Αγίες Μάρθα και Μαρία, οι αδελφές του Λαζάρου

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 4 Ιουνίου 2017

martha4

Η Μάρθα με την αδελφή της Μαρία και τον αδελφό της Λάζαρο αποτελούσαν μία από τις πλέον αγαπημένες οικογένειες του Κυρίου. Το Ευαγγέλιο παρουσιάζει την Μαρία να απορροφάται από τη διδασκαλία του Ιησού, ενώ η Μάρθα ήταν η οικοδέσποινα που ασχολήθηκε περισσότερο με τις κοσμικές λεπτομέρειες, την ετοιμασία του τραπεζιού και τη φιλοξενία. Η Μαρία επίσης, άλειψε και με πολύτιμο μύρο τα πόδια του Ιησού και σπόγγισε υστέρα με την παρθενική της κόμη.

[2063A] [25X18] [240.00 EURO] AGIA MARTHA

Μετά το λιθοβολισμό του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, η Αγία Μάρθα συνελήφθη μαζί με την αδελφή της Μαρία και άλλους χριστιανούς και εξορίστηκε με πλοίο στην Προβηγκία, πόλη της Νοτίου Γαλλίας. Εκεί όπως και στην πόλη Αβινιόν, η Αγία ευαγγελίστηκε το χριστιανισμό. Το ίδιο έκανε και στην πόλη Ταρασκόν αφού πρώτα σκότωσε με αγιασμό ένα δράκοντα που βασάνιζε την πόλη.

Γεμάτη πίστη στην Ανάσταση του Χριστού και μεστή από πνευματικές εμπειρίες,  δημιούργησε ένα κοινοβιακό παρθενώνα του οποίου ηγήθηκε.

martha3

 

Η Μαρία ευαγγελίστηκε το χριστιανισμό στις πόλεις Αικς και Μασσαλία. Αργότερα αποσύρθηκε στην ερημική περιοχή Saint Baume (= Άγιον Όρος) της Προβηγκίας όπου ασκήτεψε αρκετά χρόνια σε ένα σπήλαιο διάγοντας ενάρετο βίο και τρεφομένη δια χειρός Αγγέλου.

Και οι δύο αδελφές, υπήρξαν ευσεβή και διακεκριμένα μέλη της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας, οι οποίες αξιώθηκαν να πεθάνουν ειρηνικά και όχι με διωγμούς και βασανιστήρια, διότι ο Χριστός  δεν θέλησε να πονέσουν οι καρδιές εκείνων που,  κάτω από τη στέγη του σπιτιού τους, είχε απολαύσει τόση αγία γαλήνη τις παραμονές των παθών Του. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Μάρθας και της Μαρίας στις 4 Ιουνίου. Την ημέρα αυτή, γιορτάζουν  όσες έχουν το όνομα Μάρθα.

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *