Τζένη Καρέζη- Ζωή Λάσκαρη: Εθελόντριες νοσοκόμες στα κινηματογραφικά χρόνια της Κατοχής

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 27 Οκτωβρίου 2019

laskari33

Ως εθελόντριες νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού, πέρασαν τα χρόνια της κατοχής η Τζένη Καρέζη και η Ζωή Λάσκαρη. Φυσικά, μόνο για τις ανάγκες του ελληνικού σινεμά. Η Ζωή Λάσκαρη για την ταινία του Γιάννη  Δαλιανίδη Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο (1970) είναι η Μάρθα, που περιποιείται τον τραυματισμένο Γιάννη Φέρτη και καταφέρνουν να επιβιώσουν μέσα από χίλιες δυο περιπέτειες, για να έχουμε και χάπυ εντ. Αυτά στη Φίνος Φιλμ.

laskari2

Στην αντίπαλη εταιρία, την Καραγιάννης – Καραντζόπουλος, η Τζένη Καρέζη είναι η Άννα, Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970) όπως είναι ο τίτλος της  ταινίας  του Ντίνου Δημόπουλου. Aφού ο αντισυνταγματάρχης πατέρας της και ο αδελφός της, πολεμούν στο μέτωπο, εκείνη ντύνεται εθελόντρια νοσοκόμα, αλλά είναι και σε αντιστασιακή οργάνωση, που εκεί βρίσκεται και ο υποτιθέμενος , πεθαμένος αρραβωνιαστικός της, βοηθάει και στη σύλληψη Γερμανών, και, αν δεν υπήρχε η Υπολοχαγός Νατάσσα, το παράσημο το’χε σίγουρο!

karezi

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *