Επίσημη πρεμιέρα θριάμβου για την Κάτια Δανδουλάκη και το γοητευτικό “Γλυκό πουλί της νιότης”

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 23 Νοεμβρίου 2016

img_2813

Επίσημη πρεμιέρα για την Κάτια Δανδουλάκη και “Το γλυκό πουλί της νιότης” με πλήθος καλεσμένων, οι οποίοι γοητεύθηκαν από την Αλεξάντρα Ντελ Λάγκο του Tennessee Williams, που σκηνοθέτησε η Νικαίτη Κοντούρη. Η παράσταση -που “σφραγίζει” τα είκοσι χρόνια λειτουργίας και αξιόλογης παρουσίας του θεάτρου Κάτια Δανδουλάκη (ξεκίνησε τη σεζόν 1995-96 με το “Βυσσινόκηπο”) είναι αφιερωμένη στον Μάριο Πλωρίτη.

Γνώμη μου: Το γλυκό πουλί της νιότης του Tennessee Williams μετράει ήδη εξήντα χρόνια ζωής. Αγαπημένο έργο, θεωρείται κλασσικό και αποτελεί πόλο έλξης για πολλές ηθοποιούς παγκοσμίως. Στη χώρα μας έχει ανεβεί άλλες επτά φορές. Προηγούμενες θεατρίνες που αναμετρήθηκαν με το ρόλο, ήταν η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Άννα Παναγιωτοπούλου, η Μαρία Σκουλά, η Κοραλία Καράντη και η Κατερίνα Μαραγκού.

Η Κάτια Δανδουλάκη φέτος, είναι η καλύτερη Αλεξάντρα Ντελ Λάγκο που έχουμε δει εδώ και 25 χρόνια. Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι διαθέτει τα φυσικά χαρίσματα για να υποδυθεί την ηρωίδα (εξαίσια εμφάνιση, φιδίσια ευλυγισία και εκφραστικότητα). Δεν παρασύρθηκε ούτε μια στιγμή από τη μυθολογία του ρόλου, αποδίδει χωρίς φανερή προσπάθεια τα νευράκια, τους θυμούς, τα ξεσπάσματα αλλά  και τα βαθύτερα συναισθήματα και τις περίπλοκες αντιδράσεις που πηγάζουν από την ψυχή της “καλλιτέχνιδας” και “σταρ”, μπροστά στη λεηλασία του χρόνου. Στη δύσκολη σκηνή του τηλεφωνήματος, η Κάτια Δανδουλάκη μας καθήλωσε. Η ερμηνεία της έβγαλε μια εσωτερικότητα, μια δύναμη και μια δραματική σπουδαιότητα που πολλαπλασιάζει την αξία του ανεβάσματος.

Δίπλα της, άξιοι ηθοποιοί: Κοσμάς Ζαχάρωφ, Γιάννης Ποιμενίδης, Λευτέρης Βασιλάκης, Ολυμπία Σκορδίλη, Κωνσταντίνος Φάμης, , Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά, Μιχάλης Κοιλάκος, με τον Κοσμά Ζαχάρωφ να κερδίζει το χειροκρότημα και τον Γιάννη Ποιμενίδη να κερδίζει τις εντυπώσεις. Αξιοπρόσεχτη η εμφάνιση του Γιάννη Ποιμενίδη ως Τσανς -που σημαίνει Τύχη- και διαθέτει ομορφιά και …τύχη, αφού βρίσκεται δίπλα στην Κάτια Δανδουλάκη, με ένα ρόλο που πολλοί συνάδελφοί του θα ήθελαν να είναι στη θέση του. Έχει σκηνική ευπρέπεια, αυτοκυριαρχία και με την παρουσία του, μας επιβάλλει να τον προσέξουμε και να τον ξεχωρίσουμε. Στο χέρι του και… στο ταλέντο του είναι, να διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο θέατρο. Ο ρόλος του Τσανς είναι η μεγάλη του ευκαιρία.

Η Νικαίτη Κοντούρη έφερε νέα πνοή με τη σκηνοθεσία της (και διασκευή, αν και το μοναδικό μειονέκτημα του έργου από τη γραφή του, είναι οι μεγάλες σκηνές) στο Γλυκό πουλί της νιότης. Οι πολλές οθόνες και το video wall που κυριαρχούν στη σκηνή και το συνεχώς περιστρεφόμενο σκηνικό -όπως περιστρεφόμενες είναι και οι συμπεριφορές των ηρώων του έργου- σε συνδυασμό με τους αισθαντικούς φωτισμούς και την αριστουργηματική μουσική της Ελένης Καραϊνδρου, χωρίς κραυγαλέα ευρήματα αλλά με απόλυτη ενότητα σκηνοθετικής γραμμής, έδωσαν στην Νικαίτη Κοντούρη τη δυνατότητα να σκηνοθετήσει ένα λαμπρό καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Η παράσταση όπως έγραψα πιο πάνω, είναι αφιερωμένη στον Μάριο Πλωρίτη και η δική του μετάφραση χρησιμοποιήθηκε στο ανέβασμα του έργου, η οποία είναι και η αρτιότερη που έχουμε μέχρι στιγμής. Έχουμε όμως Μια άσπρη Κάντιλακ, μοντέλο ’63 να συνοδεύει πλέον την πάλη με το Χρόνο, τον ανελέητο εχθρό, κάθε φορά που θα συναντά την Αλεξάντρα Ντελ Λάγκο….

Μια άσπρη Κάντιλακ, μοντέλο του ’63,

ήρθε στην πόλη μας να φέρει δυστυχία!

Την οδηγούσε ο Τσανς, όλος υπεροψία

και πίσω κρύβονταν μια τρομερή κυρία!

Αχ, μια πρισγκίπισα, γεμάτη απελπισία.

τη λεν Αλεξάντρα Ντελ Λάγκο κι είναι όλο επιθυμία… (στίχοι: Νικαίτη Κοντούρη, μουσική: Ελένη Καραϊνδρου)

gliko

Πολλοί ήταν οι καλεσμένοι που τίμησαν με την παρουσία τους και έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στην Κάτια Δανδουλάκη, στην Νικαίτη Κοντούρη και στο θίασο. Ανάμεσά τους οι: Αλέκα Παπαρήγα, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Τζένη Ρουσσέα, Αιμιλία Υψηλάντη, Άννα Φόνσου, Σταμάτης Φασουλής, Στάθης Ψάλτης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Ελένη Ράντου, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αγάπη Πολίτη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μάκης Μάτσας, Μιχάλης Ρέππας, Άλέξανδρος Αντωνόπουλος, Θανάσης Παπαθανασίου, Ελένη ΚοκκίδουΚική Σεγδίτσα, Μαριάννα Τουμασάτου, Κατερίνα Γκαγκάκη, Φρόσω Ράλλη, Πρόδρομος Τουσουνίδης, Κατερίνα Τσάβαλου, Δημήτρης Γιώτης, Σύλβια Δεληκούρα, Δημήτρης Παπάζογλου, Θάνος Καληώρας, Βασίλης Κούκουρας… ατέλειωτος κατάλογος, δείτε καλύτερα τις φωτογραφίες που ακολουθούν…

img_2891

Η Αλεξάντρα κι ο Τσανς, Κάτια Δανδουλάκη, Γιάννης Ποιμενίδης

img_2895

Λευτέρης Βασιλάκης, Νικαίτη Κοντούρη

img_2821

Κάτια Δανδουλάκη, Αλέκα Παπαρήγα

dsc_0114

Μάκης Μάτσας, Αγάπη Πολίτη

img_2838

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κάτια Δανδουλάκη, Σταμάτης Φασουλής

dsc_0080

Ελένη Ράντου

img_2853

Άγγελος Αντωνόπουλος, Κάτια Δανδουλάκη, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα

dsc_0110

Αιμιλία Υψηλάντη, Τζένη Ρουσσέα

img_2829

Κάτια Δανδουλάκη, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

dsc_0039

Φρόσω Ράλλη, Κατερίνα Γκαγκάκη

img_2860

Άννα Φόνσου, Κάτια Δανδουλάκη

dsc_0008

Όλγα Κεφαλογιάννη, Αγάπη Πολίτη

img_2856

Κάτια Δανδουλάκη, Μάκης Μάτσας

dsc_0012

Αιμιλία Υψηλάντη, Άγγελος Αντωνόπουλος

img_2901

Kάτια Δανδουλάκη, Λευτέρης Βασιλάκης

dsc_0015

Ελένη Καραϊνδρου

img_2864

Χριστίνα Τσάφου, Κάτια Δανδουλάκη

dsc_0018

Χρήστος Σιμαρδάνης, Μιχάλης Ρέππας

img_2866

Κάτια Δανδουλάκη, Θάνος Καληώρας

dsc_0023

Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Γιώργος Κωνσταντίνου

img_2871

Τζένη Ρουσσέα, Κάτια Δανδουλάκη

dsc_0025

Κώστας Χαϊνάς, Γκαλένα Βελίκοβα

img_2890

Κάτια Δανδουλάκη, Βασίλης Κούκουρας

dsc_0027

Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Ρέππας, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος

 

img_2876

Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ολυμπία Σκορδίλη

img_2873

Γιάννης Ποιμενίδης, Ιώβη Φραγκάτου

dsc_0107

Κατερίνα Τσάβαλου, Τζένη Ρουσσέα

dsc_0104

Τζένη Ρουσσέα, Νταίζη Λεμπέση, Άγγελος Αντωνόπουλος

dsc_0093

Σταμάτης Φασουλής, Έλένη Κοκκίδου

dsc_0097

Ο Θάνος Καληώρας με την σύζυγό του Θέτη

dsc_0057

Ελπίδα

dsc_0074

Κάτια Σπερελάκη, Στέλιος Μάινας

dsc_0070

Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης

dsc_0060

O Στάθης Ψάλτης με την σύζυγό του Χριστίνα

img_2878

Γιάννης Ποιμενίδης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ολυμπία Σκορδίλη

dsc_0030

Βασίλης Νάτσιος, Ιώβη Φραγκάτου

dsc_0041

Παναγιώτης Τιμογιαννάκης

dsc_0055

Άννα Φόνσου, Στάθης Ψάλτης, Δημήτρης Μαροσούλης

dsc_0035

Σοφία Σεϊρλή, Ιώβη Φραγκάτου

 

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Δανδουλάκη, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Γιάννης Ποιμενίδης, Λευτέρης Βασιλάκης,  Ολυμπία Σκορδίλη, Κωνσταντίνος Φάμης, , Ιζαμπέλλα Μπαλτσαβιά, Μιχάλης Κοιλάκος
Σκηνοθεσία/διασκευή: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική σύνθεση: Ελένη Καραίνδρου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Χορογραφίες: Σεσίλ Μικρούτσικου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΕΤΑΡΤΗ 19:30
ΠΕΜΤΗ 21:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 18:00 Απογευματινή λαϊκή, 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 21:00
Τιμές εισιτηρίων: 20, 16. 13, Βραδινή Σαββάτου 22
Διάρκεια παράστασης: 127 ‘ με το διάλειμμα
Προπώληση: viva.gr

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *