Ποια ήταν τα προγράμματα που έδειχνε η τηλεόραση ανήμερα της επετείου για την 25η Μαρτίου πριν από χρόνια; Ξεφυλλίζοντας τηλεοπτικά περιοδικά βλέπουμε ότι οι περισσότερες εκπομπές, είχαν προσαρμόσει τα θέματά τους στην 25η Μαρτίου, ενώ υπήρχαν αφιερώματα, λόγω της ημέρας, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα.
Ας δούμε αναλυτικά πώς γιορτάσαμε τηλεοπτικά την 25η Μαρτίου το 1975, το 1978, το 1979 και το 1981.
Τρίτη 25 Μαρτίου 1975
Στην ΕΡΤ (τότε ΕΙΡΤ) ο εορτασμός ξεκινούσε στις 10:00 με Δοξολογία, τραγούδια από το Β΄ Γυμνάσιο Θηλέων και ελληνικούς χορούς. Ακολουθούσε στις 11:15 κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και η παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων (όπως και σήμερα). Στις 12:30 το πρόγραμμα είχε αφιέρωμα στο 1821 και στις 14:00 τέλειωνε το μεσημβρινό πρόγραμμα (για πολλά χρόνια η τηλεόραση δεν είχε 24ωρο non stop πρόγραμμα και το μεσημέρι διέκοπτε τη μετάδοση). Το πρόγραμμα άρχιζε ξανά στις 19:00 με μια “πατριωτική σκηνή” με τον Δημήτρη Μοναστηριώτη και την Λίνα Οικονομίδου με τίτλο “Ο αρχάγγελος”. Το αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου τέλειωνε με την εκπομπή του Νέστορα Μάτσα “Λευτεριά και Ρωμιοσύνη: Μακρυγιάννης” όπου κείμενα διάβαζαν οι ηθοποιοί Θάνος Κωτσόπουλος και Μαρία Σκούντζου. Στη συνέχεια ακολουθούσε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα με την ελληνική σειρά “Μενεξεδένια Πολιτεία” και ένα επεισόδιο θρίλερ. Το κανάλι έκλεινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με τις ειδήσεις.
Στην ΥΕΝΕΔ το εορταστικό πρόγραμμα ήταν πιο πλούσιο. Από τις 10:00 που άνοιγε το κανάλι, είχαμε Δοξολογία, μπάντες, κατάθεση στεφανιών, τραγούδια του ΄21, αφιέρωμα στο Μεσολόγγι και παρέλαση! Τότε την μετέδιδαν και τα δύο κανάλια. Το μεσημεριανό πρόγραμμα έκλεινε με την ελληνική ταινία “Ενωμένοι στη ζωή και το θάνατο” με τους Μάνο Κατράκη, Ανδρέα Μπάρκουλη και Μάρλεν Παπούλια και με τις Ειδήσεις (που τις έλεγαν Τηλεφημερίς!). Στις 17:55 ξεκινούσε το απογευματινό-βραδινό πρόγραμμα με την αναγγελία των εκπομπών κι ακολουθούσαν εκπομπές για το Κρυφό Σχολειό και την Αγία Λαύρα. Με την προβολή της ταινίας “Μπουμπουλίνα” με την Ειρήνη Παππά τέλειωνε ο εορτασμός της επετείου!
Σάββατο 25 Μαρτίου 1978
Στην ΕΡΤ το εορταστικό πρόγραμμα της ημέρας, ξεκινούσε με τα καθιερωμένα: Δοξολογία, χορωδία, κατάθεση στεφάνου, ηρωικά τραγούδια του ΄21 και παρέλαση. Στις 12:30 το κανάλι έκλεινε αλλά στις 14:00 ξεκινούσε ξανά η μετάδοση προγράμματος με τη ζωντανή εκπομπή “Κάθε μεσημέρι”. Το παράδοξο είναι ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος, δεν υπήρξε άλλο επετειακό αφιέρωμα.
Στην ΥΕΝΕΔ η επέτειος ήταν πιο έντονη! Ξεκινούσε με τα γνωστά -Δοξολογία, δημοτικούς χορούς, τραγούδια, στεφάνια, ντοκιμαντέρ και παρέλαση. Το μεσημέρι για να ανταγωνιστεί το “Κάθε μεσημέρι” της ΕΡΤ, είχε την “Μπουμπουλίνα” με την Ειρήνη Παππά και οι υπόλοιπες εκπομπές ήταν προσαρμοσμένες στην ημέρα. Στις 18:30 είχαμε θέατρο με ανάλογο έργο -“Καποδίστριας” με τον Μάκη Ρευματά, τον Χρήστο Πάρλα και την Όλγα Πολίτου, ενώ στην κλασσική prime time του Σαββάτου με ελληνική ταινία είδαμε τους “Σουλιώτες” (παραγωγής 1971, με την Κάτια Δανδουλάκη και τον Χρήστο Πολίτη). Το πρόγραμμα έκλεινε με το ημίωρο μουσικό σόου “Χορέψτε μαζί μας” σε επανάληψη και την Μπέσσυ Αργυράκη να πρωτοστατεί στους καλεσμένους.
Κυριακή 25 Μαρτίου 1979
Ο… τηλεοπτικός εορτασμός, ξεκινούσε από το προηγούμενο βράδυ, με την προβολή της ταινίας Μαντώ Μαυρογένους (μια… παράδοση που τηρείται μέχρι σήμερα με την προβολή της ταινίας) όπου η Τζένη Καρέζη και ο Πέτρος Φυσσούν υποδύονται την Μαντώ Μαυρογένους και τον Δημήτριο Υψηλάντη, μέσα από τον έρωτα τους, που δεν ολοκληρώθηκε με γάμο, αφού εκείνος πήρε πίσω την υπόσχεσή του και η αγάπη έγινε μίσος. Για τις ανάγκες της ταινίας, το ζευγάρι είχε άλλη εξέλιξη. Η ταινία ήταν παραγωγής 1971, άρα σχετικά πρόσφατη η προβολή της στην τηλεόραση.
Ανήμερα 25ης Μαρτίου, το πρόγραμμα στην ΕΡΤ, ξεκινούσε με δοξολογία σε απευθείας μετάδοση από τη Μητρόπολη, ακολουθούσαν δημοτικοί χοροί, τραγούδια, χορωδία συλλόγου υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδας, κατάθεση στεφάνου και στη συνέχεια η καθιερωμένη παρέλαση των ενόπλων δυνάμεων. Το μεσημεριάτικο πρόγραμμα, είχε συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου με τίτλο Ελεύθεροι Πολιορκημένοι και επίκαιρο θεατρικό έργο, Ρήγας Βελεστινλής, του Σπύρου Μελά, με τον Χρήστο Πάρλα. Το απόγευμα είχε βυζαντινούς ύμνους και ηρωικά δημοτικά τραγούδια και ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον μεγάλο Ρουμελιώτη αγωνιστή και συγγραφέα Μακρυγιάννη. Το πρόγραμμα της ΕΡΤ, έκλεινε με την προβολή της επίκαιρης ταινίας της Φίνος Φιλμ Η δίκη των δικαστών (παραγωγής μόλις πέντε χρόνια πριν) με τον Νίκο Κούρκουλο.
Στην ΥΕΝΕΔ, το πρόγραμμα άρχιζε όπως κάθε χρονιά με: δοξολογία, δημοτικά τραγούδια, κατάθεση στεφάνου και παρέλαση. Ακολουθούσε μουσικό-ιστορικό αφιέρωμα για τη σύγχρονη γενιά και τα τραγούδια που εμπνεύστηκαν από την επανάσταση, και το μεσημέρι η ελληνική ταινία Παπαφλέσσας με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, παραγωγής 1971 (επίσης σχετικά πρόσφατης παραγωγής) που βλέπουμε ακόμα και σήμερα τέτοιες μέρες. Στη συνέχεια, η θεία Λένα στην εκπομπή Καλησπέρα παιδιά, είχε αφιέρωμα στη διπλή γιορτή της ημέρας, όπως και η Σύγχρονη Εύα με την Έλλη Ευαγγελίδου, που ήταν αφιερωμένη στην Ελλάδα και στους Έλληνες πριν από την επανάσταση. Υπήρχε επίσης το Μάπετ Σόου με καλεσμένο τον Νουρέγιεφ (άσχετο με την ημέρα, αλλά ήταν από τις λίγες έγχρωμες εκπομπές) και ένα έγχρωμο επίκαιρο ντοκιμαντέρ με τίτλο Η κλεφτουριά. Προσαρμοσμένο στην ημέρα, ήταν και το ραδιόφωνο με πληθώρα αφιερωματικών εκπομπών, από χρονικά της 25ης Μαρτίου, παραδοσιακή μουσική, μέχρι θεατρικό έργο για τον Ανδρέα Μιαούλη.
Τετάρτη 25 Μαρτίου 1981
Στην ΕΡΤ το πρόγραμμα είχε όπως πάντα δοξολογία, πατριωτικά τραγούδια, κατάθεση με στεφάνια και παρέλαση. Ο Φρέντι Γερμανός στην Πρώτη Σελίδα είχε αφιέρωμα για τη δολοφονία του Καποδίστρια και ακολουθούσε εκπομπή για τον Κολοκοτρώνη. Το πρόγραμμα έκλεινε με μουσικοχορευτικό σόου σε παραγωγή Νίκης Λινάρδου.
Στην ΥΕΝΕΔ επίσης το πρόγραμμα άρχιζε με δοξολογία, δημοτικούς χορούς, τραγούδια, κατάθεση στεφάνου, παρέλαση και ντοκιμαντέρ για τον Λόρδο Βύρωνα. Το μεσημέρι είχε τον “Παπαφλέσσα” με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και εκπομπές για την επέτειο: Η Δημητσάνα και το μπαρούτι (στα χρόνια της Τουρκοκρατίας), Αναζητήσεις μεταξύ γη και ουρανού (για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου), Το πνεύμα της 25ης Μαρτίου. Ειδικά για την ημέρα, η Ειρήνη Παππά σε κινηματογραφημένη παραγωγή του καναλιού ερμηνεύει τις “Ωδές” του Βαγγέλη Παπαθανασίου.
Σχόλια για αυτό το άρθρο