατρο. Εμείς, από την πλευρά μας, μέσω της προσωπικής επαφής με τον ενδιαφερόμενο, προσπαθούμε να διερευνήσουμε πόσο σοβαρά και ουσιαστικά θέλει να μάθει θέατρο. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα αποχωρήσεων κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
Κ.Ι. Το Θέατρο Φλέμινγκ, το πρώτο boutique theatre, στην πόλη, έχει μεγαλώσει γενιές θεατών που αγάπησαν το θέατρο μέσα από την «ομορφιά» του νέου και του εναλλακτικού, και αυτός είναι ο τίτλος τιμής που φέρει.
Προσεχείς παραγωγές
Γ.Μ. Η επόμενη παραγωγή που προγραμματίζουμε είναι το έργο ‘’Αδράστεια’’, σε δική μου θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία από το μυθιστόρημα του Ιωάννη Χατζηϊωαννίδη .
Επίσης, ένας θεατρικός μονόλογος της Καρίνας Ιωαννίδου «Απέ την Πόλη έρχομαι» σε δική μου σκηνοθεσία.
Έργα που έχουν παρουσιαστεί στην κύρια σκηνή του Θεάτρου Φλέμινγκ:
2023 Πολύ κακό για ένα… καπέλο εποχής του Άγγελου Κολοκοτρώνη. Σκηνοθεσία-Γρηγόρης Μήτας
2019 Victims του Michael Howard (Μιchael Schnessel). Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός
2019 Το Βρακί του Καρλ Στέρνχαϊμ. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας
2018 Ο πλανήτης της Στέλλας Μαρή. Σκηνοθεσία: Στέλλα Μαρή
2017 Το Πείραμα του Edward Albert. Σκηνοθεσία: Χριστίνα Μαγκάκη.
2016 Stelios Charitos – Show Tzizz. Comedy Show μίμησης με τον Στέλιο Χαρίτο.
2015 Μια γυναίκα αφηγείται… θεατρικός μονόλογος της Καρίνας Ιωαννίδου με ερμηνεύτρια την Γεωργία Παπαθεοδώρου-Αργυρούδη. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας
2015 Γυμνή Παγίδα του Έγκον Βολφ. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας
2014 Η μαγεμένη Βασιλοπούλα – των Κωνσταντίνου Ρόδη – Ιωάννη Κυφωνίδη
2014 Χίλιες και μία τρίχες… Στέλιος Χαρίτος
2012 Top/less Hamlet της Καρίνας Ιωαννίδου. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας
2011 Moutza Comedy – Stand Up Comedy. Σκηνοθεσία: -Γρηγόρης Μήτας.
2011 Game Over – βασισμένο στο έργο του William Gibson- «Το παιχνίδι της μοναξιάς». Σκηνοθεσία: Φωτεινή Ευαγγελοπούλου.
2010 Murlen Rooz – Stand Up Comedy
2009 Η οντισιόν του Γρηγόρη Μήτα. Σκηνοθεσία-Γρηγόρης Μήτας.
2009 Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο της Καρίνας Ιωαννίδου. Σκηνοθεσία-Γρηγόρης Μήτας.
2008 Μαντεμουαζέλ Λούλου του Ρομπέρ Τομά. Σκηνοθεσία-Γρηγόρης Μήτας.
2007 Διαστροφή – βασισμένο στο έργο του Χοσέ Σάνσις Σινιστέρα-. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας
2006 Casus Belli -του Αστέρη Πελτέκη. Σκηνοθεσία-Γρηγόρης Μήτας.
2005 Stand Up Comedy – No 4, 5
2005 Στάνη Story της Καρίνας Ιωαννίδου. Σκηνοθεσία-Γρηγόρης Μήτας.
2004 Stand Up Comedy – No 1, 2, 3
2004 Πως άνθισε η αμαρυλλίς της Αλεξάνδρας Καζάζου σε δική της σκηνοθεσία.
2003 Η καλύτερη μαμά είναι ο μπαμπάς μου της Καρίνας Ιωαννίδου. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας.
2003 Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Σκηνοθεσία- Γρηγόρης Μήτας.
2002 Χάρτινες σχέσεις του Ήγκον Βολφ. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας.
2001 Εσένα, όμως, θα σε βιάσω – της Μαργαρίτας Λυμπεράκη. Σκηνοθεσία: Νάντια Ευαγγελινού.
2001 Ασθενής χωρίς αιτία – του Μολιέρου. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας.
2001 Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο της Καρίνας Ιωαννίδου. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας.
2000 Η εξαίρεση και ο κανόνας – του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας.
1998 Η Όπερα της Πεντάρας του Μπέρτολτ Μπρέχτ. Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Μήτας.
Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου έχει παρουσιάζει μία σειρά από έργα μικτού κουκλοθεάτρου της Καρίνας Ιωαννίδου, όπως Το φαφούτικο λιοντάρι, Η γάτα που κλωσσάει αυγά, Ο ζωηρούλης πίθηκος, Τρεις λαλούν και δύο χορεύουν, ενώ η Εφηβική Σκηνή θεατρικές διασκευές γνωστών μυθιστορημάτων όπως: Όλιβερ Τουίστ, Δον Κιχώτης κ.ά.
Μάθετε περισσότερα στο http://www.theatre-fleming.gr ή επικοινωνήστε με το Θέατρο Φλέμινγκ στο (2310) 812000
Σχόλια για αυτό το άρθρο