Εδώ στη Μαγνησία έχουμε γυρίσει το χρόνο πίσω. Με την καλή έννοια. Κάναμε παραδοσιακές γιορτές με τραπεζώματα διοργανωμένα και μαγειρεμένα από old school γυναίκες με έμφυτη βιρτουοζιτέ στην κουζίνα- αυτές που κάνουν γύρω στα 20 φαγητά με ευκολία στα βάζουν σε μπουφέ παρέα με 5-6 γλυκά και μετά σου λένε “Δεν ήταν τίποτα αυτο, κάτι απλό και στα γρήγορα ετοίμασα τελευταία στιγμή”. Εγώ πλέον έχω πολιτογραφηθεί Μαγνησιώτισσα!
Την Πρωτοχρονιά φάγαμε το μεσημέρι στο Αρχοντικό Σισιλιάνου στη Μακρυνίτσα δια χειρός σεφ υπέρτατης κυρίας Μπέζου – ο σύζυγος Νίκος Μπέζος έψησε παιδάκια,μπριζόλες, λουκάνικα κλπ. Τα ντολμαδάκια, ο μπακλαβάς -σάμσα- με συνταγή Λήμνου με σουσάμι αριστούργημα …
..η βασιλόπιτα με πορτοκάλι ήταν έπος και φάγαμε όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα κομμάτια των άλλων. Μετά σπίτι έγινε μαραθώνιος μπιρίμπας – όπου ο Γιώργος Μπαλτάς όσο έχανε τόσο έκλεβε ανελέητα , εγώ με την Αννα Μπέζου κερδίσαμε υπό αντίξοες συνθήκες και ο σύζυγος της Αλέξανδρος Παπαδόπουλος που παρακολουθούσε προσπαθούσε να το διασκεδάσει και να μη νιώθει “κωσταλέξι”.
Την επομένη – χθες – δηλαδή είχαμε την τιμή να πάμε στο ονειρεμένο σπίτι του Δημήτρη και της Μάγιας Γαλανού στα Πευκάκια. Το σπίτι είναι ιστορικό για πολλούς λόγους, όπως ιστορική και με μία ζωή σα μυθιστόρημα είναι η uber αυτή οικογένεια . Αυτό είναι ξεχωριστό κομμάτι από μόνο του. Ενα σπίτι πάνω στη θάλασσα με έξι σκύλαρους να γαυγίζουν μέχρι να φτάσεις την κεντρική πόρτα. Στη χειρότερη για να μη σε βουτήξουν βουτάς εσύ στα πεντακάθαρα νερά. Απίστευτη τοποθεσία, απίστευτο αγνάντεμα στον Παγασητικό.
Ο Δημήτρης – περίφημος αρχιτέκτονας- μου έκανε δώρο ένα εκπληκτικό βιβλίο “Το πρώτο ορεινό σανατόριο “ για αυτό στα Χάνια που ίδρυσε ο θείος του πατέρα της Μάγιας , Γιώργος Καραμάνης .Στα 91 χρόνια της ζωής του κατάφερε να βελτιώσει τη ζωή χιλιάδων φυματικών που ως τότε δέχονταν τον κοινωνικό αποκλεισμό ως αποδιοπομπαίοι τράγοι. Εργο ζωής του, το σανατόριο «Ζωοδόχος Πηγή», το πρώτο σανατόριο «ύψους» για φυματικούς στην Ελλάδα, λειτούργησε για πάνω από μισό αιώνα στη γενέτειρά του, το Πήλιο, και εξελίχθηκε σε τόπο συνάντησης της πνευματικής ελίτ του Μεσοπολέμου χάρη και στην εξωστρεφή γυναίκα του, Αννα, μετέπειτα σύζυγο του Αγγελου Σικελιανού. Το μέρος εκείνο, όπου ζήτησαν παράταση ζωής αμέτρητοι φθισικοί και όπου βρέθηκαν στις εκδρομές τους ο Σικελιανός, ο Παλαμάς, ο Τσάτσος, ο Τριανταφυλλίδης, ο Δελμούζος και πολλοί άλλοι..
![IMG_2709](https://cosmopoliti.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2709-1024x768.jpg)
![IMG_2723](https://cosmopoliti.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2723-1024x1024.jpg)
![IMG_2694](https://cosmopoliti.com/wp-content/uploads/2014/01/IMG_2694-1024x1024.jpg)
Σχόλια για αυτό το άρθρο