Με νέες συνεργασίες, κορυφαίες δράσεις και προγράμματα και συμμετοχή σε συζητήσεις, με στόχο την υποστήριξη της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας και των παραγωγών και δημιουργών από την Ελλάδα, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να δώσει δυναμικό παρών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών (14 έως 25 Μαΐου 2024).
Παραγωγοί από την Ελλάδα στο Cannes Docs
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει φέτος τέσσερις παραγωγούς από την Ελλάδα στην κορυφαία δράση Cannes Docs στο Marché du Film του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, τη μεγαλύτερη κινηματογραφική αγορά του κόσμου.
Από το 2018 το Φεστιβάλ διοργανώνει παρόμοιες ειδικές δράσεις στις Κάννες για την προώθηση του ελληνικού σινεμά στο παγκόσμιο στερέωμα.
Φέτος, οι παραγωγοί, οι οποίοι συμμετείχαν με πρότζεκτ τους στο Agora Docs in Progress του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ειδική εκδήλωση στις 19 Μαΐου σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών με στόχο την εύρεση συμπαραγωγών, διεθνών πωλήσεων και φεστιβαλικής πρεμιέρας. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις αντιπροσωπείες που φιλοξενούνται φέτος από το Cannes Docs, μαζί με την Ισπανία και τον Καναδά. Η συμμετοχή στο Cannes Docs, το οποίο επικεντρώνεται στα ντοκιμαντέρ του αύριο, ενισχύεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του ενταγμένου έργου «SUB 6.3 – Εξωστρέφεια Αγοράς του Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης».
Οι συμμετέχοντες στο Cannes Docs:
Ρέα Αποστολίδη – Anemon Productions
Η Ρέα Αποστολίδη γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στην Τουρκία, την Σαουδική Αραβία, την Ελβετία και την Κύπρο. Σπούδασε Αρχαία και Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία & Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εργάζεται σαν παραγωγός ντοκιμαντέρ από το 2001 στην Anemon Productions, η οποία δημιουργεί ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εκθέσεις για την ελληνική και διεθνή αγορά. Πρόσφατη δουλειά περιλαμβάνει την σειρά ντοκιμαντέρ Καταστροφές και Θρίαμβοι με τον Στάθη Καλύβα, καθώς και το ντοκιμαντέρ Το Τέλειο Γεύμα, για τα κανάλια Cosmote History, Αrte TV France, RTVE Ισπανία και RTS Ελβετία. Έχει επίσης συν-ιδρύσει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc το 2009 και οργανώνει μηνιαίες προβολές ντοκιμαντέρ και παιδικών ταινιών μυθοπλασίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, το Ρέθυμνο και σε 20 νησιά του Αιγαίου. Τον Μάρτιο 2024, συμμετείχε με το ντοκιμαντέρ Dark Waters σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου στο πρόγραμμα Agora Docs in Progress της Αγοράς του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και το οποίο απέσπασε το Onassis Film Award που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο €5.000 για την ολοκλήρωση της ταινίας.
Κωνσταντίνος Βασίλαρος – StudioBauhaus
Ο Κωνσταντίνος Βασίλαρος είναι παραγωγός και συνιδρυτής της StudioBauhaus. Έχει παράξει ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας, animation, ντοκιμαντέρ μεταξύ των οποίων το Iodine: Ελλάδα στα Ερείπια του Μεσολογγίου σε σκηνοθεσία Ορφέα Περετζή (Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), ταινίες μεγάλου μήκους μεταξύ των οποίων το Αγία Έμυ, σε σκηνοθεσία Αρασέλης Λαιμού (Τιμητική Διάκριση στο Λοκάρνο, δύο υποψηφιότητες στα Independent Spirit Awards). Αυτή την περίοδο βρίσκεται στο post-production για την 4η μεγάλου μήκους του Ελληνο-Κολομβιανού σκηνοθέτη Σπύρου Σταθουλόπουλου (PVC-1, 2007 Quinzaine). Στις αρχές του 2024 επιλέχθηκε στο Green Film Lab του Τορίνο και στο Animation Special του ACE (Dingle, Ιρλανδία). Σπούδασε παραγωγή στο University for Creative Arts (Ηνωμένο Βασίλειο), στο NY Film Academy (ΗΠΑ), και κατέχει μεταπτυχιακό στη δημιουργική επιχειρηματικότητα από το Goldsmiths. Άλλες αξιοσημείωτες συνεργασίες: line producer στο στούντιο Αθήνας παράλληλα με της Πολωνίας για το υποψήφιο για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα animation Loving Vincent, παραγωγός βίντεο στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος του δικτύου παραγωγών του EAVE. Τον Μάρτιο 2024, συμμετείχε με το ντοκιμαντέρ Lo σε σκηνοθεσία Θανάση Βασιλείου στο πρόγραμμα Agora Docs in Progress της Αγοράς του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Δάφνη Καλαφάτη – Filmiki productions
Η Δάφνη Καλαφάτη έχει σπουδάσει Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Κινηματογράφο και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Creative Arts Therapy από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Μπουένος Άιρες. Έχει εργαστεί ως δημιουργός ντοκιμαντέρ σε πολλές διαφορετικές χώρες του κόσμου, συνεργαζόμενη με την διεθνή αγορά για αρκετά χρόνια. Το ντεμπούτο της στο ντοκιμαντέρ, η ταινία Oneironauts (2009) κέρδισε το βραβείο καλύτερου πειραματικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ HotDocs του Τορόντο. Σήμερα, είναι επικεφαλής του τμήματος ντοκιμαντέρ της ΦΙΛΜΙΚΗ Α.Ε., όπου ειδικεύεται στην ανάπτυξη διεθνών έργων. Αυτή την περίοδο είναι παραγωγός της ταινίας μεγάλου μήκους Maya and Samar, μια συμπαραγωγή της ΦΙΛΜΙΚΗΣ μαζί με την Serendipity Point Films του Καναδά, ενώ ολοκληρώνει το ντοκιμαντέρ Super Paradise, μια ελληνογερμανική συμπαραγωγή, με θέμα την ιστορία του νησιού της Μυκόνου με το οποίο συμμετείχε στο πρόγραμμα Agora Docs in Progress της Αγοράς του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Λεωνίδας Λιάμπεης – Longrun productions
Ο Λεωνίδας Λιάμπεης έχει 16 χρόνια εμπειρίας στην παραγωγή και την έρευνα σε ελληνικές και διεθνείς συμπαραγωγές, κυρίως σε ταινίες τεκμηρίωσης, αλλά και σε πολυμεσικές εκθέσεις και έργα κοινωνικής δικτύωσης. Ως Associate και Line Producer, εργάστηκε σε συμπαραγωγές με την HBO Europe, NatGeo, Eurimages, CE Media, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και άλλες. Ως παραγωγός έχει ολοκληρώσει βραβευμένα ντοκιμαντέρ με την υποστήριξη της ΕΡΤ, του ΕΚΚ και του ΕΚΟΜΕ και αυτή τη στιγμή παράγει μια δραματοποιημένη σειρά ντοκιμαντέρ για το ΣΚΑΪ TV, καθώς και διάφορα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα από τα οποία Τα μυστικά της κουκουβάγιας σε σκηνοθεσία Ειρήνης Βουρλούμη, βραβεύτηκε τόσο στο 2021 Thessaloniki Pitching Forum όσο και στο 2024 Agora Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και ένα άλλο που πήγε στο IMPACT Lab στο WEMW 2024. Το 2014 έλαβε το βραβείο Focal Award για την καλύτερη χρήση αρχειακού υλικού σε παραγωγή ιστορίας, ενώ οι παραπάνω ταινίες έχουν επιλεγεί για τα CPH:DOX, Visions du Réel, European Film Awards και άλλα.
Συμμετοχή σε φόρουμ και συζητήσεις
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει σε μια σειρά από κομβικής σημασίας συναντήσεις και συζητήσεις με τη διεθνή κινηματογραφική αγορά.
- Θα συμμετάσχει σε φόρουμ για το μέλλον των κινηματογραφικών φεστιβάλ με τίτλο Fostering Collaboration and Mutualization: Building a Sustainable Future for Film Festivals (Προώθηση της Συνεργασίας και της Αμοιβαιότητας: Οικοδομώντας ένα Βιώσιμο Μέλλον για Φεστιβάλ Κινηματογράφου). Μια συζήτηση σχετικά με το πώς τα φεστιβάλ μπορούν να καλλιεργήσουν συνεργασίες σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο, να προωθήσουν την αμοιβαία υποστήριξη για να ξεπεράσουν κοινά εμπόδια και να αξιοποιήσουν συλλογικές ευκαιρίες, διατηρώντας την ταυτότητά τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη FIAPF και το Cinando.
- Το Φεστιβάλ θα είναι από τους βασικούς εισηγητές της πρώτης ετήσιας συνάντησης των ευρωπαϊκών αγορών, που έρχεται ως φυσική συνέχεια της πρωτοβουλίας του Φεστιβάλ Think Tank για το μέλλον των κινηματογραφικών αγορών. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου.
- Η Αγορά θα πάρει μέρος στο Co-production Night, μια συναρπαστική δράση με τη συμμετοχή των μεγαλύτερων αγορών παγκοσμίως, προωθώντας τη δικτύωση δημιουργών, παραγωγών και αγορών. Πρόκειται για τη μεγάλη γιορτή για τις ευρωπαϊκές συμπαραγωγές που θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Μαΐου.
- Η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Europa Cinemas -του πανευρωπαϊκού δικτύου κινηματογράφων τέχνης, του οποίου οι αίθουσες του Φεστιβάλ είναι μέλη-, το οποίο θα συνεδριάσει στις Κάννες για να σχεδιάσει την ετήσια στρατηγική του.
Συγχαρητήρια στις ελληνικές συμμετοχές
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συγχαίρει όλες τις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
- Στο ACID των Καννών -τη δράση που προωθεί το ανεξάρτητο σινεμά- θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η πρώτη μεγάλου μήκους του Κωστή Χαραμουντάνη, Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού. Η ταινία ξεκίνησε την πορεία της από το τμήμα Crossroads Co-production Forum του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 2020.
- Η μικρού μήκους Αυτό που ζητάμε από ένα Άγαλμα είναι να μην κινείται της Δάφνης Χαιρετάκη διαγωνίζεται στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών.
- Ο Νίκος Κολιούκος και Το χάος που άφησε πίσω της διαγωνίζονται στη La Cinef, το Διαγωνιστικό Σπουδαστικό τμήμα του Φεστιβάλ.
- Η ελληνική συμπαραγωγή της Μαρία Δρανδάκη, γυρισμένη στην Αθήνα To a Land Unknown του Μαχντί Φλάιφελ, θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερo των Σκηνοθετών.
- Το Φεστιβάλ συγχαίρει, επίσης, τον Γιώργο Λάνθιμο και τους συνεργάτες του Ευθύμη Φιλίππου, Γιώργο Μαυροψαρίδη και Έμα Στόουν, για τη συμμετοχή της νέας τους ταινίας Ιστορίες Καλοσύνης / Kinds of Kindness στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
- Επίσης, συγχαίρουμε την Αριάν Λαμπέντ, αγαπημένη φίλη του Φεστιβάλ. Η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία September Says συμμετέχει στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Καννών.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες.
Συμμετοχή της Ελίζ Ζαλαντό στην επιτροπή L’Œil d’or
Στην κριτική επιτροπή του υψηλού κύρους βραβείου L’Œil d’or – Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών συμμετέχει η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, μαζί με άλλες σπουδαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου σινεμά. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής είναι ο πολυβραβευμένος γάλλος δημιουργός Νικολά Φιλιμπέρ, σκηνοθέτης της τεράστιας εισπρακτικής επιτυχίας Είμαι και έχω (2002) και της ταινίας Στο ποταμόπλοιο (2023), που κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στην περσινή Μπερλινάλε, στον οποίο πραγματοποίησε αφιέρωμα το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2014. Μαζί με τον Νικολά Φιλιμπέρ και την Ελίζ Ζαλαντό, την επιτροπή συμπληρώνουν η γαλλοϊρανή ηθοποιός Μίνα Καβανί, επίσημη προσκεκλημένη στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η γαλλοσενεγαλέζα σκηνοθέτις Ντιανά Γκάιγ και ο καναδός σκηνοθέτης Φρανσί Λεγκό. Το βραβείο L’Œil d’or, το οποίο θα απονεμηθεί στις 24 Μαΐου, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και βραβεύει μια ταινία ντοκιμαντέρ που συμμετέχει σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ των Καννών, το επίσημο πρόγραμμα, το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών και την Εβδομάδα της Κριτικής. Το βραβείο, έχουν κερδίσει στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, η Ανιές Βαρντά και ο Πατρίσιο Γκουσμάν.
Η ελληνική δεξίωση για το ελληνικό σινεμά
Στο πλαίσιο του Marché du Film θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου δεξίωση για την προώθηση της ελληνικής κινηματογραφίας στους διεθνείς επαγγελματίες που θα βρεθούν στο Φεστιβάλ των Καννών και τον εορτασμό όλων των ελληνικών συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση. Όπως κάθε χρόνο, η δεξίωση αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για δικτύωση των δημιουργών από την Ελλάδα στην πιο σημαντική κινηματογραφική αγορά του κόσμου, για την ανάπτυξη νέων σχεδίων και ταινιών, για εξεύρεση συμπαραγωγών, χρηματοδοτήσεων και νέων συνεργασιών, καθώς και για την ανάδειξη της Ελλάδας ως τόπου γυρισμάτων διεθνών παραγωγών. Η δεξίωση πραγματοποιείται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Ελληνικό περίπτερο
Το ελληνικό περίπτερο θα λειτουργήσει στο νούμερο 132 του Village International Riviera, όπου βρίσκονται εκατοντάδες εθνικά περίπτερα από όλο τον κόσμο και θα αποτελέσει το κέντρο όλης της δραστηριότητας των Ελλήνων κινηματογραφιστών. Προσφέρει χώρο εργασίας σε όλους τους Έλληνες επαγγελματίες και ιδανικές συνθήκες για συναντήσεις και networking. Στο περίπτερο παρουσιάζεται το σύνολο των δράσεων της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό των τεσσάρων φορέων (ΦΚΘ, ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ, Φεστιβάλ Δράμας) είναι διαθέσιμο για την παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας.
Σχόλια για αυτό το άρθρο