Μια φορά κι έναν καιρό οι άνθρωποι αναζήτησαν την εκπλήρωση των ονείρων τους σ’ έναν καινούριο κόσμο, την Αμερική. Μια φορά κι έναν καιρό, η Χρύσα Σπηλιώτη μας αποκάλυψε ποιος ανακάλυψε την Αμερική μέσα από το ομώνυμο θεατρικό της έργο, και τότε όλοι ανακαλύψαμε την Χρύσα… Ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, η Χρύσα Σπηλιώτη έζησε στον επίγειο κόσμο μας μια φορά κι έναν καιρό, αφήνοντας πίσω της ένα σημαντικό -κυρίως συγγραφικό- έργο, αλλά και μια πίκρα με τον άδικο τρόπο που την αποχαιρετήσαμε… Ή μάλλον που δεν προλάβαμε να την αποχαιρετήσουμε…
H Xρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στη Φιλοθέη. Πέρασε όμως παιδικά χρόνια και στην Εύβοια, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στη Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια σαν ηθοποιός. Υπήρξε απ’ τα βασικά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου» του Γιώργου Μιχαηλίδη, του «Θεάτρου της Άνοιξης», συνεργάστηκε επίσης με το «Θέατρο του Νότου», το «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας», το «Εθνικό Θέατρο», την «Ελεύθερη σκηνή» και πολλά άλλα.
Ασκητικό Θέατρο: Ο Σπύρος Μπιμπίλας και η Χρύσα Σπηλιώτη τ0 1978 στο έργο Προς κατεδάφισιν
1979-1980: Θέατρο Ακροπόλ, η Χρύσα Σπηλιώτη στα πρώτα θεατρικά της βήματα δίπλα στην Νόνικα Γαληνέα, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και τον Χρήστο Πολίτη στο έργο “Μάρτυς Κατηγορίας” σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά.
Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά την πρώτη της θεατρική εμφάνιση, η Χρύσα Σπηλιώτη γίνεται γνωστή στο πλατύ κοινό με την συμμετοχή της στην επιτυχημένη σειρά του Μega Το καρέ της ντάμας, που προβάλλεται το 1997 και κρατάει τρία χρόνια. Η σειρά περιγράφει τη ζωή τεσσάρων γυναικών -ένα χρόνο πριν κάνει την εμφάνισή του το Sex and the city– που είναι φίλες από τα παιδικά τους χρόνια, αποκατεστημένες επαγγελματικά και προσωπικά, εκτός από την Μαρίνα, την δασκάλα -ρόλος που υποδύεται η Χρύσα Σπηλιώτη- που συγκατοικεί με την μητέρα της.
Το καρέ της ντάμας δεν είναι η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της Χρύσας Σπηλιώτη, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Τρία χρόνια πριν, το 1994, πάλι στο Mega, η Χρύσα πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά Χαραυγή, που προβάλλεται για να χτυπήσει τη Λάμψη που σαρώνει τότε στον Αντ1, χωρίς όμως να έχει την επιτυχία της.
Χαραυγή (1994): Γιάννης Θωμάς, Γιάννης Καρατζογιάννης, Χρύσα Σπηλιώτη (ως Μελίσσα), Αιμιλία Υψηλάντη
Οι τηλεοπτικές της εμφανίσεις ξεκίνησαν από τη δημόσια τηλεόραση στη δεκαετία του ΄80 με τις σειρές Κόντρα στον άνεμο (1980) και Η γυναίκα στη μονόπρακτη κωμωδία (1984). Για τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ «Γύρω γύρω όλοι» (1988, απόσπασμα επάνω) έχοντας πολύχρονη παιδαγωγική εμπειρία (δίδαξε θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών. Έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου (αγαπημένη της φίλη επί 32 χρόνια) και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη την παιδική σειρά «Φώτα παρακαλώ». Έγραψε και παρουσίασε επίσης, την παιδική σειρά της ΕΡΤ Μπουρμπουλήθρες
Με την είσοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης, η Χρύσα Σπηλιώτη ξεκινάνει ουσιαστικά την καριέρα της στη μικρή οθόνη. Η θυσία το 1991 στον Αντ1, η Χαραυγή και Το καρέ της ντάμας στο Μega, και το Φύγαμε το 1999 (Mega) την βάζουν στις καρδιές όλων. Άλλες εμφανίσεις της: Κωστής Παλαμάς (1993, ΕΡΤ), Το χρήμα στο λαιμό σας (1997, ΕΡΤ), 10 λεπτά κήρυγμα (2000), Αγνώστου διαμονής (2006, ΝΕΤ) κ.α. Σαν σεναριογράφος υπέγραψε επίσης το σενάριο του τηλεοπτικού σήριαλ για ενήλικους «Την κατάλληλη στιγμή» που προβλήθηκε στην ΕΡΤ.
Απόσπασμα από τη σειρά Φύγαμε, όπου υποδύεται πάλι τη δασκάλα, νοητικής γλώσσας αυτή τη φορά. Στο απόσπασμα που ακολουθεί, μαθαίνει στους μαθητές πώς να χρησιμοποιούν τη σφυρίχτρα σε περίπτωση σεισμού
Μπορεί ο περισσότερος κόσμος να την αγάπησε μέσα από την τηλεόραση, όμως η μεγάλη της αγάπη ήταν το θέατρο. Συνεργάστηκε με πολλά θεατρικά σχήματα, με το Εθνικό θέατρο και ερμήνευσε αρκετούς σημαντικούς ρόλους του διεθνούς ρεπερτορίου (σε σκηνοθεσίες Γ. Σεβαστίκογλου, Μ. Βολανάκη, Γ. Χουβαρδά, Β. Θεοδωρόπουλου, Γ. Μιχαηλίδη, Γ. Μαργαρίτη, Ν. Κοντούρη κ.α.) . Σαν συγγραφέας παρουσίασε μια συλλογή διηγημάτων και δέκα θεατρικά έργα σε ελληνικές σκηνές και στο εξωτερικό. Το πρώτο της έργο «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» ανέβηκε το 1997 στο Αμόρε-Θέατρο του Νότου, μεταφράτηκε σε έξι γλώσσες και παίχτηκε στη Ν. Υόρκη, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Κροατία (Φεστιβάλ Μότοβουν) ενώ εκδόθηκε και στα πολωνικά.
Το έργο της «Φωτιά και Νερό»παρουσιάστηκε στο Λονδίνο (Tristan Bates Theatre). Άλλα έργα της που έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές σκηνές είναι το “Σκοτσέζικο Ντους”, το “Αγκά-σφι και φι” το “Ποιος κοιμάται απόψε”, το “Το μάτι της Τίγρης” και ο μονόλογος “Με διαφορά στήθους”.
Χαρούμενες στιγμές με την Χρύσα Σπηλιώτη
Μετά από 10 χρόνια, Οκτώβριο του 2017, η Χρύσα Σπηλιώτη επιστρέφει στη θεατρική σκηνή με το καινούργιο της έργο “Ο Γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος” στον Πολυχώρο Vault Theater. Οι κριτικές επαινούν τόσο τη γραφή της, όσο και την ερμηνεία της ως Ρεγγίνα Μάντζαρου μητέρα του Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου συνθέτη του Εθνικού μας Ύμνου.
Η Χρύσα Σπηλιώτη ζούσε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της, τον δάσκαλο μουσικής και αθλητή Δημήτρη Τουρναβίτη. Αν και η λατρεία της για τα παιδιά ήταν τεράστια, δεν είχαν αποκτήσει μαζί παιδί, όμως έδινε την αγάπη της στην κόρη του συζύγου της από τον πρώτο του γάμο και στα βαφτιστήρια της. Το ζευγάρι είχε εξοχικό στο Μάτι και εκεί περνούσαν τα καλοκαίρια τους… Εκεί δυστυχώς, με τη φονική φωτιά που έκαψε την περασμένη Δευτέρα την περιοχή, γράφτηκε και το τραγικό φινάλε της ζωής τους… Και τώρα, όπως έγραφε στο θεατρικό της έργο Αγκά, σφί και φι έμειναν κομμένες λεξούλες, αφού ούτε καν μπορούμε πια ν’ αρθρώσουμε την αληθινή μας ανάγκη…
Σχόλια για αυτό το άρθρο