Στην οδό Αδριανού 96 υπάρχει ένα από τα ομορφότερα ,σημαντικότερα, πολυτελέστερα αλλά από ότι φαίνεται και παλαιότερα σπίτια της πόλης των Αθηνών!
Είναι ένα σπίτι που οι περισσότεροι ίσως έχετε προσπεράσει. Την επόμενη φορά που θα βολτάρετε στα στενά της Πλάκας ρίχτε μία ματιά εκεί πίσω από το “τοίχος” όπου συνήθως είναι μπροστά του στημένος ένας παγωτατζής. Εκεί πίσω υπάρχει ενα σπίτι εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα. Σου θυμίζει πύργο και βλέπεις πως έχει στοιχεία βυζαντικής αλλά και οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον, έτσι ανακάλυψα ότι πρόκειται για την πολυτελή κατοικία όπου γεννήθηκε η Αγία Φιλοθέη.
Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα, ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό διαμάντι αρχιτεκτονικό. Αυτό μου είπε και ένας από τους συντηρητές που συνάντησα κατά την καθιερωμένη πολύ πρωινή μου βόλτα στην Πλάκα και στην πέριξ της Ακρόπολης περιοχή. Το σπιτι αναπαλαιώνεται και ανακαινίζεται. Υπολογίζεται να δωθεί στο κοινό περίπου στα μέσα του 2016. Σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής αλλά και ολόκληρης της Αθήνας.
Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα και καταγόταν από την αρχοντική οικογένεια των Μπενιζέλων – όλοι οι γύρω δρόμοι είναι αφιερωμένοι σε εκείνους.
Το πλήρες κοσμικό όνομά της ήταν Παρασκευή Μπενιζέλου, αλλά τη φώναζαν χαϊδευτικά Ρηγούλα ή Ρεβούλα. Οι γονείς της φρόντισαν να λάβει τη καλύτερη δυνατή μόρφωση για τα δεδομένα της εποχής.
Το σπίτι που μεγάλωσε η Αγία Φιλοθέη θεωρείται μετά από πολυετείς έρευνες το παλαιότερο σπίτι στην Αθήνα.
Αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο δείγμα αρχοντικής κατοικίας των μεταβυζαντινών χρόνων. Η κύρια φάση του ανήκει στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αιώνα και η παλαιότερη στον 16 – 17 αιώνα.
Στα 14 της χρόνια την ανάγκασαν να παντρευτεί τον κατά πολύ μεγαλύτερό της, άρχοντα των Αθηνών, Ανδρέα Χειλά. Ο σύζυγος περιγράφεται ως τσιγκούνης, ζηλιάρης και με κακή συμπεριφορά απέναντι στη σύζυγό του. Λέγεται ότι οι γονείς της , την πίεσαν να παντρευτεί παρά τη θέλησή της για να την γλιτώσουν από τους Τούρκους, που έπαιρναν τις παρθένες σκλάβες στα χαρέμια τους. Μπρος γκρεμός και πισω ρέμμα δηλαδή.
Ο υποχρεωτικός γάμος της Ρεβούλας δεν κράτησε πολύ, αφού ο Χειλάς σύντομα πέθανε. Η 17χρονη πλέον χήρα ήταν πλούσια και μία από τις πιο περιζήτητες νύφες. Ωστόσο, δεν ήθελε να ξαναπαντρευτεί όπως τη συμβούλευαν οι δικοί της, αλλά να αφιερωθεί σε αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες.
Σε αυτό το σπίτι του 16ου αιώνα γεννήθηκε λοιπόν και έζησε η Παρασκευή Μπενιζέλου, δηλαδή η Αγία Φιλοθέη. Όταν έφυγαν και οι γονείς της από τη ζωή, η Παρασκευή, μετά από ένα όραμα με τον Άγιο Ανδρέα, έχτισε ένα μοναστήρι με ένα εκκλησάκι στο όνομά του.
Είναι το εκκλησάκι που σήμερα βρίσκεται δίπλα στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής και που επίσης δε γνώριζα παρότι το βλέπω κι αυτό κάθε μέρα.
Ταυτόχρονα με την ανέγερση της μονής, η Παρασκευή έγινε μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Στο μοναστήρι την ακολούθησαν αρχικά οι υπηρέτριες που είχε στο πατρικό της και πολύ σύντομα περίπου 150 κοπέλες. Παράλληλα με τη δράση στο μοναστήρι, η Φιλοθέη έκανε συνεχώς φιλανθρωπίες, ενώ ίδρυσε σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και ορφανοτροφεία.
Το ΨΥΧΙΚΟ,η ΦΙΛΟΘΕΗ και η ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ είναι περιοχές που οφείλουν το όνομά τους στην Αγία Φιλοθέη.
Στο πλαίσιο του φιλάνθρωπου της βίου, η Φιλοθέη άνοιξε ένα πηγάδι σε μια περιοχή κοντά στο κέντρο, όπου τότε κυκλοφορούσαν κυρίως αγρότες και βοσκοί.Το «ψυχικό» αυτό της καλόγριας, όχι μόνο εξυπηρέτησε τους ανθρώπους που υπέφεραν από την λειψυδρία, αλλά έδωσε και το όνομά του στην περιοχή, όνομα που διατηρείται μέχρι σήμερα. Είναι η περιοχή του Ψυχικού! Η Φιλοθέη είναι υπεύθυνη και για την ονομασία της περιοχής της Καλογρέζας, καθώς εκεί είχε ιδρύσει παράρτημα της Μονής, με την ονομασία «Μονή της καλόγριας». Από την παραφθορά της ονομασίας, προέκυψε η Καλογρέζα.Και η Φιλοθέη ειναι η γειτονική στο Ψυχικό περιοχή που πήρε το όνομά της απο την ίδια την Αγία …
Η Φιλοθέη αγιοποιήθηκε επί Οικουμενικού Πατριάρχη Ματθαίου Β’ (1595-1600)….
Σχόλια για αυτό το άρθρο